Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hekate # 2012.05.24. 08:20

sziasztok, 1 hétig el voltam tűnve, táppénzen voltam, mert lézeres szemműtétem volt és még most sem látok teljesen jól, ezért csajokkk, seeegítsetek dönteni!!! Azon gondolkozok, hogy elteszem szeptemberre a vizsgámat, még egy hónap van június 27-éig, és én ezidáig 1 könyvet vettem át. Nem tudpom mi tévő legyek, mert még mindig nem tudok nekiállni tanulni, félek, hogy károsítaná a szemem, A vizsga előtt max 2 hetet tudok szabira menni: Fdori, Textilhal, mit csináljak???? Azt hittem 5 nap után csont nélkül tudok majd olvasni, de nem az igazi még mindig, így a héten biztos nem tudok nekiállni még. Jövő héten meg meló.
Úgy akarnám lehúzni magam - ha lehúzom - hogy másnak még legyen ideje a helyemre jelentkezni, tehát legkésőbb 26-ig el kéne döntenem, mert jún 28-án van a vizsga. Vagy menjek el, próba cseresznye? :) HELP

Textilhal # 2012.05.24. 05:24

Kedves Roni04,

a kérdésed jogos, itt a fórumon visszatérő egyébként. A válasz az, hogy ELMÉLETILEG nem kell megtanulni a tételsorban nem szereplő részeket, azok nem képezik a vizsga tárgyát. A kiemelést viszont nem véletlenül alkalmaztam... Sajnos volt már (nem gyakran, de volt) olyan tapasztalat, hogy a tételsorban nem szereplő anyagból is kérdezett a vizsgáztató.

Én A-ból úgy vizsgáztam, hogy a kérdezők előtt ott volt a tételsor és abban lapozgatva kérdezgettek. De ez nincs mindig így.

B volt az utolsó vizsgám, az állam elleni bűncselekmények pl. nem szerepeltek a tételsorban. Akkor már tudtam, hogy ennek ellenére belekérdezhetnek, mert pl. anno A-nál a közbeszerzési alapeljárás nem volt a vizsga anyaga (csak a jogorvoslat), mégis belekérdeztek, ahogyan a végelszámolás sem, és azt is kérdezték. Ennek ellenére nem voltam hajlandó megtanulni büntiből azt, ami nem volt a tételsorban.

Véleményem szerint ne gyötörd az agyad olyannal, ami nincs benne...

Kitartást és sok sikert!

Roni04 # 2012.05.22. 09:45

sziasztok!

Én is csatlakoznék, június 1-én megyek vizsgázni, a C. részen már túl vagyok. A kérdésem (lehet teljesen evidens, inkább megerősítés kellene,) az lenne, hogy ahogy nézem a tételsort, és a jogszabályokat, nem fedi pontosan egymást. Érthetően pl. A Ptk részben a szerződéseknél nincs felsorolva pl a szállítmányozási szerződés, akkor ez nem kell, nem is kérdeznek ebbe?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Van itt olyan aki június 1-el jönne?

Akiknek pedig sikerült, szívből gratulálok!!!

Ritus13 # 2012.05.18. 14:53

Kedves Mindenki!
Szerdán szerencsésen túlestem a tűzkeresztségen, sikeresen vettem az első akadályt az A részből. Ehhez azért hozzájárult az is, hogy böngésztem a fórumon megjelenő hozzászólásokat és a már vizsgázottak tapasztalatait. Én is szeretnék hozzájárulni azok sikeréhez, akiknek még hátra van ez a rész, ezért megosztok veletek néhány infót.
május 14-én (hétfőn) írtam anyagi jogból. Sikerült kihúznom a sokak által korábban emlegetett nyíregyházi ffi barátja kölcsönkért autójával zebrán gázol egy embert, aki perel. Az ügy leírását korábban megtaláljátok, a helyes megoldást viszont ezen a fórumon nem. Szóval a helyes megoldás: Másodfok a bizonyítási eljárás nagyfokú hiánya miatt hatályon kívül helyez és új eljárásra utasít. Állítólag van róla egy BH is, ennek nem tudom a számát. Nekem sikerült (szerencsémre) ezt a megoldást leírnom, és EZ A JÓ!!! Szóval nincs veszélyes üzem, nincs PK 38, semmi. A formára figyeljetek, én az miatt kaptam 4-est, aminek nagyon-nagyon örülök. És igaz, hogy a megoldás inkább olyan, mintha pp-s eset lenne, mégis anyagi jog!!!
A szóbelin (PKKB) - amit mostanság csak a KIM felől lehet megközelíteni - egy női bíró elnök és két idősebb férfi ügyvéd volt. Nagyon rendes társaság volt, igaz 50 percig bent voltam, de próbálták kihúzni belőlem, amit tudok. Legalábbis a két férfi, de igazából az elnökre is csak jót mondhatok (a kérdéseit leszámítva). Mindhárman beletrafáltak azokba a dolgokba, amiket utoljára kb. egy hónapja láttam, de gondolkodtam és ezt értékelték!
Kérdések - már amikre emlékszem:
Ptk: biztosítás :-), haszonélvezet, betudás
Gt: vezető tisztségviselők,mit tudok róluk, végelszámolás a-z, OBA
Pp: nyelvhasználat, tolmács, végzések, megtámadásuk (gyakorlaton keresztül).
Szóval, kitartás mindenkinek, szerintem egy kollokviumon nehezebb átmenni, igaz nem is ekkora az anyag!

fdori # 2012.05.18. 06:08

DDD. akkor ügyesen, a lelkesedésetek megvan, ahogy érzem. Én sem vagyok az "együtt tanulós", de mindenkinek más a bevált módszere.

Köszi Textilhal a bíztatást. Talán, hogy nem egybe lesz 3 hét non stop;így nem sokall be az ember:)

DDD. # 2012.05.17. 18:43

Sziasztok!!

Én is átpártoltam ide a "B" fórumról, mert eljött az ideje, hogy teljes figyelmemet a közelgő "A" vizsgára fordítsam. :-)
Május 30-án megyünk (egy barátnőmmel egy napon), és kedden kezdtük az intenzív készülést. Ezen a héten a Ptk-t vesszük végig, a jövő héten hétfőtől csütörtökig PP, aztán péntektől vasárnapig gazdasági jogterületet. A vizsga előtti két napon ismétlés, illetve egymást kérdezzük ki - inkább kisebb kérdések alapján, nem a tételcímek szerint.
Nekünk eddig jól megy a tanulás, bár már nagyon izgulunk. Plusz nekem külön jó így, mert én főleg büntető jogterületen mozgok, és kettőnknek nagyon eltérő tapasztalatai vannak, így mindenre tudunk példákat mondani, gyakorlati példák alapján beszéljük át a trükkösebb részeket.
Ez most szerintem sokaknak furcsa, mert sokak nem tudnak "együtt tanulni", de mi az egyetemen is így csináltuk, és az a tapasztalat, hogy így eredményesebbek vagyunk. :-)
Jó tanulást a Nektek is!!

Textilhal # 2012.05.17. 12:52

Akárhogy is - még ha nem lesz teljes 4 hét intenzív tanulás, akkor is - szerintem ez így nagyon jó, tök időben elkezdtétek.

Fdori, amit írtál, hogy max. 2 hét szabi vizsga előtt + előtte pár hétig heti 1-2 nap, és már most tanulsz, ez így összességében nagyon jó!

Hekate, te hogyan állsz szabival?

Akkor maradjunk abban, hogy nem szeptemberre, hanem június 29. reggelére nő ki az uszonyotok, oké?:-)

fdori # 2012.05.15. 06:44

:)

hekate # 2012.05.15. 06:08

Ok, bocsi akkor valamit félreértettem, ne haragudj.

macyca # 2012.05.14. 17:02

Sziasztok!

Úgy tűnik, hogy június 27-i vizsgaidőpontomat kénytelen vagyok elfelejteni, és átjelentkezni szeptemberre (nem tudok június elején eljönni szabadságra). Ha valaki június végére szeretné módosítani, akkor hajrá!
Mindenkinek kitartást, és nagy kalappal a vizsgára! A beszámolókat azért szívesen olvasnám...

ÜDv.:
Mariann

fdori # 2012.05.14. 14:33

:) nem vagyok ideges, de tényleg. Szerencsére nem vagyok az a stresszes típus, sem tanulás alatt, sem vizsgán. eszem-iszom, soha nem hízok, nem fogyok, és napi 8 órát minimum alszom, vizsga előtt is:), de tényleg. Bocsi, ha annak tűntem, nem akartam másokat "megrémiszteni":)

hekate # 2012.05.14. 14:02

Hát azok között a kérdések között, amiket ide írnak a már vizsgázottak :)
fdori, nyugi, olyan idegesnek tűnsz, azért van még másfél hónapunk, csak benyomjuk valahogy!

fdori # 2012.05.14. 12:23

Milyen kérdések közt? Hol van ilyen?
nemrégiben írta vki, hogy tőle alapelveket kérdeztek, pedig arra sem számítottam volna!!

hardanger # 2012.05.14. 09:32

Starin!

Köszönöm szépen, és Neked is hasonló sikereket kívánok a további vizsgákhoz, kevesebb izgalommal!

hekate # 2012.05.14. 09:20

Hát nem tudom, nekem a gt-ről nincsenek rossz emlékeim, kivéve az azt tanító tanárnénit :S
Én a PP-t és PTK-t utáltam mindig is.
Amúgy dologi jogból szoktak kérdezni???? Nem nagyon látom a kérdések közt, inkább kötelmet, mennyire lehet erre adni?

fdori # 2012.05.14. 08:39

Hekate, én össze-vissza veszem a dolgokat. Gondoltam, ill. emlékeztem az egyetemről h a gt-t akkor sem szerettem, így abba fogtam bele, talán arra többszöri átolvasás jut. De felhagytam vele. Ptk-ból egy könyvet átolvastam, de ez csak olvasás. PP-nekkezdtem neki, olvasni, aláhúzni.... azzal haladok, egyenlőre. Aztán vissza kell térnem gt-re sokszor:), minden héten egy keveset, talán így befogadható.
Textilhal én nem érzem h sok időnk lenne, meg nekem nem lesz 4 hét "csak tanulás" időm. Talán két hét szabit tudok kivenni, és előtte minden héten 1-2 napot.
Szeptember tazért írtam, mert utolsó előtti nap megyünk vizsgázni, nyáron a fórum halott szokott lenni:9, így szeptemberbe tudunk szerncsét hozni:9, remélhetőleg ha nem nekünklesz ismét szükségünk rá!

Textilhal # 2012.05.14. 07:11

Hogy időben vagytok-e? Az nem kifejezés! Nem mondom, hogy korai elkezdeni, de szerintem 4-5 hétnél többet intenzíven (!) nem lehet végigtanulni, én legalábbis így vagyok kalibrálva. Az viszont biztos, hogy egy 1-2szeri alapos átnézés, vagy akár csak elolvasás nagyban segíti a majdani intenzív tanulás hatékonyságát. Úgyhogy jól csináljátok, tényleg. Nem lesz ott gond.

Azért ezzel a júliusig tartó esővel tudnék vitatkozni, de nem fogok, szolidaritási okokból...:-)

A szeptembert így, hogy tudom mikor vizsgáztok, én magam sem értem, csak írtam Fdori bejegyzésére reagálva...talán ő majd megfejti nekünk.:-)

hekate # 2012.05.14. 06:37

ööö...még valami! Csak szeptembertől leszünk halak????? Miért??? Én júniusban akarok az lenni :D

hekate # 2012.05.14. 06:35

Textilhal :) a hozzászólásaid kellenek nekünk nagyon, úgyhogy el ne tűnj szerencsét szerezni mégegyszer :D
Szerinted korai még elkezdeni? :) Szóval mi még időben vagyunk ???? :) lol :D
Én már kétségbe voltam esve, hogy basszus mi lesz.
Fdori, az első könyvön vagyok túl elég felületesen. Te már a gazdasági résznél tartasz???? Vagy nem sorba vetted? Én sorba haladok lassan, de biztosan :)
A rossz idővel kapcsolatban egyetértek Textilhallal, utálom a napsütést, ha tanulni kell. Essen csak egész júliusig :PP

Starin # 2012.05.13. 20:10

Hardanger!
Gratulálok, ügyes voltál!
Én vagyok az a srác, aki előtted vizsgázott :)
Jó pihenést és kitartást majd az utolsó megmérettetésedhez!

Textilhal # 2012.05.13. 19:57

Na azért nekem is megvoltak a magam pánikrohamai büntin is, meg a többi fórumon is!:-)))

Nincs jó hírem...a csőd-és felszámolási eljárást (végelszámolást is, főleg mert van újdonság benne) szeretik, mélyen kell... Talán a csőd ritkábban merül fel, de felszámolást és/vagy végelszámolást szinte minden bizottság kérdez szerintem valamilyen formában.

Hogy valami megnyugtatót is mondjak - hűen önmagamhoz - a gazdasági rész a leggusztustalanabb, ha azt lebirkózod, a többi igazi felüdülés mellette!

Június 28.? Istencsászárkirálynők vagytok, hogy ilyen hamar rá tudtátok bírni magatokat a tanulásra! Még ha csak olvasgatás is így az elején, azért ad egy jó kis alapot a masszív időszakra. Ügyes!

HAJRÁ!

fdori # 2012.05.13. 19:44

Textilhal a bunti forumon is jo volt olvasni az optimizmusodat.hekateval junius 28an megyunk:)
En szeretek jo idoben tanulni,nem kell lampafeny, kiülök az erkelyre tanulni..
Hogy alltok?en gazdasagi joggal probalkoztam a heten,borzaszto,attertem pp olvAsasra.csőd es felszamolasi elj milyen mèlyen ..kell?

Textilhal # 2012.05.12. 12:41

Fdori, efelől ne legyen kétséged: szeptembertől ti is halak lesztek...arany-ezüst-bronz-gumi-vas-papír-textil...mindegy, a lényeg, hogy úsztok majd a boldogságban!:-)))

Textilhal # 2012.05.12. 12:36

A tékozló visszatért...átmeneti eltűnésem kizárólagos oka, hogy szerencse-beszerző körúton voltam. Gyűjtöttem jó sokat, s most hoztam belőle ide nektek rrrrrrengeteg raklappal.

Hekate, nem tűntem el végleg, csak zűrös hetek voltak, de itt vagyok és figyelek újra.

Viszont a fonalat már elveszítettem, hogy mikor is vizsgázol (valami átjelentkezéses bejegyzésedet is mintha olvastam volna)?

Elkezdted már amúgy a tanulást?

Aki most gyűri, mindenkinek kitartást hozzá! Asszem nektek pont jól jön a közelgő rossz idő. Emlékszem, tavaly áprilisban minden bajom volt, hogy odakint süt a nap, csicseregnek a madarak, az emberek kacarásznak...én meg...tudjátok. Az anyag mellett még azzal is meg kellett küzdenem, hogy kievickéljek valahogyan az önsajnálat legmélyebb bugyraiból. Egy szó mint száz: rossz időben jobb otthon gyötrődni a tanulással, mint képeslapra illő szikrázó napsütésben. Tudom, sovány vigasz, de több mint a semmi.

HAJRÁ!

Diza # 2012.05.11. 05:30

Hardanger köszi a részletes beszámolót!