Kft. - s kérdések


drbjozsef # 2019.03.13. 11:34

Teljesen amatőr vagy? Jó tanács?

Ne vágj bele, amíg amatőr vagy.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.13. 10:32

Korlátolt felelősségű társaság...

istibetyár22 # 2019.03.13. 08:27

Sziasztok!
Cégalapítás előtt állok.
Kft-és tag 25%-os tagsági résszel.
Mennyiben felel a Kft esetleges tartozásaiért?
Mire figyeljek, csak passzív tag szeretnék lenni?
A felelősség mértéke függ a tagsági vagyonrésztől?
Teljesen amatőr vagyok, minden segítség, tanács jól jönne!
Köszi!

oligaliga # 2019.02.08. 05:04

Menj be a kormányhivatalba, hogy segítsenek megváltoztatni az ügyfélkapus jelszavadat és az e-mail címet, amire az értesítőt küldik. Utána nézz körül az ügyfélkapudon az üzenetek között.

Szomorú örökös # 2019.02.08. 05:01

Juhúka

Bizonyithatóan(e-mailek) kértem a cégmegszűntetést, a cégalapítás után 1,5 hónappal.

Azért ez nem ilyen egyszerű, ügyvéd nélkül nem lehet elindítani egy cég megszüntetését, csakis ő jelezheti ezt a cégbíróság felé. Szép is lenne, ha mindenki kénye kedve szerint emailezgetne, hogy „nem tetszik nekem ez a cég, bocsi, töröljék már! lécci, lécci, lécci!” Ne legyél már ennyire naív!

Szomorú örökös # 2019.02.08. 05:01

KBS

Valaki azt mondta, hogy neked kell kifizetni?

Bocsi, én a kérdezőnek azt jeleztem, hogy a tartozást ki kell csengetni, akkor lehet egyedül „általa” megszüntetni a céget, akkor lesz valójában végelszámolás és akkor annak is lesz egy rakás díja ugyebár. Hogy ki fizeti majd ezt ki, azt nyilván nem próbáltam találgatni, de az eddig leírtak alapján a könyvelő nem fog semmit kifizetni, mert a kérdező beleköpött a levesébe, amit a kérdező volt párjával együtt főztek ki. Azt ne tudom, hogy ő mennyire kényszeríthető ezért. Főleg hogy a kérdező leírta, hozzáférése volt az ügyfélkapujához, így „az ő nevében” adta le késve a mérleget, amit aztán simán le is tagadhat, hogy ő volt. Ha ekkora gazember, mint ami eddig lejött, akkor úgy gondolom, hogy bármire képes lehet a saját megmenekülése érdekében. :-O

Meg mit is kellene kifizetni? Nullás bevallások mellett?

Csupán azt a 320 ezres bírságot, ami jelenleg a cég adószámláján szerepel.

a tag felelőssége csak a szolgáltatott vagyonra korlátozódik, főszabályként a társaság tartozásaiért nem felel. Az ügyvezető felelőssége még ennél is áttételesebb.

Szerintem itt a kérdező épp ügyvezetőként van a kft-ben. Mellesleg én a helyében hallgatnék erről a sztoriról a NAV előtt, amit a legelső posztjánál leírt, lehet nem nagyon tetszene nekik. Az ember tudatlansága sosem mentesít a felelősség alól. Márpedig ha megállapítják a mögöttes felelősséget, akkor nagy gáz van.

Juhúka # 2019.02.07. 20:27

Én nem kaptam ilyen értesítőt. Bár a könyvelő hozzá fér az ügyfélkapumhoz, mert ott adta be a mérleget. Lehet hogy csak törölte?
Én mennyire vagyok számonkérhető? Követtem el a tudtom nélkül szabálysértést vagy bármit?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.07. 20:19

Mert a tag felelőssége csak a szolgáltatott vagyonra korlátozódik, főszabályként a társaság tartozásaiért nem felel. Az ügyvezető felelőssége még ennél is áttételesebb.

Mindamellett nem tudom kizárni, hogy téged mint ügyvezetőt személyedben is bírságoltak a mulasztásért. De azt neked kézbesítették volna.

Juhúka # 2019.02.07. 18:31

Nem tudom :( én sosem értettem ilyenekhez. Nem vagyok totálisan hülye, vezető beosztásban voltam az egészségügyben, de semmi közöm nem volt ilyenekhez soha. Tényleg nem tudom.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.07. 18:23

Feltételezem, nem tudod, miért hívják a korlátolt felelősségű társaságot korlátolt felelősségűnek.

Juhúka # 2019.02.07. 17:59

A könyvelő mondta, hogy ezt a 320.000.- engem terhel. Ugyan nullás bevallások vannak, de ez az adótartozás büntetés(2x-i), mert a mérleget nem adta be időben így megbűntették a céget.
De ezt az összeget én nem tudom kifizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.07. 16:09

Meg mit is kellene kifizetni? Nullás bevallások mellett?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.07. 16:07

Valaki azt mondta, hogy neked kell kifizetni?

Juhúka # 2019.02.07. 16:03

Köszönöm a válaszokat.
Akkor mi történik, ha én nem tudom kifizetni ezt az összeget? Bizonyithatóan(e-mailek) kértem a cégmegszűntetést, a cégalapítás után 1,5 hónappal. Továbbá miért engem terhel ez az összeg, amikor a könyvelő nem adta be időben a mérleget? Eléggé kiborító ez így. Ha nem fizetem ki ezt az összeget, akkor a lakásomra ráterhelhetik?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.07. 15:55

Az adós maga is kérhet felszámolást.

Szomorú örökös # 2019.02.07. 13:49

Juhúka

A tartozást ki kell fizetni, addig nem lehet megszüntetni. Utána lehet végelszámolással megszüntetni, de annak is lesz költsége bőven. Kell az az ügyvéd mindenképp.

Juhúka # 2019.02.07. 09:28

Kedves Szomorú örökös!

Köszönöm a gyors választ.
Pályázatot nem nyert a cég, a ceginfóban folyamatosan nézegetem. Én sem kaptam semmi pénzt. A cég számlájára egy forint bevétel sem érkezett, volt annyi eszem, hogy azonnal bementem és visszavontam a könyvelő hozzáférését, csak én férek hozzá. Az adótartozás, amire jött a végrehajtás, 320.000 ft, ez büntetés, mert nem ért be időben a mérleg.
Szeretném megszűntetni a ceget, csak nem tudonm hogy kell. Plusz azt nem tudom, hogy ha egyedüli cégtulajdonos vagyok, akkor a lakásomat elvehetik-e.

Szomorú örökös # 2019.02.07. 03:50

Juhúka

Legyen egy cég a nevemen(kft), megnyerünk vele egy eu-s pályázatot, kapunk 50 millió ft-ot, teljesítjük a pályázat feltételeit, így nem kell visszaadni a pénzt és te kapsz belőle 1.5 milliót. Azt mondták hogy teljesen legális.

Hát ebben óriásit tévedtek szerintem. A „nagy halak” ezt meg szokták úszni, viszont a „kis halak” általában elbuknak vele. Én úgy gondolom, hogy te nem az előbbi vagy. Nyilván a maradék 48,5 milla már rég nincs meg. Egy kft. nem kis költségekkel jár havonta még akkor is, ha nullás bevallásai vannak. Nagy valószínűséggel a volt párod és a könyvelője jól belehúztak a csőbe. :-O

Egyébként ha a leírtakat bizonyítani tudod, lehet érdemes lenne egy ügyvédet meglátogatni élőben is, aztán eldöntitek, lehet-e feljelentést tenni a volt párod és a könyvelő ellen, mert gyanús, hogy ez költségvetési csalás és súlyosan büntetik. Ha te teszed meg a feljelentést, akkor jó eséllyel enyhítő körülmény lesz számodra. De ez csak az én kívülálló laikus véleményem.

Juhúka # 2019.02.07. 00:25

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni. Jogi dolgokról semmi fogalmam sincs.
Egyedül nevelem a 2 gyerekemet(14 eves fiú és 9 hónapos lány). Nem túl jó anyagi körülmenyek közt vagyunk. Bár lehetne rosszabb is. Kaptam egy "ajánlatot" 2016 júliusában. Legyen egy cég a nevemen(kft), megnyerünk vele egy eu-s pályázatot, kapunk 50 millió ft-ot, teljesítjük a pályázat feltételeit, így nem kell visszaadni a pénzt és te kapsz belőle 1.5 milliót. Azt mondták hogy teljesen legális. Az akkori párom, aki a lányom apja, tette ezz az ajánlatot a könyvelőjével. Nyilván az akkori párom a teljes bizalmamat élvezte, 2,5 éve laktunk akkor már együtt. "Elfogadtam" az ajánlatot. Megcsinálták a nevemre a céget, a lakásom a telephely, nyitottunk bankszámlát a cégnek. Egy hónap múlva a párom elhagyott. Bennem megszólalt a veszcsengő és kértem hogy a pályázati jelentkezést töröljék és szüntessék meg a céget, vagy vegyék le a nevemről. Ez 2016.szeptembere. Azóta is a nevemen van. Most kapott a cég végrehajtást, adó tartozás miatt. Én úgy tudom, hogy nem csinál semmit a cég, nullás bevallásai vannak azóta is. Most a könyvelő közölte, aki egyébként az értelmi szerző volt, hogy oldjam meg ahogy tudom. Szeretnék megszabadulni a cégtől, féltem a gyerekeimet, magamat és a lakásomat is. Teljesen tanácstalan vagyok hogy mit tehetnék ilyen esetben. Nem tudok kihez fordulni, ügyvédre nincs pénzem. 2016 óta voltak e-mail váltások a könyvelővel, talán ez lenne bizonyíték arra, hogy semmit sem tudok. Nincsen nálam semmilyen papírja a cégnek, hiába kértem. Csak a cég nevét tudom.
Kérem segítsenek, hova menjek, mit csináljak és hogy rám terhelhetik-e, mint magánszemélyre a cég adó tartozását!
Előre is köszönöm!

Sherlock # 2019.01.30. 17:21

Nem jó ötlet. Mikor osszevesznek (nem "ha", hanem amikor), akkor nagyon nagy probléma lesz a céges szoftverek sorsa. Kössenek licenszszerződést a céggel, hogy "x ideig" fejlesztheti, stb a meglévő szoftvert, ez meg is újulhat évente, aztán ha gebasz van, akkor mindenki csak viszi a motyóját.
Érdemes lenne erre szakembert keresni (ha ér valamit a program).

vabuaaa # 2019.01.30. 13:18

Tisztelt Tanácsadó!

A segítségét szeretném kérni egy jogi kérdésben. Az alábbiakról lenne szó:
Ha van két egyéni vállalkozó akik szoftverfejlesztéssel vagy készítéssel foglalkoznak, de szeretnének egy két személyes kft t létrehozni ugyan ezen tevékenységekkel akkor az egyéni vállalkozás során készített szoftvereket vagy a jogokat hogyan tudnák átruházni a kft-re? Egy tulajdonátruházási szerződést kellene írniuk? Ez alá esne az illetékfizetési kötelezettség alá? Vagy mennyibe kerülne mindez? Ingyenesen megoldható lenne?

Köszönöm a válaszát: Barbara

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.22. 09:26

Azt írta ifjú kollégám, hogy "eladni/megszüntetni"...

ZsAnit # 2019.01.22. 07:53

Köszönöm a választ.Igen..eladnám,de kinek?Nem megy olyan gyorsan.Azért megpróbálom..

Üdv,Anita

Sherlock # 2019.01.21. 12:04

Olcsóbb eladni/megszüntetni, aztán csinálni egy egyéni vállalkozást vagy egy bt.-t, mint átalakítani bt.-vé.

ZsAnit # 2019.01.21. 11:41

Üdvözletem!

Szeretném kérdezni, mi a lehetőségem.KFT-vel rendelkezem,azonban szeretnék KATA-kisadózó lenni.
A KFT. esetén,tudom, nem lehet KATA adózás.Szüntessem meg a céget vagy lehet változtatni, hogyan,hol, mi kell hozzá? Mikortól lehet?
Köszönöm a választ.