Hagyatéki kérdés


ObudaFan # 2018.11.19. 14:59

Akkor lassan a közjegyzőnek is meg kellene hoznia a végzését.

szilvi55 # 2018.11.19. 15:11

Igen mi is így gondoljuk, de mikor megjött az elsö. Fokú levél, akkor a párom erdeklodott es azt mmondtak az irodaban hogy nem kaptak semmit. Lehetseges high csak a jogeroset kapja meg a közjegyzö vagy meg sem kapja?

szilvi55 # 2018.11.20. 09:32

Van esély, hogy karácsony előtt pénzhez jutunk?
Köszönöm a választ.

Szilvi

drbjozsef # 2018.11.20. 10:21

szilvi,

Lehetséges. 50%. Vagy igen, vagy nem.

Elképzelhető, hogy a bíróság nem küldi ki a végzést a közjegyzőnek, csak ha jogerőssé válik. Be lehet menni a bíróság ügyfélszolgálatára, ott meg lehet nézni, elküldték-e a végzést. Ha nem, ott rögtön írhatsz egy beadványt a bíróságnak, hogy ugyan tegyék már meg. Segítenek az ott dolgozók.

Vagy a közjegyzőnél is lehet érdeklődni, velem mindig rendesek, készésgesek voltak telefonon is.

De hogy meglesz-e még idén, ki tudhatja. Elvileg meg kellene lennie, gyakorlatilag meg majd elválik.

szilvi55 # 2018.11.22. 14:26

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat.
Ma elmentünk a bíróságra és azt az infót kaptuk, hogy a volt élettárs ismét beadta a keresetet amin most dolgozik a bíró ,de hogy lehet ha az volt írva a jogerős elutasításra hogy nincs helye fellebbezésnek ? Azt szeretném tudni hogy van e szabály arra hogy hányszor adhat be keresetet valaki ebben az esetben.
Hároméves kisfiú édesanyja vagyok nehéz dolgokon mentünk át kb két évig és most nincs melegvizunk arMproblrmank van és a gázt is kikapcsolhatjak decemberben, ez az összeg mentett volna meg minket.
Várom mielőbbi válaszokat előre is koszonom,és szóljatok ha nem tisztán írtam vmit válaszolok.
Szilvi

ObudaFan # 2018.11.22. 15:22

Látni kellene ehhez az iratokat, hogy mit is utasítottak el és mit is adott be.

Léda521 # 2018.11.25. 15:58

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám a napokban halt meg. Testvérével 50-50 %-ban volt tulajdonos nagyszüleim házában, ahol nagymamám haszonélvező.
Kérdésem több is lenne.
Lehetséges-e, hogy a hagyatéki tárgyaláson édesapám részéről nagymamám vagy nagynéném részére lemondjunk az örökségünkről? (Hárman vagyunk testvérek, gyermekeink is vannak. Édesanyám évekkel ezelőtt meghalt.)
Ha lehetséges, nagymamám esetleges halálát követően nagynéném örököl-e csak utána, vagy abból a részből is öröklünk?
Ha csak nagynéném örököl, az ő halálával mi leszünk e az örökösök, ugyanis neki nem volt férje és gyerekei sincsenek, vagy mivel lemondtunk az örökségről még édesapám halálakor, nem jár nekünk semmi?

A hagyatéki tárgyalás előtt tisztában szeretnénk lenni a dolgokkal. Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2018.11.25. 16:46

Örökségről lemondani az örökhagyó életében lehet.

A halála után csak visszautasítani lehet a hagyatékot, ekkor viszont nincs lehetőség megjelölni kinek a javára. A törvényes öröklési rend szerint következő lesz az örökös.

A hagyatéki tárgyaláson a Ptk feltételeinek megfelelően osztályos egyezséget lehet legfeljebb kötni, de azt is csak az örökösök tudnak egymás között. Tehát a nagymama, nagynéni itt sem jöhet szóba, csak Ti testvérek egymás között.

Ha valamelyikőtök visszautasítja az örökséget, annak a helyére a gyerekei lépnek. Az ő nevében - ha kiskorúak - nem utasíthatjátok vissza a hagyatékot, azt a gyámhivatal nem fogja engedni.

Egyébként, ha a nagymama lenne a tulajdonos, akkor utána a gyerekei örökölnek, az elhunyt gyereke helyére annak leszármazói kerülnek, tehát nem csak a nagynénéd örökölne, hanem Ti, testvérek is édesapátok helyén.

A nagynénéd után is örököltök, házastárs és leszármazók hiányában a szülei örökölnek, az elhunyt szülő helyén annak leszármazói. Tehát a nagymama örökölné a felét, és ti hárman testvérek a másik felét, ha a nagymamád tovább élne.

Kérdés, hogy mi egyáltalán a célotok? A nagymama haszonélvezete megmarad, lakhat a házban. Miért akarjátok keverni a tulajdonjogot?

Ha a legegyszerűbbé akarjátok tenni a későbbi életeteket, és a legtöbb vitát elkerülni, már most Ti hárman testvérek egyezzetek meg a hagyatéki tárgyaláson, egyikőtök legyen a tulajdonos, és váltsa meg a többiek részét.

drbjozsef # 2018.11.25. 16:48

Ez mondjuk nem világos :

"Lehetséges-e, hogy a hagyatéki tárgyaláson"
vs
"mivel lemondtunk az örökségről még édesapám halálakor"

Ha lemondtatok, mit kerestek a hagyatékin?
Szóval itt valami nem lett érthető.

Léda521 # 2018.11.25. 18:08

Köszönöm a választ.
Ez csak egy gesztus lett volna részünkről, nagymamám és nagynéném felé. Sem eladni, sem kikérni a részünket nem szeretnénk belőle.

Nem volt még hagyatéki tárgyalás, valószínűleg nem jól fogalmaztam, de így már tiszta minden.

drbjozsef # 2018.11.25. 18:12

De mi a végső cél? Ha jól értelek, előbb-utóbb ti hárman lesztek az örökösei annak az ingatlannak, függetlenül attól, hogy a nagynénéd vagy a nagymamád fog-e elhunyni előbb. Akkor meg minek most kavarni?

Léda521 # 2018.11.25. 18:21

Nincs semmi cél. Mint írtam, csak egy gesztus lett volna részünkről, leginkább nagymamánk felé.

drbjozsef # 2018.11.25. 18:41

Amíg haszonélvezete van, addig nem is kell semmi más gesztus, mint hogy hagyjátok nyugodtan élni az ingatlanban. Szerintem ne bonyolítsátok - legfeljebb egymás között rendezzétek esetleg eleve a hagyatékin osztályos egyezséggel, ha tudjátok.

Katimama22 # 2018.11.26. 12:17

Tisztelt Forumozok.
Tudja valaki hogy hol lehet megtudni, azt ki használja a szölö területünket.A földhivatal nem tudja megmondani. nem is tudtuk róla,hogy van.Édesanyám hagyatéki tárgyalásán szembesültünk azzal, hogy örököltünk.Sajnos Anyukám se beszélt soha róla, Anyukám nevére 1995- be került ez a szőlő.a családból senki nem tudott róla.Most mi ezt megörököltük, valaki gondozta a területet mert be van ültetve. Válaszukat köszönöm.

drbjozsef # 2018.11.26. 13:02

A szomszédos területek tulajdonosait kell megnézni a földhivatalban, és őket megkérdezni. Ha egyikük se, és nem is tudják, akkor vegyétek birtokba, és készítsetek finom bort :).

Gyulacika # 2018.11.29. 17:47

Üdvözlet.

Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy Nagy néném spanyol országban lévő ingatlanjaiból mint unoka öcs az ottani törvények szerint van-e jogosultságom abban az esetben, ha közjegyzőnél irt végrendeletében másra hagyta a vagyonát?

Próbáltam inter netten megnézni, de részemről mint lajikus
nem érthetőek.

Részemről annyi is elég lenne, ha megtudhatnám, hogy hol és hogyan tudhatom meg ezt a tényt.

A választ köszönöm előre is.


Üdvözlet.

Érdekl?dni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ el?re is köszönöm.

Fauv # 2018.11.30. 07:41

Tiszteletem !

Picit vissza olvasva láttam, hogy 2 testvér öröklése esetén az egyik nem mondhat le az örökségről a nővére számára, csak vissza utasíthatja, de akkor ugye a sógornőm gyerekei lennének az örökösök.

Érdeklődni szeretnék, mivel most dec 12-én lesz a hagyatéki tárgyalás, hogy milyen lehetőség lenne arra, hogy a most meghalt anyósom után járó örökséget a feleségem javára lehessen írni, mert a sógórnőm átadná neki, ő nem tart igényt rá?

Milyen lehetőségünk van?

Köszönöm előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 07:56

Ajándékozás. Nem olcsó.

Fauv # 2018.11.30. 08:15

Értem köszönöm !

Nem olcsó. Ez mit foglalna magába? Teljesen tájékozatlan vagyok, picit konkrétabban írja már meg.

drbjozsef # 2018.11.30. 08:36

KBS,

Miért? A két örökös testvér akar osztozkodni.

Osztályos egyezséggel ez megy ingyen is.

Fauv # 2018.11.30. 10:39

Elnézést, de itt ellentmondást érzek.

Ezt találtam : Szintén érdemes észben tartani, hogy osztályos egyezségnél minden örökösnek részesülnie kell a hagyatékból. Ha például az örökhagyó két gyermeke úgy egyezik meg, hogy a hagyatéki vagyont képező ingatlant teljes egészében egyikük kapja meg, a másik pedig semmit nem örököl, akkor ez azt jelenti, hogy a semmit sem öröklő gyermek az ingatlanból ráeső 1/2 tulajdoni illetőséget testvérének ajándékozta (ingyenesen átengedte).

Viszont előbbiekben arról írtak, hogy ilyen lehetőség nincs, csal visszautasítás. Most akkor lehet átengedni, vagy nem?

Köszi előre is.

drbjozsef # 2018.11.30. 10:47

Fauv,

az osztályos egyezségnek három feltétele van. Ennek keretében az örökösök tetszőlegesen oszthatják el egymás között az örökséget :

  • csak az örökösök lehetnek benne (neked például nem juttathatnak semmit)
  • csak a hagyaték tárgyi lehetnek benn (például a feleséged meglévő lakása nem lehet benne cserealap másik, most örökölt ingatlanra)
  • mindenkinek részesülnie kell a hagyatékból.

Ha ezek mind stimmelnek, akkor az egy ún. osztályos egyezség, ami mint olyan a hagyatéki eljárás keretein belül illetékmentes. A visszautasítás egy teljesen más dolog. Nézd meg a Ptk.-ban.

Beszéljék meg az örökösök, hogy a feleséged örököl mindent, kivéve pár dolgot. Nincs nevesítve, hogy az mi lehet. Lehet egy könyv, vagy bármi ingóság. Nincs értékhatár, elvben bármi apróság jó. Ha ez a feltétel nem teljesülne, akkor vennék ajándékozásnak a jogügyletet, és illetéket kellene fizetni (egyébként ingatlan 9, minden más 18%). Akár bejelnthetnek a hagyatékba készpénzt is, és azt akkor a nővére örökli. Vagy bankszámláról, ha van.

Fontos, hogy a közjegyzőnek is osztályos egyezségként adja át így a hagyatékot, erre figyeljetek, különben megintcsak ajándékozásnak vennék.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 13:13

Lehet egy könyv, vagy bármi ingóság.

Szerintem olyannak kell lennie, ami benne van a hagyatéki leltárban.

drbjozsef # 2018.11.30. 14:47

Természetesen.

Van akadálya, felvetetni bármilyen vagyontárgyat, ha az örökös kéri?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 15:39

Ezt így kapásból nem tudom. A jogérzékem azonban azt súgja, hogy nem vesznek fel semmit csak úgy bemondásra, a leltárt összeállító személy vagy közhiteles nyilvántartásból dolgozik, vagy a személyesen lefolytatott szemle alapján.