Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hekate # 2012.04.18. 12:55

Szerintem nyugodtan add be, ha a munkáltatód leigazolja, hogy ott töltötted a 3 éves joggyakorlatodat akkor no para :)

bartosmr # 2012.04.18. 11:50

Sziasztok!
Nekem kezdésnek egy kérdésem volna: szerződéskötő munkakörben dolgozom, de főként közbeszerzésekkel foglalkozom. Ez nem feltétlenül felel meg az 5/1991. IM rendelet +. § f) pontja szerinti "más jogi munkakörben foglalkoztatott jogász" kitételnek.
Ettől függetlenül érdemes megpróbálni beadni a szkvizsga-kérlemet vagy nek se fussak?
Előre köszönöm a segítséget.

Flavia # 2012.04.17. 15:35

Sziasztok!

Nivossima szakvizsga kézikönyvek B rész 4 kötet (büntetőjog I-II és büntető eljárásjog I-II) eladó féláron. Én újonnan vettem, csak az anyagi könyvek vannak kihúzva. Novemberben vásároltam a könyveket.
Postázom is, ha kell.

Ugyanígy az A részhez mind a 6 kötet a Nivissima könyvekből féláron eladó. Októberben vettem őket. Csak a családjog van kihúzva, a többi gyakorlatilag új állapotú.

Akit érdekel, írjon nekem privátban!

Üdv:
Flavia

Bandi4 # 2012.04.16. 20:37

Az őszi vizsgákra mikor rakják ki majd az időpontokat az eddigi tapasztalatok alapján?

Zsezse26 # 2012.04.14. 07:01

Sziasztok! Én is megyek vizsgázni mostanában: április 26-án... Nagyon nehéz ezt a hatalmas mennyiséget megtanulni... Nem kesergek...tudjátok nagyon jól miről van szó...ráadásul közigben dolgozom, így sok közöm nem nagyon volt az anyaghoz. Egy kérdésem lenne.Ahogy belenéztem a jogiszakin a "gyik"-ba, láttam, hogy a gazdasági résznél kérdezték anno a váltót. Én nem találok ilyen tételt a gazdasági részben (máshol sem)...Ez most már nem anyag? (remélem nem) És vajon tényleg elég a gazdasági tételek közül a 38-as "Értékpapírok forgalomba hozatalának módja..." tételnél az ott megjelölt 2001. évi CXX. tv. 47-51. § ? Nekem ez nagyon kevésnek tűnik...ez most lett gyanús...én ugyanis naivan anno ezt nyomtattam ki csak... (talán 2 oldal)... Segítenétek ebben nekem? Mindenkinek kitartást!

fdori # 2012.04.13. 19:40

Nekem masfel hét alatt felrogzitetek!

Cézé85 # 2012.04.13. 11:21

Elektronikus jelentkezés mostanában működik? Érdemes várni arra, hogy felvigyék az eredményeket, vagy eleve postán próbálkozzunk?

fdori # 2012.04.13. 07:39

Folli!
Én novissimas könyvekből fogok tanulni, a novissima honlapját nézd meg, vasárnapig lehet kedvezményesen megvenni a könyveket, de úgyis majdnem 16ezer ft az 5 könyv. Bírósági vh-t és gazdasági jsz-ból fogom nézni.!

JogiBear # 2012.04.13. 07:25

Szia folli!

Én a B részen vagyok túl, és tanulok a polgárira, a Novissimás (új) Ptk.-s és Pp.-s könyveket vettem meg. A Gt.-s részhez szerintem nincs normális könyv most, mert nagyon frissek a változások. Ezt én törvényből, plusz egy cégjogban is járatos ügyvéd ismerősöm segedelmével próbálom meg magamévá tenni. A könyvek ára elég borsos (16.000,- körül jön ki a 4 könyv), úgyhogy ha valaki hirdeti használatan (az új kiadásúakat), arra érdemes lehet lecsapni (ha nem zavar, hogy használt, esetleg bele van firkálva, stb).

Legislator # 2012.04.12. 18:00

De ahhoz előbb meg köll halni.
(Bocs, nem tudtam kihagyni.)


Sunshine after the rain.

folli # 2012.04.12. 13:50

Sziasztok!
Új vagyok itt az A-ban, június végén készülök belőle, ma fizettem be a díjat. Egyelőre a C-n vagyok túl, és az ott szerzett tapasztalatok alapján most igyekszem időben elkezdeni az anyaggyűjtést... :)
Ezért az lenne a kérdésem, hogy javasoltok bármiből szakvizsga-könyvet beszerezni, vagy szorítkozzak a jogszabályokra? Kb. 3 hetem lesz otthon tanulni, úgy számolom hogy elégnek kell lennie.
Köszi, és kitartás mindenkinek!

bogarock # 2012.04.12. 10:22

Köszi Textilhal :) csak hát igazából tényleg kétségbeejtő a mennyiség, és ugye ekkora mennyiségnél pont az a veszély, h nem áll össze az anyag. Én meg tényleg soha nem voltam egy tárgyaláson sem (egyébként ez is röhej a jogászképzésben), úgyh mókás úgy tanulni a kőkemény gyakorlatot és eljárási jogszabályokat, h megpróbálod elképzelni, ez hogy mehet.:)
Nem, nem adom fel, ne is tegye senki, csak próbálom a helyére rakni és nem túl komolyan venni, mert akkor begolyózom:)

hekate # 2012.04.12. 08:08

Ha vékony, magas akkor kiesett a jelöltünk :D

Goodwitch # 2012.04.12. 06:21

Jaja, Cserba Lajos volt az, remélem most legalább fél évig senkinek sem lesz hozzá szerencséje !!!! (De ha fog a boszorkányos átok, akkor eltűnik a neve a vizsgáztatók listájáról :-). Mert én ugye jó boszi vagyok, na de az anyukám :-)!!!)

A nő lehet, hogy csak mostanában került a médiahatósághoz, kb 45 és 55 közötti vékony elég magas, ha esetleg ez mond valamit.

Tényleg, elfelejtettem írni, hogy SIKERÜLT!!!!

Úgyhogy én már csak néha néha jövök nézek ide vissza, ha valakinek tanács, vagy bíztatás kell.

Mindenkinek sok sikert, és kitartás, sok embert ismerek,akinek mindhárom bizottsága normális volt, aki meg már bekapott ugye egy rosszat, annak csak jó jöhet :-)!!


Goodwitch

Textilhal # 2012.04.11. 20:29

Bogarock!

Asszem rossz kifejezést használtam. A készségszint alatt ne azt értsd, hogy oda-vissza kívülről, hanem hogy a rendszert, az összefüggéseket, a jogszabály és a benne foglalt jogintézmények célját, funkcióját értsd és vissza tudd adni. Illetve, ha elhangzanak olyan fogalmak, mint mondjuk ráépítés, kötelesrész, előzetes végrehajthatóság, igazolási kérelem, részvénykönyv, akkor valamit csípőből tudj ezekhez hozzászólni, s nem feltétlenül a szó szerinti jogszabályszöveget.

Isten őrizz, hogy feladd a harcot, még akkor is, ha valóban nevetséges az elvárás a szakvizsgákra (teljesen egyetértek).

Őszinte biztatásként álljon itt egy ékes bizonyíték és zálog a te A-vizsgás sikeredre, annak igenis nagy esélyére: SOHA nem foglalkoztam büntetőjoggal, s mégis (igaz, kemény tanulás után) csont nélkül levizsgáztam és nem is rossz eredménnyel. Soha egy büntető tárgyaláson nem voltam!

Hajrá!!!

bogarock # 2012.04.11. 18:40

Nagyszerű, akkor én a teljesen esélytelenek rezignált nyugalmával vágok neki, ugyanis ahhoz, h készségszinten elsajátítsam az alapjogszabályokat, amiket utoljára 4-5 éve láttam, kizárt, h a többire meg a gyakorlatra időm és energiám maradjon.
Amúgy is nevetséges ebben a formában az egész :)
Egyszer majd csak átmegyek, nem is idegesítem magam vele tovább.

hekate # 2012.04.11. 18:29

:D:D:D Én államvizsga után láttam a rémálmaimban, sikerült hozzá kerülnöm, sőt gyaktanárom is volt, fantasztikus élmény volt :D

Cézé85 # 2012.04.11. 18:20

Van. Rémálmomban se lássam :)

hekate # 2012.04.11. 18:18

Cézé85, nem akartam leírni a nevét :)
Akkor gondolom a GT-s hölgyyre is van tipped, kire gondoltam :)

Cézé85 # 2012.04.11. 17:40

dr. Cserba Lajos :) egyetemen mi is megismerkedtünk.

hekate # 2012.04.11. 17:24

És sikerült Goodwitch?
PP-ből fiatal vagy idősebb volt a pasas? Hogy nézett ki, ha öreg, őszes volt akkor tudom, mert én Miskolcra jártam és ő tényleg nem volt egy közkedvelt személyiség a PP tanszéken :)
A Gt-s hölgyre is lett volna tippen ha nem mondod, hogy a médiahatóságnál dolgozik, azt hittem az is egyetemi tanár Miskolcon, de ha az lett volna kire gondolok az az összesnél rosszabb lett volna :)

Goodwitch # 2012.04.11. 16:59

Sziasztok!

Ma voltam az OBH-n A-ból vizsgázni.

Katasztrofális bizottság volt, ez volt eddig a legrosszabb vizsgaélményem. Kivéve az anyagi jogos kérdezőt, aki Gaál Edina ügyvéd volt. Ő korrekten kérdezett, nem ragadt le egy témánál, és nem kérdezett sokat. Cselekvőképesség fokozatai, rendszere, ezt részletesen, haszonélvezet, használat joga melyik mire való, de főleg, hogy mik a különbségek ingatlan esetén.
A végére pedig a kiskorú tartása, csjt szerint, ki, milyen mértékig, mennyire, hogy állapítja meg a bíróság , stb, ezt is elég részletesen.

Pp-ből egy miskolci egyetemi ember volt, aki közben ügyvéd is, a nevére nem emlékszem, de nem is baj. Egyetlen dolgot kérdezett, az előzetes bizonyítást, amiről pont halvány gőzöm sem volt, mert sosem csináltam, persze nehezen azért összehoztam, de a világ minden kincséért sem kérdezett volna mást.

Gazdasági jogból szintén Miskolcról jött egy hölgy, nem tudom, hogy hogy keveredett ide, mert a médiahatóságnál dogozik, most vizsgáztatott először, láthatóan a csődörvényből készült fel, mert mindenkit a felszámolásról és a csődeljárásról kérdezett, esetleg a Gt. eleje is szóba jöhetett, gondolom, most ott tart az anyagban. Tőlem az előtársaságot kérdezte, a hitelezői választmányt, meg annyit, hogy mi a dolga az adósnak a csődeljárásban a 40 nap alatt (ami 30, de mindegy).

Hát, ennyi. Minden esetre, aki abban gondolkodik, hogy kihagy ezt-azt, megteheti, de ha kikap egy ilyen vizsgáztatót, mint az én Pp-sem, akkor lesznek nehéz pillanatai. Mindenkitől olyat kérdezett, aminek csak távoli köze volt a Pp.-hez, inkább a közjegyzői eljárást feszegette, meg a végrehajtóét, pedig se közjegyzőjelölt, se végrehajtó nem volt köztünk.


Goodwitch

hekate # 2012.04.11. 16:54

Köszönöm mosza, te egy angyal vagy :)
Textilhal, hát látod, nekem ezért ez lesz a legnehezebb :(
fdori, még mindig nem kaptam meg a könyveimet, már lassan két hete küldik, de én annyira nem voltam oda sose a novissimás könyvekért, büntetőből is volt egy csomó sallang, ami nem volt benne a könyvben, csak későn vettem észre és akkor már hiába nyomtatgattam volna ki. Ezért most biztos ami biztos kinyomtatok minden tételhez mindent, hogyha mégis kell akkor rendelkezésre álljon, meg én olyan vagyok, hogy vizsga után megőrzök minden anyagot, amiből tanultam, mert ki tudja mikor lesz rá szükségem a munkám során és akkor csak odalapozok és megvan, a könyveket se szoktam eladni sose, én már csak ilyen vagyok :)
Amúgy nekem nem ajánlgattak ajándék jogszabályt a könyvekhez, pedig ennyi várakozási idő után már megérdemeltem volna :)

Textilhal # 2012.04.11. 16:41

Nem tűnök el ígérem.:-)

Jó tanács? Nos, nem akarok senkit áltatni, ennél a résznél nem nagyon van kihagyható anyag. Ugyanúgy jöhet OBA, közbeszerzés, mint végrehajtási kérdés, vagy éppen közjegyzős cucc. Gazdasági jogból sincs kihagyható, az itteni tapasztalatom is az, hogy rt.-től kezdve a szövetkezetig mindent szeretnek kérdezni...

Ami biztos, hogy a Ptk., Gt., Ctv., Csjt. és Pp. készségszintű tudása elengedhetetlen. Hát ezzel most nem sokat segítettem, ugye? Főleg, hogy simán idesorolható az Inytv., Itv., Vht., s még sok más jogszabály is sajna.

Ugyanakkor talán ennél a résznél a "legigazabb", hogy nem szabad elveszni a részletekben. Olyan az anyag, hogy a rendszer átlátása, a "polgári jogi szemlélet" ismerete talán többet nyom a latban, mint a részletszabályok, ellentétben pl. a Be.-vel, Btk.-val. Nem annyira "magolós", hanem inkább "összefüggés-átlátós" tanulást igényel. Ez persze nem segít azon, aki nem polgáriban szerzett gyakorlatot, tudom.

Ez sem egy jó hír, de a polgári jogterület kellően képlékeny ahhoz, hogy a bírói gyakorlat ismerete elengedhetetlen legyen. Ez azt jelenti, hogy a tételekhez adott kiegészítő anyagok is kellenek, de épp ezért hasznosak is annak, aki nem polgárizott.

Ha - a fentiekkel szemben... - eszembe jut valami tanulás szempontjából pozitív gondolat is, ígérem azonnal megosztom!

fdori # 2012.04.11. 13:18

Hekate, ezek nincsenek benne a könyvbe, Vagy még nem kaptad meg?
Én soha nem olvastam hozzá többet, csak amit a novissimás könyvek pár mondatban, a lényegét kiemelve leírtak. Eddig jó volt, remélem most sem kell több.
Anovissimas szetthez ajándékba választhattam egy jsz-t:), annak a hátában is vannak Pk-k... satöbbi; ha gondolod beszkennelm és elküldönöm neked, lehet h így gyorsabb lesz.

Amúgy minden nap nézem, hátha lesz hely csütörtökön, de idáig még nem volt;de jó lenne!!!!Szólok ha van!