Gyermekelhelyezés, válás...

bogyo36 # 2014.05.11. 13:55

Tisztelt fórumozok!

Segítséget szeretnék kérni. Úgy hallottam hogy házzaság kötés után 3 nappal még az anyakönyvi hivatalban vissza lehet mondani az érvényes házasságkötést és nem kell bírósághoz fordulni a válóperrel. Szeretném ebben a segítséget kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.08. 10:17

Ilyesmi azokkal a gyerekekkel is megesik, akiknek a szülei boldog harmóniában élnek együtt. Az én gyerekkoromban még igencsak elterjedt volt, hogy a gyerekek a szüleikkel közös hálószobában aludtak. Tetszenek gondolni, hogy a szülők ezért fiatalon leszoktak a szexről, vagy hogy minden gyermek fejlődése sérülést szenvedett?
Egyáltalán: miért jelentene az megrázkódtatást a gyereknek, ha megtudja, hogy bizony, a felnőttek - a szülei is - szoktak közösülni?

ObudaFan # 2014.05.08. 09:48

Szerintem első körben vele kellene megpróbálni ezt megbeszélni. HA ez nem használ, akkor a bíróságtól lehet kérni az ideiglenes intézkedés megváltoztatását.

durward14 # 2014.05.05. 18:45

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben.

2010 óta folyó válóperben vagyok alperes. Két kiskorú gyermekem van. (5 és 7 évesek). Idáig egy ideiglenes gyermekelhelyezés történt 2011 végén. Azóta semmi.
Jelenleg a ex házastársam hétvégente együtt van az élettársával,aki most már rendszeresen ott alszik a gyermekeimmel egy szobában.
A kisfiam egyik láthatás alkalmával elmesélte, hogy felébredt arra, hogy az exem korán reggel liheg és tekintve, hogy ezt többször hallotta ( este illetve sötétben ) kíváncsiságból megleste, hogy mi történik. Azt látta, hogy az exem az alkalmi élettársával szexuálisan együtt vannak.

Mit tehetek, hogy ezt a továbbiakban megakadályozzam?
Felelősségre vonassam valamilyen hatósággal őket?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2014.04.28. 08:57

Egyezségi kísérletre idézést kell kérni a bíróságtól.

HAH001 # 2014.04.27. 21:30

Üdv,

gyermekelhelyezést szeretnénk megváltoztatni, közös megegyezéssel, korábban azt a tanácsot kaptuk, hogy ne keresetlevél legyen, hanem kérjünk időpontot és menjünk el egy bíróhoz, jelentsük ki a közös akaratot és akkor ott az egyből hivatalossá teszik.

Azt szeretném megkérdezni, hogy az új PTK életbe lépése után ez még mindig lehetséges?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.22. 12:13

Nem kötelező, de a bíró kötelezheti rá a feleket.

Nikolett34 # 2014.04.22. 11:07

A másik kérdésem az lenne, hogy olvastam, 2014-ben kötelező lesz a gyermekelhelyezési perekben mediátor, külső segítség részvétele, ez valóban így van-e jelenleg és ha igen, akkor a folyamatban lévő perekre is vonatkozik?

Köszönöm előre is a választ:)

Nikolett34 # 2014.04.22. 10:52

Szeretném kérdezni, hogy ha az igazságügyi szakértő nem írja rá a véleményére, hogy alkalmas szülő vagyok, csak azt, hogy befolyásolhatja az általa megjelölt és a kórósság mértékét még el nem érő személyiségzavarom, amit teszt nélkül mondott rám egy óra vizsgálat alapján, akkor elfogultságra hivatkozhatok és kizárathatom a perből?

Az elmeorvos aláírta, hogy tanulmányozta a per anyagát, majd leírja alapfokban paranoid vagyok.. A tárgyaláson viszont kijelenti, hogy ha a felperes ( én vagyok) valós dolgokat állít, nem paranoid.. Ez hogy lehetséges?

A családrajzot nem hozza el az iü. gyermekpszichológus, amire hivatkozik, majd megküldi fekete-fehér fénymásolatban, ahol a színek is számítanak..

Gyakorlatilag lassan felperesként és anyaként is megsemmisülök a perben.

Az apánál helyezték el a 8 éves gyermekünket, a ragaszkodásra tekintettel, holott ellopta tőlem és nem láthattam a kicsit majd 2 hónapig. Rá két hétre feljelentett kiskorú veszélyeztetéséért egy családi veszekedős videóval, amit provokált és a gyermek jelen sem volt.. , majd azzal is, hogy elhanyagolom a gyermeket, holott eltudnám látni, miközben az sem tudom hol vannak.. Ez a per úgy beteg ahogy van..

Az apa ellen könnyű testi sértés bűncselekménye miatt tárgyalások folynak ugyanazon a bíróságon és hiába a 3 tanú, aki látta a cselekményt, azt nem hajlandó elismerni.. Rongálással vádol..

A gyermek ragaszkodását és állandóságát nézi a bíróság, holott a családrajzon is második vagyok a lányom után, a pszichés állapotát nem, pedig azt is leírja a pszichológus, hogy kielégítő az állapota a gyermeknek..

Az elmeorvoshoz azért kerülök , mert a negyedik tárgyaláson a volt sógornőm azt mondja rám, hogy gyógyszert vettem be és erre töményt ittam, amire rögtön kértek orvost. Persze nem negáltam ezt, így kértem a bíróságot, hogy hamis tanúzás miatt jelentse fel a Btk 240 §-a szerint, de ezt nem teszi.

Bizonyítási indítványokat adtam be és legutóbb a tárgyalás előtt ( március közepén volt) kértem vissza a gyermeket, de azt mondta a bírónő, hogy majd június végén fogja ezt tárgyalni..

Szeretném kérdezni, hogy milyen lehetőségeim vannak:
ha elmegyek egy iü. elmeorvos szakértőhöz magánúton, akkor azt el kell fogadnia a bíróságnak?

monalisa1 # 2014.03.27. 14:33

answer

Kérje segítséget az önkormányzat gyermekvédelmétől.

monalisa1 # 2014.03.27. 13:58

Csillti

A leírtakból itt senki nem tudja megmondani megkapod-e a gyermeket vagy továbbra is marad az apjánál. Add be az elhelyezés megváltoztatása iránti kérelmet, de előtte feltétlen konzultálj családjoggal foglalkozó ügyvéddel.

answer

Bárhová tőle el a gyermekekkel, ahol befogadnak és gondoskodnak rólatok.

----
  • laikus hozzászóló
answer # 2014.03.27. 12:46

Kedves Fórumozók!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az alábbi esetben mit érdemes tennem?!
A volt párom a kapcsolat alatt és előtt is droghasználó volt.Több olyan tettéről is tudok amit igencsak ellenezne a bíróság.A mikor várandós lettem a gyermekünkkel sok mindent hozzám vágott többek között azt is, hogy ebbe azért egyezett bele, mert én szerettem volna.Innentől kezdve egyre ellenszenvesebb lett és többször is olyat tett, mint például hajnalba kizárt az albérleti házból, mert sokadszorra is megkértem, hogy hagyjon aludni (ekkor már a 9. hónapban jártam).Egy szobában akarta a kutyáját és a majdani újszülöttet altatni.2 hónapig veszekedtem vele terhesen amíg nem bele egyezett.Elvárta, hogy ekkora pocakkal a földön egy matracon aludjunk/aludjak.Többször is ideg-összeroppanást kaptam miatta mivel ivott.Volt olyan, hogy ittasan hazajött, elterült a padlón vérző lábbal.Mikor kihívtam a mentőket hozzá és beszállítottuk a balesetibe ott kérdezték, hogy 9 . hónapban merem e saját felelősségre hazavinni vagy bent hagyjuk a toxikológián? (eközben mindennek elhordott és szorongatott,alig bírtam távol tartani a pocakomtól)De volt, olyan is, hogy az ittassága miatt majdnem megszültem volna 7 hónapos várandósan.Aztán mivel ellenszenvet keltett mindenkiben, nekem vissza kellett térnem a szülői házba ahol megígérte édesanyának, hogy 1-2 hónap és elköltözünk onnan, de persze nem így lett. Mivel az ottani helyzet nem volt megfelelő egy baba számára ezért mindenképpen el kellett onnan költözni még a tél előtt.De ez sem így lett.Nem érdekelte, hogy fázunk a babával.Neki ráért a dolog, mert 29 évesen az anyja tartotta el.Amikor januárban össze költöztünk ismét minden nap veszekedés volt, mert mindig próbált nekem keresztbe tenni.Megkértem rá sokszor, hogy hagyja aludni a picit, de ő erre azt válaszolta, hogy nem azért fizeti az albérletet, hogy csendbe maradjon.Aztán az utolsó 2 hétben a hazaköltözésem előtt olyannyira eldurvult a helyzet, hogy a földre kényszerültem aludni és a hazaköltözésem napján megfolytogatott és megütött annyira, hogy a kezem zúzódott és vállamon látszódott a keze nyoma lilán.Ez az utolsó történés azért volt, mert a lábára ütöttem mivel belerúgott a 6 hónapos gyermek orrába mivel nem figyelt oda.Nem érdekelte, hogy az ágy végében vagyunk.

Csillti # 2014.02.24. 11:01

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Volt férjemtől 2011 novemberében költöztem el mivel a kislányom biztonságát és megélhetését nem tudtam volna biztosítani így közös megegyezés alapján a kislány nála maradt.2013 februárjában váltunk el hivatalosan a kislány továbbra is nála maradt. Most szeretném elindítani a gyermekelhelyezési kérelmet mert most már megvannak a megfelelő feltételek kislányom számára. Mekkora esélyem lehet a per megnyerésére hogy már több mint két éve külön élünk és ez idő alatt a kislány nála volt. Valamint orvosi bizonyítékom van arról hogy a kislány egészségi állapotára nincs megfelelően odafigyelve. Válaszukat előre is köszönöm!!!

ObudaFan # 2014.02.24. 10:55

potyi2

Nézze, azt Ön tudja, hogy van-e szüksége ügyvédi segítségre, vagy egyedül is megbirkózik vele. Azért általában az ügyvéd még mindig olcsóbb, mint amennyi kárt lehet elszenvedni az esetleges jogi tévedésekből.
A gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon be lehet adni a keresetet, születési anyakönyvi kivonatot azt valóban kell mellékelni. MEgelőlegezést majd akkor lehet kérni, ha a bíróság legalább ideiglenes intézkedéssel megítélte a tartásdíjat és a végrehajtó igazolja, hogy behajthatatlan.
Költségmentességet lehet kérni a bíróságtól, ha a jövedelmi helyzeted indokolja. De ez egyébként tárgyi költségfeljegyzéses per, vagyis a költséget nem kell előlegezni, hanem a végén a pervesztes fizet.

potyi2 # 2014.02.22. 21:01

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm korábbi válaszait! Szeretném bírósági úton rendezni a jelenlg elzárás alatt lévő apukával a gyermekelhelyezés. Merre kellene elindulnom. Kérelem, szül ak-i kivonat gondolom kell. Én tudom intézni. Szükséges jogi szakértő hozzá? Költségmentességet lehet kérni? Nem tudom, hogy gyerektartás megelőlegézési kérelmet ezzel egyidőben be lehet adni. Forduljak inkább jogészhoz?
Köszönöm.

HAH001 # 2014.02.22. 17:39

Tiszteletem,

Segítséget szeretnék kérni, gyeremekelhelyezés megváltoztatása lenne 2 éven belül, viszont úgy néz ki közös megegyezéssel.

Kérdéseim:

• egyezségi kísérletre idézés majd jó eséllyel sikeres tárgyalás mennyibe kerül ilyen esetben,
  • gyorsabb-e, mint a sima eljárás, és ha igen mennyivel
  • érdmes-e most belekezdeni, vagy megvárjuk inkább március 15-ét a új cstv életbe lépését?

Köszönöm,

HAH001

ObudaFan # 2014.02.10. 20:19

Hát ez is számít, de ha az apuka nem is kéri nála elhelyezni a gyereket, akkor ebből nagy probléma aligha lesz. Kérd a bíróságot, hogy kötelezze ideiglenes intézkedéssel tartásdíj megfizetésére. Ha pedig megver, a rendőrségtől vagy a bíróságtól kérheted a megelőző távoltartás elrendelését.

Sujhua # 2014.02.10. 18:46

Üdvözlök mindenkit!

Mielőtt írni kezdtem, keresgéltem itt, hogy ne ismételjek kérdést, de csak hasonlót találtam.

Engem az érdekelne nagyon, hogy gyermekelhelyezési ügyben mennyire veszi figyelembe a bíróság egy 9 éves kislány akaratát az ügyben, hogy melyik szülőnél helyezzék el.

A válás már 7 éve megtörtént, azóta anyukánál lakik a lányunk, viszont jobban szeretne velem élni, és én is ezt szeretném.

Van-e értelme bármilyen eljárást indítanom az ügy érdekében, ha az anyuka és az én körülményeim hasonlóak, nincs semmi olyan dolog, amivel károsan hatna anyuka a kislány fejlődésére?

Tudom, hogy 14 évesen a gyámügy bevonásával ez megoldható, de az még nagyon sok idő.

Köszönöm!

Adrika 2008 # 2014.02.10. 11:08

Kedves ObudaFan!

Kedves párom három hete megvert. Van egy közös gyermek. Csináltattam látleletet és be is adtam a bíróságra a gyermek elhelyezési és gyerek tartási kérelmemet. Nem vagyunk össze házasodva. Mivel a környéken csak alkalmi munkák vannak de nem tudom a kisgyereket kire bízni és így ezáltal nem tudok messzebbre elmenni dolgozni de viszont Február közepétől lesz állásom igaz csak négy órában leszek bejelentve de nyolcat dolgozom. Az a nagy kérdésem lenne hogy ez mennyire befolyásolja a gyermek elhelyezést hogy csak négy órában vagyok bejelentve. Az apuka veszélyezteti a gyermek jó létét mert sem a rezsit nem fizeti és csak minimális ételt biztosít így is a gyermek számára vagyis minimális összeget szán rá. Elköltözni nem szándékozik addig amíg a bírósági per nem lesz meg. Az apuka nem szándékozik elvenni tőlem a gyermeket csak félek hogy a bíróság ebbe bele fog kötni hogy négy órában dolgozom papíron.

ObudaFan # 2014.02.03. 10:19

Olyan, hogy biztosan, olyan nem nagyon létezik az életben. Ha fenyeget, akkor tegyél feljelentést.

Levendula7 # 2014.02.02. 22:13

Kedves ObudaFan!
Igen, tudom, hogy ez az út, de ő épp ezt nem akarja, és ezért fenyeget, hogy ne válasszam ezt az utat. A gyermek amúgy tervezett volt, mindkettőnk akaratával fogant, de ő időközben összejött egy exével. Mit tudok tenni majd azért, hogy biztosan ne bánthassa majd a gyermekemet?

ObudaFan # 2014.02.02. 10:58

Ha nem hajlandó elismerni a gyereket, akkor apaság megállapítása iránt pert lehet indítani.

Levendula7 # 2014.01.31. 22:42

Kedves Segítők!
Korábban már fordultam hozzátok azügyben, hogy mit lehet tenni egy olyan ex-szel, aki a gyermekét váró kismamát fenyegeti folyamatosan. Legújabb akciója ennek az "embernek" az, hogy arra "kért", a gyermek születésekor ne adjam meg az ő nevét, mert ő le akar mondani róla, nem akarja a gyereket, róla gondoskodni (továbbra) sem akar. Ha viszont én jogi úton, annak rendje és módja szerint szeretném a gyerek és az "apja" kapcsolatát rendezni, akkor ez esetben kilátásba helyezte, hogy a gyermeken fog bosszút állni. Mi ilyenkor a teendő?
Köszönöm a segítségeteket.

ObudaFan # 2014.01.28. 10:35

A gyámhatóságtól lehet kérni, hogy szabályozza ezt a típusú kapcsolattartást.

Zoltán43 # 2014.01.27. 08:57

Tisztelt Ügyvédek és fórumtársak!

Segítséget szeretnék kérni egy TELEFONOS KAPCSOLATTARTÁST ügyben!
Kislányom lassan betölti a hetedik életévét, ezért úgy döntöttem édesanyámmal karöltve, hogy egy nagyon egyszerű és parktikus mobiltelefonkészüléket vásárolunk számára azon egyszerű céllal, hogy tudjak/tudjunk vele beszélni.
(Sajnos a élet/anyagi körülményeim csak a háromhavonkénti minnimális kapcsolattartást teszik lehetővé.)

A problámám az, hogy az anyuka nem teszi elérhetővé kislányom számára, hogy tudjak vele beszélni. Nem kapcsolja be a készüléket, és ha, be is van kapcsolva akkor senki sem veszi vel!
Rengeteg sms és email üzenetben kértem az anyukát, hogy tegye számomra elérhetővé a lehetőséget, hogy kislányommal tudjak beszélgetni...

Válaszként minden esetben azt kaptam,hogy őt erre senki sem nhatalzata fel és senki sem kötelete erre. Tovább kislányom majd bekapcsolja ha akarja...stb stb...

Kérdésem az, hogy mit lehet tenni ez ügyben?

Minden választ megköszönök!: Zoltán