Kft. - s kérdések


r.nelli # 2012.02.16. 19:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesapám és testvére tagjai egy Kft-nek. Nagyapám alapította a Kft-t, halála után édesapám testvére lett az ügyvezető és egyedül neki van aláírási joga. A Kft jelenleg altatva van, és nagynéném állítása szerint nem volt a Kft bankszámláján szinte semmi pénz, 2010 végén meg is szüntette azt, mint utóbb kiderült. Hogyan tudnánk utánajárni, hogy a nagynéném nem vette ki valahogy a pénzt a számláról? Nagyapám halála után nem volt taggyűlés, édesapám semmilyen tájékoztatást nem kapott a Kft ügyeiről és anyagi helyzetéről. Ha kiderülne, hogy a nagynéném vette ki a pénzt, amit közösen örököltek édesapámmal, milyen módon lehet visszaszerezni. Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.02.17. 12:01

Ha az ügyvezető bemegy egy cégkivonattal és egy címpéldánnyal a bankba, fog kapni tájékoztatást.

pestszentlorinc # 2012.02.22. 18:36

Azt hallottam, van már olyan formája a kft.-nek, amikor a tulajdonos a saját vagyonával felel a kft. tartozásaiért. Amennyiben ez igaz, a kft melyik formájában, milyen esetekben igaz ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.22. 19:54

Hacsak nem tekinted a bt.-t a kft. egy formájának...

ObudaFan # 2012.02.22. 20:36

Vagy a kkt-t. Annak legalább a rövid neve hasonlít.

pestszentlorinc # 2012.02.23. 07:17

Köszönöm, akkor hülyeségeket beszélt az illető. Megnyugodtam.

Andrew77 # 2012.03.05. 15:00

Alapítottam egy kft-t, de még nem kapcsoltam hozzá vállalkozást. Találtam egy pizzériát amit kivennék, de a tulaj kft-vel adja tovább.
Az lenne a kérdésem, hogy melyik lépés lenne a jobb. Ha mint magánszemély venném meg a céget, vagy a meglévo kft-m venné meg?
Mikre kell odafigyelni ezekben az esetekben?
Mennyibe kerül az átírás, illetve az egyéb költségek?

ObudaFan # 2012.03.05. 18:13

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, az államnak a változásbejegyzés kapcsán fizetendő 18000 Ft.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2012.03.05. 18:50

Andrew77
Szerintem magánszemélyként kellene megveni és bérbeadod a kft-nek
vadvirág

Heki.kutya # 2012.03.08. 09:32

Kedves ügyvédek!
Kérem, hogy segítsenek az alábbi kérdésben.
Egy kft-t alapítottunk tavaly négyen(25%) a barátaimmal és a társasági szerződésben a törzstőke teljes befizetési határidejét 2012. december 1-ben határoztuk meg, az alapításkor mindenki kb. a része felét fizette meg.
A többiek most szeretnék ennek a határidőnek az előrébb hozatalát május 1-re, mivel a cégnek kellene a pénz a működéshez. Nekem azonban jelenleg nincs ennyi pénzem és hát én úgy számoltam a szerződés alapján, hogy decemberre kell, hogy meglegyen a maradékom, nem már nyárra.
A kérdésem az, hogy megszavazhatják-e 75%ban, hogy kötelesek vagyunk mind megfizetni a kifizetlen felet vagy egyáltalán lehet-e a beleegyezésem nélkül a nyakamba rakni ilyen kötelezettséget, illetve ha megteszik ezt egy taggyűlésen mit tehetek azon túl, hogy nemmel szavazok?
Köszönöm szépen

dopeman # 2012.03.08. 17:26

Kedves Szakértő Hölgyek és Urak,
Kollégák,

Hátha tudnak segítő tanáccsal szolgálni abban a kérdésben, hogy mi a teendő, ha a szerződésmintával alapított kft a jövőben nem alkalmazná a szerződésmintát, "le akar jönni" a szerződésmintáról így nem az egyszerűsített változásbejegyzés szerint szeretne eljárni (v.ö. ügyvédek paráztatása az 50-900k bírsággal).
Nyilván hozna a legfőbb szerv erre vonatkozó határozatot.

Márc. 01. előtt a Ctv. 52.§ (3) bek rendezte a kérdés törvényi, a váltbej.kérelemben bejelölgethető fülek pedig a dolog adminisztratív-eljárási oldalát. Át lehetett térni rendesről mintásra és ez visszafelé is simán működhetett.

Márc. 01-től nincs Ctv. 52.§ és a nyomtatványokon sincs erre való utalás.

A 21/2006. IM r. 10. § (2) semmitmondóan ennyit mond: "A változásbejegyzési kérelem előterjesztésére szolgáló nyomtatványon nem tüntethető fel az a tény, hogy a cég létesítő okirata szerződésminta alkalmazásával készült, a szerződésminta alkalmazása ebben az esetben eljárási jogkövetkezménnyel nem bír."

Mi van a cégjogi szabályozás kogenciájával? Ha kogens, akkor aki mintásan alapított, az élete végéig az marad? Vagy a kogencia csak a Gt-re vonatkozik? Vagy külön íven szövegezett kísérőlevélen tájékoztassuk a cégbíróságot, hogy a szabályozás érthetetlensége miatt ezúton bejelentem, hogy a legfőbb szerv döntése szerint a jövőben nem mintás cég szeretnék lenni?

A segítséget előre is köszönöm.

Tisztelettel,

tímea78 # 2012.03.10. 09:29

Tisztelt Fórum!

A kérdésem a következő:alapítottunk egy kft. két taggal(50-50%) én vagyok az ügyvezető, nekem van benne tagi kölcsönöm amelyen az árukészletet megvettük(boltot üzemeltettünk).Szeretném ha minél hamarabb megszüntethető lenne a kft. de sajnos van tartozás a NAV felé nekem nincs pénzem elindítani a felszámolást,várjam meg amíg a hitelező elindítja? 2010 óta nem folytatunk gazdasági tevékenységet és már tavaly sem lett befizetve a közzétételi díj a beszámolóra.
Mikor várható hogy valaki elindítja a kft ellen a felszámolást? Nekem milyen kötelezettségem van illetve felelősségem? Én próbálok minden tőlem telhetőt megtenni de egyedül nagyon nehéz mert a társam nem hajlandó együttműködni. Tudna valaki ebben segíteni? A könyvelő ügyvédhez küld az ügyvéd a könyvelőhöz de egyik sem nyújt érdemi segítséget.

Köszönöm!

ObudaFan # 2012.03.10. 12:22

A NAV azért el fogja indítani előbb-utóbb. Hogy van-e felelősséged, azt ilyen kevés információból megmondani aligha lehet. PErsze, a főszabály az, hogy nincs.

tímea78 # 2012.03.10. 14:39

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ.
Milyen információ függvénye a felelősségem? Nagyon szívesen megosztom az infot ha ez segíteni előrébb jutnom az ügyben.

ObudaFan # 2012.03.10. 22:56

Az a baj, hogy ehhez azért a cég elmúlt pár évi működését ismerni kellene. Mindenesetre az pl. fontos, hogy a beszámolók le legyenek adva.

tímea78 # 2012.03.11. 06:54

Tisztelt ObudaFan!

A kft-t 2008-ban alapítottuk és 2010-ig üzemeltettünk egy boltot tehát nagyon rövid életű volt a dolog.A boltot bezártuk és ebből maradt tartozás (járulék,bérleti díj), maradt némi készlet amelynek nincs piaci értéke(az apeh egy ellenőrzés során erről jegyzőkönyvet is vett fel hogy nincs értéket képviselő foglalható dolog)és igazából ők is azt javasolták ha nem akarok semmit kezdeni a kft-vel akkor hadjam előb-utóbb felszámolják. De mivel én vagyok a cégvezető nem szeretném ha nekem ebből gondom adódna, ezért érdeklődöm.Azt mondták ha nincs beadva a beszámoló akkor a cégbíróság kezdeményezi a cég megszüntetését, az mit takar?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.11. 07:37

Kezdeményezi. De egyúttal vélelmezik a mögöttes felelősségedet is.

Miklos1 # 2012.03.12. 10:35

Üdv. Mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni.
Van egy KFT-m,de megszeretném szüntetni,egy kis segítség jó lenne ,hogy hol és hogyan tudom végrehajtani.Meg hogy ez körülbelül mennyi pénzembe kerülne.A segítségeteket előre is köszönöm.

Kiscsillag90 # 2012.03.12. 15:30

Tisztelt segítők,

Van egy Kft. aminél felmerült egy probléma, mivel eddig rokkant nyugdíj mellett alacsony járulékot kellett fizetni. Rokkant nyugdíj megszűnése miatt jóval magasabb a járulék. Megszüntetni nem szeretnék, mert esetleg későbbiekben családon belül használhatóvá válhat. Gondolkoztunk másik ügyvezető igazgatón akinek főállása van mellette, de azt mondták ez nem lehetséges.

Kérdésem az lenne, hogy lehetséges e szüneteltetni vagy milyen megoldás van a helyzetünkre?

Köszönettel:
Niki

Rexor # 2012.03.12. 15:41

Szüneteltetni nem lehet Kft-t. A főállásos ügyvezető (heti minimum 36 órás munkaviszonnyal) megoldás lehet.

Rexor # 2012.03.12. 15:42

Kedves Miklós,

A végelszámolás nem egy rövid procedúra kb. fél évig eltart (minimum). Ügyvédi költséggel, közzétételi díjjal kell még pluszban számolni, plusz nem árt egy könyvelő sem, aki ismeri a zárómérleg, vagyonfelosztási javaslat elkészítésének a módját.

Kiscsillag90 # 2012.03.12. 17:45

Kedves Rexor,

Köszönöm a választ. Sajnos a mi esetünkben ez sem megoldás, mivel a Kft-ben nincs ki heti szinten minimum 36 órát dolgozzon. Mivel a Kft. azért nem működik, mert párom édesapja dolgozott benne, de ő betegség miatt rokkant nyugdíjas lett. Megszüntetni nem nagyon szeretnénk, mivel ha úgy alakulna a későbbiekben, hogy szükség van rá, akkor egy új Kft. alapítása sokba kerülne.

Van esetleg egyéb megoldás is?
Aki tud kérem segítsen!

Köszönettel:
Niki

Miklos1 # 2012.03.12. 17:59

Kedves Rexor!

Először is köszönöm a segítséget,de volt nekem egy könyvelőm azt mondta,hogy ez nagyon sok munka.Nem igazán akart segíteni a kft-t megszüntetni,és most abban kérem a segítségét,hogy hogyan álljak neki a megszüntetésnek.Keressek másik könyvelőt?Volt már három,de egyik sem felelt meg,mert semmit nem segített csak a pénzt várta minden hónapban.
Most mi tévő legyek,hogyan kezdjem el a kft megszüntetését.
A válaszokat előre is köszönöm.
Minden segítséget elolvasok.

Tisztelettel:Miklós

Rexor # 2012.03.12. 19:36

Kedves Kiscsillag,

Azt hiszem félreértettél. Ha van valaki akinek van 36 órás munkaviszonya és elvállalja az ügyvezetői poziciót, akkor nem kell járulékot fizetni.

kissnetotherika # 2012.03.19. 13:14

T isztelt Jogi Fórum !
Segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben
van egy építőipari cégem azon belül is épületgépészettel foglalkozunk évek óta közbeszerzéses munkáink vannak panel és öko+ programokat csináltunk egy azon cégnek egészen a tavalyi év végéig de jelenleg be vannak fagyasztva az ilyen típusú projectek.
Közbeszerződéses szerződés szerint van 5% jó teljesítési garanciánk 1 évre visszatartva.
A kérdésem a következő:
eddig rendre mindig kisebb nagyobb csúszásokkal ki is fizették ezeket , de a mióta befagyasztották ezeket a pályázatokat nem kapjuk meg a pénzünket.
jelen utolsó esetben arra hivatkozva hogy csak NAV 0 igazolás ellenében juthatunk a pénzünkhöz

(( amit megjegyzem 2011 június ban kellet volna kifizetni részünkre .))

1 , -eddig sosem kellett hozzá és a szerződésünk sem tartalmazza most hirtelen mégis kérik Kérdem én jogosan?
mert egy "22" csapdájába kerültem ezáltal mivel nem fizettek ki engem időre és nem tudtam a járulékaimat ki fizetni a NAV felé ezért nem is kaphatok NAV 0 igazolást de anélkül pedig nem juthatok a pénzemhez.

Ezen számomra nehéz és bonyolult ügyben kérném segítségüket melyet előre is nagyon köszönök.
Tisztelettel KISS MIHÁLY