Eos Faktor?


Riaa # 2014.01.21. 03:22

Szeretnék Tanácsot kérni,

Az egyik szolgáltatóval nincs aláírt szerződésem, valamiféle adminisztratív elírás miatt kaptam 508000 Ft-os számlát, ezt a panaszkezelésénél ill. a felügyeleténél megfellebbeztem, már két éve húzódik az ügy, most ma felhívott az EOS, kérte az adataimat, mondtam, hogy nem adom, így nem tudott mit mondani, az a benyomásom, hogy a panaszkezelés velem nem is egyeztetett (kértem tőlük a szerződésmásolatot, nem adják, mert nem fellelhető, csak a gépben van valami??!!
Beküldtem a szomszéd telkesnek a földhivatali jogutódját, az örökös nevét, nekem közüzemi vételezési lehetőségem sincs, egy csak termőföldet tartalmazó tulajdoni hányadom, (úgy tudom, mindenki csak a tulajdoni hányada erejéig felel) gondolom a szolgáltató így próbálkozik, a szomszéd helyett velem kifizettetni, (nincs lehetőségem közüzemi vételezésre!)Nagy a keverés, felülvizsgálat még folyamatban van a hatóságuknál, megkerülhet a szolgáltató, (alapbizonylatokat nem adja ki, mire alapozza követelését!!!) és mégis EOS-nak kiadta, ugyan tévesen a nevemet, más mássalhangzókkal, lehet, hogy csak próbálkozik, (telefon számomat is kérdeztem tőle, ki adta neki?) elindult szerintem is a zaklatás, éjszaka idején rakom össze a papírjaimat, megyek további hivatalos szervekhez, (miután nem jutok hozzá a szolgáltatótól követelésének alapbizonylataihoz!!)Hivatkozhatok az elévülésre, 2012.10.10-i a csekk? Ebben a helyzetben ki és mit tenne? Köszi a választ, jó egészséget, Sok-sok sikert mindannyiunknak, Nem akarok velük szóbaállni, más hatóságot keresek,

PGabe # 2014.01.08. 10:13

marika177 - fizess többet. Valószínű ha van is köztetek megállapodás, az nem havi 10ezerről szól, hanem magasabb összegről. Mivel azt nem teljesíted, így rájön a kamat / ügyintézési / kezelési költségek, stb...

marika177 # 2014.01.08. 10:04

Üdv mindenkinek nekem az eos fele 950 ezer ft tartozasom amit mar ket eve fizetek 10 ezer ft javal es egy ft tot sem csökkent. Mit tegyek hogy csökkenteni tudjam a tartozast, vagy hova forduljak.

PGabe # 2013.12.21. 08:14

Thom72, mondom másképp:

  • az eredeti szerződésben 99%, hogy mindenki aláír(t) egy olyan rendelkezést, hogy a szolgáltatónak / hitelintézetnek / stb... joga van nemfizetés esetén a behajtás érdekében különböző lépéseket tenni, pl. átadni a tartozást külső cégnek behajtásra (követeléskezelésre), ergo kezelhetik az adataidat
  • a követeléskezelő cégeknek pedig joga van akár egy összegben azonnal kérni a tartozást (mint ahogy az eredeti szolgáltatónak, hitelintézetnek is lett volna). Az a te szerencséd, hogy nem ezt teszik, mert inkább adnak 3-5 hónap részletfizetési lehetőséget, mint fmh-zanak, vagy más módon kíséreljék meg a végrehajtást. Úgyhogy felesleges azon lovagolni, hogy milyen alapon ugrálnak, ha te (vagy bárki más) havi 10-20 ezer forintokat befizet, miközben 50-ben állapodtatok meg.
bodzi # 2013.12.21. 06:51

Thom72 Ráadásul még értenek is hozzá!!! Figyelj,tanulj okosodj te is mert nem irkáltak haszontalan idiótaságokat!

Thom72 # 2013.12.20. 17:34

Jaj hirtelen mennyi okos ember lett itt??!!!

negyszog # 2013.12.20. 15:15

Thom72De viszont én mint adós nem azaz nem járultam hozzá,hogy az adataimat átadják másik félnek...

Szerintem meg az a helyzet, hogy a történet nem itt és nem így kezdődik, hanem a szolgáltató addig nem szolgáltat, amíg a szerződést alá nem írod. Abban pedig benne van (az más kérdés, hogy hanyadik oldalon, mekkora betűkkel), hogy fogyasztó/ügyfél hozzájárul sokmindenhez, amit esetleg később már szívesen visszavonna :)

capisca # 2013.12.20. 14:39

Kedves Thom72!

Az ami jogos az nem mindig helyes,
Az ami helyes az nem mindig jogos.

Van tartozásod?

Igen.

Egy szolgáltató engedményezte egy követeléskezelőnek. Jogos?

Egyértelműen igen, hsizen jogos érdeke, hogy a pénze befolyjon.

Kérik rajtad a pénzt?

Igen és jogosan.

Azt milyen módon teszik?

Na az már kérdéses és az EOS gyakorlatán jogosan lehet felháborodni és bírósághoz fordulni.

PGabe # 2013.12.20. 12:02

Az is teljesen érthető, hogy egy 500.000-es tartozást, amivel foglalkozik a követeléskezelő cég (irodát tart fent, alkalmazottai vannak, megveszi a programot, amivel nyilvántart, telefonál, stb.), meg úgy egyébként is áll benne a pénze, te a saját döntésed alapján havi 200 Ft-os részletekben törlessz. Tök jogos...

Sherlock # 2013.12.20. 11:36

Thom72,

én teljes mértékben egyet értek veled. Az a logikus, hogy ha valaki tartozást vesz, akkor ne tudhassa hogy ki tartozik neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.20. 10:10

ha ez valóban jogszabály akkor nem tudom honnan veszed hogy nem valós?
Valós az, csak ti nem értitek. Ilyen, amikor valaki azért hisz el valami sületlenséget, mert nagyon szeretné elhinni.

Thom72 # 2013.12.20. 09:28

Capisca!

Az lehet hogy átadja a bank követeléskezelőnek a jogos követelését!!!
De viszont én mint adós nem azaz nem járultam hozzá,hogy az adataimat átadják másik félnek...tehát az én adataimmal ne éljenek vissza...majd ha jön tőlük egy hivatalos irat,hogy írjam alá hogy beleegyezek az adataim felhasználásába / amit vagy aláírok, vagy nem!! /...addig ne vegyenek a szájukra.
Sőt amíg fizetek nekik akármennyi összeget is legyen az 5000-10000 vagy akár mennyi addig meg pláne ne küldözgessen ilyen b@zi leveleket,hogy végrehajtó stb...szerintem világos.
Elég sokan vannak olyanok akik évek óta nem fizetnek semmi pénzt az ilyen követeléskezelőknek.
De ha ez valóban jogszabály akkor nem tudom honnan veszed hogy nem valós??!

capisca # 2013.12.20. 08:16

Jaj már ezek az internetes cikk az adatvédelemről. Ez mindig előkerül, mindenki előhozza, de, hogy honnan ered ez a tévhit számomra rejtély.
Ezen a cikken mindig jót mosolygók :)

Több jogász is mondta már nem törvénysértő a személyes adat átadása követeléskezelőknek, ha van a tartozás engedményezéséről megállapodás. Ha nincs akkor jogos a cikkben írtak.
Ilyennel azonban én még nem találkoztam, hogy a tartozás átadásáról ne lenne egy engedményezési szerződés a követeléskezelő és az átadó között.

És miért nem jogsértő?

6. § (5) Ha a személyes adat felvételére az érintett hozzájárulásával került sor, az adatkezelő a felvett adatokat törvény eltérő rendelkezésének hiányában

  1. a rá vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából, vagy

b) az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából, ha ezen érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll
további külön hozzájárulás nélkül, valamint az érintett hozzájárulásának visszavonását követően is kezelheti.

Na most a te esetedben a tartozás behajtása tőled jogos érdeknek minősül, harmadik személy az EOS illetve most már adatkezelő is egy személyben.

bodzi # 2013.12.20. 07:53

Tomy72 üdv az eos világában!

én már fél évvel ezelőtt ezt többször mind megírtam nekik a pontos törvényei hivatkozásokkal együtt,azóta sz@rnak rám csak kitartóan követelnek!ennyit a személyes adatokról... ezeknél az az elv ha jogos ha jogtalan előbb utóbb megunod,fizetsz és kész!
csipp-csupp ügye miatt úgyse fog a bíróságra rohanni a delikvens.

Thom72 # 2013.12.19. 17:05

Üdvözletem!
Látom ezekkel nem vagyok egyedül.Mármint az Eos-al.
Nekem is küldtek egy olyan levelet amiben végrehajtási lehetőségről tájékoztatnak szépen a levelem hátoldalán valami közjegyzői meghagyásos valami.
No de én megírtam nekik engem addig ne fenyegőzzenek ilyennel amíg fizetek nekik /igaz nem nagy összeget de havonta fizetek/ rózsaszín postai csekken,mert ezek a sz...tek még arra sem képesek,hogy sárga csekket küldjenek.
Ja és nem rég találtam a neten egy cikket amit ide bemásolok olvassátok el nyugodtan ezt is mellékeltem nekik a levelemben!!

…”A faktoring cégek is teljesen jogtalanul járnak el. Követelés kezelésére sem jogosultak…”

A 2012. január 1-én hatályba lépett, új adatvédelmi törvény számos változást hozott. Ezek között olyanok is vannak, amelyek kiváltották az Európai Unió tüzetesebb vizsgálatát.

Mégis, az összehasonlításból kiderül, hogy nem sok minden változott. Továbbra is akkor kezelhető személyes adat, ha azt a törvény közérdekből elrendeli, vagy az érintett beleegyezik az adatkezelésbe.

Több szakértő véleménye szerint, amennyiben tartozás van valamilyen szolgáltató illetve bank felé, és már egy idő eltelt nem fizetéssel, - a szolgáltató illetve bank kiadja harmadik félnek a személyes adatokat, – behajtás jogcímén. Ezzel azonban, súlyos bűncselekményt követnek el!

A személyes adatkezelésről szóló törvény szerint nem adható ki személyes adat harmadik félnek, – csak abban az esetben, ha az adóst erről levélben tájékoztatják, és beleegyezését megkapják. – A törvény 6. §.-nak 8. pontja szerint, azonban: … „(8) Kétség esetén azt kell vélelmezni, hogy az érintett a hozzájárulását nem adta meg.”

Abban az estben, ha adósság kezelő faktoring cégek megkeresik az adóst, hogy a nevesített szolgáltató, vagy bank kezelésébe, illetve tulajdonába adta az adósságot, felmerülhet a kérdés, hogy vajon jogában állt-e?

A szolgáltató, illetve bank nem jogosult a követelésének eladására, mert az adós a szolgáltatóval, illetve bankkal kötött szerződést és nem a faktoring céggel.

Ezek a faktoring cégek teljesen jogtalanul járnak el. Követelés kezelésére sem jogosultak csak az a cég, akivel az adós szerződést kötött.

Ennek módja a következő; a jogosult szolgáltató illetve bank kér az adós ellen fizetési meghagyást és annak alapján bírósági végrehajtást, ez a jogos eljárás.

Tehát, amennyiben zaklatja az adóst bármilyen faktoring cég, bátran követleje nála a személyes adatainak azonnali megsemmisítését. – Valamint írjon egy feljelentést a Pesti Ügyészségre, és ennek keretében kérje az ügyészséget az illető faktoring cég felszámolására.

Mindezek megkoronázásaként a szolgáltató, illetve bank ellen, aki az szigorúan titkos adatait kiadta, – kérje a kártérítési kötelezettségük megállapítását, akár az ügyészségen is!

Ha az adós valamikor mégis szóban vagy írásban beleegyezését adta ezen adatok kiadására, írjon levelet a faktoring cégnek, hogy kéri az adatai azonnali törlését, mert nem velük szerződött, hanem a jogosult szolgáltatóval vagy bankkal. Továbbá az adós írjon egy levelet a szolgáltatónak vagy a banknak és szólítsa fel, hogy úgy rendelkezik, hogy ezentúl az adatait zártan kezeljék és megtiltja az adatok harmadik félnek való kiadását.

ius latratus # 2013.12.19. 14:26

Tomy72

Nincs rajta mit elmagyarázni, mert én nem is értem, hogy hogy jön ez ide.

PGabe # 2013.12.19. 12:12

Györgyusz, ha nem veszed át, akkor majd úgy lesz kézbesítettnek tekintendő, hogy gőzöd sincs mi van benne, de igen, valóban a te döntésed.

Tomy72 # 2013.12.19. 08:41
  • Ezzel csak annyi a gond,hogy önök hivatalosan is megsértették az adatvédelmi törvényt mely 2012.jan.1. hatályba lépett így önök ellen azonnali hatállyal tevékenység megszüntetését lehet kérni.-

Ezt nem értem,elmagyarázná valaki?
Köszönöm!

ártatlan1 # 2013.12.18. 17:30

EOS_Faktor_Zrt. # e-mail 2013.12.10. 15:00

Tisztelt Tomy72!

A Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel. Abban az esetben, ha a hitelezői igény a hagyatéki eljárás során nem kerül bejelentésre, az nem zárja ki a fennálló tartozás érvényesíthetőségét. A bejelentés elmulasztása a hitelező önhibáján kívüli okból is megvalósulhat /például nem szerez arról tudomást/.

Üdvözlettel,
EOS Faktor Zrt.

Ezzel csak annyi a gond,hogy önök hivatalosan is megsértették az adatvédelmi törvényt mely 2012.jan.1. hatályba lépett így önök ellen azonnali hatállyal tevékenység megszüntetését lehet kérni.

ártatlan1 # 2013.12.18. 17:26

Az ajánlott levél tartalma,hogy tájékoztatnak arról,hogy 5 munkanapon belül egy összegben fizesd meg a tartozásod ezzel csak annyi a lényeg,hogy a sokszor vitatott levelezési módszere átvált hivatalossá,így senki nem tudja letagadni,hogy nem kapott tőlük semmit.
Te döntésed,hogy átveszed-e vagy sem.

Györgyusz # 2013.12.18. 16:39

Üdv! Ajánlott levelet kaptam az EOS-tól, még nem vettem át a postán. Kapott már valaki ajánlott levelet tőlük? Ez újdonság lehet náluk. Van valakinek tippje, mi lehet benne, érdemes-e átvenni? Köszi

eos_üldözött # 2013.12.11. 11:55

Tomy72
Szerintem szép sorban kellene a dolgokat venni.
Állítottak valamit, tudják-e hitelesen bizonyítani?

Engem több mint három éve zaklatnak más tartozása miatt, tehát csak óvatosan adj ki magadról bármit.
Ha tudják hitelesen igazolni, persze fizess, de anélkül semmit.
Az is szokásuk, hogy programot adnak, olyat amit ők is el tudnak végezni mert addig is nekik dolgozol, abba az irányba mész (lelkileg), hogy jogos a követelés, elveszel a jogi útvesztőben és a végén fizetsz.
Mindkét kért iratot meg tudják szerezni, ha érdekükben áll.
De előbb ők álljanak elő azzal amijük van

Egyjogász # 2013.12.10. 18:33

"A napokban kaptam az eos-tól egy telefonhívást miszerint édesapámnak tartozása van feléjük. Küldtek neki levelet amire nem reagált,ezért kerestek meg engem."

Engem azért ilyen esetben erősen érdekelne, hogy honnan tudták meg a nevem és a telefonszámom....

EOS_Faktor_Zrt. # 2013.12.10. 14:00

Tisztelt Tomy72!

A Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel. Abban az esetben, ha a hitelezői igény a hagyatéki eljárás során nem kerül bejelentésre, az nem zárja ki a fennálló tartozás érvényesíthetőségét. A bejelentés elmulasztása a hitelező önhibáján kívüli okból is megvalósulhat /például nem szerez arról tudomást/.

Üdvözlettel,
EOS Faktor Zrt.

negyszog # 2013.12.09. 12:54

Tomy72
Ha jót akarsz magadnak, eszedbe ne jusson bármilyen adatot is ezen cégnek átadni ... bizonyítottan nem tudják a birtokukba kerülő adatokat tisztességesen kezelni, márpedig egy hagyatéki végzés tele van visszaélésre felhasználható adattal.