Kft. - s kérdések


hborbely # 2010.03.22. 04:54

T.Cím!

Egy Kft.-ben 4-en vagyunk tulajdonosok, ebből nekem 10%-om van. A Kft-nek az ingatlan vagyona 350-400 M. a törzstóke 25 M.
A másik 3 tag családtag csak én vagyok "kívülálló".
Szeretnének tőlem szabadulni és én is tőlük.
Tudom, hogy eladásnál elővételi joguk van és ha nem veszik meg, akkor le kell mondaniuk az elővételi jogukról.
A probléma az, hogy kb. 3 éve nem volt taggyűlés, vagy legalábbis én nem kaptam meghívót.
Tudom, hogy jelentős bevétele van a Kft-nek, de
nem tudom pontosan mennyi, (csak saccolni tudok), és azt sem tudom mire költik.
Még egy fillért sem láttam belőle.
Az ügyvezetőnek 1 személyben aláírási joga van, és a kikért tulajdoni lap alapján több 10 millióval beterhelte az ingatlant, amit természetesen nem az ingatlanra költött, hanem magán célokra.
Eddig nem szóltam és nem csináltam semmit, de most már szeretném jogi útra terelni a dolgot, mert úgy gondolom anyagilag jelentősen megkárosítanak.
Többen mondták, hogy indítsak pert hűtlen kezelés miatt, de nem tudom hogyan és hol kezdjem?
Hol kell feljelentést tennem és milyen formában?
Kell-e ehhez ügyvéd?
Hibának róható-e fel nekem az eljárás során, hogy eddig nem szóltam sem a taggyűlés, sem más miatt?

Köszöm a segítséget!

ObudaFan # 2010.03.22. 10:08

A rendőrségen lehet feljelentést tenni, akár jogi képviselő nélkül is, de arra azért nem árt vigyázni, hogy egy hamis vádba ne fuss bele.

hborbely # 2010.03.22. 13:15

Köszi a választ.

Még egy kérdésem van.
Úgy tudom jogom van felkérni egy könyvizzsgálót, hogy nézze át a könyvelést, de azért feltételezem, hogy annyi eszük van, hogy arra vigyázzanak hogy ne hagyjanak nyomot.
A bérlők a bérleti díj nagyobb részét kp.-ban fizetik és a nem a cég számlájára megy, ráadásul a kp számlán csak egy minimális összeg szerepel.
A többi feketén vándorol a zsebükből az ügyvezető zsebébe.
3 éve nem tudok szinte semmit a cég dolgairól és arról sem hogy hová teszik a pénzt, csak azt tudom, hogy nem forgatják vissza, hanem kiveszik magán célokra.
Az 50 M-ós kölcsönt, amivel beterhelték a cég ingatlanát nem a cégre, vagy az ingatlanra fordították. Nem látni beruházást, felújítást, semmit. Akkor hol van az 50 M? Ez nem elég indok egy hűtlen kezelés feljelentéshez?

Köszi!

ObudaFan # 2010.03.22. 17:20

Ha a gazdasági társaság legfőbb szerve elvetette azt az indítványt, hogy az utolsó, számviteli törvény szerinti beszámolót vagy az utolsó két év ügyvezetésében előfordult valamely eseményt könyvvizsgáló vizsgálja meg, illetve, ha a legfőbb szerv szabályszerűen bejelentett ilyen indítvány kérdésében a határozathozatalt mellőzte, ezt a vizsgálatot a társaságnak a szavazatok legalább öt százalékával rendelkező tagjai (részvényesei) kérelmére a cégbíróság elrendeli.
Ezt a kérelmet - jogvesztés terhe mellett - a legfőbb szerv ülésének napjától számított harminc napon belül kell előterjeszteni. A kérelemnek helyt adó döntés esetében a könyvvizsgálót a cégbíróság jelöli ki, ennek költségeit a gazdasági társaság köteles előlegezni. A kérelem alapján a cégbíróság a társaság választott könyvvizsgálóját nem jelölheti ki. A gazdasági társaság legfőbb szerve dönt arról, hogy a könyvvizsgáló tevékenységével felmerült költségeket a gazdasági társaság vagy a vizsgálatot indítványozók viselik-e.

hborbely # 2010.03.24. 14:42

T.Cím!

Fel lehet-e használni bizonyíték erejű hangfelvételt egy kft peres ügyben, akár a bíróságon, akár Apehnél, ahol az ügyvezető beismeri hogy sikkaszt, és elherdálja a tagok pénzét?

Köszi a választ.

ObudaFan # 2010.03.24. 17:08

Fel, ha mással nem lehet bizonyítani.

hborbely # 2010.03.30. 09:46

Ezen a hangfelvételen az ügyvezető, aki 40%-ban tulaj (is), kijelenti, hogy semmit nem fog tenni azért, hogy ebből a cégből nekem pénzem legyen, és azt is, több dolgozónak a bejelentettnél sokkal nagyobb fizetést adott. A bejelentett munkaviszonyomat most meg akarja szüntetni, mert állítólag nem tud fizetést adni a bevételekből, mert sok az adóság. 50 M-val beterhelte az ingatlan a többi tulaj megkérdezése nélkül, és ezt a pénzt magáncélra fordította...hát ezért nem tud, nem akar munkabért fizetni...

hborbely # 2010.03.30. 10:00

...ami kimaradt: 10%-kal rendelkezem, de tudok valamit kezedeni ezzel a 10%-kal, vagy keresztet vethetek az egészre tulajdonrészemre.
Ja, csak úgy mellesleg a cég havi bevétel kb. 3-4 M forint között van, bejelentett dolgozó rajtam kívül 2, természetesen minimálbéren, és én eddig havonta csak a minimálbért kaptam kézhez, oszatalékot még soha. Ha valamit kérdeztem a céggel kapcsolatban, csak a mellébeszélés volt és a sírás, hogy mennyire nincs lové.

ObudaFan # 2010.03.30. 19:53

Ha a gazdasági társaság legfőbb szerve elvetette azt az indítványt, hogy a társaságnak a tagok, a vezető tisztségviselők vagy a felügyelőbizottsági tagok, illetve a társaság választott könyvvizsgálója ellen támasztható követelése érvényesítésre kerüljön, továbbá, ha a társaság legfőbb szerve a szabályszerűen bejelentett ilyen indítvány tárgyában a határozathozatalt mellőzte, a követelést a társaságnak a szavazatok legalább öt százalékával rendelkező tagjai (részvényesei) a legfőbb szerv ülésének napjától számított harminc napon belül - jogvesztés terhe mellett a gazdasági társaság nevében keresettel maguk érvényesíthetik.

hborbely # 2010.04.01. 10:41

Ok. Ezt értem, csakhogy pillanatnyilag fogalmam sincs, hogy mikor volt a legutóbbi taggyűlés, ugyanis 3 éve nem voltam, méghozzá azért, mert egyszerűen nem hívtak meg. Nem kaptam meghívót, nincs értesítés, nincs semmi.
Régen, mikor még az ügyv. a hozzátartozóm volt, volt taggyűlés, vagy csak aláírtam a jegyzőkönyvet.
Igazából nem foglalkoztam vele, mert be voltam jelentve, és a pénzemet megkaptam.
De most hogy változott a helyzet, se meghívó, se taggyűlés, se beszámoló, se lové.
Hát a ugye a lovén van a hangsúly, mert pénzből élünk és kicsit furcsa, hogy eddig volt a kft-nek bevétele...most meg csak adóssága van, miközben az ügyvezető és egyben tag is, él mint Marci hevesen, és ingatlanokat vásárol. Természetesen nem a havi 120 ezer forintos nyugdíjából...

True North # 2010.04.01. 11:02

Érdeklődnék, hogy a Kft. müködését le lehet-e szüneteltetni? Nincs sem alkalmazott, sem bevétel, sem kiadás, várjuk a csodát. De addig sem szeretném a könyvelőt feleslegesen fizetni.

pazs # 2010.04.01. 11:06

True North: nem lehet.

heretix # 2010.04.04. 22:30

Tisztelt Fórumozók!

Ketten egy Kft alapítását tervezzük 500.000 Ft törzstőke befizetésével. Mindkettőnknek van heti 40 órás bejelentett munkahelye máshol, így a kft-nek nem lenne dolgozója. Ügyvezető én lennék egyszemélyben.

Kérdéseim:

  1. Az 500e Ft bankszámlára történő befizetés után (azaz megvan az igazolás az APEH felé) kivennénk házipénztárba a maximális összeget, amit a jelenlegi jogszabály megenged. Mekkora lehet ez az összeg? Kell-e még valamire odafigyelni ezzel kapcsolatban?
  2. Negyedéves ÁFAbevallók lennénk alapból?
  3. Cégtábla: Elég ha a postaládára nagybetűvel (pl. matrica) felírjuk a cég nevét vagy mindenképpen kell valami kiszögelhető tábla pl, társasház bejárati ajtaja felé az utcafrontra?
  4. Számlatömb aláíró csak én lehetek (ügyvezető), mivel a társam "csak tag"? Azaz majd én írhatok alá egyedül minden papírt, szerződést, én mehetek a bankba ügyeket intézni stb?
  5. Cégalapításkor a székhely tulajdoni lapját ki kell váltanom több ezer Ft-ért, azaz kell a hiteles másolat a cégalapítás miatt?
  6. Ha tegyük fel a társaság vagyona 5 év múlva pl. 10 M Ft-ot ért (pl ennyi van a bankszámlán) és az egyik fél el akarja adni az 50%-os tulajdonrészét egy 3. félnek (a másik tag nem tart rá igényt), akkor azt 5MFt-ért kell eladnom, vagy elég eladni azt 250eFT-ért, amennyivel anno beszállt az illető? Ezt az APEH miatt kérdezem, hogy ebbe belekötnek-e vagy sem? (Analógia: nem ajándékozhatok el egy 20M Ft-os családi házat 10eFt-ért, mert akkor egyértelműen látszik/ódhat, hogy az illetéket akarom elcsalni)

Válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.04.05. 11:30
  1. Mehet az egész azonnal házipénztárba, csak a cégre fordítsátok.
  2. Elméletben kellene az utcafrontra valami.
  3. Elég, ha az ügyvéd ellenőrzi, hogy kié az ingatlan.
  4. Mindenki annyiért adja el a dolgát, amennyiért akarja, legfeljebb az úgy ajándékozással vegyes adásvétel lesz, és aszerint is kell adózni utána.
kukacmaci # 2010.04.09. 18:25

Van egy kft.-m, amit sajnos nem tudunk tovább működtetni. Az üzlethelységet ahol van béreltük, de nem tudjuk tovább fizetni a bérleti díjat. A berendezést és az árut viszont nem tudom hova tenni, mert otthon nem férne, raktárat bérelni meg nincs miből. Eladni próbáltuk, de eddig nem sikerült. Viszont vannak tartozásaink, amiknek ez lehetne a fedezete. Nem akarok szabálytalanul eljárni és mivel tudomásom szerint az ügyvezető felel a cég dolgaiért, teljesen tanácstalan vagyok.
Mit tehetek, hogy jogilag ne lehessen belőle kellemetlenségem a későbbiekben?

ObudaFan # 2010.04.10. 09:12

Meg kell csinálni egy szabályos végelszámolást. Ehhez ügyvédre és könyvelőre lesz szükséged.

kukacmaci # 2010.04.10. 09:32

Köszönöm.
De egyrészt nem hinném, hogy ezt most ki tudnánk fizetni, másrészt mit csináljunk addig?

pazs # 2010.04.10. 12:22

Minden más megoldás csak rosszabb és minél tovább vártok, annál több pénzbe fog kerülni. A végelszámolás fél-egy év alatt zajlik le, ennél gyorsabb megoldás sajnos nincs.

misso # 2010.04.12. 12:10

Sziasztok, kicsit hülye helyzetbe kerültem: van egy kft-m, én vagyok az üv.ig és van még egy tulajdonostársa aki alkalmazott is egyben /volt férjem:-( / Megállapodtunk, hogy a válás után felszámoljuk a céget, bár a per még csak most kezdődik, ő felszólított, hogy adjam át neki a mérleget, mert el akarja adni az üzletrészét. Taggyűlés a cég a történetében soha nem volt megtartva, lehet, hogy hülyén hangzik, de nem tudtam, hogy kötelező, ő sem kérte soha az összehívását ezidáig. A cégnek az első 2 évben volt némi bevétele, de az elmúlt 3 és fél évben már csak papíron létezett, bevétele, forgalma nem volt.
1.) Kérdés, milyen következményei lehetnek ennek?
2.) A cég az én ingatlanomat használta székhelyként, ott volt az iroda stb. Szerződés szerint fizetett volna bérleti díjat, de nem pénzben hanem építőanyagban, de azok a beruházások amikhez felhasználhattam volna nem valósultak meg. Kivásárolhatom ezeket az építőanyagokat, a cégből? Kell ehhez a másik tulajtárs beleegyezése? Az anyagok tönkrementek, lejártak, csak a selejtezés túl macerásnak tűnik a kivásárláshoz képest.
3.) Ha onnantól kezdve, hogy a székhelyként szolgáló ingatlanból elköltöztünk bérleti díjat számolok fel, de immár nem építőanyagban, hanem pénzben, az szabályos-e? Költség megosztás a cég megalakulása óta volt a rezsire nézve.
4.) Mit tehetek ha ő nem egyezik bele a felszámolásba?

Bocsi, kissé hosszú lettem.
Köszi előre is!

ObudaFan # 2010.04.12. 13:31

1. Ha a cég nem ad le mérleget, törölni fogja a cégbíróság.
2-3. A taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik olyan szerződés megkötésének jóváhagyása, amelyet a társaság saját tagjával, ügyvezetőjével köt.
4. Ha nincs 3/4-ed, amivel dönthetnél a végelszámolásról, akkor leginkább az üzletrészed értékesítésében gondolkodhatsz.

misso # 2010.04.12. 15:21

Köszi ObudaFan! Még egy rövidet hadd kérdezzek: a tag, tulajtárs, a taggyűlésre hozhat-e magával ügyvédet? Köszi

ObudaFan # 2010.04.12. 16:56

Hozhat.

misso # 2010.04.13. 06:37

Köszönöm!

csillag.csillag # 2010.04.13. 08:50

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha egy 500 ezer ft-os kft. tulajdonosa vagyok, aki nem vesz aktívan részt a cég életében megbízott ügyvezetők irányítanák a cég vezetését. Ilyen esetben meddig terjed az én felelősségem?
Köszönöm

ObudaFan # 2010.04.13. 11:51

A törzstőke szolgáltatásáig, esetleg, ha a társasági szerződés így rendelkezik, még a pótbefizetés szolgáltatásáig.