Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Majordomus # 2023.12.23. 20:26

Emelj végrehajtási kifogástvhúzd az időt hogy érezze a törődést a nő.

gerbera317 # 2023.12.23. 18:23

Most te részvétért fordultál a fórumhoz, vagy jogi tanácsért?
Jó, akkor bunkó volt a nő. Nna. Ennyit a részvétről.
De a kezesség az kezesség. Hogy kinek és miért lettél a kezese, nem jogi kérdés. Azonban az, hogy vitatod, hogy közöd lenne a tartozáshoz, már igenis jogi kérdés. És igenis van hozzá közöd, és a te felelősséged igenis nagyobb, mint az adósé, és ennek a felelősségnek a következményét viseled most. A bank, a bíróság, a végrehajtó, az Atyaisten: egyik se fogadja el, hogy a másikra mutogatsz. Még ez a legutolsó is azt mondja erre, hogy nem kellett volna, az okosaknak pedig azt, hogy nehogy vállaljanak ilyet. És igen: engem se érdekel a történeted.
Ami az árverés jogi részét illeti: az árverési jegyzőkönyv aláírását követő 30. napig vagy köteles kiköltözni. Ha nem teszed, a vevő ennek elteltével kérelmezheti a kényszerkilakoltatást, amit a végrehajtó április 30-át követő időszakra el fog halasztani. De a vevő már a fenti 30 nap lejártától követelhet tőled használati díjat. És való igaz, hogy addig nem, illetve amíg a végrehajtó téged onnan ki nem rak, egyebet sem követelhet.

Falcone78 # 2023.12.23. 17:10

Gerbera, fogalmad sincs sem a háttértörténetről, sem a nő viselkedéséről. Fogalmad sincs kinek, miért lettem kezese. Fogalmad sincs az a nő hogy jött ide, milyen stílust ejtett meg már köszönés helyett is.
Tehát a te komme ted csak üreges személyeskedés, semmi jogi mondandója nincs.

gerbera317 # 2023.12.23. 16:16

@falcone
Senki nem bunkó itt. A végrehajtó csak eladta azt, amit neked kellett volna eladnod; a vevő pedig megvette, mintha tőled vette volna - persze, hogy használni akarja, és nem tetszik neki, hogy továbbra is te használod. Arról meg ne nyissunk vitát, hogy ne te adod el, akkor az kellene-e adni az ingatlant a vevőnek.
közöm nem volt az adóssághoz; kezes voltam!
Ezzel magadat becsaphatod, de a fórumot nem kéne hülyének nézni! Tud meg, több közöd van a tartozáshoz, mint az adósnak. Ugyanis nem ő verte át a bankot, hanem te! Az adósnak a bank eleve nem akart kölcsönt folyósítani. De jöttél te, aki elhitetted a bankkal, hogy van ember, aki visszafizeti a kölcsönt, mégpedig te. A bank pedig szavadon fogott.

drbjozsef # 2023.12.23. 15:57

Falcone78,

Az a vicc, hogy közöm nem volt az adóssághoz; kezes voltam!
Miért vicc? Inkább tragédia, nem mintha ez változtatna bármin. A kezesség komoly vállalás, mint látható is a példádon. Annyiban jó legfeljebb, hogy most, hogy az adós helyett helyt kellett állnod, követelheted tőle te az általad kifizetetteket. Persze, ha rajta nem tudták végrehajtani, ezért került rád a sor, akkor vajmi kevés esélye van, hogy viszontlátod a pénzed...

Kapok időben (jóelőre) értesítést, hogy mikortól lesz bejegyezve a földhivatalnál a tulajdonjog?
Előre? Biztos nem. Ha bejegyezték, utána a változásról kiértesítik az érintetteket (bár lehet, az is a végrehajtó lesz, és nem te)

Piszkosúl agresszív, erőszakos bunkó a nő!
Hát legyél te is az. Mondd meg neki, hogy ha csak közel megy a házadhoz, kihívod a rendőrséget. Ha bemegy akár csak a kapun illetéktelenül, akkor azonnal feljelenteném, hogy ellopta a kertből a százmilliót érő tömör arany kerti szökőkutadat. Na jó, nem ezzel, talán ez egy hangyányit túlzás, de mindenképpen érezze a törődést, hogy a végrehajtó intézkedéséig neki itt semmi keresnivalója nincsen.

Falcone78 # 2023.12.23. 14:44

Köszönöm szépen a válaszokat!
Az a vicc, hogy közöm nem volt az adóssághoz; kezes voltam!
Kapok időben (jóelőre) értesítést, hogy mikortól lesz bejegyezve a földhivatalnál a tulajdonjog?
Piszkosúl agresszív, erőszakos bunkó a nő!
Igen, van rokon, barát, akikhez mehetek...

eulimen # 2023.12.22. 21:26
Falcone78 Igazad van (ahogy Majordomus is írta), az árverési vevőnek nincs joga betenni az ingatlanba a lábát addig, ameddig birtokon belül vagy. Meddig vagy birtokon belül? Ameddig önként át nem adod az árverési vevőnek vagy a végrehajtónak; vagy ha nem adod, az árverési vevő kérelmére majd a végrehajtó (nem a vevő) fog kilakoltatni
  • április 30aután, valamikor.
Ettől (a téli kilakoltatási moratóriumtól) függetlenül a rád vonatkozó kiköltözési kötelezettség is majd beáll (lehet, hogy április 30. előtt), s ha ennek nem teszel eleget, ráadasul már az árverési vevő tulajdonjoga is be lesz jegyezve a földhivatalnál, az árverési vevő lakáshasználati díjat jogosult követelni (s majd úgy hajtja be rajtad, ahogy tudja). Persze az adósnak is joga, hogy az árverést (így a jegyzőkönyv jogerőre emelkedését, valamint a kiköltözési határidőt)
  • gyakorlatilag a trollkodás határáig, akár megalapozatlan -- végrehajtási kifogással a bíróság jogerős válaszát kérve addig húzza, ameddig csak tudja.
Majordomus # 2023.12.22. 20:32

Még te vagy birtokban. Kérj rendőri védelmet és jelentsd fel a vevőt birtokháborítás miatt.

Egyébként tavasszal van hová menned?

Falcone78 # 2023.12.22. 15:34

Tisztelt fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni!
Ez év december 19. -én elárverezték az ingatlanomat! Az árverés azon a napon ért véget a jegyzőkönyv lezárásával!
Maga a végrehajtó is azt nyilatkozta, hogy téli kilakoltatási moratórium van érvényben 2024 április 30. napjáig... addig én élek a bírtokjoggal! A vevő nem tehet ki, nem ürítheti ki az ingatlant, és nem rendelkezhet semmivel!
December 20. -án a vevő levágta a házam kapuját, ide hozatott egy konténert, s közölte velem: bírtokba veszi az ingatlant! Engem pedig felszólít; hagyjam el a lakóterületet... az engedélyével meghúzhatom magam egy hátsó helységben január 19. -éig, aztán "repülök" innen!
A végrehajtó elmondása szerint is: ez jogtalan!
A vevő legkorábban január 19. -én kérhet, hogy önként hagyjam el az ingatlant, mondjak le a tulajdonjogról - ám ez a moratórium miatt április 30. - ára változik!
A vevő ezt nem hajlandó tudomásul venni, ragaszkodik a vélt jogaihoz, s hogy tartsam magam a felszólításához!
Az álláspontom szerint a vevő a lábát sem teheti be ide, amíg én rendelkezem a bírtokjoggal, vagyis a téli kilakoltatási moratórium végéig!
Illetve hallottam olyan opciót, hogy a vevőnek joga van "állagmegóvás" címen idejönni, intézkedni, engem (mint megtűrt személyt) félretenni?

Majordomus # 2023.11.24. 20:43

Na,add be hetenként mire reagál a végrehajtó

eulimen # 2023.11.24. 11:44

@ papinianus88 figyelembe véve azt a feltevést, hogy a járásbíróság minden félnek és érdekeltnek egyszerre postázza a jogerős elutasítást, az adós vs. végrehajtó vs. árverési vevő számára kézbesített iratok megismerése közt legfeljebb 15nap+a postai levélfeldolgozás ideje telhet el (max. 7-10 nap?)
Mindezek alapján szerintem 3x 10naponta kérelmet beadni a törvény betűje miatt indokolt lehet, biztosan lefedi az eltérő dátumértelmezés miatti szóba jöhető intervallumot (abból az egyik biztosan időben beadott lesz), és a végrehajtói irodát se "spammelem" velük tele.

papinianus88 # 2023.11.24. 10:29

eulimen:

Alapvetően a konkrét rendelkezés nem megfelelő, jogalkotónak kellene reagálni és hasonlóan rögzíteni, mint a Vht. 149. § (1) bekezdése szerint, a konkrét vagylagos vételár teljesítését:

Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától – ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedését követően a vételár megfizetésére vonatkozó „végrehajtói felhívás kézbesítésétől” – számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti.

Sajnos a Vht. 154/A (1) szerint„ jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Ezért az árverési vevő, ha a 154/A § (10) bekezdése alapján kéri a birtokba adást - mivel 99%, hogy nem tudja mikor emelkedett jogerőre, továbbmegyek a végrehajtó sem időben kapja meg - , ezért vagy idő előtti, vagy elkésett lesz a kérelem. Az objektív 15 napos határidő pedig túlságosan szűk. Ez pedig nyilván sérelmes az árverési vevőnek.
Jól hangzik a 10 naponta (ami azért valljuk meg nevetséges, a végrehajtói iroda nem a Magyar Posta, hogy hónapokon keresztül iktassa a vevő kérelmét), meg az alapelvek, azonban találkoztam már olyan bírósági döntéssel, amely helyt adott az adós végrehajtási kifogásának, aztán próbálkozhat az árverési vevő meghatározott cselekményként - lakásügyben hozott határozat végrehajtása - igényt érvényesíteni. Ezzel csúszol minimum 1 évet.

Az adekvát, zárt rendelkezés ugyanúgy az lenne, hogyha a végrehajtói felhívás kézbesítéséhez kötné a jogkövetkezményt a jogalkotó.
Jelenleg azonban valóban, ha biztosra akarsz menni, akkor előterjeszted többször a kérelmed a végrehajtói iroda részére.

eulimen # 2023.11.24. 06:17

nem gondolom, hogy az adóshoz mért módon tudnék idegeskedni az árverés menetén, annak bármilyen szakában. Az adós - érthető módon - minden lehetőségbe belekapaszkodik, kifogásol és fellebbez, ügyvéd révén (és ez így teljesen rendjén is van). Nem idegeskedek, viszont szeretnék felkészült lennni, és elkerülni azt, hogy a kiürítésre majdan bedandó kifogásuk (szerintem ilyen is lesz) alapos legyen.

Majordomus # 2023.11.23. 20:29

Ha árverésen veszel házat akkor az olcsóbb vételárban benne van az idegeskedés is...

eulimen # 2023.11.23. 16:07

@gerbera317 „így kinek-kinek a hivatalos tudomást szerzéstől (vagy fikciótól) számolódik a határidő. / kétség esetén, a kétség miatt hátrányt szenvedendő javára kell dönteni” - igenám, de akkor az árverési vevő számára nyitva álló határidő nem ugyanakkor kezdődik, mint amikor az adós számára a kiköltözési határidő befejeződik. Így könnyen előállhat az a helyzet, hogy az árverési vevő és a végrehajtó nézőpontjából egyaránt időben tett kérelem érkezett, azonban adós ezt (idő előttiként kifogásolva) a bíróságra hagyja a kiürítés elrendelésének jogosságának eldöntését. A jogerőre emelkedés dátuma ekként elveszti abszolút dátum jellegét (relatívvá válik), s bárhogy is dönt a bíróság, a döntés eredményeképp a vesztes fél épp a (dátum)kétség miatt szenved majd hátrányt. Ilyen esetre létezik esetleg egy másik, magasabb primátusú jogi alapelv? ;) (oké, beadom tíznaponta. De ettől függetlenül is érdekel a jogi megközelítés, érvelés)

gerbera317 # 2023.11.23. 08:07

A jogszabály így fogalmaz: "jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat (...) jogerőre emelkedésétől számított 15. napig". Mivel ezt az időpontot csak utólag lehet megismerni, így kinek-kinek a hivatalos tudomást szerzéstől (vagy fikciótól) számolódik a határidő. Ez így leírva nincs, csak ilyenkor az az alapelv érvényesül, hogy kétség esetén, a kétség miatt hátrányt szenvedendő javára kell dönteni. Viszont, valóban a legbiztosabb a tíznaponta történő benyújtás.

eulimen # 2023.11.22. 21:02
@Majordomus Melyik végzésé? Ha a másodfok döntésének dátuma számít, akkor már azzal elment egy hónap, hogy az elsőfok átiktatta, tehát már akkor megkésett lett volna, amint az elsőfok részemre (na meg az adósnak) postára adja. Ha az elsőfok végzésének dátuma számít
  • akkor ha az adós a 15. napon, vagy kézbesítési fikcióval veszi át, akkor.meg ő késte le a saját kiköltözési határidejét? Ez így neken nem kerek. Azért azt gondolnám, a határidők nem a hivatalos irat keletkezésétől, hanem az átvételétől (ha ilyen nincs, akkor a fikciótól) számítanak.
Majordomus # 2023.11.22. 20:27

Benne van a végzésben a dátum. Onnan ketyeg.
Jó ötlet többször beadni...

eulimen # 2023.11.22. 19:47
Lakóingatlan árverési jegyzőkönyvet idén májusban írtam alá, a vételárat kifizettem, határidőn belül végrehajtó általi birtokbaadási kérelmet nyújtottam be
  • ami azonban idő előtti lett adós kifogása miatt.
A törvenyszék október 5én kelt végzésében jogerősen elutasította a kifogás elutasítására benyújtott adósi fellebbezést. A jogerős végzést az elsőfokon elháró járásbíróság november 3-i végzésével küldte meg a feleknek és a végrehajtónak. Ezt a hivatalos iratot november 6án kísérelték először kézbesíteni, de csak 20án vettem át (mellékszál: nem kaptam róla hivatalos értesítőt... más ügyben voltam a postán, és akkot került elő ez a levél). A Vht 154/A. (1) kifogás esetére hozott fordulata alapján a jogerős végzés közlésétől számított 16. naptól nyílik meg a lehetőség, hogy időben tett birtokbaadási kérelmet adjak be. Meg is tettem ma. De honnan tudja a végrehajtó, hogy mikor áll be az adós kiköltözési határideje - amitől számítva ketyega 15 nap? Elvileg lehetséges, hogy a mai kérelem is még idő előtti. Vagy biztos, ami biztos alapon kb. tíznaponta adjak be birtokbaadási kérelmet? :/
Majordomus # 2023.10.17. 19:32

Fűrész.....

bkatuska # 2023.10.17. 12:20

Köszönöm Gerbera317!Akkor olvasgatok tovább!

gerbera317 # 2023.10.17. 12:06

Minden úgy van, ahogyan a végrehajtótól tudod: A kérelemtől számított 60 nap elteltével intézkedhet, de ez az intézkedés az lesz, hogy az átadást elhalasztja 2024. április 30-át követő időszakra.
Ez a topik szinte másról sem szól, mint hogy ilyenkor mi a teendő, különösen, ha az ingatlan üresen áll. Olvass hát bele a topikba, és meglátod, milyen kiskapu kínálja magát, szinte értelemszerűen...

bkatuska # 2023.10.17. 11:32

Kedves Drbjozsef!

2023-09.04.-én lezárult egy ingatlan árverés, amit megnyertem. Aláírtunk a végrehajtónál, kifizettem, letelt múlt pénteken a 30 nap, fellebbezés nem érkezett a tulajdonos részéről, akik eltűntek, nem elérhetőek. Ma beadtam a birtokbaadási kérelmem a végrehajtóhoz, aki tájékoztatott, hogy innen még 60 nap amire átvehetem az ingatlant, majd mivel belecsúszunk a kilakoltatási moratóriumba, majd tavasszal vehetek át. Mivel 10 éve lakatlan az ingatlan, és nem ez az állandó lakcíme az adósnak, kérhetem majd a bíróságon hogy ne vonatkozzon rá a moratórium és ha szerencsém van, majd januárban talán birtokba vehetem.
Kérdésem hogy ezt a 60 napot meg kell-e várni? Mivel az adós nem elérhető és semmilyen megkeresésre nem reagál, ezért nem kérhetem ugye hogy adja át nekem az ingatlant.
Ha volt már ilyen kérdés, elnézést, szorgalmasan próbáltam keresni választ a kérdésemre, de nem találtam.
Állagmegóvás (remélem jól írtam) bemehetek az ingatlanba vagy csak szemléljem kívülről? Nagyon köszönöm a választ! Kata

drbjozsef # 2023.10.04. 14:05

gabriella5,

Ha szeretsz veszélyesen élni, sok a felesleges pénzed, és a várható piaci ár 15%-ért megkapod, akkor vágj bele!

gabriella5 # 2023.10.04. 13:26

Kedves Majordomus!
Megnevezése: kivett, beépítetlen terület
Felszámolás alatt van az építtető cég, ahogy látom, nem lett befejezve a ház vagy nem úgy lett kivitelezve, ahogy az építési tervben szerepelt, szerintem nem kapták meg a használatbavételi engedélyt. Viszont a lakók beköltöztek. Az adósságokat Faktor cég hajtja be és igen leginkább ez a téma érdekelne, hogy a Társasház tartozásai végső soron behajtható-e a lakókon, de ahogy értelmezem, egyértelműen.

Kedves Osztap!
Igen, ezzel a részével tisztában vagyok csak az ködös számomra, hogyha széljegyre is kerülök, és vége a moratóriumnak tudok-e bármit így intézni, hogy osztatlan közös.

Nagyon nem hangzik jól, de még most a napokban próbálok többet kideríteni.
Köszönöm a segítségeteket!