Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Dr. Szabi # 2012.06.11. 06:16

Hali!

Inkább nem mondok semmit, mert csak panaszkodnék. Ezt a rendszert nem lehet egy hónap alatt jogszabályból benyalni, ebben dolgozni kell, hogy átlásd. Egyik barátomtól annak idején a vizsgáztató megkérdezte, hogy mennyit tanult rá. Azt mondta: egy hónapot. A vizsgáztató: erre legalább egy évet kell tanulni. Igaza volt.
Nem sok esélyem van. Holnapután megyek. Az időjárás kb mindent elmond a lelki/agyi állapotomról.
Save Our Souls! :)

hekate # 2012.06.11. 06:12

Hatalmas grat Ettike!

Diza # 2012.06.10. 16:34

Kedves Ettike!

Gratulálok neked!
Én is szeretnék büntetőből menni ősszel, csak nem tudom, hogy változik-e mostanában a Btk. és ha igen, akkor mikor lép hatályba? Van erről valami infód?

fdori # 2012.06.09. 17:25

Gratula Ettike,ugyes voltal!gondolom nem juniusban akarsz meg menni?:)

Ettike # 2012.06.09. 12:38

Sziasztok :)

sikerült :))) el sem hiszem...

Nagyon normális volt a bizottságom, most nem jut eszembe a nevük, de mindhárman törvényszékes kollégium elnökök voltak. A KIM-ben vizsgáztam, mindkét polgáros bizottság ott volt. Sajnos nálunk is, meg a másik csoportban is volt 2-2 bukás, bár nem tudom mi lehetett mert tényleg nagyon jó fejek voltak. Első kérdéseknek csak bevezető alap kérdéseket tettek fel, és nézték a válaszok alapján, hogy kinél mennyire lehet belemenni.

Ptk: haszonkölcsön, jogképesség, cselekvőképesség, megbízási szerződés, és megbízás nélküli ügyvitel, szóbeli végrendelet

Pp: bírák kizárása, ugró fellebbezés, alaki-anyagi jogerő, hagyaték átadó végzések, közig perek, fmh nagyvonalakban

Gt: hogyan kommunikálnak egymással a tagok (itt el sem hittem, hogy ezt kérdezi, és alig bírtam kinyögni, hogy írásban :) kicsit túlbonyolítottam :), felszámolás-csődeljárás nagyvonalakban, tag kizárása, részvények, cégeljárásban kötelezően csatolandó iratok

Kitartást mndenkinek, és tényleg én is azt tudom mondani, hogy ha átlátod, és látszik, hogy foglalkoztál vele, akkor nagy baj nem lehet :)

Jön valaki majd büntiből?

fdori # 2012.06.08. 20:21

Diza,legyen igazad,a profeta szoljon beloled!:)
Ettikevel mi lehet?rem holnap jelentkezik!

hekate # 2012.06.08. 09:53

Diza! Ámen :)

Diza # 2012.06.08. 08:52

Kedves hekate!
Nekem úgy rémlik, hogy neked nem ez az első vizsgád.
A 3 hét az tényleg sok idő. Bár nem tudom, hogy munka mellett vagy szabi alatt készülsz. Nekem 10 napon volt itthon. Tényleg az a legfontosabb, hogy összességében lásd át a dolgokat. Ha a bizottság érzékeli, hogy foglalkoztál az anyaggal, akkor nem fog kekeckedni!

hekate # 2012.06.08. 06:15

fdori, ha OEP-nél dolgozik és fizetési meghagyásokat csinál, akkor ne nézd meg hozzá a fizetési meghagyásos törvényt, hanem az EBTV-t, sajnos náluk még megmaradt a fizetési meghagyás elnevezés, szerintem marhára félrevezető, nyugdíjnál már megtérítésre kötelező határozatot adnak ki, ami elnevezés sokkal szerencsésebb szerintem. Azon meg egyáltalán nem csodálkozom, hogy az OEP-ből menekül valaki az önkormányzathoz, mert nagyon sz.r a helyzet a TB területen, mindenkinek veszélyben van a munkája, én is ott dolgozok és részben ezen okok miatt is akartam halasztani...
Diza gratulálok, nagyon ügyes vagy :)
Mindenki azt mondja, hogy a vizsgán beugrik neki az is amiről nem is gondolta volna hogy tudja. Na most nálam ez fordítva szokott működni: én még azt is elfelejtem, amiről azt gondoltam, hogy tudom :) de tényleg, csak én működök fordítva????
Diza én a sorsban hiszek, bár sokszor kibabrált velem, de utána mindig visszakaptam tőle valamilyen formában, amit elvett, vagy helyette mást, aminek jobban örültem.
Na szóval 3 hét... Jah és közben foci eb, ami azért tanulás közben háttérzajnak jó lesz, szóval hajrá!!! :D

Diza # 2012.06.07. 20:06

Ami kimaradt, az a hab a tortán: Pp. írásbeli: 4, szóbeli: 5, Anyagi: 4, Gazdasági: 5

Diza # 2012.06.07. 20:03

Üdv mindenkinek!
Látom nagyon aktív a fórum:)
Ma voltam szóbelizni és gondoltam megosztom a tapasztalataimat, mert nekem is rengeteg segítséget és erőt adtak a hozzászólások.
Szóval helyszín: Fővárosi Ítélőtábla II/201-es terem.
Elnök: Dr. Lukács Zsuzsanna, Fővárosi Ítélőtábla elnökasszonya, Anyagi rész: Dr. Szalay István ügyvéd, Gazdasági rész: Dr. Dzsula Mariann Debreceni Törvényszék Cégbíróságának kollégiumvezetője
Kérdések
Pp.: bíróság kioktatási kötelezettsége, ésszerű időtartam, másodfokú bíróság döntései
Anyagi rész: jogképesség, cselekvőképesség, korlátozottan cselekvőképes, cselekvőképtelen nyilatkozatai, semmisség, érvénytelenség, tartási szerződés, adásvételi szerződés érvényessége (XXV. számú PED)
Gazdasági: változásbejegyzési eljárás, társasági szerződés módosítása: ennek keretében legfőbb szerv, ügyvezető hatásköre, cégbejegyzési eljárás onnantól kezdve, hogy bejön az ügyfél az irodába, kényszertörlési-eljárás, jogutód nélküli megszüntetésre példa
Nagyjából ennyi jut eszembe, kb. 40 percig voltam bent. Rendkívül jóindulatú, segítőkész, emberséges bizottság volt. Gyakorlatias kérdéseket tettek fel. Volt egy vizsgázó, aki Pp.-ből jött másodjára, ő volt az első, neki sajnos nem sikerült. Tőle az eljárási kifogásokat kérdezte az elnök.
Amit javasolni tudok, hogy a fő jogszabályokat nézzétek át, melyeket kézségszinten próbáljatok elsajátítani. Én a " mellék" jogszabályokat ( kisajátítás, szövetkezet, versenyjogi törvény, közbeszerzés, Inytv., stb.) a vizsga előtt pár nappal 2-3x átfutottam úgy, hogy mindegyikről legyen valami fogalmam. Az a benyomásom, hogy nagyon sok múlik a szerencsén és a vizsgabizottságon. Higgyetek magatokban! Hiszen több héten keresztül napról, napra forgatjátok az anyagot és ha úgy is érzitek, hogy semmire nem emlékeztek, az természetes. Mégis valahogy a vizsgán be fog ugrani! A vizsgabizottság pedig rávezet a dolgokra.

A szerdai Kúrián tartott vizsga kérdések: szomszédos jogok, beavatkozó, ági öröklés, példa az üzleti döntések tisztességtelen befolyásolására

Még egy fontos dolog! " Az Úrban bízzál, ő majd megsegít" (Péld. 20, 22)

Mindenkinek kitartást, nyugalmat és szerencsét kívánok a vizsgákhoz!

fdori # 2012.06.07. 18:22

OEP, kérelem adatait viszik egy programba, az "generálja" a fizetési meghagyást. Mi meg szenvedjünk ezzel a sok jsz.-lyal.
Egyetértek Bandi4-gyel teljes mértékben, de sajna ez van, ezt kell szeretni, vagy nem kell, de akkor sem tudunk mit csinálni.

Amúgy az elmúlt két vizsgámon azt vettem észre, hogy ez az egész játék az idegekkel, mindenkinek azt mondom magam körül, aki most tervezi a szakvizsgát, hogy a legfontosabb, hogy a vizsga napján, 1 után, amikor már amúgy is az agya a nullán van, akkor se stresszeljen, nyugodt legyen, magabiztos. Nekem ez bejött, halál nyugalommal ültem, ha nem tudtam a válaszokat (nem egy ilyen volt:):)), akkor se látszott semmi kétségbeesés rajtam....
Szerintem ez nagyon fonos. Remélem most sem fogok mást mondani, de mindig úgy volt, hogy valami isteni szerencse és sugallat, előjött abban a percben, és amit tanultam az valahogy a mélyről megjelent.
Persze amiről fogalmam sem volt, azt meg mindig megmondtam, h nem is olvastam, feleslegesen ne próbáljon rávezetni, mert ha egy jogegységit nem olvastam, az életbe nem fogom tudni mi van benne.

Ettika, hajrá holnapra!!!!

Hekate, még a vizsga előtti napon is lejelentkezhetsz, de ha már rászánod ezt a 3hetet, akkor ne tedd!!

Most már megnézem ezt a fizetéses meghagyásos jsz-t:):)

rockmachine # 2012.06.07. 15:09

Nem inkább követeléskezelő?! :)
Még szabit sem engedtek kivenni Ettike? Hol is dolgozol? ;) Azért a szerencsefaktort soha ne zárd ki!! Hajrá, mindent bele!

hekate # 2012.06.07. 10:06

Hajrá Ettike! Nagyon szorítok neked holnap, és mélységesen átérzem a helyzetedet. Várjuk a beszámolódat!

Ettike # 2012.06.07. 07:37

Nem szabad feladni, bármi megtörténhet. Én is bemegyek holnap, aztán vagy szerencsém lesz, vagy nekiesek még egyszer.

Annyi kedvezményt azért kaptam a meló helyemen, hogy mivel holnap vizsgázok, ezért 1/2 12-kor elmehetek... az élet apró örömei :D

hekate # 2012.06.07. 06:16

Fizetési meghagyásokat bocsát ki??? Akkor az illető közjegyző volt az állásinterjúdon. Miért akar egy közjegyző az önkormányzathoz menni??? fdori vegyétek fel és pályázd meg a helyét :DDDD
Amúgy fdori nagyon jól állsz, ehhez képest én még egyszeri olvasatra se olvastam el a PP-t és gazdasági részt, még mindig a PTK-val bajlódok :( ahelyzetem reménytelen és még jövő héten is meló...

Bandi4 # 2012.06.06. 22:54

Szóval egy kalappal mindenkinek a jószerencséből a vizsgához, mert az a legfontosabb a tudáson kívül, ha valaki parázik, gyengeséget érez és tétovázik az gondoljon arra, hogy erős akarattal bármilyen jó célt el lehet érni! Hajrá.

Bandi4 # 2012.06.06. 22:49

El kéne dönteni, hogy androidkat akarnak e képezni vagy jogászokat, mert ez a rendszer úgy sz*, ahogy van. Nem értem, hogy miért kell a kemény egyetemi évek után még egy ilyen kínzásnak kitenni az embert. Jelen pillanatban valami csodát tudok csak elképzelni, hogy korrekten fel tudjak készülni ebből a hatalmas anyagból. Első blikkre egy középkori kínzásnak tűnik az egész, egy kalappal mindenkinek.

Bandi4 # 2012.06.06. 22:46

Azért megnézném, hogy ezen szakvizsgarendszer kitalálói mennyire örülnének neki, ha meg kéne enni a főztjüket.

cimó # 2012.06.06. 19:54

Sziasztok,
esetleg valaki tudna nekem segíteni a közbeszerzéses tétel kidolgozott változatában? Törvényből elég tömény tanulni :(

fdori # 2012.06.06. 18:44

Hekate!

Egyetértek az előttem szólokkal, most már ne halassz, anyagilag is mindegy:):)
Én úgy állok, hogy a ptk-s részt kell jövő vasárnapig befejeznem, de az már nemcsak első olvasat, hanem magamhoz képest 100%.
Aztán minden részre marad 2 nap ismétlés, és a vizsga előtt 3nap.
Na így állok. Ja, és a ptk-s rész mellett a héten a gt-t át kéne vennem még egyszer, jövő héten meg a pp-s részt. Mert ugye a 2nap ism. semmire sem lesz elég.

Hogy mennyit tudok, ma szóba került a mh-en, állásintrjúztattam, h a jelentkező fizetési meghagyásokat bocsájt ki. Elmerengtem, h az mi is (mert ugye a pp-s részt már átvettem), hát sok nem jutott eszembe, de nem volt ismeretlen a fogalom:):):). inden apró örömnek örülni kell:):)
Hajrá, már csak 3 hetünk van, és az is valami lenne, ha 2 sikerülne!!!!

Szabi, te mikor mész? nagyon el vagy tűnve!!!!

DDD. # 2012.06.06. 08:40

Hekate!!
Nyugi!! Most úgy érzed, hogy semmi nem arad meg, de ha valakivel leülnél beszélni és feltenne neked néhány kérdést, azonnal tapasztalnád, hogy már csomó minden megragadt a fejedben egyszeri tanulással is!
Szerintem ne halassz, mert semmi értelme. Nem tudom a pontos összegeket, de ha belegondolsz, ez is egy esély, ha sikerül tök jó, ha nem, akkor szeptember. Ha el sem mész most, akkor meg biztos szeptember. Esélyt se adnál magadnak??? Szerintem ezt ne hagyd ki, ha már van időpontod. Más azon izgul, hogy időpontot szerezzen, Te a legnehezebb feladaton már túl vagy :-)
EGyébként meg június egy sokkal vidámabb hónap. Bízzunk benne, hogy kedves, rendes, korrekt és jóindulatú bizottságot fogsz kapni. Megérdemelnéd!!
Ne add fel!!

hekate # 2012.06.06. 08:02

A szemem tökéletes, jobban látok, mint valaha :)
A 2 hetem meg úgy két hét, hogy 1 hét teljes, de ez is táppénz, a másik hét csütörtök meg a vizsga :)

Diagnózis: akkut döntésképtelenség tanulási undor szindróma mellett 120%-os éleslátás :DDDD

Textilhal # 2012.06.06. 07:28

Hekate!

Diagnózis: akut pánik-szindróma.

De félretéve a viccet:

A szemed rendbe jött, a vizsgaidőpontodat visszaigazolták, amint korábban írtad, a kocka el van vetve. Abszolút értem az érzéseidet, tényleg 3 hónap sem lenne elég, ha az ember mindent tökéletesen tudni akar a vizsgára. De tudjuk: ez képtelenség. Ne törekedj erre.

Ha jól emlékszem, azt írtad, hogy ha júniusi a vizsga, akkor van előtte 2 hét szabid. Azért az nagyon sokat fog jelenteni, hosszú idő és akkor tényleg csak a tanulásra tudsz majd koncentrálni, semmi más tényező nem lesz. Addig meg (már hetek óta!) olvasgatsz és ez is készülés. Egy olyan alap arra a tiszta 2 hétre, ami hatalmas előnyt jelent. Nem szűz anyagot kell majd bevágnod 2 hét alatt.

Ennek tudatában (és különösen arra tekintettel, hogy a szemed már oké, ugye???) én azt mondom most, hogy felejtsd el a halasztást. Tanulj amennyit bírsz munka mellett, aztán adj magadnak egy vagy fél nap rápihenést és azt a két hetet told végig kőkeményen.

Ha mégsem így döntesz, akkor a válaszom, hogy tudomásom szerint bármikor lehet halasztani, vizsga előtt 1 nappal is akár. Annyi van, mint mindig, hogy a következő időpont amire halasztasz, nem lehet 30 napon belüli és 4 hónapon túli.

HAJRÁÁÁ!:-)

Ettike # 2012.06.06. 07:18

Szia Nenikő!

Ha a befizetést igazoló átutalási bizonylatot, vagy a csekket scannelve beküldöd e-mailen, még aznap visszaigazolják. Nekem is így volt, hétfőn még előjelentkezett voltam, és pénteken megyek. Kicsit már izgultam, hogy mi lesz, átküldtem, és 1 órával később rögzítettek. Szerintem az e-mail gyorsabb megoldás, mint telón próbálkozni, meg így is úgy is kérni fogják e-mailben.