Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Kati65 # 2014.05.09. 08:17

Köszönöm a hozzászólásokat. Hogyan kaphatom meg előbb a lakást? Ha birka módjára várakozunk, vagy ha vh kifogást adok be. Azt hogyan kell? El kell menni a közel 200 km-re a vh-hoz, v a bíróságra?
Vagy postán is küldhetem?

dominoni # 2014.05.09. 08:58

Az lenne a kérdésem hogy édesanyámnak volt egy személyi hitele 1,5 millió forint értékben ami mára már sajnos 3,2 millió mert időközben nem fizette és én voltam nála a kezes.A napokban kaptam egy bírósági idézést ezzel az üggyel kapcsolatban.Ezt a hitelt még 2005-ben vette fel és az utolsó befizetés 2009.januárjában történt.Az lenne a kérdésem hogy nekem a férjemmel közösen van egy házunk amin jelzáloghitel van de mi fizetjük az édesanyám hitele miatt elárverezhetik a házunkat vagy csak a felét mert a fele az enyém.Vagy esetleg elévülhet ez a tartozás mert az utolsó befizetéstől számolva is eltelt már 5 év.Vagy lehet erre még részletfizetést kérni ilyen esetben ha bíróságon van vagy édesanyámtól tudják vonni mert ő csak 34000ft nyugdíj előtti segélyt kap .
Köszönöm a választ előre is!

Kati65 # 2014.05.09. 10:17

Ha jelenleg nincs moratórium, van konkrét határidő, h hány napon belül kell átadni az ingatlant? Attól tartok, a vh kifogás csak még jobban hátráltatná az átadást.
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.09. 10:49

az édesanyám hitele miatt elárverezhetik a házunkat vagy csak a felé
Igen, a te tulajdoni hányadodat. De a bank már attól is ideges lesz, ha lefoglalja a végrehajtó.

Kati65 # 2014.05.09. 18:34

A vh kifogást e-mailban is elküldhetem?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.09. 18:48

Dehogy!

gerbera317 # 2014.05.09. 19:06

A vh kifogást e-mailban is elküldhetem?

Ha fel tudsz rá ragasztani 15 ezer Ft illetékbélyeget, akár még így is.

Kati65 # 2014.05.10. 08:46

Kedves gerbera317! Azért kérdezek, mert még nem volt ilyen ügyem és a neten sem találok választ. Akkor hétfőn elmegyünk a vh fogadónapjára beadni a kifogást. Hány példányban kell beadni? Csak illetékbélyeget lehet használni, esetleg kp-val nem lehet fizetni? Mert hajnalban kell indulnunk, akkor még ott az idegen városban postát is kell keresnünk. És mi van, ha a vh. esetleg nem fogja továbbítani a kifogást a bíróságnak... Egyáltalán nem bízom benne, telefonokat nem veszi fel, emailekre nem válaszol, tegnapelőtt átvert minket feleslegesen odavonultunk(85km)az átadásra...igaz nem az ő pénze (élete) van benne. Nagyon el vagyunk keseredve..

gerbera317 # 2014.05.10. 09:31

Hány példányban kell beadni?

1 példányban úgy, hogy 1 példány neked is maradjon, továbbá legyen rá felragasztva az illetékbélyeg.

Megjegyzem, ezért nem szükséges odautazni, postán is elküldheted. Ha mégis odautazol, akkor meg nem is kell elkészíteni, hanem ott helyben jegyzőkönyvbe kell mondani. A végrehajtó fejlécén nagyon nézd meg, mikor van félfogadás, mert azon kívül nem fog fogadni! De akár fel is hívhatod, és figyelmesen meghallgatod, mit közöl az üzenetrögzítője: mikor van félfogadás, mikor van telefonos tájékoztatás (csak ezen az időn kívül nem veszi fel a telefont, úgyhogy ne ferdíts!) stb.

A kifogás arra legyen kihegyezve, hogy 1) a végrehajtó úgy vonta vissza a már kitűzött végrehajtási cselekményt, hogy nem volt hatályban moratórium, 2) az elhalasztásról nem tájékoztatott benneteket előre, hanem azt a helyszínen megjelenve, illetve még ott sem, hanem azt követően utánjárással tudtátok meg. Ha ez utóbbit is megállapítja a bíróság, akár még kárigénnyel is fordulhattok a végrehajtó ellen (de nem a kifogásban, hanem annak elbírálását követően, külön eljárásban).

És mi van, ha a vh. esetleg nem fogja továbbítani a kifogást a bíróságnak
Na, azt próbálja meg...

TCsabi # 2014.05.12. 12:32

Tisztelt fórumozók!

A moratórium meghosszabbítása a nem devizahiteles adósokra is vonatkozik? (esetemben magánkölcsön vissza nem fizetése miatt került az ingatlan árverésre)

köszönettel: Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.12. 12:42

Igen.

TCsabi # 2014.05.12. 12:59

köszönöm!

A moratórium újra érvénybe lépése, legközelebb mikor valósulhat meg, vajon? A híreket olvasva nem nagyon tudom kibogozni, ha jól értelmeztem az értesüléseket (de lehet hogy nem jól) akkor őszre léphet hatályba az a törvényjavaslat amely meghosszabbítja a moratórium időszakát?

(Azért a kérdésem, mert nekem az előző héten utasította el a bíróság az adós sokadik (és egyben utolsó) végrehajtás elleni kifogását - ergó jogerőre emelkedett az árverés végeredménye -, a vételárat már februárban határidőben megfizettem, jelenleg nincs monatórium, vajon milyen esélyem lehet arra hogy rövidesen birtokba vehessem az ingatlant - bizonyosan kényszerintézkedésre lesz szükség?)

gerbera317 # 2014.05.12. 13:25

a nem devizahiteles adósokra is vonatkozik?

Nem jó a kérdés. Nem azt kell kérdezni, hogy kiterjed-e a devizahitelesekre, hanem azt, hogy másra is kiterjed-e. Ha így kérdezed, akkor a válasz: az április 30-án lejárt moratórium mindenkire kiterjedt, a most tervezett pedig csak a devizahiteleskre (a tervezet szerint).

akkor őszre léphet hatályba

Ha megszavazzák, az pedig mostanában lesz, azonnal ki fogják hirdetni.

a vételárat már februárban határidőben megfizettem

Már birtokba kellett volna kapnod.

TCsabi # 2014.05.12. 13:38

Kedves gerbera317,

Igazad van, szerencsésebben is feltehettem volna a kérdést. Igen azért kérdeztem, mert mindenhol a devizahitelesekkel kampányolnak a tv-javaslattal, de attól félek, hogy szokás szerint a sebtibe, átgondolatlanul meghozott tv. majd egyöntetűen mindenkire vonatkozik majd, vagy ezt olvassák majd ki belőle a vh-k, bírók... de nem akarom az ördögöt a falra festeni.

Igen, azonban az árverést követő 30 napon belül az adós kifogást nyújtott be vh ellen, meg volt folyamatban egy korábbi fellebbezése is. Ezeket a napokban utasította el a bíróság, így csak most lett jogerős az árverés. Szerdán megyek is be a vh-hoz benyújtani a kilakoltatási kérelmemet, csak aztán hajlandó legyen kilakoltatni. Tv. szerint haladéktalanul köteles intézkedni, a gyakorlatban azonban ez aztán isten tudja mit jelent majd, pláne annál a nem túl jó hírű végrehajtónál akihez van szerencsém...

Raszti # 2014.05.13. 05:19

Tisztelt Gerbera 317,
jól értelmezem-e a Navracsics által előterjesztett törvényjavaslatot,hogy csak a devizahitelesekre hosszabbították meg a kilakoltatási moratóriumot?Tehát a többi esetben a téli kilakoltatás szabályai érvényesek?

Vaktor # 2014.05.13. 09:21

Jó lenne azt is tisztázni, hogy most ebből a szempontból ki számít devizahitelesnek?

Aki ellen 2 milliós bármilyen tartozás miatt indul végrehajtás, de bekapcsolódik a bank is az ingatlanon lévő devizahitel miatt, akkor ő rá már vonatkozik a moratórium?

Vagy csak azokra, akiknél a bank kérte a végrehajtás devizahitel miatt?

TCsabi # 2014.05.13. 12:42

Hol található meg neten a konkrét törvényjavaslat szövege? A google-el egyelőre nem akadok rá.

gerbera317 # 2014.05.13. 13:02
TCsabi # 2014.05.13. 13:31

köszi gerbera,

T. Forumozók,

Ki hogy értelmezi a 4-es bekezdést, mit jelent pontosan?

"(4) Ha a (2) és (3) bekezdésben meghatározott követelés behajtásán vagy kötelezettség kikényszerítésén kívül más követelés behajtására is indult végrehajtás az adóssal (kötelezettel) szemben, ezekben a végrehajtási eljárásokban sincs helye a lakóingatlan kiürítésének és az (1) bekezdés szerint kell eljárni."

Ha a devizahitel miatti árverésen kívül, AMELLETT, AZZAL PÁRHUZAMOSAN indult valakire egyéb követelés behajtására irányuló árverése is az adósnak, akkor ezt az adóst is védi a moratórium?

Vagy - és nagyon remélem hogy nem - ha nem devizahiteles követelés behajtásából, hanem bármilyen más pénzügyi követelés behajtása miatt került sor az ingatlanának árverezésére, akkor is védi a moratórium?

TCsabi # 2014.05.13. 13:39

na ezt inkább mégyegyszer: szóval a 4-es bekezdés azt akarja jelenteni, hogy ha valakinek már van egy (a) devizahitel miatti végrehajtása, de van, vagy jön mellé még egy (b) bármilyen más egyéb végrehajtása, akkor (b) végrehajtás során sem lakoltatható ki a moratórium ideje alatt?

pazs # 2014.05.13. 13:46

igen (nem lakoltatható ki semmilyen végrehajtás során, ha közben a devizahitele miatt is éppen folyik a végrehajtás)

TCsabi # 2014.05.13. 13:52

pazs, köszönöm!
Akkor az én magánkölcsön miatti árverezésre kerülő ingatlan tulajdonosára, adósra nem vonatkozik a moratórium hosszabbítása.

A tv. azt írja elő a végrehajtónak, hogy a kérelemre haladéktalanul köteles intézkedni a kilakoltatásról. Ez a gyakorlatban mit jelent? Jelenthet akár több hetet is?

pazs # 2014.05.13. 13:59

A gyakorlathoz majd gerbera szól hozzá, én csak a jogszabályt vagyok képes értelmezni :)

gerbera317 # 2014.05.13. 15:49

Akkor az én magánkölcsön miatti árverezésre...

Azt nem tudhatjuk. Az adósok először a közös költséget nem fizetik, aztán a közüzemi számlákat, majd a telefonjukat. Kisebb-nagyobb kölcsönöket vesznek fel, nem fizetik a hitelkártyájukat. Ezek fél-egy év után beesnek a végrehajtóhoz. Itt már nincs megállás: látszik, hogy ingatlan-végrehajtás lesz. A végrehajtó megállapítja az ingatlan becsértékét, egyidejűleg felhívja a jelzálog-jogosulta(ka)t a bekapcsolódásra. Amíg a bíróság ezt elbírálja, utolsóként beesik a NAV követelése is, a Vht. 4. § szerint, és akkor lesz teljes a kép.

Ebből a buktát a jelzálog-jogosult bank jelentheti, mert ha az egy devizahitel, akkor az adós ugyanúgy a moratórium védelme alatt áll. A 303. § (4) éppen arról szól, hogy hiába nem a devizahitel indult el az egész, de a devizahitel miatt védendő az adós.

Úgyhogy még te sem tudhatod, nincs-e ott egy devizás teher az adósod ingatlanán.

TCsabi # 2014.05.13. 16:07

a tulajdoni lap szerint nincs. Azon kívül még lehet?