Hagyatéki kérdés


Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.20. 11:46

(Szorri vagyok. :) )

drbjozsef # 2018.12.20. 11:56

"esetleg".
(hasonló a "például"-hoz)

A kérdéstől függetlenül, általánosságban, ha jelentkezik valaki, hogy DNS tesztet csináltatna, és ehhez legfeljebb exhumálással tudna mintához jutni, akkor ehhez a bíróságnak elég egy bemondás, a kérelem?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.20. 12:00

Nem biztos.
Egyrészt az apai státusznak betöltetlennek kell lennie, vagy ki kell üríteni.
A perben pedig például meghallhatják tanúként a felperes anyját, aki elmondja, hogy igen, a vélelmezett fogamzási időben közösült a néhaival, és az már bőven elég lesz.

Remény14 # 2018.12.20. 12:46

Látom érdekes az ügy ???? és nagyon értékelem mindenki véleményét hozzászólását.
Számomra az lenne a fontos hogy kiderüljön hogy a lány az ő lánya, és ha már az apa elhanyagolta és az anya ( ő is meghalt ) sem mondta el az igazságot életében a lanynak.
Nagyon nagy szerelem volt, viharos szállítással.
Találtam leveleket az anyától,amiben ír a lányról.
Hamvasztva volt az elhunyt.
Németországban tilos halott után apasági DNS tesztet elvégezni.

Sherlock # 2018.12.20. 12:58

Nem Németországban lenne a per, nem is német jog alapján, mindegy hogy ott tilos-e. Az apa szüleit vélhetően nem hamvasztották, akkor még nem volt divat, tehát az ő földi maradványaik akár alkalmasak is lehetnek DNS tesztre.

Lyonee # 2018.12.20. 16:05

"(Szorri vagyok. :) )"
Nem rád gondoltam!

drbjozsef # 2018.12.21. 06:12

Tehát összefoglalva az új adatok alapján : szerintem érdemes lenne megnézni, mi az az örökség, amiért a lánynak az eljárást el kellene indítania, ami nem lesz feltehetőleg se rövid, se olcsó (ha tudja fizetni az ügyvédeket, és pl. érzelmileg neki fontos, hogy megállapítsák ki volt az apja, az persze más).

Ha érdemes belekezdenie, akkor keresnie kellene Magyarországon egy olyan ügyvédet, aki a hagyatéki kérdésekhez is ért ÉS németül is jól beszél. Mert az biztos, hogy néhány levél alapján végigverni a magyar bürokrácián a feltételezett apa szüleinek exhumálását, esetleg pereskedni az ellenérdekelt rokonsággal, nem lesz egyszerű.

Bibi1957 # 2018.12.21. 11:00

Üdvözlöm! Párommal 1995 óta élünk együtt. 1997ben részletfizetésre megvettem édesanyám önkorm.lakását, amiben 1965 óta lakott. Anyu meghalt, a lakást eladom. 1. Ennek árából a párom halála esetén gyerekei követelhetnek-e bármennyit is? A lakásra csak az árát 800 eft költöttem. Piaci értéke most több 10mft. 2. Ha másikat veszek helyette, akkor mi lesz a helyzet?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.21. 11:31

Az élettársak a jogviszony alatt önálló szerzők, de az életközösség megszűnésekor a vagyonszaporulattal a szerzéshez való hozzájárulás arányában el kell számolni.

anka # 2018.12.30. 15:53

Tisztelt Fórumozók!
Öröklés ügyében lenne kérdésem.
Romániában temetői sírhely van egy elhunyt magyar és román állampolgár nevén. Az egy éve elhunyt hölgynek a harmadik férje magyar állampolgár volt (ekkor már rendelkezett a kérdéses sírhellyel, mert előző férje vette). Nincs gyereke. A harmadik férj gyermekei gondoskodtak róla. Halála után nem volt hagyatéki eljárás, mert nincs magyarországi tulajdona. Kiderült azonban, hogy a romániai sírhely csak az ő nevén van. Ezt szeretnénk megvásárolni, esetleg ajándékozási úton megkapni, mert a néni nevelte egy ideig apósomat, akit hirtelen halála miatt 25 éve ebbe a sírba temettek. A romániai jog miatt csak a tulajdonos rendelkezhet a sírhellyel, így rendezni kellene a tulajdonosi helyzetet. Bonyolult ügy ez? A néniről gondoskodó magyarországi család lemond a sírhelyről a javunkra, csak nem tudjuk, hogyan kell elkezdeni. Ők az örökösök? Kell egy hagyatéki eljárás? Hogyan tudjuk igazolni Magyarországon, hogy odaát az övé a sír (hivatalos fordításokkal?)?
Előre is köszönöm, ha valaki tudna támpontot adni!
Anikó

Vadsuhanc # 2018.12.30. 16:13

Romániai törvények vonatkoznak a síhely megváltásával kapcsolatban. Az ott hatályban lévő jogszabályokat kell megtudni és az alapján intézkedni.

SRKati # 2019.01.01. 14:06

Azt szeretném megtudni, hogy ha egyedülálló vagyok ki örököl utánam? Nincs gyerekem, sem élettársam. Egy vér szerinti bátyám van,és egy apai féltestvérem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.01. 14:20

Élő szülők?

drbjozsef # 2019.01.02. 05:54

SRKati,

Ha a szüleid nem élnek, és házastársad sincs (élettárs amúgy sem örökölne), akkor a két testvéred fog örökölni utánad.

Mivel a szüleid "helyén" örökölnek, ezért az egyik szülőd felét az édestestvéred, a másik helyén a két testvéred felesben örököl, tehát a vagyonod 1/4-ét a féltestvéred. 3/4-ét az édestestvéred örökli utánad.

Ettől eltérhetsz végrendelkezéssel, ha akarsz, bármelyikük javára, de a köteles rész mindenképpen jár, ami a harmada annak, amit törvény szerint amúgy örökölnének. (Tehát ha mindenedet az édestestvéredre hagynál, akkor 1/12 részt kell kapjon a féltestvéred is, és csak a többit kapja az édestestvéred, ha viszont mindent a féltestvéredre szándékoznál hagyni, akkor 1/4-et mindenképpen kapna az édestestvéred, és a többit a féltestvéred.)

Sombokor # 2019.01.02. 06:24

drbjozsef

Jár kötelesrész a testvéreknek? A szülőknek jár, ha még élnek, de a testvéreknek is, ha a szülők már meghaltak? Szerintem nem, de persze én még laikusabb paraszt vagyok, mint te. :)

drbjozsef # 2019.01.02. 06:26

Sombokor,

Ehh, jogos, ezt rendszeresen benézem, természetesen igazad van, a testvéreknek nem jár köteles rész.

Szóval az a rész sztornó.

ezmostmi? # 2019.01.02. 07:04

T.Fórumozók,
Érdeklődnék,hogy a kitagadás "intézménye" működik-e? ill.a gyerekemet hogy tudnám a hagyatékomból véglegesen kizárni?
Van egy 36 éves fiam,illetve hol van-hol nincs,,most éppen nincs.mert 15 éve nem is láttam,a diplomaosztójára sem hivott meg,lehet már nem is él,semmit sem tudok róla.
10 éve hallottam,hogy Amerikában él,de az se biztos.Az egyetemi évei alatt rossz társaságba keveredett,megőrült,azóta x.rik mindenre,a szüleire is,sehol sem találom,de már nem is keresem,,,pár éve kórházba kerültem,a halálos ágyamhoz gondoltam eljön,,,vártam a halált is,Őt is,,egyik sem jött el..
Nem szeretném,ha hagyatékaimhoz jutna,egy pohár vizet sem kaptam tőle soha,,szép lassan adogatom el az értékeimet,hogy semmi se maradjon,,mindenét kiszórtam a kukába,,mit tegyek?
Nyilvánvaló,hogy nem akar engem,de én sem őt...tényleg nincs ezekre az ügyekre megoldás , kiszolgáltatottá válhat a szülő??

ObudaFan # 2019.01.02. 07:55

ezmostmi?

Kizárni egyszerű végrendeletben is ki lehet, de akkor a kötelesrész még megilleti. A kitagadáshoz már kitagadási ok is kell.
Felmerül itt több kitagadási ok, de sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban, lévén hogy viszonylag új szabályokról van szó. Bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

drbjozsef # 2019.01.02. 10:40

ezmostmi?

Ha van valaki, akinek juttatni akarod, akkor lehet öröklési szerződést vagy eltartásit kötni vele. Az ingóságokat eladni, a pénzt bankszámlára tenni, haláleseti rendelkezést tenni rá az illető javára, és akkor az sem lesz a hagyaték része. Akkor tényleg minimális, vagy semmi sem jut a törvényes örökösnek.
Igaz, tartási szerződésnél az új Ptk. szerint ha 2 éven belül halsz meg, akkor járhat belőle köteles rész még.

Ha nincs senki, akinek juttatni akarod a vagyonod, akkor én a helyedben felélném. Ha van ingatlan, akkor fix díjért kötnék életjáradéki szerződést, és élnék belőle amennyit enged.

SRKati # 2019.01.03. 14:06

drbjozsef

Köszönöm a válaszát.

Sombokor -nak pedig a kiigazítást!

Akkor ha jól értelmeztem, kizárólag végrendelettel tudom kizárni féltestvéremet az öröklésből! Akkor ő nem fog kapni semmit! Jól értettem?

Enikő1981 # 2019.01.03. 14:11

ÜDV!!
örökösödési tanácsot szeretnék kérni !
Történt velem a napokban egy olyan hogy a jelenlegi párom,akivel semmi féle hivatalos kapcsolatban nem voltam öngyilkosságot követett el !
Írt egy végrendeletet amiben engem nevezett meg örököse ként viszont ezt a végredneletet csak ő írta alá, közjegyző nem látta és mégcsak ügyvéd sem !!
Érdeklődnék hogy ilyen esetben mik a teendők, hová tudok fordulni és mit hogy kell csinálni ?

drbjozsef # 2019.01.03. 15:30

SRKati,

Nem kizárólag végrendelettel, de amúgy igen, ha kizárod az örökségből végrendelettel, akkor nem kap semmit, mivel testvérként köteles részre nem jogosult.

drbjozsef # 2019.01.03. 15:38

Enikő,

ha tudod mikor halt meg, és hol volt az utolsó lakhelye, akkor a mokk.hu oldalon meg tudod nézni, ki a kijelölt közjegyző az elhunyt hagyatéki ügyében.

Felhívod ezt a közjegyzőt, és elmondod neki, hogy élettárs vagy (nem számít, hogy nem volt regisztálva), és az örökhagyó után van végrendelet.

Majd ő elmondja mit kell csináljál.

Egyebekben pedig az, hogy ügyvéd se közjegyző sem látta, nem zárja ki, hogy érvényes legyen, de elég jó esély van rá, hogy nem fogják elfogadni. Anélkül pedig élettársként nem örökölsz semmit.

Ha nincs tanú a végrendeleten, akkor csak úgy érvényes, ha az elhunyt saját kézzel írta, aláírta, az oldalakat megszámozta, és keltezte. Ezek nélkül könnyen alaki hibás lehet, és az érvénytelenségi ok. Ha ezek közül nem stimmel valami, akkor nem nagyon bíztatnálak azzal, hogy örökölni fogsz...

SRKati # 2019.01.03. 17:54

drbjozsef

Köszönöm szépen!

Enikő1981 # 2019.01.03. 18:25

drbjozsef
sajat kezzel irta meg es irta ala, de tanuk nem irtak ala