A részvénykönyv fedlapja alatt található a "nyitó" oldal, rajta az összefoglaló adatokkal, mint a cég neve, székhelye, bejegyzés időpontja stb. A székhely rovatban a korábbi cim áll, nem a jelenlegi valóságos. Érvényes-e így a részvénykönyv? Továbbá, a "Megnyitva" rovat üres, úgyszintén nincs kitöltve a lap alján az aláirás és a PH-nál sincs pecsét. Érvényes-e ez a részvénykönyv? Melyek az érvényesség jogi kritériumai, hol vannak ezek leirva?
Részvényköny vezetésének szabályai?
Alá kell írni, és a pecsét sem ártana, hiszen ezek után minősülhet egyáltalán okiratnak a részvénykönyv. E mellett a Gt. szerint a székhely kötelező tartalmi elem, tehát annak pontosan kell szerepelnie. Ebben a körben lényeges, hogy a székhelyváltozás a bejegyzéssel, de visszamenőlegesen hatályos, így a még el nem bírált változást is a részvénykönyvben követni kell. Mindemellett véleményem szerint érvényesség nem értelmezhető részvénykönyv vonatkozásában, ennek ellenére részvényesek vagytok.
a kelerben azt mondták: "vezessük egy sima excel táblán"
azonban valóban vannak kritériumok
nyílván a pecsétet és az aláírást bármikor "pótolhatják"
Hitelintézet, meg befektetési vállalkozás esetén vannak pontosabb szabályok, egyébként komolytalan az egész.
Köszi az épitő hozzászólásokat, de azt hiszem, nem lettem "jogilag" okosabb, hiszen amit itt a józan ész alapján feltételeztek ("azonban nyilván vannak kritériumok" - irja ritecs., de HOL?), azt az ObudaFan által hivatkozott Gt a részvénykönyvről szóló, a 198. §-tól kezdődő részben megkerüli! Ott csak olyasmikról ejt szót, hogy a részvényes be- és kivezetése igy meg úgy. De hol van: mitől hivatalos dokumentum részvénykönyv? Mi bizonyitja, hogy az valóban annak a cégnek a részvénykönyve, ahol én részvényes vagyok?
Merthogy ha a nyitó, összefoglaló lap alján ÜRES az aláirás helye, és a pecsét helye, akkor ilyet egy füzetből én is tudok irni a saját nevemre. A részvénykönyv hitelessége pedig nyilván nem babra menő dolog, hiszen a 198. § 2)bek. szerint ennek alapján gyakorolhatom részvényesi jogaimat. Most képzeljétek el pl, hogy ha nem kell a részv.könyvbe sem aláirás, sem pecsét, akkor kiválasztom magamnak a legmagasabb osztalékot fizető rt-t, annak a nevét ráirom egy füzet tetejére, hogy XY cég Részvénykönyve, aztán mondjuk a 26. oldalra bejegyzem magam mint részvényest! Aztán osztalékfizetéskor viszem a saját kis részvénykönyvem kivonatát a céghez és követelem az osztalékot! Mire a cég persze be fog inteni, amire viszont én perre viszem a dolgot, amit meg is tehetek, mivel: a cég valódi részvénykönyvében sincs aláirás és pecsét! Minek alapján dönt a biró? Nyilván hahotázni fog a biró, ha a cég a "sima excel tábláját" fogja részvénykönyvként bevinni.
Ezen a ponton abba is hagyom a várható komédia felvázolását. További találgatások helyett inkább megkérdezem a Kelert, ahol hivatalból csinálnak részvénykönyv-vezetést , hátha ők mint profik, tudják a hitelesség kritériumait. Ha többet tudok, jelentkezem!
Nagyon egyszerű: a cégvezető gyorsan aláírja a részvénykönyvet, és azt lobogtatja a bíróság előtt. :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02