Hogy is van ez? Amennyire ismerem, a társasági jog szerint a szavazatelsőbbségi részvény tulajdonosát a normál részvény után járó szavazatnak többszöröse illeti meg, ám ez a szorzószám nem lehet 10-nél nagyobb. A részvénytársaságom azt mondja, a náluk levő szavazatelsőbbségi részvényekre 136 ez a szorzó! Ezzel aztán az összes (kis)részvényest lesöprik szavazáskor. Hogyan létezhet ilyesmi?
szavazatelsőbbségi részvény
A szavazatelsôbbségi jogot biztosító részvény alapján a részvényes az alapító okiratban (alapszabályban) meghatározott mértékû többszörös szavazati jogot gyakorolhat. Az egy részvényhez kapcsolódó szavazati jog azonban nem haladhatja meg a részvény névértékéhez igazodó szavazati jog tízszeresét.
Az alapító okirat (alapszabály) úgyis rendelkezhet, hogy a közgyûlési határozat csak a szavazatelsôbbséget biztosító részvények egyszerû többségének igenlô szavazata mellett, ha pedig a szavazatelsôbbséget biztosító részvénybôl egy részvény került kibocsátásra, az e részvénnyel rendelkezô részvényes igenlô szavazatával hozható meg. Ez a jog csak a közgyûlésen személyesen vagy képviselô útján való jelenlét esetében gyakorolható.
Törvény, illetve az alapító okirat (alapszabály) eltérô rendelkezése hiányában a szavazatelsôbbségi jog a közgyûlés hatáskörébe tartozó valamennyi döntéshozatalra kiterjed.
Azt irod: "Az egy részvényhez kapcsolódó szavazati jog azonban nem haladhatja meg a részvény névértékéhez igazodó szavazati jog tízszeresét." Akkor tehát megmarad a kérdés: hogyan is értendő, hogy ebben az rt-ben a szavazatelsőbbségi részvényhez 136 szavazat kapcsolódik, azaz a normál szavazati jog több mint százszorosa? Holott a társasági törvény szerint csupán max. 10-szerese lehetne. Hol lehet ezt kifogásolni? A cégbiróságon?
Valószínűleg ez így nem lett a cégjegyzékbe bejegyezve. A cégbíróságon nem árt kérni egy cégkivonatot, illetve az iratokba betekinteni. Ha az iratok között ilyen alapszabály van, akkor törvényességi felügyeleti eljárást célszerű kezdeményezni.
Végre, meg tudtam nézni! Bizony, IGY lett bejegyezve: "Az 1db, egyezer forint névértékű, szavazatelsőbbségi részvény 136 szavazatra jogosít.", amely az alábbiak szerint került meghatározásra, és innen egy furmányos számitás következik. Ezt is ideirom, ne kelljen spekulálni: "A részvényjegyzés lezárását követően megállapitásra kerül a törzsrészvények mennyisége. Ezt el kell osztani az elsőbbségi részvények számával, majd a tizedes jegyeket le kell vágni és hozzá kell adni egyet. Az igy kapott érték az 1db szavazatelsőbbségi részvények által leadható szavazat mennyiség."
Tehát akkor ez ellentmond a Társasági törvénynek, amely világosan kimondja: legfeljebb 10-szeres szavazat elsőbbséget biztosithat? Mert a törvény abszolút számban határozza meg ezt, és nincs odairva, hogy kivétel ekkor meg akkor, meg ha igy vagy úgy számitják ki.
Továbbá, ebből egy fontos tény következik: ha ilyen furmányos, törvénytelen módon számlálták a közgyűléseken a szavazatokat, akkor a közgyülési határozatok mind érvénytelenek? Vagy csak valahány évig visszamenőleg érvénytelenek?
Úgy látszik, megoldódott a rejtély! A Kelertől választ kaptam, amelyben ez áll:
A Gt. 301.§ (3) bekezdése felmentést ad a 10-szeresben maximált szavazati jog korlátja alól, ha arról még 1998. júl.15. előtt döntöttek.
És tényleg, az én rt-met 1998 előtt alapitották, igy kivétel!
Ettől persze továbbra is tény, hogy a kezükben lévő elsőbbségi részvényekkel az összes többi részvényest lesöprik (mert az számukra az összes elvileg szóbajöhető szavazat több mint felét biztositja).
Vajon hogy egyezhettek bele a részvényesek eleve az őket kizáró ilyen rendszerbe? Nos, erre tudom a választ: a részvények átadásakor rögtön ráiratták az adásvételi papirra: felhatalmazom a CB-t, hogy engem mint részvényest képviseljen az alakuló közgyűlésen! (a papir megvan most is)
És ami engem illet, még örültem is, hogy nem kell vesződnöm az alakulás hivatalos formaságaival, - gondolom más is igy volt, - pedig ekkor dőltek el a lényegi kérdések!
A törvény (Gt) is eléggé csavaros szerkezetű: a szavazatelsőbbségi részvény meghatározása után jóval hátrébb, sok-sok paragrafussal odébb a kivételek között szerepel, - ezért nem vettem észre én sem először!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02