B400 - as adatlap hiánya

Rati94 # 2021.01.15. 14:35

Sziasztok!

A problémám a következő lenne: tavaly augusztusban árverés útján hozzájutottam egy telekhez. (2/4 rész arányban)
Miután én voltam az egyetlen árverező, az árverés sikeres volt, bementem a végrehajtóhoz, aláírtunk mindent.
Ezt követően 10.05-én jött a végrehajtótól egy levél, amiben az ingatlan árverési jegyzőkönyv volt, valamint tájékoztatás arról, hogy be kell fizetnem a 6600 Ft-os ingatlanügyi hatósági eljárás díját. Na már most lévén, hogy még soha nem vettem részt árverésen, nem tudtam hogy hova, kinek és milyen módon is kellene ezt megfizetni..
Vártunk kb 2 hetet, mondván biztos jönni fog a csekk. Nem jött, így hát el kezdtem telefonálgatni és meglett hogy melyik földhivatalhoz kellene ezt az összeget befizetni. Felvettem velük is a kapcsolatot, hogy akkor ezt most utalni kell vagy jön csekk vagy mi lesz, mert eltelt már 2 hét is és semmi. Ez kb az október 19-ei héten lehetett valamelyik nap, a hölgy azt mondta hogy már úton van a csekk, pár nap és valószínűleg megérkezik. Így is lett és kb még aznap be lett fizetve a 6600 Ft-t. Azt hittük itt vége a történetnek, de most kaptam egy olyan levelet, hogy mivel a csekket ugyan befizettem, de valamilyen B400-as adatlapot máig nem küldtem be, így a tulajdonosként való bejegyzés iránti kérelmemet megszüntetik, fellebbezésnek nincs helye, csak valami bírósági felülvizsgálást kérhetek.
Kezdjük ott, hogy senki egy árva szóval nem említette, hogy nekem bármiféle adatlapot ki kéne töltenem és be kéne küldenem a földhivatalba. Mint utólag kiderült a csekk, amit végre hetek után megkaptunk, már eleve egy hiánypótlásra való felszólítás volt, aminek a hátulján valóban szerepelt, hogy be kell ezt a B400-ast küldeni, de őszintén megmondva, teljesen elkerülte a figyelmünket, mivel a végrehajtónál direkt mindent megérdeklődtünk, hogy kell-e még valamit kitölteni/fizetni, akármit. Azt mondta nem, csak a 6600 Ft lesz majd, így fel sem merült, hogy gond lenne, a levelet nem olvastuk figyelmesen végig. Eleve nem értem miért nem lehetett még egyszer felszólítani, hogy a pénz megjött, de az adatlap nem, ugyan küldjem már be. Emberek vagyunk, hibázhatunk. Egyetlen egyszer tájékoztattak erről, azzal a levéllel, amivel a csekk is jött és az már egy felszólítás volt, hogy hátralékom volt. Nem értem hogy tudtam volna befizetni a díjat, ha még meg sem jött a csekk..... Kapásból úgy kaptam meg a csekket, hogy van 15 napom, mert hátralékban vagyok. Jó fejek.
Ha az ember megkapja a csekket az áram számláról és elfelejti befizetni, akkor is felszólítják, hogy fizessen, nem pedig egyből lecsapják az áramot és jónapot. Tehát minimum 2-3x felszólítanak, hogy fizess.
Úgy gondolom egy nyamvadt adatlap kapcsán is nyugodtan meg lehetett volna ez tenni, főleg hogy előtte senki nem tájékoztatott, hogy az ingatlanügyi hatósági eljárás díján túl más teendőm is van. Először árvereztem, honnan kellett volna tudnom?
Kérdésem, hogy most ilyenkor mi a teendő? Fel fogom őket hívni a jövőhéten, mert ma zárva vannak, de most mire kell számítani? Bukom a többszázezret, amennyiért a telket vettem egy adatlap miatt?? És tényleg rendjén van, hogy nekem kellett telefonálgatnom napokig, mire végre méltóztattak felvenni és közölni, hogy igen nekik kell fizetni, nemsoká jön a csekk, majd ezután első nekifutásra úgy küldték a levelet, hogy már fizetési felszólítást kapok? Lehet én vagyok eltájolva, de ez úgy szokott működni, hogy megkapom a csekket és ha nem fizetem be határidőig, akkor szólítanak fel. Itt ez is elmaradt. Kétszer már nem kerülte volna el a figyelmem az adatlap...

papinianus88 # 2021.01.17. 14:50

Blama. A végrehajtónak nem kötelezettsége a B400-as adatlapot a kezedbe adni. Ha ingatlant vásárolsz, akkor nem gondolod, hogy illetéket is kell utána fizetned? Na ugye igen... Ez esetben a vételár után. Más kérdés, hogy ezt is végrehajtója válogatja. Van aki ad és ingatlanárverési jegyzőkönyvvel együtt küldi meg az illetékes földhivatalnak. Sajnos te is benézted, mert mint említetted, hiszen nem olvastatok el alaposan egy legfeljebb 3 oldalas okiratot.... Fellebbezésnek helye nincs.
Sajnálom, de ez a te felelősséged, amennyiben ingatlant vásárolsz (akár árverésen) tessék alaposnak lenni, mindent megkérdezni, mindent elolvasni. Persze utólag már kár a földönfekvőbe belerúgni ez igaz... De látod itt ez a fórum, ha ide írtál volna időben, amikor kaotikus volt az eljárás, válaszoltunk volna. Sajnos ezért mondom, nem kötelező árverésen vásárolni, a cuki adásvételi szerződésnél az ügyvéd mindenről gondoskodik, ne gondold, hogy a végrehajtó vagy a földhivatal esetleg a NAV megfogja a kezedet és napi 3-szor felhív, hogy mire figyelj.

Inytv. 40. § (1) * Az eljárást meg kell szüntetni, ha a felhívás ellenére határidőn belül nem pótolják azokat a hiányosságokat, amelyek miatt a változás nem jegyezhető be. Erre a jogkövetkezményre a hiánypótlásról szóló felhívásban a kérelmezőt figyelmeztetni kell.

Neked több hiányosságod volt sajnos.
Közigazgatási perre mehetsz. De hívd fel a földhivatalt.

Rati94 # 2021.01.17. 20:38

Én ezt értem, de életemben először veszek részt árverésen, először veszek telket, nem úgy születek, hogy ezeket mind tudom, éppen ezért kérdeztem meg a végrehajtót, aki azt mondta semmit nem kell a 6600 Ft-n kívül fizetnem/csinálnom. Épp eleget kutattam a neten, sehol nem találtam olyat, hogy nekem illetéket is kene fizetnem. Eleve valamilyen adatlapot hiányolnak, akkor most az illeték is hiányzik...? Annak se tudom mi a menete. Én tényleg nem értek már semmit. A földhivatalt úgy kellett hívogatni, hogy küldjenek már csekket, amit 3 hét után fizetési felszólítás kíséretében sikerült. Akkor először említették az adatlapot, amit tény és való hogy nem vettem észre. Na de ezen fog bukni minden, most ez azt jelenti, hogy a telekért kifizetett pénzt buktam egy darab adatlap miatt??? Már komolyan a telek sem kell, leszrom, de akkor a pénzemet adják vissza, hisz mire fel tartanák meg, ha a telek nem került a nevemre?

alsovonal # 2021.01.17. 21:05

Én ezt értem, de életemben először veszek részt árverésen, először veszek telket, nem úgy születek, hogy ezeket mind tudom

Dehogy érted... Az ingatlanárverés a profik asztala, erre papinianus is próbált rávilágítani. Magad írod, hogy nem árverési vevőnek születtél. Ezért (is) vannak ügyvédek.

gerbera317 # 2021.01.17. 21:51

a telekért kifizetett pénzt buktam egy darab adatlap miatt?
Ezt a bejegyzési eljárást jogszerűen szüntette meg a földhivatal. De ez nem jogvesztő. A tulajdonjog bejegyzésére a jogodat egy újabb eljárásban érvényesítheted. A szűk keresztmetszet az, hogy honnan lesz hozzá biztonsági papíros árverési jegyzőkönyved - mert a végrehajtótól aligha. Egy ötletem éppenséggel van. Fogadj ügyvédet, mert annak is biztosan lesz. Magadban ne bízz!

Rati94 # 2021.01.18. 11:31

Jó rendben, akkor nem értem, viszont ez a beszélgetés sem visz előrébb, szóval nem értem miért is kell még egyet belém rúgni, de oké. Árveréshez tudtommal nem kell ügyvéd (de ezek szerint célszerű..), ha lenne egy normális, emberi nyelven megfogalmazott tájékoztató, hogy az árverésnél milyen teendői vannak az árverezőnek, akkor megspórolnánk jó néhány fölös kört. De ilyen sehol nincs, valószínűleg kisujjból kéne kiszívni ugye. Vannak ügyek, amikhez elengedhetetlen az ügyvéd, nélküle nem is tudsz intézkedni, ez tény és való, de ebbe mióta tartozik bele az árverés?
Lassan már ott tartunk, hogy én kéne hülyének érezzem magam, amiért merészeltem árverezni.
Na mindegy, holnap felhívom őket, aztán meglátom mit mondanak, köszi a válaszokat..

papinianus88 # 2021.01.18. 14:01

rati én már az elején megmondtam,hogy nem szeretnék a
"földönfekvőbe". azonban a laikus is tudja, hogy az ingatlan után illetéket kell fizetni. Azt gondoltad, hogy az árverés esetén ez nem szükséges? De a mulasztás az volt, hogy nem olvastad el alaposan a határozatot, utóbb pedig rá akarod kenni minden hatóságra. Ez sem korrekt. Hívd fel őket, tájékoztatni fognak. Nem mondtam, hogy nem kell árverezni, csak ott több az ismeretlen tényező. Azért egyesek úgy szeretnének licitálni "mertolcsó", hogy se e-mail, se telefon, sőt se internet. Csak hallották. Azoknak nem ajánlanám :D

Amúgy ehhez nem szükséges ügyvéd. Maradjunk annyiban, hogy végrehajtói gyakorlattól is függ, van aki hivatalból ad egy nyomtatványt, hogy ezt kitöltve hozd vissza, van aki nem.
Akár az is, hogy valaki tőből elutasítja, hogy 2 hónap haladékot kapjál a vételár-különbözet megfizetésére, mert "akineknincspénzeneislicitáljon", de a legtöbben megértik a mögötte meghúzódó élethelyzetet (lakástakarék folyósításának igénylése, kisebb kölcsön igénylés, lekötött összeg, kanadából repül haza a nagybácsi a kápével stbstb. )

Rati94 # 2021.01.20. 09:14

A földhivatal még meglepő módon nem sikerült utolérni, de addig is: ez a közigazgatási per nagyjából mit takar? Van még esély arra, hogy pótoljam az adatlapot és bejegyezzenek vagy ha nem is, akkor visszakapom a vételárat?

papinianus88 # 2021.01.20. 10:11

Vételárat te nem kapsz vissza. A Végrehajtó intézkedett jogszerűen a tulajdonjog bejegyzése iránt. Ha kell akkor felosztási tervet késztett, ha az jogerős, már rég elszámolta és kiutalta az összegeket. Az, hogy te valamit "elcsesztél" your business. A végrehajtóhoz bemehetsz, de széttárja a kezét. Aláírtad az árverési jegyzőknöyvet is, kvázi adásvételi szerződés benne van, hogy kifizetted a vételárat. (nem gondolod, hogy a te érdekkörödben történő hiba olyan lavinát indt el, hogy az eredeti állapotot kellene helyreállítani :) )

A közigazgatási perre nem tudok mit mondani. Biztonsági vízjeles árverési jegyzőknöyved honnan lesz azt nem tudom, ha a B400-as adatlapot pótlod is. Ez az egyetlen sanszod, ne is próbálkozz máshogy. Keresd meg a földhivatalt és lépjél.

gerbera317 # 2021.01.20. 10:59

Biztonsági papíros árverési jegyzőkönyve az előző eljárás aktájából lesz neki. Máshonnan aligha.
Nem fellebbezni kell meg közigazgatási pereskedni, mert ezek halott ötlet! Eszénél van egyáltalán, aki ebben gondolkozik? Már mondtam: a kályhától kell újból elindulni, nem elkövetve a már ismert mulasztásokat! A kályha pedig a végrehajtó 153. § (2) b) és (3) szerinti intézkedésének megismétlése azzal az eltéréssel, hogy a biztonsági papíros árverési jegyzőkönyv kizárólag az előző, hasonló tartalmú eljárás iratanyagában lelhető fel a földhivatal irattárában. Ha végrehajtó esetleg valami szerény díjat kér az ugráltatásáért cserébe, azon nem meglepődni! Baxi.

Rati94 # 2021.01.20. 11:02

Köszi a válaszokat, beszéltem a földhivatallal, rendesek és kedvesek voltak, újra be kell fizetnem a 6600 Ft-t, vinnem kell a kitöltött B400as adatlapot + egy ún. ingatlan-nyilvántartási kérelmet, amit ott kitöltök, ezeket leadom és újraindul a tulajdonosként való bejegyzés iránti kérelem.

gerbera317 # 2021.01.20. 11:08

Ezt nem hiszem el. Egy ilyen kocka hatóságnál? Csak ámulok...

Rati94 # 2021.01.20. 11:52

Hát szerencsére "csak" ennyi, én is bonyolultabb dolgokra számítottam, de nem így lett. (hálistennek)

papinianus88 # 2021.01.20. 12:36

Korrektek voltak, néha érdemes a rövid úton történő megkeresés elvében bizakodni :D Csoda

kolzol04 # 2021.01.29. 13:02

Részemről így történt az árverésen a B400-as története (hátha másnak segít a későbbiekben az ügymenet):
Tavaly megvásároltam az ingatlant +30 nap a jogerőre emelkedés, ezután a Vh megküldi a jegyzőkönyvet az ingatlanügyi hatóságnak (Földhivatal), ők küldenek egy értesítést levélben a b400-as adatlap beküldésére és 6600 forintos csekk befizetésére. (Van egy határidő is megadva a nyomtatványon). google információk alapján én is vártam, hogy a VH megküldje a b400-as adatlapot.
Végül rákérdeztem a VH-tól mi a helyzet, már az árverési vevőre hárul a b400. Ezután a Födlhivatalt felhívtam mennyi időm van még leadni (mert a decemberi ünnepek miatt áttevődött januárra bármilyen nemű ügyintézés.)
30 napra emlékeztem, de 60 nap volt. (Nyugodtan lehet hívni a Földhivatalt, segítőkészek voltak.)
B400 és a csekkről másolat beküldése után, pár hétre megérkezett az Ingatlanhatóságtól a levél benne a tulajdoni lappal. Tulajdonjog bejegyzésnek is 30 nap a jogerőre emelkedése.
Az általam megkérdezett ügyvéd is csodálta, hogy nem a VH küldi meg a B400-as adatlapot. Nem eröltettem tovább (a várakozást) és megcsináltam magam.
Érdemes felhívni a Földhivatalt vagy lekérni az adott ingatlanról a tulajdoni lapot, hogy pontos adatok szerepeljenek a B400-as lapon. (ingatlan besorolása és területe.)

DAlma09 # 2021.02.05. 14:54

Sziasztok.
Nekem a B400as nyomtatvánnyal kapcsolatban lenne egy kérdésem. A nyomtatvány 3. Oldalán ahol az értékesítő(bevételt szerző) magánszemélyt vagy nem maganszemélyt kell megjelölni azt az oldalt ki kell tölteni?! És ha ki akkor ki adataival? Mivel aki benne lakik annak az adatait nem tudom és a végrehajtóét sem. Vagy nyujtsam be úgy hogy azt az oldalt ki sem töltöm!
Előre is koszonom a valaszt

gerbera317 # 2021.02.05. 19:39

Az értékesítő a végrehajtó (nem az irodája!). Az adatait pedig megtalálod az árverési jegyzőkönyvön, az elején, a cimer körül.

István409 # 2021.02.09. 09:58

Megérkezett hozzám a szárazbélyegzős árverési jegyzőkönyv. Intézném a tulajdonbejegyzést a földhivatalnál. Ki az eladó ilyenkor? A végrehajtó, a végrehajtó iroda vagy az adós ? A végrehajtó szerint az adós(ok)! Vinném a földhivatalnak a B400-as adatlapot, de ők nem akarják, vigyem a NAV-nak! Ilyenkor mi van ? Kérlek áruljátok már el ki az eladó ingatlanárverésen vett ingatlan esetében és kinek juttassam el a B400-at?

gerbera317 # 2021.02.09. 10:47

A tulajdonjog bejegyzését nem az árverési vevő intézi, hanem a végrehajtó hivatalból. Ezért nála kell a kitöltött B400-at is benyújtani. Ő azt továbbítja a földhivatalnak, az pedig hivatalból a NAV-nak.
Az eladó a végrehajtó (az iroda semmiképpen).

papinianus88 # 2021.02.09. 11:00

A végrehajtó a 2 db ingatlanárverési jegyzőkönyvvel együtt küldi meg a földhivatalnak a B400-as adatlapot. Amennyiben nem küldted el neki és intézkedett a tulajdonjogod bejegyzéséről az más sztori.

gerbera317 # 2021.02.09. 15:49

Még ezen a képernyőn van Rati94 posztjával kezdő trhead, ami arról szól, hogyan jár(hat) az az árverési vevő, aki nem veszi észre az árverési jegyzőkönyvön azt a felhívást, hogy "felhívom az árverési vevőt, legkésőbb az árverés jogerőre emelkedéséig, kitöltve és aláírva csatolja be a B400 jelű nyomtatványt!".

István409 # 2021.02.12. 12:54

gerbera317
Az általad említett mondatot miszerint "felhívom az árverési vevőt, legkésőbb az árverés jogerőre emelkedéséig, kitöltve és aláírva csatolja be a B400 jelű nyomtatványt!" egyáltalán nem tartalmaz a nálam lévő árverési jegyzőkönyv (sokadik olvasatra sem).

Furcsa az is, hogy a végrehajtó szerint, többszöri rákérdezésre, az ingatlan eladója az adós.

DAlma09 # 2021.02.12. 13:38

Egyébként itt úgy "beszélnek" a másikkal, mintha hülye értetlen lenne!! Én már 100ezerszer írtam a végrehajtónak is ez ügyben aki...

1. Egy szóval sem említette a B400as adatlapot!
  2. A jegyzőkönyv sem tartalmazza!
  3. A végrehajtònak kène intéznie, de az is ràm marad mert semmit nem intéz el...semmiről nem szól semmit!

Bármit kérdezek tőle a válaszát rá nem tudja.. Kérdeztem az adatlappal kapcsolatban ki az eladó.. Azt mondta az árverezők azt üresen szokták hagyni, más azt mondja a végrehajtót kell odaírni. Az ügyvéd azt mondta a mostani tulaj adatait.. akkor most mégis mi van?
Hívtam a földhivatalt hogy adjonak idopontot az adatlap miatt..ahol közöltek hogy ők nem foglalkoznak vele hanem az "illetékhatósàg"..
Én még megfogtam kitöltöttem a tulaj adataival beküldtem a földhivatalba és kezdjenek vele amit akarnak!

gerbera317 # 2021.02.15. 09:10

Furcsa az is, hogy a végrehajtó szerint, többszöri rákérdezésre, az ingatlan eladója az adós.
A B400-as érdemét tekintve mindegy, hogy ki az eladó. De ha mindenképpen jól akarod kitölteni, akkor az eladó (értékesítő) a végrehajtó. Ha az adóhatóság arra volna kíváncsi, hogy ki volt az előző tulajdonos, akitől megszerezted a vagyontárgyat, akkor ezt kérdezné!
A végrehajtònak kène intéznie
Ez tévedés! A végrehajtó nem ügyintézője az árverési vevő adóügyeinek. Tájékoztathatja a vevőt, de igazából az sem kötelező. A Vht. 35. § rögzíti, mit kell tartalmaznia a végrehajtó jegyzőkönyvének, és a 152. § azt, hogy ezen felül mit tartalmazzon még az árverési jegyzőkönyv. Ez alapján, nem sért jogszabályt, ha a végrehajtó nem tájékoztatja az adóst a kiköltözési kötelezettségéről, vagy a vevőt a jogairól és kötelezettségeiről. Viszont nem is tilos ezeket beleírni, vagy csak szóban ismertetni. A jófej végrehajtó megteszi, a kevésbé jófej pedig nem. De a tájékoztatás elmaradására sem az adós, sem a vevő nem hivatkozhat, hogy emiatt mulasztottak.

István409 # 2021.02.19. 11:51

Utóirat a B400-hoz

Időpontra bevittem az illetékes földhivatalba a kitöltött B400-as (eladóként a végrehajtót feltüntetve), előre átutaltam a 6600 Ft I.fokú eljárási díjat és a 10000 Ft soronkívüli eljárás díját (visszaigazolásait bemutattam) és a tegnapi napon már megjelent a tulajdonjog 1/1-es bejegyzésem, tehermentesen az online lekérdező oldalon.
A segítséget adóknak köszönöm ezúton a segítségüket!