Szakvizsga - "A " rész (polgár)


kismancsi # 2012.02.17. 20:00

jav.: azért vesz el....

sosa # 2012.02.17. 20:01

Kismancsi,
köszönöm, és én is azt szeretném, ha lezáródna ez az egész, szégyellem, méltatlan mindenkihez.

Üdv,
Anna.

kismancsi # 2012.02.17. 20:02

Cézé 85, nekem is volt ilyen gondom, én felhívtam őket és másnapra megvolt a fix jelentkezés....elég lassan őrölnek a KIM malmai.

Cézé85 # 2012.02.17. 20:03

Köszönöm.
De én attól félek, hogy feloldja a rendszer a jelentkezést, ha 14 napon belül nem fizetek. Merthogy ez van a tájékoztatóban. Igaz, már lejárt a 14 nap, és nem oldották fel.
Másrészt, meg az is benne van a tájékoztatóban, hogy 7 nap után küld egy emlékeztető mailt. Na, azt sem küldött.

kismancsi # 2012.02.17. 20:22

Cézé85, mondanám, hogy hívd fel őket holnap, de hétvégén nem nagyon tudsz kit, egyébként is csak megadott napokon lehet velük csevegni, a szakvizsga rendszer oldalán ott a szám. Remélem, azért összejön az időpont, bár ha a leveled is olyan gyorsan dolgozzák fel, mint a jelentkezések és vizsgadíjak harmonizálását...
Ui.: de jó neked, hogy már túl vagy az A-n...én épp a teljes para, "meg fogok bukni, nem tudok semmit" állapotban vagyok és már szétdurran a fejem a sok infótól...ezért is netezek most kicsit, pihenésképp. Miért nem lettem inkább cukrász, fodrász, kertész? A kérdés költői :-)

Cézé85 # 2012.02.17. 20:23

Én pék akartam lenni a vizsgakészülődés alatt:)

mamhaaa # 2012.02.18. 11:21

A barátnőmtől az illetékekről mindent kérdeztek!!!Pontos összegeket is

mamhaaa # 2012.02.18. 11:25

Illetékekről és a szövetkezetről mindent kérdeztek tőle...
Szóval bizottság függő az egész.

Cézé85 # 2012.02.18. 14:30

Tőlem meg a 2012. áprilistól hatályos szabályokat, szóval igen, bizottságfüggő, nagyon :)

mamhaaa # 2012.02.18. 14:55

A Céginformációs szolgálat honlapjáról:::

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a 2011. évi CXCVII. törvény 141.§ c) pontja értelmében 2012. február 29-ével hatályát veszti a Ctv. 37. § (5) bekezdése, amely szerint a jogi képviselő a kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozhatott arról, hogy az illeték illetve a közzétételi költségtérítés átutalásra került.

2012. március 1-től kizárólag a Ctv. 37. § (4) bekezdése szerinti fizetési lehetőség választható, amely szerint az illeték és költségtérítés befizetésének összegéről és időpontjáról, a jóváírást követő munkanapon a Magyar Államkincstár elektronikus úton fokozott biztonságú elektronikus aláírással és minősített időbélyeggel ellátott igazolást küld e-mailben a jogi képviselőnek. Az igazolást a bejegyzési (változásbejegyzési) kérelemhez kell csatolni.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Ctv. 37. § (5) bekezdése szerint kiadott fizetési igazolások kizárólag a 2012. február 29-ig beadott kérelmek esetében használhatóak fel.

kismancsi # 2012.02.18. 17:13

Na jó, én most megfogadtam, nem jövök többet a fórumra vizsgáig, mert csak sokkolnak az utóbbi időben tett hozzászólások...az illetéktörvényből eleve nem kell MINDEN, csak a bírósági rész, de mivel az illetékek is baromi gyakran változnak, szerintem nem túl jó fej dolog totálisan részletesen kérdezni. Remélem, Mamhaaa a barátnőd azért sikerrel vette az akadályokat. Vizsga után majd beszámolok, hogy át tudtam-e menni anélkül, hogy élő lexikonná váltam volna, vagy sem. Kitartás mindenkinek, a legjobbakat!

totmerc # 2012.02.18. 18:48

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, melyek a zárt tárgyalás szabályai, mi a marasztaló , megállapító kereset. lehet ezek alapdolgok, de sajna a törvényben nem találtam meg. Köszönöm, ha segítettek!!!!

Sherlock # 2012.02.18. 18:59

A zárt tárgyalás az pp. 5. §, nem lehet beülni gyak :P A feltételeket leírja a szakasz.

marasztaló: aminél ha marasztalásra kerül sor, valamit tenni, nem tenni, vagy tartózkodni kell.

megállapító: egy jogviszony, stb. létezésének vagy nem létezésének megállapítása.

konstitutív: úgy jogviszonyt hoz létre, szüntet meg, vagy módosít.

+1 Cseles kérdés: az apaság megállapítása iránti az melyik? Nevétől eltérően ez konstitutív.

papamaci # 2012.02.18. 20:36

Mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsokat! Megpróbálok nem megőrülni és valahogy túl lenni ezen az akadályon, jobban mondva feladaton is!

mamhaaa # 2012.02.19. 10:36

Bocsánat, nem fogalmaztam pontosan.
Az illetékből a pp-re vonatkozó részt kérdezték. Mivel ez most lényegesen változott, szerintem előfordulhat.

Volt olyan ismerős is, akitől csak alap és evidens dolgokat kérdeztek, és tanulás nélkül is sikerült volna neki! Kitartás mindenkinek!! Kell hozzá!

mamhaaa # 2012.02.19. 10:58

http://www.e-cegjegyzek.hu/…ejegyzes.htm

Elektronikus cégeljárás annak, aki még soha nem látott ilyet. Közigazgatásban ez nem fordul elő:), így nekem is nagy segítség volt.

Jobb, mint jogszabályt magolni, és így elég érthető!

Tig. Évi # 2012.02.19. 17:48

Sziasztok!

Én pénteken voltam A részből vizsgázni sikerrel :-), gondoltam beszámolok, hátha a segítségetekre lesz.

Mind a 3 részből 1-1 bizottság volt csak. Mi a büntisekkel együtt mentünk a Kúriára, a C-sek maradtak az OBH-ban.

A bizottság elnöke a Kúriáról egy bíró úr volt, a nevére nem emlékszem pontosan (vagy a vezetékneve vagy a keresztneve Ottó volt), ő kérdezte az anyagi részt. Háááát, mit ne mondjak, sokszor alig lehetett érteni, h mit is szeretne kérdezni. És igazából szó szerint szerette a Ptk-t hallgatni. Amíg nem mondtad ki azt a szót, amit szeretett volna hallani (ha akár csak 1 szóról is volt csak szó) addig nem mentünk tovább. És többször elmondta, h a Ptk nem ír ilyet. Mert nem szó szerint mondtam. Komolyan mondom, már nem is emlékszem, h pontosan miket kérdezett. Az apasági vélelem eseteinek felsorolása tuti volt, a kiskorúak jognyilatkozatával kapcsolatban is volt egy jogeset (persze aztán nagykorú lett és mi lesz akkor...). Ebből ennyire emlékszem.
És persze mindent csak jogeseten keresztül. De volt, amelyik olyan hosszú volt, h mire befejezte, szinte elfelejtettem az elejét. Vele kapcsolatban mindenkinek ez volt a tapasztalata. Nehezen értette mindenki.

A Pp-t dr. Kovacsics kérdezte (a keresztnevére nem emlékszem). A kézbesítés szabályait vettük át részletesen, kézbesítési vélelem, annak megdöntése, pontosan milyen határidőkkel, hova kell benyújtani. Aztán az eljárás szünetelése egy kicsit, meg még több apró kérdés, de azokra nem emlékszem pontosan. Mindent csak jogeseteken keresztül kérdezett: mi van, akkor ha? Egyébként ő nagyon normális volt, többször mosolygott, ha nem mondtál jót, azt lehetett látni az arcán és rögtön korrigálni. De ő is nagyon gyakorlatias volt.

A Gt-t dr. Biczi Éva kérdezte. Ő nagyon kedves, aranyos, igazán jószándékú és segítőkész. Nagyon alapokat kérdezett csak. Alapítsunk egy bt-t, mit kell csinálni, kinek mit hova, hogyan kell benyújtania. Felsorolva a Ctv mellékletéből a kötelezően csatolandó okiratokat. Előtársaság, stb. Ő neki nem kellett szerencsére szó szerint.

Igazából nem mondhatom azt, h nem voltak rendesek, pláne hogy sikerült. Még az anyagi jogos is normális volt, de őt nehezen lehetett érteni. Tényleg csak a főbb jogszabályokból kérdeztek (Ptk, Csjt, Pp, Gt, Ctv). De volt olyan, akitől illetéket, fizetési meghagyást pl.

Nekem ez volt az utolsó vizsgám, úgyhogy szerencsére befejeztem. :-) Még el sem hiszem, egyelőre nem tudom felfogni. Majd 1-2 hét múlva, ha már nem kell tanulnom. :-)

Mindenkinek sok sikert és kitartást!!!!

kismancsi # 2012.02.20. 19:51

Na, csak itt vagyok...ennyit a következetességről :) Tig.Évi, nagyon gratula neked, főleg, hogy mindenen túl vagy, jó érzés lehet. Köszi a baszámolót! A Ptk-s bácsit szívesen elkerülném, a Gt-s kérdések viszont nagyon szimpik voltak, ha ugyanezt kérdeznék tőlem, gazdaságiból átmennék.
Még 3 nap a vizsgáig, de én már se élő, se holt...próbálok ismételni, de azt sem tudom, mit is kéne, no igen, a lényeget, csak hát kinek mi a lényeg...most minden esetre úgy érzem, semmit sem tudok. Remélem, a vizsgastressz majd kihozza a tudat alatt elraktározott sok információt + továbbra is bízom egy korrekt bizottságban.

totmerc # 2012.02.21. 14:29

Sziasztok!

Tig Évi gratulálok!!! Köszönjük a kérdéseket.
Szerintetek az ingó, ingatlan végrehajtás mennyire fontos? A közjegyzőkből mi a leglényegesebb?
Kismancsi sok sikert! Várjuk a Te beszámolódat is!!!

AMDE # 2012.02.22. 18:21

Kedves Fórumozók!
Hétfőn írásbeliztem, ma pedig szóbeli a Kúrián.
Írásbeli feladat Pp-ből:
Felperes 176.000 ft vállalkozói díj megfizetése iránt perli alperest, aki az első tárgyaláson nem jelent meg szabályszerű idézés ellenére, írásbeli védekezést sem terjesztett elő, ezért a bíróság bírósági meghagyást bocsát ki.
Alperes ellentmondással él, lerótt 5280 ft illeték. bíróság új tárgyalást tűz ki, melyen mindkét fél megjelent. Felperes bejelentette, h eláll a keresetétől és kérte a per megszüntetését, mert alperessel időközben megegyeztek.
Alperes hozzájárul, de kéri, h a bíróság kötelezze felperest 720 ft útiköltség és az 5280 ft - az ellentmondás folytán felmerült - illeték megfizetésére.
A bíróság megszüntette a pert a pp. 157.§ e) pontja alapján és a felperest kötelezte az alperes által igényelt költségek megfizetéésre.
Felperes fellebbezett.
Másodfokú határozatot kellett szerkeszteni.

AMDE # 2012.02.22. 18:42

Szóbeli: Bíróság tájékoztatási kötelezettsége, bizonyítási kötelezettség-bizonyítási teher elhatárolása, perújítási határidők, mi van, ha meghal a fél, félbeszakadás, határidők, végrehajtható okiratok.
Ptk: halál témával folytattuk, hol jelenik meg a ptk-ban. kitagadás-kizárás, biztatási kár-kártérítés-kártalanítás elhatárolása, megtámadási kifogás.
Gt: márciustól hatályba lévő változások!!! (február van ma még :), január 1-től mi változott az egyéni vállalkozókkal kapcsolatban, különösen, h ki kérhet adatot az ev-k nyilvántartásából, tisztességtelen piaci magatartásra példák, allokáció (!), végül részvényfajták és, h mekkora arányt képezhetnek.

Sok sikert a felkészüléshez!

Pippa # 2012.02.22. 20:53

AMDE

És, lehet gratulálni? :)

AMDE # 2012.02.23. 12:31

Igen, lehet :) Egész jól sikerült.

mamhaaa # 2012.02.23. 17:21

Gratula!! Bárcsak én is itt tartanék! Még 2 hetem van, de erre az anyagra semmi nem elég.

Az ember tanul valamit és ráébred, hogy még mennyi mindent nem tud.

Pippa # 2012.02.23. 18:28

AMDE

Akkor gratulálok! :)

mamhaaa

Nekem egy hetem van, az meg főleg nem. Azt álmodtam, hogy vizsgáztam, mindent tudtam, majd büntetőeljárást kérdeztek, amit nem tudtam és ezért megbuktam :(:)