Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hekate # 2012.06.06. 05:58

Június végén vizsgázók, hogy álltok??? Nálam nagyon elkeserítő a helyzet, nem haladok vagy csak nagyon lassan, nem fogok a végére érni még egyszeri olvasásra sem, nem tudom hogy csináljátok, hogy ezt 3 hét alatt meg lehet tanulni, de szerintem ez képtelenség. Jó mondjuk munka mellett nem ugyanaz, de akkor is, nekem erre 3 hónap se lenne elég. Lehet, hogy mégis halasztok, bár nem tudom azt meddig lehet, vagy ott nincs időbeli kikötés? Mondjuk ha június 28-án mennék és 27-én húzom le magam :) vagy előtte hány nappal kell! Jajjj, nem tudom mit csináljak, próbálok mindennap meló után nekiülni, de alig haladok, már a PP-nél kéne tartanom és még a ptk-val se végeztem, meg ott van a gazdasági rész is. Eléggé odavagyok. Textilhal hol vagy??? Segíts :)))

cimó # 2012.06.05. 18:05

Szia Nenikő,
én e-mailben rendszeresen kérdeztem tőlük (halasztást is e-mailben intéztem, nem is kellett eredetben bevinnem semmit), általában még aznap visszaválaszoltak nagyon segítőkészen. Egy próbát megér:
oktatas@kim.gov.hu
üdv

Nenikő # 2012.06.05. 18:00

Sziasztok!

Én még mindig előjelentkezett vagyok, pedig áprilisban fizettem és elvileg jövő hét csütörtökön vizsgáznék.
Szerintetek? Milyen számon veszik fel biztos a Kimben a telefont?
Mi van ha odamegyek a vizsga napján és igazolom a befizetést, hamarabb személyesen nem megy.

Köszi a válaszokat előre is.

cimó # 2012.06.05. 17:37

Sziasztok,
én is visszatértem, november végén voltam a "C" részből, jún. 21-én megyek ebből. Jön még aznap valaki? Intenzíven máj. 30-tól tanulok.
Jó látni ismerős neveket, Textilhal majd ismét számítok a bátorításodra :)
Akiknek sikerült, azoknak gratulálok!!!

Ettike # 2012.06.05. 14:41

Sziasztok :)

nah most nálam is eljött a kiborulás rész, pénteken vizsgázok, persze a nagylelkűen beígért 1 hét szabit nem kaptam meg, sőőt, még pénteken is dolgoznom kell délig... lehet nem ártana új időpontokat nézegetnem :S

DorkaKis # 2012.06.04. 13:42

Sziasztok!

Eladom polgári jogi szakvizsga könyveimet.

  1. Nochta Tibor - Juhász László - Szécsényi László: A gazdasági jog szabyályozása I. kötet
  2. Szécsényi László (szerk): A gazdasági jogi szabályozása II. kötet
  3. dr. Pestovics Ilona: A bírósági végrehajtás
  4. dr. Tölg - Molnár László: Polgári eljárásjog I. kötet
  5. dr. Bókai Judit - dr. Gábor Jáno - dr. Greskovics Zsuzsa - dr. Tölg - Molnár Lsázló: Polgári eljárásjog II. kötet
  6. dr. Fábián Ferenc - dr. Kosza Ivett - dr. Sándor István - dr. Udvardy Sándor: Polgári jog I.
  7. dr. Fábián Ferenc - dr. Szeibert Orsolya: Polgári jog III. kötet
fdori # 2012.06.01. 11:30

DDD.!
Gratula nektek, ügyesek voltatok, és köszi a jó tanácsokat.
Hekate, döntöttek helyetted:), nincs visszaút akkor már innen!!! Nekem is tegnap visszaigazolták a 28-t!!!
Úgyhogy hajra, húzzunk bele!!

hekate # 2012.06.01. 11:00

Cinus, azt hiszem kezet foghatunk :) Hát akkor 28-án vizsgázók hajrá, hajrá :)

DDD. # 2012.06.01. 08:56

Sziasztok!!

Mi május 30-án mindketten sikerrel vettük az akadályt. Pár szóban beszámolok, hátha valakinek hasznos.

Minden "A" vizsgás a KIMben volt aznap, amitől többen már a kihírdetésnél kiakadtak. Persze teljesen indokolatlanul, mert ugye a hely még nem jelent semmit. A mi bizottságunkban pl. egy Kúriai bíró és egy törvényszéki bírónő is volt.

Egyébként nagyon durvák voltak a vizsgák, a barátnőmtől végigkérdezték az egész anyagot, mind a háromból, mindenbe belekérdezve. 55 percet volt bent.

Nálunk azért "lazább" volt, de azért minden tételsorból volt 3-4 kérdés, tehát kevés téma maradt ki.

Tőlem amiket kérdeztek (már amire emlékszem)
birtokvédelem, házassági vagyonjog, különvagyon, ági vagyon, előszerződés, elévülés (határidők), kötelező jogi képviselet a Pp-ben, egyes szerződéseknél (itt konkrétakat kérdezett) melyik félnek mit kell bizonyítania (pl. kérdezte a kölcsönt, a vállalkozásit, stb...), törvényességi felügyeleti eljárás, tőkeleszállítás (itt elmondtam a feltételes leszállítást, ami minimum egy plusz jegyet jelentett, mert állítólag ezt nem szokták tudni... a vizsgabiztos ettől majd kiugrott a bőréből), és még volt sok apróság, de arra már nem emlékszem...
Még egy eszembe jutott: kiskorú törvényes képviselője ingatlan adásvételi előszerződést köt a kiskorú ingatlanára. Kell-e e gyámhatóság jóváhagyása?

Ha jó tanácsot elfogadtok - bár nem minden vizsgára igaz, de a szerdai bizottságoknál mind így volt most - nem törvényszöveget kérdeznek. A lényeget akarják hallani, a kulcsszavak persze kellenek, de százszor fontosabb, hogy felfogjátok az anyagot, mint bemagoljátok. És ezzel kapcsolatban én úgy érzem, hogy óriási szerencsénk volt az együtt-tanulással, mert a vizsgán nem értek mindket felkészületlenül a kérdések, mert a tanulás során ilyen kikérdezés szerűen már végigvettünk mindent. Szóval mindenkinek javaslom, hogy legalább a felkészülés utolsó 1-2 napján, amikor ismétel, valakivel kérdeztesse ki az anyagot, de olyannal, aki érti is, nem pedig csak olvassa. Mert ezzel lehet sok mident megérteni.

A másik, ami remélem jó tanács lehet, hogy nézzétek meg a szakvizsga.hu oldalon a gyakori kérdéseket, amiket az évek során a vizsgázók összegyűjtöttek. Mi ezeken mind végigmentünk és nagyon hasznos volt. Ha azokra tudod a választ, akkor nem lesz gond a vizsgán sem. A mi tanulái módszerünk szerint kijegyzeteltük pl a gazdasági részt úgy, hogy minden tételhez megnéztük a hozzá tartozó kérdéseket, és még persze hozzáírtuk az egyéb fontos dolgokat. Ezt 3 nap alatt meg is tudtuk csinálni, utána még 2 napig kérdezgettük egymástól a gazdaságis tételsort és simán is ment.

Ezek persze főleg azoknak szólnak, akik nem csinálnak nap mint nap ilyen ügyeket. Én pl. büntetős vagyok, tehát nekem nagyon fontos volt, hogy ne magoljak, hanem meg is értsem az anyagot.

Fabma: egyetértek a többiekkel, 3 hónapot ne tanulj végig!! Teljesen felesleges. Szerintem nyáron szedd össze szépen az anyagokat, esetleg ha tudsz, készíts jegyzetet, de a tanulás maga 3-4 hét. Nálunk 2 hét jegyzetösszeszedés, elolvasás, kiszínezés volt, aztán 2 hét nagyon intenzív tanulás.

Jó felkészülést mindenkinek!!

cinus # 2012.06.01. 07:30

Sziasztok,

én is ma kaptam meg a visszaigazolást, szintén 28.-án megyek.
A kérdésem az lenne, hogy hova kell menni? (Második vizsgám, írni már nem fogok, a bünetető részen túl vagyok.)
Sajnos nem úgy alakult a szabadságengedélyezés, ahogy elterveztem, gondolom, ezzel más is járt már így...A lényeg, hogy most gyűjtöm még az anyagokat és nyilván ahogy más is, rendkívül kétségbeejtő a mennyiség/rendelkezésre álló idő aránya. De menni fog, érzem! :)

Köszönöm előre is a válaszokat!

hekate # 2012.06.01. 06:30

Tegnap véglegesítették az időpontomat június 28-ra a sok gondolkodásom után már csak annyit mondhatok: alea iacta est....

Textilhal # 2012.05.31. 18:50

Hahó Mindenki!

Most kaptam (miért csak most???) e-mail értesítést, engem már nem érint, de sokaknak fontos lehet, hogy a Ronni-nál május 03-tól június 03-ig 20% kedvezménnyel vannak a Novissima Kiadó szakvizsga könyvei!

A hatályosságukat nem tudom, a honlapról nyilván kiderül:

www.ronniszakkonyv.hu

Innen tudtok rendelni is, személyesen is van átvételi lehetőség a PKKB-n!

Pippa # 2012.05.31. 18:04

fdori, tőlem kérdeztek illetéktörvényből,olyan címszó alatt, hogy nehogy a lelkemre vegyem, hogy feleslegesen tanultam meg. nem vettem volna :)

valykaly # 2012.05.31. 09:56

Köszi a választ fdori, én is úgy gondolom, hogy jogszabály-tanulás lesz ebből. A jogiszaki.hu-n vannak fennt anyagok, de kit tudja, hogy mennyire hatályosak, azokat ajánlották többen is. Kitartás Neked!!

fabma # 2012.05.30. 12:40

Tényleg nem tudom akkor mi legyen a koncepcióm a felkészülés tekintetében. Szerintem képtelenség ekkora anyagot 2-3 hét alatt megtanulni, főleg, ha az ember ennyi szabit nem is kap. Jaj!!!!:-)

Ettike # 2012.05.30. 11:53

Nincs mit :) Én pont most küzdöttem meg ezzel a résszel, még friss az emlék, és remélem jövő hét péntekig kitart :D

Fabma!
Szerintem se vidd túlzásba, mert így is besokallsz majd a végére, de ezzel tönkretenni az egész nyarat... de persze ahogy érzed. Szerintem az alapos felkészüléshez 3-4 hét elég, mindent megtanulni úgy sem lehet, és ezt a vizsgáztatók is tudják. Nekem mondjuk 1 hét szabim lesz csak, majd meglátjuk mit mondok jövő hétem :)

Kitartást mindenkinek.

fabma # 2012.05.30. 11:24

Fdori nagyon köszönöm a hozzászólást.

fdori # 2012.05.30. 09:32

Köszi Ettike! Ez az öröklés sem az a könnyű dolog aminek látszik.:):)

Gt-t 3 hete nem mertem újból elővenni, az maga a kudarc, hasonlóan haladok mint Szabi, és nem is fogom fel a dolgokat. Olvasom hozzá a kommentárokat, néha az segít.

Fabma!
Nem akarom a lelkesedésedet elvenni, és azt hiszem hogy én is, ill. mindenki sokat készül mindegyik részre, de őszintén, én egy egész nyarat nem áldoznék erre. És van még másik két vizsgád is. Bele fogsz fárdni teljesen. Szerintem. Nálam van egy pont, amikorra besokkalok, és rosszul vagyok az egész anyagtól. 3hónap minden napját erre áldozni.....

Ettike # 2012.05.30. 06:51

Sziasztok!

A hagyomány és a hagyaték közötti különbségek.

Hagyományrendelésre csak végrendeletben kerülhet sor. Az érvényes hagyományrendelésnek feltétele, hogy az örökhagyónak megállapítható legyen az a szándéka, hogy halála esetére a megjelölt személyé legyen a megjelölt vagyontárgy tulajdonjoga (dologi hagyomány), vagy hogy az örököse meghatározott vagyoni szolgáltatást nyújtson a megjelölt személynek (kötelmi hagyomány).

A hagyomány a hagyatéki terhek kielégítésére megállapított sorban, a meghagyással együtt az utolsó helyen áll, így kielégítésére csak akkor kerülhet sor, ha minden egyéb hagyatéki terhet - például az örökhagyó tartozásait, a kötelesrészi kötelezettségeket - már kiegyenlítették.
A hagyományos a hagyatéki tartozásokért csak akkor felel, ha az örökös a kielégítési sorrendet megsértette . A hitelező csak akkor követelheti a teljesítést a hagyományostól, ha az örökössel szemben már megpróbálta a követelését érvényesíteni, de az nem járt eredménnyel. A hagyományos felelősségére a jogalap nélküli gazdagodás szabályai az irányadóak, így a hagyományos csak a hagyománya értékéig felel a hagyatéki hitelezőnek, további saját vagyonával nem. Nem áll fenn a hagyományos felelőssége, ha akkor, amikor a hitelező érvényesíteni kívánja a követelését, a hagyomány már nincs a tulajdonában és a helytállás kötelezettségével sem kellett számolnia.

Dr. Szabi # 2012.05.30. 06:51

Hát... ez a GT azért megkérdezi, mit reggeliztem! Elképesztő tömör cucc, tegnap kb 4 óra alatt csináltam meg 10 oldalt... Szívás. Bele kell húznom, az egészre van alig több, mint 2 napom.

fdori! Akkor azért annyira nem a zavarosban halászgattunk, de tény, hogy Sherlock okfejtése is segített. :)

fabma # 2012.05.30. 06:33

Sziasztok!
Én szeptember 17. (írásbeli) és 20. (szóbeli) napján megyek A részből vizsgázni.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy véleményetek szerint, ahogy én a felkészülést tervezem, elegendő-e a sikeres vizsgához.
júniusban hétköznap munka után polgár kb. 4-5 óra tanulás, hétvégén pedig ismétlés. Tehát polgár 20 munkanapon keresztül napi 4-5 órában, hétvégente, ami kb. 8-10 nap a héten megtanultak ismétlése.
Ugyanez lenne a szisztémám a pp-s részzel és a gt-s résszel is. Majd szeptemberben két hét szabadság, egy hét teljes ismétlés, majd a köv 7 már a vizsga.
Nagyon megköszönném, ha elmondanátok erről a véleményeteket.

hekate # 2012.05.30. 05:52

Tegnap úgy gondoltam belevágok, el is osztottam a heteket, ez a hét PTK, kövi hét PP, kövi Gazdasági, utána 2 hét ismétlés :) aztán ma megint elbizonytalanodtam, lehet hogy szeptember :) Szóval még mindig nem döntöttem :))

fdori # 2012.05.29. 19:37

Hogy ha a hagyomany erteke az egesz hagyatek ertekeh kepest jelentos,akkor öröksegnek kell tekinteni.
Valykaly,en minden novissimas konyvet megvettem,nekem c-bol es b-bol bevaltak.de most ra kellett jonnom h itt ez nem fog menni,napi 150oldalt elolvasni es megtanulni nem megy.attertem arra h a jszt olvadom es amit nem ertek,ahhiz a konyvet.igy jo ha megvannak,bar latod,mint az öröklesnel,ez sem segit mindig:)
Hekate,dontottel?

fdori # 2012.05.29. 19:31

Koszi Szabi,őszinte leszek a kotelesresz felett is ultem.az a baj ha nem ertek vmit,nem tudom bemagolni.aztan vhol a konyben olvastam hogyhas

valykaly # 2012.05.29. 13:20

Sziasztok.
B-részt letudva "átpártoltam" ebbe a fórumba.
Tudnátok nekem segíteni abban, hogy miből érdemes tanulni? Sokaktól azt hallom, hogy elegendő a jogszabályok alapos ismerete, és nem is igazán van idő másra, viszont én félek attól, hogy nem igazán fogom az anyagot belőlük megérteni.
Mindenféle tippet szívesen fogadok!!!
Jó tanulást és sok sikert a vizsgázóknak!