Társasházi jog


drbjozsef # 2020.09.21. 04:29

siórét,

olvasd át a Tht.-ban a közös képviselőre meg a társasház kezelőre vonatkozó passzusokat, és vesd össze őket.

siórét # 2020.09.21. 14:58

drbJozsef

Szíves ajánlásod megfogadva elolvasva és összevetve a Tht. idevonatkozó passzusai.
Ezek szerint a közös képviselőt választják a tulajdonosok közül a társasházkezelőt pedig megbízzák, megbízási szerződéssel a szolgáltatás elvégzésére.
Vagy nem így van ?
A mi esetünkben szereplő társasházkezelő egyéni vállalkozó, ezért ha nincs megbízási szerződés, minek alapján állítja ki a számlát a tevékenységéről és hogyan fizetheti ki saját magát egy személyes hatáskörben, mert a kifizetések nincsenek ellenjegyezve. Az SZVB-nek pedig véleménye sincs.
Az OKJ-s szakember, ezek szerint azt sem tudja mi a dolga.
https://palyaorientacio.munka.hu/…azkezelo.pdf

MajorDomus # 2020.09.21. 18:15

A közgyűlés döntése és megbízása alapján,valamint a társasház éves költségvetésében erre a célra elkülönitett tétel révén.

Hamika112 # 2020.09.21. 19:22

Üdv.Mindenkinek.Nos hol is kezdjem adott egy társasháznak minösített ingatlan ahol van 2 db tulaj.Erre a társas házra vonatkozoan van 1 kissé kifogásolhato telek megosztási papir.
Na most a probléma ott kezdödik hogy a társas ház 1 tulaja a többi tulaj bele egyezése nélkul épitkezett.
Nagy vonalakban enyi lenne kb.
Nos 1 olyan ugyvédet keresek aki ért ezekhez a dolgok hoz mármint a társas házi jogokhoz és fel tudna világositani hogy mi hány méter.
Szívesen elkuldöm a hozá értö ugyvédnek a dokumentáciot a pontos fel világosítás érdekében.
Köszönöm a válaszokat elöre is.

siórét # 2020.09.22. 14:30

MajorDomus

Nos nálunk sem bárki által aláírt megbízás, sem elkülönített tétel nincs csak egy közös képviselőnek nevezett egyéni vállalkozó társasházkezelő.
Nem hiszem, hogy a közgyűlési jegyzőkönyv egyenértékű a megbízási szerződéssel.

https://palyaorientacio.munka.hu/…azkezelo.pdf

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.22. 14:54

Jó. Ne hidd el. És akkor mi van?

MajorDomus # 2020.09.22. 18:15

Nem egyenértékü,de jogszerű alapot nyújt arra hogy ellássa a munkáját és felvegye a fiztését.
.
Csak mondom. Örülj annak,hogy nálatok még van közös képviselő.

Katalinka74 # 2020.10.16. 07:39

2 éve költöztünk az új lakásunkba. A költözés utáni reggelen már kiderült, hogy a nappali fölötti polycarbonát tető beázik, és konkrétan csöpög be a víz. Azonnal jeleztük a kk-nek, aki mondta, hogy igen, ez egy régebbi probléma (a lakásvásárlási egyeztetések során mindig mondták, hogy itt nyáron meleg, télen hideg lesz, meg majd javítani kell, csak a bűvös szót nem mondták ki, hogy beázik). A járólapra csöpög, ahogy a tartószerkezeten végigfolyik a falra a víz, padlóig ázik. A helyzet tarthatatlan, a tetőcserére 5 MFt-os árajánlat érkezett. A társasház elutasította ennek kifizetését, leszavazták. Mi 1 MFt-t vállaltunk volna, de így sem támogatták. Bevállaltuk, hogy kifizetjük akkor a benti munkálatokat (mert fájt a lakóközösségnek, hogy ők fizetik azt, amitől nekünk lesz szebb és jobb a lakásunk). Átdolgoztattunk az árajánlatot annak megfelelően, hogy mi az belőle, ami "benti" költség (2 MFt) és mi az, ami "kinti", a homlokzathoz tartozó (3 MFt). A lakógyűlésen azt szavazták meg, hogy a ház fizet 2 MFt-ot, mi pedig 3 MFt-ot. A munkát a kk-vel megrendeltettük, mivel a lakás tönkremegy (valamint a ház is) és muszáj megcsinálni, ez elsősorban a mi érdekünk, de ugyanúgy a házé is. Van rá valami esély, hogy én utólag ebből vissza tudok csikarni valamennyit a háztól?

Nyúlanyó # 2020.10.16. 09:09

Szeretnék tanácsot kérni valakitől, akinek ez a szakmája.Van egy szomszédom, aki már egy éve szinte napi rendszerességgel zaklat. Leginkább dörömböl az ajtómon, az ajtómra kitett díszt leszaggatja. Már több alkalommal kihívta a rendőrséget ilyen dörömbölések után, hogy én nem hagyom békén. Már olyannal is megfenyegetett, hogy leönt benzinnel, és meggyújt. A mai napon tetőzte azzal, hogy megvárt a lift előtt, amikor levittem a kutyámat, és leöntött vízzel hátulról. Tisztában vagyok azzal, hogy szellemileg leépült egyénről van szó. A fia naponta jön látogatni, és nem hiszi el, amit az anyja csinál. a többi szomszéd is tanúja volt az esetnek.Az ajtómat leöntötte maró folyadékkal, amit nem lehetett letakarítani. Különböző dolgokkal vádol, hogy kiakarom túrni a lakásából, ellopom a táskáját és egyéb cuccait, ami persze nem igaz. Mit lehet tenni? A rendőrséget kihívtam kétszer én is, akkor 1-2 napot nyugalomba volt, de ma újra kezdte a vízzel.Lehet, ha nem az egészségügyben dolgoztam volna, akkor másképp reagálnék a cselekedeteire.

wers # 2020.10.16. 09:30

Katalinka74

A társasház elutasította ennek kifizetését, leszavazták.

Érdekes. Tető, akkor az a társasházé. Hogyan lehet ezt leszavazni? (én meg leszavazom, hogy adót fizetek)

A helyzet tarthatatlan, a tetőcserére 5 MFt-os árajánlat érkezett.

Nem tudom milyen és mekkora az a tető, de elég húzósnak tűnik így első hallásra. Mintha aranyból lenne :)

drbjozsef # 2020.10.16. 11:11

Nappali felett polikarbonát tető, aminek 5 milla a cseréje? Fussunk neki ennek mégegyszer szerintem.

Katalinka74 # 2020.10.16. 12:00

A nappalink leginkább olyan, mint egy fűthető télikert. Az árajánlaton már túltettük magunkat, elég nehezen megközelíthető, és bonyolult a munka kivitelezése, ezért elég sok tetőfedő volt aki nem is vállalta. Eljutottunk oda, hogy legalább találtunk olyat, aki megcsinálja. Viszont nem tartom jogosnak, hogy mi fizessük a nagyobb részt, mert ha én (vagy bárki lakja, hiszen akár üresen is állhatna ez a lakás) nem csináltatom meg, akkor szép lassan tönkremegy a ház. Meg azoknak a lakása is, aki úgy gondolja, hogy őt ez az első emeleten nem érdekli.

wers # 2020.10.16. 12:58

Van egy gyanúm, hogy ez egy utólag beépített terasz. Az nem nagyon tud osztatlan közös lenni.
Bár ne legyen igazam.

drbjozsef # 2020.10.16. 13:26

Hát ez valóban fura.

Meg kellene nézned az alapító okiratot. Ha ott a társasház közös tulajdonú részeként van felsorolva, akkor a közösségnek kell fizetnie. Ha nem, akkor meg neked.

Én sem hinném, hogy egy eleve így épülhetett...

Katalinka74 # 2020.10.16. 15:47

A ház megépítésekor lett ez így kialakítva. A terveken nem így volt de mivel a vállalkozóé lett a lakás, ő gondolt egyet és ilyenre csinálta. Tehát ez azóta ilyen, hogy a ház megépült. Nyilván valaki átvette, stb, alapító okirat nem tér ki arra, hogy ezzel a lakással ilyen plusz mutatvány esetén mi van.

drbjozsef # 2020.10.16. 17:43

Ha a "gondolt egyet" úgy történt, hogy nem módosította a terveket, és nem engedélyezte őket (amit nem is tudok elképzelni, hogy engedélyeztek volna), akkor kellemes nagy lekvárban vagytok.

Ezt én sem fizetném, ha tulajdonostárs lennék. Kérjétek számon az eladón. Szabálytalan építés (valszeg), lakásra is van kellékszavatosság.

drbjozsef # 2020.10.16. 17:43

(engedélyeztette)

drbjozsef # 2020.10.16. 17:46

Nyúlanyó,

Ha egészségügyben dolgozol, akkor sejtheted, hogy ez nem igazán jogi kérdés. Mit lehet tenni? Feljelenteni, akár zaklatásért is ha ez rendszeres. De azzal sem biztos, hogy sokra mennél.

Ez inkább orvosi kérdés. Talán a családtagjaival kellene beszélni, ha velük lehet.

MajorDomus # 2020.10.16. 17:54

Leginkbb azzal,aki látogatja.

MajorDomus # 2020.10.16. 17:57

Ha sem az Alapitó Okiratban,sem a használatbavételi entedélyben nem szerepel az előtető,akkor legyeyek hálásak a lakótársaknak.hogy hozzájárulnak 2 millió forinttal.
Egy ft-ot sem kellene fizetniük,ha az nem közös tulajdon.
.

reedy # 2020.10.16. 18:12

Társasházunk közös képviseletét intéző bizottság látja el. Sajnos a korábbi közös képviselő kritkán aluli munkáját nem sikerül felülmúlni.
Az idei közgyűlést nem hívták össze, helyette írásos szavazást tartottak.
A nyáron a ház előtti kertbe két kuka tárolót építettek közel 1 millió forintért, melyet utólag írásban szavaztattak meg. A szavazási felhívásban ez szerepel:
"A kukák kinti tárolására közterületi engedélye nincs a társasháznak és nem is kapnánk ilyen engedélyt, ..."
A jegyzőkönyv szerint érvényes és eredményes szavazással jóváhagyta a "közgyűlés" a közterületen létesült kuka tárolót.
Első kérdésem: lehet-e eleve törvénysértő döntésről utólag megerősítő szavazást tartani?
Attól tartok, hogy néhány hozzá nem értő ember rossz döntése miatt a társasházat fogják megbüntetni, és így én is fizetem az intéző bizottság által okozott kárt.
Második kérdésem: mit tehetek, ha nem akarom állni mások cehhét?

Előre is köszönöm a hozzáértők válaszát!

drbjozsef # 2020.10.16. 19:01

Igen.

Nem fizeted ki.
(Mondjuk a szomszéd újságját, vagy kiflijét. Ha úgy érted, hogy a társasház közgyűlési többsége megszavazott valamilyen kiadást, akkor senkit sem érdekel a véleményed, az nem "más cehe". Azt a társasház fizeti ki. Te csak fizeted a közös költséget szépen, a kettő között csak indirekt kapcsolat van)

Katalinka74 # 2020.10.17. 09:14

Ez nem előtető, semmilyen módon nincs elkülönítve a többi tetőrésztől az okirat szerint. Az alapító okiratban ez áll: osztatlan közös tulajdonban van:

  • alap-, fő- tám- és válaszfalak, külső vakolatok
  • födémek és a födémeken lévő feltöltés és aljzat
  • kémények, szellőző csatornák, valamint az összes szigetelés
  • tetőszerkezetek és tetőfedések és az azokon lévő felszerelések
  • az épületen található minden bádogos munka.
drbjozsef # 2020.10.17. 15:38

Katalinka74,

Te hivatkozhatsz erre a közgyűlésen. És igazából még be is jöhet. Mert neked nem kell tudni, hogy ez a tető az eredeti-e vagy sem. Ha a társasházé, akkor a társasháznak kell fizetnie a rendbehozatalt. Emelett persze azonnal pert is indítanék a társasház helyében a kivitelező ellen, ha eltért a tervektől.

Mondjuk ha cégként csinálta, és az azóta már megszűnt, akkor lehet, hogy bukni fogja a társasház ezt a pénzt.

Próbáld meg. a Következő közgyűlésen legyen napirendi pont a tető rendbehozatala, ha nem szavazzák meg, mehetsz a bíróságra, majd az rákényszeríti a házra.

Mondjuk szeretni nem fognak a lakótársak, de ez gondolom nem is cél.

Katalinka74 # 2020.10.17. 16:33

drbjozsef, így van, nem célom, hogy szeressenek, de a pénzért, amit nem nekünk kellene fizetni, és máshol is volna helye, ezt félre tudom tenni. Köszönöm a segítséget, szerintem teszek egy próbát. Egyébként valóban úgy van,hogy a kivitelező árkon-bokron túl van, nyoma sincs, ez már nem opció, hogy őt számon kérjük.