Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Chealei # 2012.02.16. 09:49

Mamhaaa,
Köszi a bejegyzést. Hogy haladsz az anyaggal, ha kérdezhetek ilyet?

Hazo # 2012.02.16. 11:16

Én március 2-án megyek. Kb. 1 hetem lesz ismételni, ami rám is fog férni. Az ismétlésből a legtöbb napot a Ptk, Csjt, Pp, Gt és Ctv. csodaötösre szánom.

Viszont a fennmaradó 1-2 ismétlős napnyi korlátozott időben nem igazán tudom eldönteni, hogy mit kellene majd átnézni, ha csak a kérdések gyakoriságát nézzük. Nektek mi a véleményetek? Én ahogy olvasgattam a fórumot, a termékfelelősség, csődtörvény, szövetkezet, OBA, egyéni vállalkozó érdemel még nagyobb figyelmet.

És az egyéb nagyobb témák: illetéktörvény, végrehajtás, közjegyzők? + 1-1 tételesek: társasház, szerzői jog, stb.?

Chealei # 2012.02.16. 11:33

Hazo,
Én is az általad jól megnevezett csodaötöst fogom nagyon átnézni az utolsó 1-1,5 hétben, de a többivel kapcsolatban csak annyit tudok saját részről írni, hogy amennyi időm marad még ezek után (néhány nap), ezekre a kisebb törvényekre szánom.
Ennyi fér bele.
Én a 6 hónapos kisfiam mellett próbálok felkészülni erre a vizsgára,akkor tudok tanulni, amikor ő alszik. Hát nem egyszerű.....
Az első két szakvizsgát pedig munka mellett csináltam meg,mint általában mindenki,nem mintha az egyszerű lett volna.
Remélem meg lesz mindenkinek az várva vár eredmény a vizsga végén.

Chealei # 2012.02.16. 15:10

Sziasztok!
Aki barátkozott már a közbeszerzésekről szóló törvénnyel, az meg tudná írni nekem, hogy a közbeszerzési eljárás fajtáinál elegendő -e a 82.§-ban található felsorolás, vagy át kel venni az összes eljárást a törvényben?
A választ előre is köszönöm!!!!!!!!!!

mamhaaa # 2012.02.17. 09:57

Az a baj, h bármennyit tanulsz, nem lehet azt mondani, hogy tudod.

mamhaaa # 2012.02.17. 09:58

Tanulok és nem gondolkodom azon, hogy állok. Szerintem a végére fog összeállni rendesen.

Én nem csak törvényt tanulok, hanem a kommentárokat, és a könyveket is. Plussz az összes iratmintát ami van hozzá.

Nem szeretek magolni, így legalább rendesen tudni is fogom.

mamhaaa # 2012.02.17. 10:00

Munka mellett és után tanultam én is mindig. Most van rá 3 hetem. Most csak ezzel foglalkozok.

Kitartás mindenkinek!

Nehéz és sok az anyag..

Szerintem nagyon jó, hogy mindenki megírj a kérdéseit. Én is megfogom majd.

Vannak kulcs témák és fogalmak, amit szinte mindig kérdeznek.

Szerintem azt mindenképpen kell tudni, és akkor nem lehet gond.

mamhaaa # 2012.02.17. 10:03

Kis picur mellett nehéz lehet tanulni!! Kitartás!! Biztos sikerül!

Chealei # 2012.02.17. 10:07

Igen, egyetértek.
Sajnos itt a szakvizsgák során tényleg érvényesül az,(amit már nagyon sokan előttem is leírtak)hogy bármennyire is becsületesen tanul az ember, és elég sok időt rászán az idejéből, nagyon nagy százalékban a bizottságon múlik a vizsga kimenetele. Az ember maximum a lelkét tudja valamennyire megnyugtatni, hogy mindent megtett azért, hogy sikerüljön.
Így a harmadik vizsga előtt sem tudom magamban elrendezni, hogy mi értelme van újra megtanulni ezt az iszonyú mennyiséget. Ahelyett, hogy valamennyire a "jog alkalmazási képességünket" néznék.
De kár ezen elmélkednem.....

Chealei # 2012.02.17. 10:11

Mamhaaa,
köszi a hozzászólásokat és a biztatást. Jól értelmeztem, hogy iratmintákat is nézegetsz az anyagokhoz? Akkor neked ez lesz az első vizsgád?

mamhaaa # 2012.02.17. 11:03

Nem az első, de nem foglalkozom polgárjoggal.
Közigazgatásban dolgozok.

Van a pp-nek egy iratmintatára, azt az anyagokhoz hozzá olvasom.

Így legalább nem magolás az egész.

mamhaaa # 2012.02.17. 11:04

És a szerződésmintákat is megnézem a polgárjoghoz.

Nekem így könnyebb tanulni.

mamhaaa # 2012.02.17. 11:06

Én voltam már alkotmány-közig-munka -tb részből.
Nagyon jól sikerült, és jó volt a Bizottság!

Mindig lehet olyat kérdezni, amit nem tud az ember. Hiába tanulsz rá rengeteget....

Akik kérdeznek azok a téma szakértői. Nekünk meg minden részt kell tudni..:(

Tanulok amennyit lehet és majd kiderül, hogy sikerül:)

Chealei # 2012.02.17. 11:49

A leírtak alapján nagyon alaposan készülsz. Biztosan sikerülni fog.
Én 3 évig ügyvédjelölt voltam és utána kezdtem el dolgozni a közigazgatásban, több mint 2 évig.
De az ügyvédjelölti időszakom óta azért sok minden változott a polgári jog területén, főleg a gazdasági társaságok vonatkozásában, így csak a a száraz jogszabályok maradnak és a felidézhető gyakorlat.

mamhaaa # 2012.02.17. 11:57

A " felidézhető joggyakorlat" is jobb a semminél.:)

Hát muszáj valami kapaszkodó! ÉS ez az iratmintatár.

Sokszor a jogszabály szövegében észre se vesz az ember olyan dolgot "esetleg kifejezést" ami nagyon fontos.

Ez egy ügyvédnek mondjuk természetes lehet, de aki nem foglalkozik vele annak nem.

Pl. bíróság vagy elnök hatásköre ... stb.

mamhaaa # 2012.02.17. 12:01

Meg nekem kincset ér a kommentár! Szerintem annál jobb nem is kell.

Chealei # 2012.02.17. 12:17

Igen, a kommentár jó tud lenni.

papamaci # 2012.02.17. 17:43

Sziasztok!

Nem igazán akarok már ún.: lerágott csont témáról kérdezni, de mivel még az A részen nem vagyok túl, azért érdekelne a tapasztaltabbak véleménye.
Mi a javaslatotok: törvény, tankönyv, avagy mindkettő! :-) Polgári anyagiból van novissimás, elég korrekt. A Pp. viszont borzalom! Tanulom a törvényt, amit koránt sem neveznék minimumnak. Gt. szintén törvény.
Érdekelne, hogy Ti hogy vagytok a rengeteg PK-val, meg egyéb eseti döntéssel? Nem létezik, hogy ezeket még valaki mellé tudja venni. Nekem is 3 hetem van rá. Előtte már foglalkoztam vele, de elég nehezen barátkozom a gondolattal, hogy menni fog.
Ilyeneket hogy peres eljárások illetéke, szövetkezeti törvény - ami szintén borzalom -, megtanultok?
Kéne egy kis biztatás!
Előre is köszi!

Textilhal # 2012.02.17. 18:20

Szia Papamaci!

Először is attól függ, mennyire áll hozzád közel ez a terület, van-e benne gyakorlatod, ha igen, milyen mélységig. Én pl. polgári peres irodában dolgoztam éveket, úgyhogy nem vettem könyvet, csak a jogszabályokból "gazdálkodtam" ennél a résznél. De pl. a büntis szakvizsga-felkészülést (ami kb. annyira állt hozzám közel gyakorlat szempontjából, mint az atomfizika...) el sem tudtam volna képzelni könyv nélkül.

A PK-k és egyéb kiegészítő anyagok annyiban lehetnek jók (és jók is!) hogy könnyítik a megértést, hiszen a gyakorlati kérdésekre, problémákra világítanak rá. Ezeket úgyis elég egyszer elolvasni, szerintem érdemes rá időt szánni, sokat segíthetnek.

Az illetékekkel és szövetkezettel kapcsolatban...az utóbbi gusztustalan, de ha jól emlékszem épp nemrég írta valaki, hogy kérdeztek belőle, az eljárási illetékek meg pont most változtak, úgyhogy emiatt porondon lehetnek. Bár megjegyzem, még egyszer sem hallottam, vagy olvastam itt, hogy bárkitől is illetéket kérdeztek volna.

Chealei # 2012.02.17. 18:29

Szia Papamaci,
Én minden anyagot kinyomtattam, amit a 3 tételsor tartalmaz, az utolsó Pk-ig.Így 900 oldal jogszabály lett. SZERINTEM EZ MAGÁÉRT BESZÉL.
Mindent elolvastam legalább egyszer. Nyilván vannak olyan törvények, amit többször is. Én sajnos nem vagyok az a vizsgázó típus, aki ha valamit nem tanul meg, akkor azt tuti nem kérdezik meg tőle.
Legalább mindenről legyen fogalma az embernek, ez a mottóm.
Amihez úgy éreztem, hogy kevés a törvény, hozzá olvastam régi tankönyveket.
Én így próbálkozom a szinte lehetetlen küldetéssel.
Talán még annyi, hogy ha az ember a tőle telhető legtöbbet megteszi, akkor már a lelke legalább nyugodt lehet egy kicsit.
Kitartás!

AMDE # 2012.02.17. 19:48

Lehet, h butaságot kérdezek, de a Kúria határozatán ügyszámként csak ennyi szerepel bal felső sarokban, hogy "Kúria és a konkrét szám"?

sosa # 2012.02.17. 19:50

SOS !

Betolakodó vagyok, tudom,de kérem segítsetek tanáccsal.
Egyetemista fiam passzivált egyet, barátnőjével kimentek egy évre Hollandiába.Nagy szerelemből nagy gyűlölködés lett, lány hazajött egy kézipoggyásszal látogatóba pár napra, aztán nem ment vissza. Áll a bál, gyerekem nem akarja postázni a holmijait .. menjen vissza érte az ex, ha kellenek a cuccai jelszóval...

Lány szüleit nem minősítem, szitkozódva hívtak fel, hogy feljelentik a fiam nagy értékű lopás miatt. Most sírjak vagy nevessek???

Megtehetik?

Nem alszom két napja, kérlek, ha van ideje valamelyikőtöknek - válaszolna nekem???

Köszönettel, H. Anna

kismancsi # 2012.02.17. 19:51

Sziasztok, én továbbra is azt javaslom, hogy a fő törvényeket (Ptk, Pp, Csjt, Gt, Ctv) próbáljátok rendesen, alaposan átvenni, ahol valami nem érthető, ott könyvben megnézni. A kiegészítő törvényeket és Pk-kat stb. én egyszeri átolvasás szintjén néztem meg, ami megmarad, megmarad alapon. Nekem kicsit több, mint 3 hetem volt/van (csütörtökön megyek), és sajna nincs gyerkőc és dolgoznom sem kellett mellette, így napi 14 órát kb. rászánok, agyi helyzettől függő intenzitással... de ebbe nekem se kommentár olvasgatás, se más olvasgatás nem fért bele. Most már próbálok ismételni, de csak az alapokat. Nem igen dolgoztam polgárban, leszámítva egy piti szolgalmi jogi pert, egy közig. pert és néhány egyszerűbb cégalapítást, módosítást. Büntivel kezdtem, ott is hasonlóan készültem, törvényből, csak az ált.részhez használtam könyvet, és nagyon jól sikerült. Mondjuk nekem az "presztízskérdés" volt, szemben az A-val és C-vel, ami "csak legyen meg".
Chealei, ha tőlem a közbeszerzést valaki részletesen kérdezi (a tételsor szerint elvileg kellenek az egyes eljárások részletei is) akkor meg fogok bukni, én csak a lényeget és az eljárások fajtáit voltam képes megjegyezni (?), felsorolás szinten. Nem kis rosszindulatra vallana, ha ebbe nagyon belemennének, láttad, mennyiféle határidő van??? Kitartás mindenkinek, továbbra is úgy gondolom, jórészt a bizottságon múlik...

kismancsi # 2012.02.17. 19:59

Sosa, ez nem lopás.
Lopás: "aki idegen dolgot mástól ezért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el". Itt nyilvánvalóan nem erről van szó, ezzel együtt én rábeszélném a fiamat, hogy küldje el a csaj cuccait utánvéttel/futárral a csaj költségére, jobb a balhét elkerülni...

Cézé85 # 2012.02.17. 20:00

Sziasztok!
Erre az oldalra feljönni még most, a vizsga után 3 héttel is igazi stressz:) Remélem mindenki jól van.
Egy levelet szeretnék ide másolni, amit ma küldtem a KIM-be, hogy valaki találkozott-e már ilyen problémával, mint én.
Nem elég a tanulás, ilyenekkel kell foglalkozni az embernek.

Tisztelt Jogi Szakvizsga Bizottság!

A polgári jogi szakvizsga sikeres letétele után 2012. február hó 3. napján az elektronikus rendszerben jelentkeztem a B részvizsgára is, melyről azonnal megkaptam az értesítő e-mailt, benne a szükséges befizető azonosítóval. Február 8. napján a 18.000,- forintos vizsga díjat a megadott számlaszámra be is fizettem. Azonban egészen máig nem kaptam értesítést a befizetés megérkezéséről, és a rendszerben továbbra is "előjelentkezve" jelzés szerepel, a végleges foglalás helyett.
A fentiekkel kapcsolatosan szeretnék tehát érdeklődni, hogy nem kapták meg esetleg az átutalásomat, vagy csupán a rendszer nem jelzi megfelelően az átutalások megérkeztét?

Segítségüket megköszönve,
Tisztelettel,..