Pszichológiai vizsgálat / bontóperhez


vendég # 2006.02.06. 14:08

Igy van!
Szerintem úgy kéne átformálni,hogy arra kéne valahogy ösztönözni a Szülőket,hogy ha már ketté válnak az útjaik próbáljanak a gyermek további sorsáról ők,maguk DÖNTENI!Amennyiben ez nem megy,csak ez esetben vonják be a BÍRÓSÁGOT/PSZIHOLÓGUST stb...Mondjuk ezt a pszihológusi vizsgálatot alapból baromságnak tartom ilyen esetben,hiszen hogy jön ahhoz egy vadidegen,hogy megállapítsa,hogy alkalmas vagyok-e egyáltalán?s hogy a gyerek,akit lehet,hogy épp az imént vett le a lábáról ezzel/azzal az 1ik Szülő s most azt mondja,hogy Anyánál/Apánál húdejó lesz,stb...szóval,hogy ERRE ÉPÍTSEN EGY PSZIHOLÓGUS...?!nevetséges.

pappa # 2006.02.06. 14:25

Azzal lehetne ösztönözni az embereket hogy egyáltalán nem lenne gyermekelhelyezés.Alapból maradnak mindkét szülő jogai és válás esetén automatikusan fele fele időt tölthet anya és apa a gyerekkel.Aki meg elzárja a gyereket a másiktól és nem viselkedik rendesen mindig a gyerek érdekét és nem a sajátjáét nézve az már bizonyíték kell hogy legyen az alkalmatlanságra.Na akkor jöhetne a gyerekelhelyezés kapcsolattartási joggal stb. De csak akkor, vagy ha más komoly baj van a gyerekre nézve.

pappa # 2006.02.06. 14:42

Szerintem még a bírók is örülnének ha nem kellene olyasmiben dönteniük amiben egyszerűen nem lehet. Hiába beszélünk arról hogy nem a gyerektől váltunk el hanem az anyjától ha a jog mégis arra kényszerít hogy elváljunk a gyerektől és csak ritkán láthassuk és gyakorlatilag semmibe ne lehessen beleszólásunk. Ez egy férfinak nem presztizskérdés, hanem a válás után is jó apa akar maradni és csinálni az apai dolgait normálisan. A "döntés" miatt ez sokszor lehetetlenné válik.

pappa # 2006.02.06. 14:54

Józan paraszti ésszel nem is értem miért van így ahogy van ez az egész. Olyan könnyű belátni hogy gyerekek mennek tönkre a szülők közötti harcokban.Akármerre néz az ember ezt látja.Ha nem lenne min harcolni hát akkor nem is harcolnának az emberek. Sokat segítene sok-sok gyereken ha a jog szemlélete is megváltozna.

pocak # 2006.02.07. 05:39

Tud vki válaszolni a feltett kérdéseimre?
(költségviselés, gyermek pszich. vizsgálata)?

Kedves Vendég!
Hát persze hogy ez az egész így nem normális. Csak az a baj, hogy a két fél közül elég, ha az egyik nem normális, és máris ez lesz belőle.
Évekig elhúzódó kapcsolattartási per, hogy elviheti-e vagy nem viheti-e el, noha az elvitel szinte alanyi jogon jár, és csak szélsőséges esetekben vonható meg.
De a magyar családjogi gumiszabályok és bírói eljáráslefolytatási, mérlegelési, ítélkezési gyakorlat táptalaja az ilyenfajta abnormalitásnak.

Secret # 2006.02.07. 08:06

Szia Pocak!
Mi most estünk át egy ilyen vizsgálaton. 89.000.-Ft-ba került. Nálunk a bíró rendelte el, mert az exem ellenkeresetet nyújtott be a gyermekek vonatkozásában.
A költségek az államot terhelték.

Én úgy hallottam, hogy ez attól függ, ki kéri. Tehát ha mondjuk én kértem volna a vizsgálatot és számomra előnytelen lett volna a vizsgálati eredmény, a költségek engem terheltek volna.
Érthető voltam?

Secret # 2006.02.07. 08:22

Pocak: Mi öten voltunk a vizsgálaton, nem tudom, hogy 3 fő esetében is ennyi lenne, vagy ez szabott ár? Fogalmam sincs.

Nem hinném, hogy sérülne a lányod a vizsgálat során. Nálunk elbeszélgetett a pszichológus a gyermekekkel és rajzolniuk kellett. Természetesen mindezt a gyermeked saját korának megfelelően fogja kivitelezni. Én a viszgálat napjáig nem mondtam nekik semmit sem - mondjuk ők már nagyobbak, nem akartam, hogy nyomassza őket és ezzel foglalkozzanak - és csak du. mondtam el, hogy most elmegyünk egy bácsihoz, akit Zoltánnak hívnak és ő segíteni fog Anyának és Apának, hogy bizonyos kérdésekben egyet tudjanak érteni. Elmondtam nekik, hogy egyedül fognak bemenni egy másik szobába Zoli bácsival és biztosan jól fogják magukat érezni, mert beszélgetni fognak és rajzolni. Arra kértem Õket, hogy játsszuk azt, hogy most iskolában vannak és a Zoli bácsi a tanárbácsi, amit kérdez, arra válaszoljanak őszintén.

Minden simán ment.
Ne izgulj.

pocak # 2006.02.07. 12:44

Köszi, Secret.

ildikó31 # 2006.02.07. 14:06

Kedves Secret és pocak!

Létezik egy olyan intézmény, hogy költségmentesség. Ez azt jelenti, hogy azt a felet, aki jövedelmi és vagyoni viszonyai folytán a perköltséget fedezni nem tudja, jogai érvényesítésének megkönnyítése végett az alábbi kedvezmények illetik meg:

  • illetékmentesség
  • mentesség az eljárás során felmerülő költségek (tanú- és szakértői díj ügygondnoki díj stb.) előlegzése, illetőleg megfizetése alól
  • mentesség a perköltség-biztosíték letétele alól
  • pártfogó ügyvéd kirendelésére való igény.

A költségmentesség lehet személyes költségmentesség és lehet tárgyi költségmentesség.
Személyes költségmentesség: a fél személyi és jövedelmi viszonyai szerint engedélyezhető.
Tárgyi költségmentesség: a feleket jövedelmi és vagyoni viszonyaikra tekintet nélkül a jogszabályban meghatározott tárgyú perekben illeti meg a költségmentesség.
A gyermek elhelyezésével és átadásával kapcsolatos per is ilyen. Tehát kedves Secret, a ti esetetekben teljesen mindegy, hogy ki kéri, kérte a szakértő kirendelését, milyen eredményt hozott, mindenképpen az állam viseli.


ildiko31

Secret # 2006.02.07. 14:20

Köszönöm a helyreigazítást, valószínűleg nálunk is ez az eset állhatott fenn, mert a bíró „kijelentette”, hogy az állam fizeti a vizsgálatot.
A tanúk költségeit pedig feleztük, mert végül sikerült megállapodnunk.

pocak # 2006.02.08. 05:26

Neked is köszönöm, Ildikó.

gasko # 2006.02.14. 11:03

Sziasztok!

Meg tudná mondani valaki, hogy a vizsgálattól számítva kb mennyi idő múlva kapunk eredményt?

Köszi

balazs01 # 2006.02.14. 11:15

Gasko!

Nekünk 2 hétre megküldte a szakértő a vizsgálati eredményt a bíróságnak! Pedig elég hosszú határidőt kapott. és akkor rögtön ki is tűzték a köv. tárgyalás időpontját!

Secret # 2006.02.16. 07:16

Nekünk meg napra pontosan egy hét volt.

pocak # 2006.02.21. 07:11

Pszichológiai vizsgálatra önkéntesen, még az elrendelés, esetleg a perindítás előtt is el lehet menni? Ugyanolyan értéke van-e az így készült szakvéleménynek, mint annak, amelyiket a bíróság vmelyik fél kérése okán a per alatt rendel el?
Ekkor lehet-e utólag kérni a vizsgálat költségének megtérítését, vagy a perindítás előtti vizsgálat nem tartozik a tárgyi költségmentességbe?
Ha a másik fél nem fogadja el az így készült szakvéleményt, kérheti-e (köteleztetheti-e) a másik felet, hogy egy másik pszichológushoz is menjen el?

Előre is köszönöm a válaszokat.

ildikó31 # 2006.02.21. 08:19

Kedves pocak!
Lehet vinni már a per előtt a fél által készíttetett szakértői véleményt, ez azonban nem bizonyító erejű, a fél előadásának minősül. Csak annak a szakértői véleménynek van bizonyító ereje, amit a bíróság által kirendelt szakértő készít. A fél által készíttetett szakértői vélemény költségét perköltségként be lehet számítani, de csak akkor tudod érvényesíteni, ha pernyertes leszel.


ildiko31

ildikó31 # 2006.02.21. 11:13

Amennyiben sor kerül bírósági eljárás során szakértő kirendelésére, akkor a felek kötelesek megjelnni. Ha nem jelenik meg a bíróság megbírságolhatja, és a rendelkezésere álló adatok alapján dönt.


ildiko31

pocak # 2006.02.21. 12:59

Köszönöm, Ildikó31!

Arra még megkérnélek, hogy világosíts fel, hogyan értelmezhető a pernyertes/pervesztes fogalma egy kapcsolattartási perben.
(Tehát gyerekelhelyezés nélkül, mert az már korábban megvolt.)
Van tehát egy kerestlevél, mely mondjuk havi 1 órát kér megállapíttatni és mellette van egy viszontkereset, mely mondjuk heti 3 hétvégét kér. Nyilvánvaló mindegyik álláspont túlzó.
És tegyük fel, hogy egyik félnél sincsenek bizonyítottan abnormális körülmények, tehát jó a környezettanulmány, jó a pszichológia mindkét félnél.
Ilyenkor nagy valószínűséggel vagy kompromisszumos megegyezésre jut a két fél, vagy a bíróságnak kell egy köztes utas végzést hoznia.
Ezekben az esetekben ki lesz mondható pernyertesnek és ki pervesztesnek? És hogyan alakul a költségviselés?Ki-ki állja a magáét, vagy minden tárgyi költségmentes, vagy amit a bíróság hivatalból rendel el, az költségmentes, a többi nem?
Mert lentebb azt írtad, az ilyen témájú perek tárgyi költségmentesek, most meg azt írtad, hogy a fél által készíttetett szakértői véleményt pernyertesként érvényesítteni lehet. De ha nem egyértelmű, hogy ki a pernyertes?

pocak # 2006.02.21. 13:00

Helyesbítek: havi 3 hétvége

ildikó31 # 2006.02.21. 13:31

Kedves pocak!

Igen, az ilyen perek tárgyi költségmentes perek. Ami azt jelenti, hogy illetékmentességet kap, mentesül a tanú szakértő stb. díjak megfizetése alól, joga van kérni pártfogó ügyvéd kirendelését, de nem mentesít az ellenfél javára megítélt perköltségek, továbbá a végrehajtási eljárás során a felek által lerótt illetékek és előlegezett költségek (végrehajtási költségek) megfizetése alól.

Az a helyzet, amit te írsz nem egészen egyszerű. Kétfele kell bontani a döntést a bíróságnak, mert van kereset és viszontkereset. külön kell (egy ítéletben megfogalmazva, de külön-külön) dönteni a kereset kérdésében és külön a viszontkereset kérdésében. Tehát ilyenkor azt mondja a bíróság, hogy a keresetet teljes egészében elutasítja, vagy részben helyt ad a keresetnek, vagy egészben helyt ad a keresetnek. Ha részben helyt ad, és a felperesnek van perköltség igénye, akkor az igénynek egy részét megítéli neki. Dönt a viszontkereset esetében is. Itt is mondhatja, hogy elutasítja, helyt ad neki, vagy részben helyt ad neki. Természetesen, ha a keresetenek helyt ad teljes egészében, akkor a viszontkeresetet elutasítja. Ugyan az a szitu, ha helyt ad akkor a költségeinek is olyan részben ad helyt, ahogy a kérelemnek.

Előfordulhat, ha nagyon nehéz lenne a döntés, akkor megpróbálja rávenni a feleket az egyezségre.

Tehát kapcsolattartási perben is lehet pervesztes, vagy pernyertes fél.


ildiko31

ObudaFan # 2006.02.21. 13:40

Ez így volt 2006. január 1. előtt, azóta tárgyi költségfeljegyzéses perek, ami azt jelenti, hogy a perköltséget a pervesztes fél utólag megfizeti.

ildikó31 # 2006.02.21. 13:59

Kedves Obudafan!

6/1986 Im rendelet, és a Pp. 86. § (3) bekezdése 2006. jan. 1. napjától nem változott.

2006. jan. 1 napjától változik a Pp. 336/B § (1) bekezdése. Ez a közigperekre vonatkozó szakasz.


ildiko31

pocak # 2006.02.22. 05:32

Köszönöm, Ildikó, kezdem érteni. Tehát ez vonatkozik arra az esetre, ha a felek nem egyeznek meg, hanem mindegyik köti magát a saját keresetéhez, és végül a bíróság hoz egy végzést az ügyben.
De hogy oszlanak meg a költségek, ha a felek mégis egyezségre jutnak? Egyezségnél számít, hogy köztes utas lett, tehát mindkét fél engedett a saját keresetéhez képest, vagy az egyik fél szinte teljes egészében "behódol" a végén a másiknak?
Ilyenkor mindenki állja a maga költségét, vagy azért ilyenkor is lehet érvényesíteni biz. költségeket a másik fél ellenében?

pocak # 2006.02.22. 05:35

Apropó, a pártfogó ügyvéd kirendelése mit jelent?
Kinek van joga hozzá, hogy kérje (alperes, felperes, esetleg mindkettő)?
Ezt az ügyvédi költséget is az állam viseli, vagy a pernyertes (ha van) követelheti a pervesztestől?

ildikó31 # 2006.02.22. 06:52

Egyezségnél mindenki viseli a saját költségeit.
A pártfogó ügyvéd kirendelését kérheti az a fél akit kötlségmentességben részesített a bíróság. Ha a per tárgyi költségmentes, akkor elvileg a perben résztvevő peres felek minegyike kérheti pártfogó ügyvéd kirendelését.


ildiko31