Köszönöm a válaszát! És, hogyan deríthetném ki, hogy valójában mennyit fizet(ett) érte?
elővásárlási jog
"Megtudja tenni - úgy hogy az a későbbiekben se derüljön ki semmilyen módon -, hogy pusztán kitolásból (nem túl jó a viszonyunk) többet írnak rá a vételi ajánlatra de igazából nem is annyit fizet majd a vevő?"
Megtehetik, de ez bűncselekmény!
"csak az én jövedelmem számít vagy a férjemmé is?"
A férjedé is.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben a tulajdonostársamtól kapok egy vételi ajánlatot, amiben leírja, hogy van egy vevője aki x ft-ért megvenné az ő részét, akkor azt hogyan lehet akár előre, akár utólag ellenőrizni, hogy tényleg adott-e annyit érte? Ugyanis én megvenném tőle az ő részét 14 millióért, de neki állítólag 17,5 m-ra van vevője (azért a 14 is már elég maximumos). Megtudja tenni - úgy hogy az a későbbiekben se derüljön ki semmilyen módon -, hogy pusztán kitolásból (nem túl jó a viszonyunk) többet írnak rá a vételi ajánlatra de igazából nem is annyit fizet majd a vevő?
Másik kérdésem: ha pert indítok a közös tulajdon megszüntetése érdekében akkor az illeték feljegyzés (remélem jól írom) elbírálásánál csak az én jövedelmem számít vagy a férjemmé is?
kedves mindenki
Ki tud példával élni, hogy az egyházak esetében mennyi időt kell hagyni az elővásárlási jogról való lemondásra.
Lila222
Persze, speciális esetekre. Termőföldre például egészen más szabályok vonatkoznak.
Mi a konkrét kérdésed?
Hilfe!
Az a kérdésem, hogy a
vételi ajánlat közlésére az elővásárlásra jogosulttal van-e más élő jogszabály a PTK 6:222.§-on kívül?
Köszönöm: LiLa 222
"mind az ötre szükséges elfogadnia az ajánlatot az elővásárlási jog jogosultjának, vagy kizárólag arra az egy telekre, amire a joga él, és ez "elkülönül" a szerződéstől?"
Elegendő csak arra az egy földre elővásárlási joggal élni, amelyik a jogosult számára "szimpatikus".
Sziasztok, egy kis segítséget kérnék.
Egy telken fennálló elővásárlási jogról van szó, azonban az adásvételi szerződés, amellyel el kívánják adni ezt a telket, összesen 5 (egy mezőgazdasági üzemközpont alá tartozó) telekről szól. A kérdés az lenne, hogy ebben az esetben mind az ötre szükséges elfogadnia az ajánlatot az elővásárlási jog jogosultjának, vagy kizárólag arra az egy telekre, amire a joga él, és ez "elkülönül" a szerződéstől?
„Nem számít ilyenkor, hogy a telek osztatlan közös tulajdonban van?”
Nincs osztatlan közös tulajdonban a telek. Hanem a társasház közös tulajdonú része.
Már több, mint 1 éve árulja, de a vevők mikor meghallják ezt az osztatlan közös tulajdont, akkor nem érdekli őket a dolog.
Nagyon szeretnénk, ha végre elköltözne innen, de fogalmunk sincs, mit tehetnénk.
Köszönöm a választ!
Nem számít ilyenkor, hogy a telek osztatlan közös tulajdonban van?
Azért kérdezem, mert a földhivatalban azt mondták, mivel 1 hrsz-on van az egész, ezért van elővásárlási jogom, persze ezt a véleményt írásba nem adták.
Sajnos nekem nem adná el, mert haragban áll az egész utcával és az egyik lakó az utcából már meg akarta venni, de meg sem hallgatta.
Nincs elővásárlási jogod. De a szomszéd bizonyára neked is örömmel eladja, ha megadod az árát.
Üdvözletem!
Adott egy belvárosi telek, ahol 2db egymáshoz csatlakozó ház áll. Mindkét ház eladásra került, az egyiket megvette a jelenlegi szomszédom, a másikat megvettem én. A teljes telekterület 1000m2 és ezen a területen min.600m2 az előírás, így megosztani nem lehetett. Társasházi szerződést kötöttünk, amiben az áll, hogy közös tulajdon a telek és a vízóra akna, az ingatlanok perezve kerültek saját tulajdonba.
A szomszéd árulja a házát és nem tudom, hogy van e nekem elővásárlási jogom.
(nagyon rossz a viszonyunk, beszélni nem lehet velük)
Egyrészt azt olvastam, hogy társasházi szerződés esetén, akkor van elővásárlás, ha ez bekerül a szerződésbe - nálunk nem került be. Az viszont szerepel, hogy a ház és a hozzá tartozó telekrész csak együtt értékesíthető, a telek viszont közös tulajdonban van, csak a használati hányad mutatja, hogy ki, mennyit használ, ez vázrajzon is rögzítésre került.
Előre is köszönöm a segítséget
glen
:) a bérleti szerződésekre.
A fagylaltozó a bérlő tulajdona. Amennyiben nem kíván élni az ingatlan elővásárlási jogával, és az új tulajdonos nem kívánja fenntartani a fagylaltozót, úgy az új tulajdonosnak fel kell mondania a bérleti szerződést az év végére és elővásárlási joga lesz a fagylaltozó építményre.
Khmm...
Sziasztok...
Segítségeteket szeretném kérni.
Vettem egy házrészt, azonnali birtokbavétellel készpénzben.
2 főnek van rá elővásárlási joga, az eladó szerint nem tudja megvenni, mert banki hitelt fizet és nincs rá lehetősége.
Bejelentették, hogy élni kívánnak elővásárlási jogukkal.
Én, a vétel után, másnap beköltöztem, mert nekem is sürgős volt, mert eladtam a házam.
ITT A KÉRDÉS:
Az ingatlanos szerint az elővásárlási joggal rendelkező személyeknek, ugyanolyan feltételekkel kell a vételt lebonyolítaniuk, melyre 8 nap áll rendelkezésükre, mivel készpénzben azonnal fizettem. Az ügyvéd szerint 8 napon belül csak a szándékukat kell közölniük a vételre és ráérnek kifizetni!
HOGYAN KELL TELJESÍTENIE AZ ELŐVÁSÁRLÁSI JOGGAL RENDELKEZŐ SZEMÉLYEKNEK? MENNYI IDŐ ÁLL A RENDELKEZÉSÜKRE? ÉN, MENNYI IDEIG MARADHATOK BIRTOKBAN?
A pénzem az eladónál, így új házat lefoglalózni nem tudok!
Köszi előre is a gyors válaszotokat...
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy az anyósomtól vásárolnánk egy ingatlant, ahol a szomszédnak elővásárlási joga van (osztatlan közös tulajdon), a kérdésem arra vonatkozna, hogy hogyan lehetne családon belül megszerezni az elővásárlási jogot és a szomszédot kihagyni? Sajnos itt is ugyan ez a helyzet, hogy ígérget, hogy megveszi, de pénze nincs... tudomásom szerint 14 napja van arra, hogy kifizesse a vételárat, de ettől az egész cécótól, hogyan tudnánk megkímélni magunkat, mivel itt a hangsúly a családon belül van! Köszönöm szépen!
Akkor az úgy tök zsír, el tudod árvereztetni a szomszéd házát, ha nem fizet.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Szabalyosan ment ki az ajanlat es szabalyosan, irasban jelezte a szomszed (vagy annak ez ugyvedje, ezt nem tudom), hogy elni kivan az elovasarlasi joggal. Ahogy ez megtortent, az eredeti erdeklodo le is lepett, a szomszed pedig elkezdett varialni, hogy majd csak ekkor es akkor tud fizetni.
Szerintem is ugyved kell.
Azert koszi szepen, az a link nagy segitseg volt!
:) Értem. Akkor marad az első verzió, amit írtam. Kérni kell a szomszédot, hogy a szerződésnek megfelelően teljesítsen, fizesse úgy a vételárat, ahogyan a szerződésben rögzítve volt.
Ilyenkor nem kell a szomszéddal is külön szerződést kötni, a szomszéd, vagyis az elővásárlásra jogosult úgy fogadta el a vevővel elkészített szerződést, mintha maga kötötte volna.
Imma !
Olvass és figyelj !
1. Kérdező az Ő ismerőse az
2. Eladó
3. Vevő (jelölt) és ügyvédje
4. Szomszéd akinek elővásárlási joga van (de simlis)
és jelenleg patt-helyzet mert a vevő-jelölt lelépett,
a szomszéd nem írta alá a szerződést...
Pillanat. Mi az, hogy jelentkezett az ismerősnél?
Ha szabályosan ment ki az elővásárlási közlés, gondolom le volt írva, hogy mennyi idő alatt, milyen módon kell nyilatkoznia.
E szerint tette-e, letelt-e a nyilatkozattételi határidő, vagy csak szóban közölte?
A szóbeli közlés hatálytalan.
Ehhez ügyvéd kell. Írásban felszólítod és emellett pert indítsz a szerződésben foglaltak szerinti teljesítésre.
Kedves Groszfater, elolvastam koszonom! Azt azonban nem talaltam benne, mi van olyankor, ha a jogosult megsem veszi meg vegul az ingatlant. Erre tud valaki valaszt adni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02