Társasházi jog


Szhely36 # 2019.03.01. 08:07

Köszönöm a válaszokat!

Kérdés, kell-e nekem műszaki építési ellenőrt felfogadni?
(Aki a lakást és társasházat is átnézi, illetve hiteles papírt tud adni, ami akár polgári peres ügyben is megállja a helyét probléma esetén)

Adott a lakás, amit műszakilag a beruházó vesz át a kivitelezőtől. Én meg majd a beruházótól vásárolom meg, azaz a kivitelezővel semmilyen hivatalos kapcsolatom, szerződésem nincs.

Engem a szerződés a következőre jogosít: A birtokbaadás után 10 napom van hibalistát írni, amit a beruházó 45 nap alatt köteles megjavíttatni.
Kérdés, ehhez a hibalista készítéshez érdemes felfogadnom egy műszaki ellenőrt? Aki azt is átnézi és észreveszi, ami nekem eszembe se jutna.
Mert ezután a lista után az 1 év múlva esedékes körbejárásig nincs lehetőségem reklamálni, ha valami nem jó. (Vagyis van, a jóindulatukban bízva, de az felejtős.)

wers # 2019.03.01. 08:18

a hibalista készítéshez érdemes felfogadnom egy műszaki ellenőrt

Rendkívül javasolandó, okos ötlet. Én megbíznék egyet, akár valakit a tervezőirodából.

A kivitelezőnek kötelező felelős műszaki vezetőt alkalmaznia, de a beruházó / vevő külön is felkérhet valakit az ellenőrzésre. Sok esetben már a építkezés megkezdésétől.

drbjozsef # 2019.03.01. 08:40

A birtokbaadás után 10 napom van hibalistát írni, amit a beruházó 45 nap alatt köteles megjavíttatni.

Az építő érvényesen nem zárhatja ki a szavatossági kötelezettségét. A később felmerülő hibákat is javítania kell, ha azok a szavatossági körbe tartoznak - ezen persze lehet vita.

vivaldi # 2019.03.04. 15:50

Üdv,

Az éves rendes közgyűlésre szeretnénk napirendi pontokat felvetetni (még a meghirdetés előtt). Elég-e, ha egy tuajdonos ezt megírja a KK-nek, vagy itt is érvényesül a min. 10% tulajdonosi hányad szabály? Kelle-e a napirendi pont felvételét indokolni illetve határozati javaslatot is leadni?
Ha a KK nem venné fel a kért témát napirendi pontra, akkor megtámadható-e az egész közgyűlés?

tantalusz # 2019.03.11. 12:47

Tisztelt Fórumozók !
Jogi segítséget szeretnék kapni az alábbi felmerült problémákhoz. Egy négylakásos társasház egyik tulajdonosa vagyok. Nemrégiben meghalt a felettünk lakó tulajdonos és az örökösöktől egy meglehetősen jó anyagiakkal megáldott úr vette meg a lakását. Rögtön átalakításhoz kezdett. Az első két felújítás a homlokzat tatarozása és a tető lecserélése volt, ami közel 17 millió forintot tett ki. Tulajdoni hányadok alapján szétosztották a költségeket, ezzel még valahogyan egyet is értettünk, bár én meg a másik kisebb lakás tulajdonosa nem tudtuk azonnal kifizetni a ránk eső részt. Még ez meg sem történt, előállt azzal, hogy a kertet is fel kel újítani, és az ő terasza előtti részt szeretné is kizárólagosan használni , ennek fejében felújítja a márvány szökőkutat és a szintén márvány padokat. A kert többi részét már közösen fizessük, ami megint csak több millió forint lesz. Nekünk erre végképp nincs anyagi lehetőségünk, nem beszélve arról, hogy már a lépcsőház tatarozását is elkezdte, amihez szintén a hozzájárulásunkat kéri anyagilag.
Az alagsori tárolók is felújításra kerülnek, mivel neki más felosztás kedvezőbb lenne a jelenleginél. Már csak a padlástér szigetelése és burkolása valamint ennek a felosztása következne. A szigetelést vállalta a felső szint tulajdonosa, mivel ebben kizárólag ő érintett.
Igaz, hogy az ingatlan értékét növelné valamennyi beruházás, de mivel mi nem rendelkezünk annyi pénzzel amennyi a tulajdonrészünk arányában ránk esne, valamint azt sem akarjuk, hogy ezen költségekkel a lakásunkra jelzálogot jegyezzenek be. Úgy gondolom hogy fentiek a rendes gazdálkodás körét meghaladó beruházások, így 100 %-os hozzájárulás kell a kivitelezéshez még akkor is, ha ők fizetik és nem kényszeríthetnek arra, hogy járuljunk hozzá a tulajdoni hányadunk arányában. Kérem segítségüket ezzel kapcsolatban. Előre is köszönöm szépen.

ObudaFan # 2019.03.11. 14:14

tantalusz

Igen, én is így gondolom.

drbjozsef # 2019.03.11. 15:53

ObudaFan,

Biztos?
Ez kivétel nélkül felújítás.

Rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások: az állagvédelmet meghaladó, a fenntartás (az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás) körébe nem tartozó olyan munkálattal összefüggő kiadások, amelyek az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épület, épületrész bővítésével, átalakításával vagy közös tulajdonba kerülő új épület, épületrész, illetőleg épületberendezés létesítésével járnak.

Vagy pl.:

A Legfelsőbb Bíróság a panelprogram keretében elvégzett munkák minősítéséről az alábbi állásfoglalást adta: A panelprogram keretében elvégzett munkák – a hőszigetelés, a külső nyílászárók, a lépcsőházi portálok cseréje, fokozottan hőszigetelt üvegekkel történő ellátása, a teljes szellőztető rendszer átvizsgálása, gépészeti munka megvalósítása, radiátorok lecserélése, termosztatikus szelepek beépítése, radiátoronként mérőeszközök felszerelése – a teljes és a korszerűsítő felújítás fogalmi ismérveit hordozó beruházásnak minősülnek, ezért e munkákról a közösség nem a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokra vonatkozó minősített többséggel dönt.
(LB, Gfv.X.30.197/2008/4)

ragyasdezso # 2019.03.11. 20:43

vivaldi

Kell a 10%.
Határozati javaslat is kell.
Megtámadható.

Apartmanhaz # 2019.03.13. 09:33

számvizsgáló bizottság létszámához kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy a társasházi trv.-ben a 3 fő csak az intézőbizottságra vonatkozik? SZMSZ-ben lecsökkenthető 2 főre?

27. § (1) A közösség legfőbb döntéshozó szerve a tulajdonostársakból álló közgyűlés, amelyen valamennyi tulajdonostárs részt vehet.

(2) A közösség ügyintézését a közös képviselő vagy az intézőbizottság látja el. Abban a társasházban, amelyben huszonöt lakásnál több lakás van, a közösség gazdálkodásának ellenőrzésére számvizsgáló bizottságot kell választani.

(3) A legalább egy elnökből és két tagból álló intézőbizottságot, illetőleg a számvizsgáló bizottságot a tulajdonostársaknak saját maguk közül kell megválasztaniuk; az intézőbizottság elnökének jogállása és felelőssége azonos a közös képviselő e törvényben meghatározott jogállásával és felelősségével.

köszönöm !

ragyasdezso # 2019.03.13. 19:42

Apartmanhaz

Mindkettőre vonatkozik, és az SZMSZ-ben nem lehet csökkenteni, mivel törvény írja elő! Ha nincs meg a megfelelő létszám:
50§ (5) Ha az (1) bekezdés szerinti feladatok ellátása számvizsgáló bizottság vagy a (4) bekezdésben említettek szerint felhatalmazható tulajdonostárs hiánya miatt nem biztosítható, e feladatok ellátásával - a szervezeti-működési szabályzat erről szóló rendelkezése esetén - a
számvitelről szóló törvény szerinti könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosult szolgáltató vagy
okleveles könyvvizsgálói képesítéssel rendelkező és a számvitelről szóló törvény szerinti nyilvántartásban szereplő (a továbbiakban: regisztrált) személy vagy olyan gazdálkodó szervezet is megbízható, amelynek van ilyen tagja vagy alkalmazottja

siórét # 2019.04.11. 06:51

A 28 lakásos társasházunk egyéni vállalkozó társasházkezelőre akarja bízni a műkődtetést.

Kérdés : a vállalkozóval, kell-e megbízási szerződést kötni és a szerződést a társasház részéről kinek kell aláírni?

Drea01 # 2019.04.12. 17:26

érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben a közgyülési meghivóban a köv. szerepel:a kozgyűlés a meghirdetett kezdési időpontban határozatképtelen, a kezdési időpontot követően 30 perc múlva ujra megnyitják es ez esetben a közgyűlést határozatképesnek kell nyilvánitani. /
jelezném évek óta igy működtünk./ Az adott napon a 16.30 ra nem volt meg az 50+1 % de folyamatosan érkeztek a lakók. Ekkor az elnök jelzte nincsen meg a megfelő létszám, igy feloszlatj a közgyülést es mar nem erdemes aláirni a jelenléti ivet. Elég fontos dologban kellett volna dönteni ezen a napon. Sajnos további 2 hetet kell várni, ami már lehet késő lesz. A kérdésem az lenne, hogy dönthet úgy az elnök, hogzy most nem tartjuk be a a meghivoban leirtakat. mert hirtelen rájött, hogz az alapszabályban leirtak alapján szeretne eljárni. Nem kellett volna tájékoztatni a közgyülést időben, mert akkor lehet többen mentek volna el.
Válaszokat előre is köszönöm.

Szedu01 # 2019.05.29. 16:09

Segitséget kérnék a következő kérdésben.Társasházunk tetőfelújítást szavazott meg amivel egyetértek.De a közös képviselő nem adott meg olyan opciót hogy célbefizetés .A teljes összegre Fundamenta áthidaló kölcsönt szavaztak meg , én és még páran nem.Lehetőségek a következők voltak teljes hitel, teljes célbefizetés,ill 4,2 millió hitel a többi célbefizetés,leghamarabb 2022 -ben lenne mód előtörlesztenünk addig kötelezően mindenkinek kell fizetni a kamatokat is. Nem tudom elfogadtatni hogy aki tud az fizesen a többi legyen hitel.Ez az opció a közös képviselő szerint nem létezik.Mit tehetek?

drbjozsef # 2019.05.29. 16:44

Szedu01,

Ha ez felújítás, akkor nem kell hozzá 100%.
A közgyúlés döntött.
Ha úgy érzed, hogy jogos érdekedet sérti a határozat, akkor bírósághoz fordulhatsz.

Egyébként valóban igazad van. Önerő legyen annyi, amennyit a zsebből fizetni tudók beleraknak, a többiek fizessék a hitelt. Nem értem miért nem tetszik a kk-nak.

De sokat nem tehetsz. Megbeszélheted az összes tulajdonostárssal, kidolgozhatod melyikből mennyi kell, kész javaslattal kéretsz új közgyűlést, ha 10% melléd áll, össze kell hívni. Hátha.

Boróka1 # 2019.05.30. 09:12

Sziasztok!
Gazdasági társaság ingatlan tulajdonos egy társasházban. A közgyűlésre a cég (képviseletre jogosult ) meghatalmaz valakit. Milyen formai-tartalmi követelményeknek kell megfelelnie a meghatalmazásnak? A 2006.évi V. törvény-ben meghatározottak irányadóak?
Köszönöm a választ!

Admar # 2019.06.11. 15:40

Kedves Mindenki!

Lakásvásárlás előtt állunk, még vannak tisztázatlan körülmények a társasházat illetően, ebben kérnék segítséget.

Adott egy 3 lakásos társasház (2db fszt-i, 1db alagsori lakás), beépítetlen tetőtérrel. A padlástérben két külön hrsz-on szereplő terület van kialakítva (beépítetlen, nincs megnevezve, hogy lakás lenne vagy mi), amelyek önkormányzati tulajdonban vannak.

1. Ha ezt a tetőteret az önkormányzat be akarja építeni, kit terhel a tető cseréjének (igen régi már amúgy is), ill. a fafödém cseréjének vagy kiváltásának költsége?

(Úgy tudom, hogy a tető, a szerkezetet tartó falak, a födémek mind közös tulajdont képeznek, ami alapján tartok tőle, hogy az alagsori kis lakás megvásárlásával megnyernénk egy esetleges tetőtér-beépítés szerkezetet érintő költségeinek ránk eső részét. Ez rengeteg pénz lenne. De a tulajdonos az önkormányzat. Hogy működik ez?)

2. Társasházi alapító okiratból egy '93-as keltezésű másolatát kaptuk meg, amely szerint még az egész ház önkormányzati tulajdonban van. (Tehát nagyon nem naprakész adatokat tartalmaz.) Lehetséges-e, hogy ez a '93-as keltezésű alapító okirat a legfrissebb változata ennek a dokumentumnak? A 3 lakás tulajdoni lapok szerint magántulajdon már jó ideje.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 16:30

Inkább ne vedd meg.

maglew # 2019.06.11. 18:40

Sziasztok!

Egy 25 lakásos, 50-es években épült társasházban élek.
A mellettem lévő lakás 2 éve kigyulladt, teljesen kiégett, ezek után felújítási munkálatok történtek.

A felújítás során a régi parketta helyett valami beton alap + járólapot raktak le, és újra vésték a vékony falban a vezetékeket is.

Nem tudom, hogy a tűznek van-e valami köze a válaszfal állapotromlásához (kiéghetett-e a cement a falból), de a lakásfelújítás óta szomszédot sokkal jobban hallom, ahogy beszél, tévézik, sőt a lépteit is. Minden lépés zaj átjön a lakásomba.

Ráadásul mivel egy fiatal srác, 2 hetente bulizna, de folyamatosan veszekedni kell vele, hogy ne hallgassa mélynyomóval éjfélkor a zenét.

Szerintetek mit lehet tenni?
A közös képviselő bekérheti a lakásfelújítási dokumentációt, hogy minden a szabvány szerint épült-e meg? Gyanítom hogy nem tették be a fal és a járólap alapja közé a hanggátló anyagot, valamint nem tudom hogy a válaszfalat mennyire lehet megvésni, de tarthatatlan hogy a minden áthallatszik.

Bulizásait se nagyon tudom tolerálni, mit lehet kezdeni ilyen üggyel? Ha fogadok egy ügyvédet akkor vajon lehet-e kötelezni lehet arra hogy szigeteltesse le a lakását? Vagy ilyen esetben mit tudnátok tanácsolni?

köszönöm

_arnold_ # 2019.07.07. 21:15

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy mi a törvényes módja annak, hogy a közös képviselő rendkívüli közös költség befizetést írjon elő kert szépítgetésre hivatkozva.

Ennyi kommunikáció jött ezzel kapcsolatban:

"Az SZB javasolni fog 15 eFt-os rendkívüli befizetést. Amennyiben a Tulajdonostársak 10%-nak ellenvetése van, akkor aláírásos szavazásra bocsájtjuk a kérdést."

Köszönöm,
Arnold

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.08. 05:14

Kétségtelenül kissé ellentmondásosnak tűnik a kommunikáció. De ez valószínűleg csak a fogalmazás miatt van. A javaslat nem határozat.

_arnold_ # 2019.07.08. 16:24

Köszönom a választ.

Szeretném még azt megkérdezni ezzel kapcsolatban, hogy ha a Számvizsgáló Bizottság javaslatot tesz a rendkívüli pénzbefizetésre kertépítés jogcímén, akkor a lakoknak mekkora hányaddal kell elfogadni a javaslatot ahhoz, hogy ebből határozat legyen?

Egyátalán meg kell szavaztatni a lakókkal az ilyen dolgot, vagy elég, ha a három tagú Számvizsgáló Bizottság elfogadja a saját javaslatát?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.08. 18:28

A közös költségről a közgyűlés dönthet. Elég az egyszerű többség. (Ami egy határozatképtelenség miatt megismételt gyűlésen a megjelentek többségét jelenti.)

_arnold_ # 2019.07.08. 19:43

Köszönöm szépen a választ.

Crystal78 # 2019.07.11. 12:29

Tisztelt Fórumozó Ügyvédek,Jogászok!

A történet röviden: van egy lakásom a VI. Ker ben, amit még nem döntöttem el mire hasznosítok. (Eladom, kiadom stb) most üresen áll és arra gondoltam hogy kölcsön adom ismerőseimnek volt külföldi munkatársaimnak. A minap kaptam egy levelet a Polg.mest.hiv-tól hogy nyilatkozzak folytatok e rövidtávú lakaskiadast a lakásomban mert érkezett hozzájuk egy bejelentés miszerint külföldieknek adom ki a lakásom.
A kérdésem az lenne: kölcsön adhatom a lakásomat ismerősnek, barátnak, vagy erre létezik valami rendelet, hogy nem?

A másik kérdésem: ahoz, hogy kölcsön adhassam a lakásomat ki kell-e váltani valamilyen engedélyt, és korlátoz e engem az SZMSZ-ben foglaltak miszerint (pontosan idézem) “A társasház tulajdonközössége nem járul hozzá a tulajdon és a vagyonvédelem miatt semmilyen szállodai, youst hotel, ifjúsági szállás, munkás szállás, szobáztatási tevékenységhez.”
A VI.ker önkormányzat ügyintézői szerint ez nem tiltás, a közös képviselő szerint ez viszont egy tiltás.
Ezért szerettem volna egy jogász vagy egy hozzáértő ügyvéd tanácsát kérni.

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 15:07

Tényleg nem értetted meg azt a levelet? Válaszolj a kérdésükre! Ennyi az egész.