Csak nehéz lenne a jogági meghatározás, mert ez leginkább a közig. szankciókhoz hasonlít, viszont nem közig. szerv szankcionál. Ugyanakkor a cégbíróság is alkalmaz olyan szankciókat, amik közig. szankciókhoz hasonlítanak (angolszász országokban meg a cégnyilvántartást is közig. szervek végzik).
ügyészség és cég
ez szerintem is így van
érdekes lenne ha egy jogi személynek a szó valódi értelmében büntetőjogi felelőssége lenne
szerintem más módon is el elhetne jutni ezen eredményhez
ezen módszerrel az a baj hogy összezavarja az alapvető fogalmakat ez jelllemző a mai jogalkotásra egyszerre keverednek az egymással ellentétes elemek
egyébként érdemes lenne mélyen beleásni magunkat a témába
Nem nevezném büntetőjoginak, de maga a szabályozás érthető. Viszont a név nem, annak ellenére, hogy célszerű a büntetőeljárásban rendelkezni a cégről. De attól még a polgári jogi igény sem büntetőjogi igény.
obudafan te hogy viszonyulsz a jogi személy "büntetőjogi" felelősségéhez?
nálam itt szakadt el a cérna...
Cégekkel szemben törvényességi felügyeleti eljárást nem az ügyészség, hanem a cégbíróság kezdeményez, az ügyészségnek ilyen hatásköre nincs.
Bár ma már a magyar jogban is létezik a jogi személyek büntetőjogi felelőssége, de ez is azt jelenti, hogy a cég vezetője, vagy tagja, mint természetes személy ellen indult büntetőeljárásban az eszközül használt jogi személlyel szemben is szankciókat lehet alkalmazni.
Milyen esetekről tudtok, amikor az ügyészség hivatalból kezdeményez (büntető vagy egyéb) eljárást a cég ellen? (Gondolom, ilyesmire is nekem kellene felhivnom a figyelmét...) És mikor fordulhatok én, mint mondjuk kisrészvényes az ügyészséghez?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02