Szakvizsga - "A " rész (polgár)


AMDE # 2012.02.23. 20:01

köszi :)

mamhaaa # 2012.02.24. 08:58

Jaj szegény Pippa..:(

Rémes egy vizsga a szakvizsga, az biztos.

Az embernek vannak jobb és rosszabb percei, miközben tanul.

Azt irigylem, aki soha nem esik közben kétségbe, hanem nyugodt tud maradni!!! :)

DrF. # 2012.02.24. 12:24

Sziasztok!

Irásbeli feladatom gt.-ből:
Egy kft. ha dönt a végelszámolásról folytathatja-e a tevékenységét korlátozottan? lehet-e beleszólása ebbe a cégbíróságnak, ha a tevékenység folytatása a hitelezők érdekeit nem veszélyezteti?
A végelszámoló a nyitómérleg előtt kifizethet-e 3 kisebb követelést a hitelezőknek? Rangsorolhatja-e a követeléseket?

DrF. # 2012.02.24. 12:29

Szóbeli:

15-én voltam, de leírom, hátha segít a készülőknek...
Fél óra egy ember, én 55 percet voltam benn, ott persze nem tűnt annyinak..

Gt.: - mi van akkor, ha a végelszámolásnál kiderül, hogy a társaság vagyona nem fedezi a hitelezői követeléseket?

  • ki választja a végelszámolót, honnan?
  • ki választja a kényszer-végelszámolót?
  • mikor dönthet úgy a cég, hogy folytatja a tevékenységét? (Objektív határidőt rosszul tudta a vizsgáztató..)
  • van-e regisztrációs díj, mennyi? mindenkinek van-e?
  • felszámolásnál hogyan történik a kielégítés?
  • zálogjogosultaknál hogyan történik?
  • Mikor kezdődik a felszámolás?
  • Mit csinál a felszámoló?
  • mi a célja a csődegyezségnek? a csődeljárásnak?
DrF. # 2012.02.24. 12:36

Polgári jog:

  • végrendelkezhetek-e úgy, hogy a magzat örököljön?
  • volt páromnak nem tetszik, ki ellen indítja a pert?
  • ki képviseli ebben az esetben a magzatot?
  • közös tulajdonosok esetén egyik el akarja adni egy külsősnek a tulajdoni hányadot, hogy járok el, onnan, hogy belép az irodába..
  • mi van. ha másik tulajdonos akarja megvenni a hányadot?
  • ügyfél azt mondja, hogy becsapták az adás-vételi szerződéssel kapcsolatban, hogy lehet "visszacsinálni"? Milyen pert kell indítani ez esetben?
  • elővásárlási jog társasháznál?
  • joggal való visszaélés
  • házassági vagyonközösség szerződéssel való rendezése

Pp.:

  • nyilvános tárgyalás, nyilvánosság kizárása,kit lehet kamerázni
  • kivülállóként bele szeretnék nézni egy nem nyilvános tárgyalásos ügyben, kinél kell kérvényezni?
  • egyezségi kísérletre idézés, van-e helye áttételre? tárgyalhatja-e törvényszék?
  • végzés elleni fellebbezés
  • ügygondnok jogköre
  • szünetelés, van-e igazolás 6 hónap után? Miről dönt a Bíróság?
  • bontóper illetéke? Vagyonmegosztás illetékébe beleszámít-e?

Ennyire emlékszem, remélem segítenek nektek, mindenkinek egy kalappal és kitartás!

kismancsi # 2012.02.24. 17:52

Sziasztok, tegnap voltam a KIM-ben, egész jól sikerült :-)
A bizottság alapvetően emberséges hozzáálású, nem emberevő típusok. Nevekre nem emlékeszem, az anyagit egy mosolygós, idősebb nő kérdezte, a Pp-t egy ügyvédnő, a gazdaságit egy pasas.
Anyagi jogból kérdések: indításnak a lakásbérleti törvény (szerintem ez nem is volt anyag!), próbáltam a Ptk-s bérleti rendelkezések alapján IQ-ból megoldani, valami bejött, valami nem. Kit lehet befogadni a bérelt lakásba, hogy lehet felmondani a lakásbérletet. Ptk, még mindig lakás téma, lakáshasználati jog rendezése, lehet-e a megváltási díjon kívül használati díjat is kérni (lehet. PK kétszázakárhány) hogy lehet megváltoztatni, ki kérheti, mire hivatkozva, meddig. Veszélyes üzem felelősségi szabályai, lehet-e kármegosztás esetén fele-fele arányban kötelezni őket (nem, mint megtudtam a vizsgán). Néhány apróbb kérdés, ezekre nem emlékszem. Pp-ből nagyon korrekt kérdések, csak Pp., hány példányban adjuk be a beadványokat, mi a csatlakozó fellebbezés és ellenkérelem, határidők, melyiket meddig. Mit csinálhat a másodfok, milyen határozatokat hozhat, milyen formában.
Gt - hogy szűnhet meg egy cég, Bt-ről mit tudok, cégjegyzékről mit tudok, majd újabb meglepetés, mit tudok a GVH eljárásáról (na, ez sem volt a tételsorban), itt improvizáltam újfent, annyit kinyögtem, hogy bírósági felülvizsgálat és közig. per, azt már nem tudtam, hogy kétfokú a bírósági eljárás, mert ez pont valami kivétel.
Ettől függetlenül örülök, mert meglett, 4-esekkel, de azért bosszantó, hogy a megadott rengeteg anyag mellett két olyan témát is feldobtak, ami egyáltalán nem volt a tételsorban. Tehát csak azt tudom mondani, amit eddig, az alap szerintem mindenképp a "nagy ötös", Ptk-Pp-Csjt-Gt-Ctv, a többit érdemes hozzávenni, de nem elveszve a részletekben, mert olyat, aki az alapokkal tisztában van, nem nagyon vágnak ki, ha mondjuk nem megy a közbeszerzés. Egyébként meg, mint a vizsgám is mutatja, azt kérdeznek, amit épp akarnak. A szövetkezetet érdemes átnézni, méghozzá az egész törvényt, nemcsak a kiemelt részeket (nálunk volt, akitől alapítását kérdezték, tudtommal ez sem tétel), az egyéni vállalkozó is slágertéma, minden második embernél felmerült kb. Nekem még hátra a C, május környékén szeretnék túl lenni az egészen, azon a fórumon még lehet, hogy találkozunk. Mindenkinek kitartást, sok sikert és nagyon sok szerencsét a bizottsághoz!

kismancsi # 2012.02.24. 18:05

jav.: emberséges hozzáállású

Dr.Attika # 2012.02.24. 20:17

Szia "kismancsi"!
Gratulálok. Májusban bizonyosan letuod az egész szakvizsga procedúrát. Nálam is sláger volt a szövetkezet. Én is csoálkoztam, hogy mifene ez a szövetkezeti jog iránti érdeklődés? Alig van már életképes szövetkezet, ha van is mindegyiknek jogtanácsosa van. Minek kéne a szövetkezeti joggal általánosan tisztában lenni?

mamhaaa # 2012.02.27. 08:53

http://www.uni-miskolc.hu/…bocsatas.htm

A gazdasági jogi rész utolsó tételéhez nagyon jó.
A megadott jogszabályi szakaszok alapján nem igazán lehet érteni, azonban nagyon egyszerű az itt olvasottak szerint.

mamhaaa # 2012.02.27. 08:53

Én is közigazgatásban dolgozok. Ha tudod az anyagot nem érdekli őket.

mamhaaa # 2012.02.27. 09:04

Ez azért rövidebb,mint az egész törvény elolvasása..

Pippa # 2012.03.01. 14:22

Jön valaki holnap? Az elektronikus felületen a 11-ből már 4-en "visszaléptek". Valaki írjon valami bíztatót:)

totmerc # 2012.03.02. 07:44

kedves Pippa!

Sok szerencsét! majd írd meg milyen volt!

mamhaaa # 2012.03.02. 08:15

Biztos sikerül!!! Délután már azt írod ide!

Pippa # 2012.03.03. 08:20

Sziasztok!

Igen, sikerült :)

A vizsga elég érdekes volt. Az OBH-ban voltunk, öten voltunk a mi bizottságunknál, de egy valaki nem jött el a vizsgázók közül, és nem jött el a bizottság elnöke sem :) Másfél óra múlva kerítettek helyette egy beugrót, Kovács László ügyvéd lett az elnök így Pp-ből, polgárból a Szegedi egyetemen polgárt tanító professzor, Gt.-ből pedig a Zala Megyei Ügyvédi Kamara elnöke(?).

Utolsó voltam, Gt.-vel kezdtem, mert a többiek mondták hogy ő a legrendesebb. Bt, Kft, ezekből alapdolgokat kérdezett, fogalma, legfőbb szerv,alapítás ilyenek. OBA, meg hogy mi változott 2006 óta a Gt.-ben. Ez utóbbit persze nem tudtam, de jól elbeszélgettünk róla :)

Aztán Polgár, itt végig jogeseteken keresztül kérdezett, közös tulajdon, házassági és élettársi vagyonközösség és megosztása, ajándékozás ami konkrétan eszembe jut. Ezekből viszont a jogeseteken keresztül minden apró részlet.

Pp, itt elég flegma stílusa volt az ügyvéd úrnak (ezért hagytam utoljára, viccelődtünk is, hogy most már kénytelen vagyok őt választani, pedig mondtam, hogy munkajogot választanék) de összességében jóindulatú volt. Itt is jogeseteket mondott, és mit csinálnék az alperes vagy felperes ügyvédje vagy a bíró helyében, de úgy hogy mondjam el az anyagi jogi megoldását is, az eljárásjogit is, de olyan részletességgel, hogy az illetéket is számoljam ki a jogeset kapcsán (!), és utána még végrehajtási szempontból is nézzük meg az ügyet. Kitértünk a bírósági meghagyásra, a perbeli és anyagi jogi jogképességre, a végrehajtásra, az ülnökökre. Ezeket konkrétan úgy kell elképzelni, hogy mondjam el mit írnék a bírósági meghagyásba a konkrét eset kapcsán. Ja és a munkajogra tekintettel kaptam egy csomó munkajogi jogesetet :)

Összességében nem szórták az ötösöket, de mindenkit átengedtek, bár meg kellett szenvedni érte. Nekem tetszett a gyakorlatias megközelítés. A többiektől kérdeztek ingatlannyilvántartást, kisajátítást is, ráépítést/beépítést, volt Csjt. is, de öröklést például senkitől sem kérdeztek. Pp-ből mindent, mivel a tételsor nézte, és ha már ennyi tétel van végrehajtásból, közjegyzőből meg illetékből, akkor megkérdezi, nehogy potyára tanuljuk.:) Gt.-ből alapdolgokat kérdezett, szinte csak Gt, meg tőlem az OBA. A Ptk.-t és a Pp-t szeretik szó szerint visszahallani.

Volt egy másik bizottság is, azt hiszem ott sem volt bukás, és az elsők nagyon jó jegyeket kaptak.

Mindenkinek hajrá, aki most megy, csak a korábbi hozzászólókat tudom ismételni, az alap jogszabályokat (Ptk, Csjt, Gt, Pp) kell oda-vissza tudni, a többit csak oda :)

papamaci # 2012.03.03. 14:07

Szia Pippa!

Gratula a vizsgához! A leírásod alapján nem volt valami egyszerű a történet.
Én egy valamire lennék kíváncsi: sok helyen olvastam már itt a fórumon, hogy a Ptk-t és a Pp-t szeretik szó szerint hallani. Kicsit naívan szeretném kérdezni, hogy azért ezt mégis hogyan gondolják? Én személy szerint a büntetőt meg tudtam így tanulni, a tényállásokat értem ez alatt. De ekkora mennyiségnél én erre képtelen vagyok.
Ha valaki tud válaszolni erre a nagyon buta kérdésemre, azért hálás lennék.
Üdv, és kitartás mindenkinek!

Pippa # 2012.03.03. 14:22

Szia Papamaci!

Én is képtelen vagyok egész jogszabályokat szóról-szóra megtanulni, ezért megpróbáltam a legfontosabb dolgokra szorítkozni. Például anyagi jogból a fedezetelvonó szerződést, a bírói szerződésmódosítást, szerződésen kívül okozott kár, egyes szerződések fogalma, az elején az alapelvek, ilyesmi. Nekem eddig ennyi elég volt az egyetemen, a szakvizsgákon és az életben is :) Akinek meg ez a mániája, az meg mondjuk nem ad ötöst. Arra azért kíváncsi leszek, hogy az új Ptk-t és Btk-t hogy fogják kívülről fújni a kedves vizsgáztatók :)

papamaci # 2012.03.03. 14:45

Köszönöm, Pippa!
A válaszod logikus és értelmes. Lehet, hogyha 20 éve vizsgáztatnék és gyakorolnám az adott területet, nekem is menne minden betű egymás után. :-)
Már kezdek besokallani, úgy érzem, semmi sem ragad meg a fejemben.
Tudom, hogy nem én vagyok az egyedüli ezzel, de néha jól esik a bíztatás. Köszi!

Chealei # 2012.03.03. 16:43

Szia Pippa!

Nagyon gratulálok a vizsgához. Én is szeretnék már hasonló hozzászólást írni a fórumra. Én szerdán megyek vizsgázni,és hát......majd kiderül.
Az utolsó néhány napban az ember azt sem tudja, hogy mit nézzen még át és hogyan csillapítsa le az idegeit.
Egyetértek veled és papamacival is, ami a szó szerinti vissza mondást illeti.
Néha nem is tudom felfogni, hogy az agy hogy képes, ennyi infót befogadni,mert azért valljuk meg, nem sok olyan hivatás van, ami ennyi lexikális tudást követel. Mellesleg nehezíti az ember dolgát az is, hogy nem olyan tudásról van szó, amit ha egyszer elsajátítottunk, akkor azután nyugodtan ülhetünk a babérjainkon.
Kitartás mindenkinek,aki előtt még ott áll a nagy feladat.

milly28 # 2012.03.04. 15:43

Sziasztok.

Azt szeretném kérdezni, hogy polgárból mik a tapasztalatok.
Megvettem a novissimás könyveket pp-ből és polgárból is. Meg a pp kommentár is megvan.
Szerintetek miből érdemes készülni?

előre is köszi.

mamhaaa # 2012.03.05. 12:31

Én majd pénteken megyek vizsgázni. A törvényt kell tudni nagyon, de aki nem foglalkozik vele, annak szerintem fontos a könyvet tanulni. Hát kitartás hozzá...

SISQOforever # 2012.03.05. 20:09

Sziasztok!

Az alábbi szakvizsgakönyvek eladók egyben 13.000 Ft-ért:

Dr. Fábián Ferenc-Dr. Sághy Mária: Polgári jog I.
Dr. Köles Tibor-Dr. Sághy Mária Polgári jog II.
Dr. Fábián Ferenc-Szeibert Orsolya: Polgári jog III.
Dr. Tölg-Molnár László: Polgári Eljárásjog I.
Dr. Bókai Judit-Dr. Greskovics Zsuzsanna-Dr. Gábor János-Dr. Tölg-Molnár László: Polgári Eljárásjog II.
Dr. Pestovics Ilona: Bírósági végrehajtás

Az összes könyv makulátlan, legfrissebb lezárású, újszerű, csak „átlapozott”, kihúzás, aláhúzás, firkamentes.
Csak a Polgári jog I. könyv első 80 oldala helyenként ceruzával, helyeként tollal aláhúzva.

  • Ajándékba az összes tételsorban szereplő jogszabály, határozat (kivéve: Pp., Ptk., Gt., Vht.) kinyomtatva.

.
.

Keresem az alábbi könyveket:

Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog I. - Általános rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog II. - Különös rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Székely Ákos, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog eljárásjog I-II. (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Máziné Dr. Szepesi Erzsébet - Dr. Gaál Irén: Büntetés-végrehajtási jog (Jogi szakvizsga kézikönyvek)

Az általam kínált és keresett könyveket, akár 1-1-ben is elcserélhetjük.

Érdeklődni lehet a sisqo kukac freemail pont hu e-mail címen budapesti átvétellel.

kismancsi # 2012.03.05. 21:13

Szia Milly28, én azt tanácsolnám, nézd vissza a fórumot úgy fél évre visszamenőleg, abból nagyjából kiderül, mik a tapasztalatok és kb. a követelményszint. Nem tudom, mennyi időd van a felkészülésre, javasolnám, hogy elsősorban törvényt tanulj és ott olvass hozzá kommentárt vagy tankönyvet, ahol valami nem tiszta, vagy nem derül ki a törvényből. A tankönyvekhez mindenképp nézz hatályos jogszabályt is, mert ezek sajna nem tudják követni a mostani jogalkotási dömpinget. A vizsga szigorúsága és hangulata itt is (mint mindegyik résznél) erősen bizottságfüggő, de ha az alapvető törvények mennek, akkor többnyire sikerül.
Sok sikert mindenkinek, kitartás, akik túl vannak rajta azoknak pedig gratula!

SISQOforever # 2012.03.07. 18:18

Sziasztok!

Az összes polgári jogi szakvizsgakönyv elkelt, de az alábbi könyveket még mindig keresem:

Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog I. - Általános rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog II. - Különös rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Székely Ákos, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog eljárásjog I-II. (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Máziné Dr. Szepesi Erzsébet - Dr. Gaál Irén: Büntetés-végrehajtási jog (Jogi szakvizsga kézikönyvek)

A kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokat a sisqo kukac freemail pont hu e-mail címre várom. :)

Üdv: SISQO

Chealei # 2012.03.08. 07:49

Sziasztok!

A tegnapi nappal én is csatlakozhattam a szakvizsgázott jogászok köréhez. El sem tudom hinni, de nagyon jó érzés, hogy nem arra kelek, hogy tanulnom kell.
Na de a lényeg, hogy a Kúrián voltam vizsgázni. Egy alapos és sokat kérdező, de emberséges bizottságnál vizsgáztam. 2 legfelsőbb bíró és egy ügyésznő vizsgáztatott.
Több mint egy órát volt bent mindenki. 5 ember volt a csoportomban. A 4. voltam, így eléggé fáradtan mentem be, főleg úgy hogy nem aludtam egy percet sem.
Én nagy lélegzetvételű kérdéseket kaptam mindenből.

A kérdéseim:
Anyagi jog:

  • jogképességről, cselekvőképességről mindent, ami a Ptk-ban van. Amíg nem értem a végére, addig nem is szólt semmit. Türelmesen végig hallgatta.
  • elbirtoklásról mindent
  • közös tulajdonnál a tulajdonostársak jogai-
  • elővásárlási jog
  • elévülésről mindent
  • kötelesrészről mindent
  • osztályrabocsátás
  • tartás hol fordul elő a Csjt-ben, és azokról mindent

(házastárs, gyerek, rokon)

Pp.:

  • keresetről mindent, fajtái
  • fellebbezésről mindent
  • felülvizsgálatról mindent

Gt.:

  • felügyelőbizottság
  • könyvvizsgáló
  • egyéni vállalkozó és egyéni cég kapcsolata
  • törvényességi felügyeleti eljárásról mindent
  • egy kis kényszer-törlési eljárás (indításának okai) és ki kezdeményezheti, ki jár el

Azt hiszem ennyi volt. Mindenkitől ilyen sokat kérdeztek, így nem volt nagyon meglepő, hogy tőlem is.

Jól sikerül összességében. De a lényeg, hogy csak megvan a végső okirat!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kitartás mindenkinek és a óriási kalappal!!!!!!!!