Kiskorú öröklésének visszautasítása.

kekszi # 2010.09.08. 18:41

Jó estét kívánok.
Nagyon gyors válaszra lenne szűkségem. Holnap lesz egy hagyatéki tárgyalás amin részt kell hogy vegyek. Történet: Élettársam elhunyt. Kisfia örökölné az édesapja szülői házának egy részét, amin per és teher van.Vissza akarom utasítani az örökséget a nevében. A gyámhívatal is mellettem áll. Lenne aki átvenné az örökséget ( az élettársam féltestvére anyai ágon). Kérdésem hogy megtehetem-e, kell-e igy fizetnem.( A közjegyzői díj az elküldött idézés szerint 40 ezer forint lenne.. A közjegyzővel már beszéltem személyesen de ő nagyon le akart beszélni róla.Enyém ( és a gyámhatóságé) az utolsó szó vagy a közjegyzőé. Kell- e valami nyomtatványt beadnom a tárgyaláson, vagy majd a kjegyző irat velem alá valamit. Lehet e elhalasztani a hagyatékoltatást és ha igen akkor mennyi időre?
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.09.08. 19:16

A közjegyző csak tudomásul veszi ezt a döntést. Ha a gyámhatóság hozzájárul, akkor semmi akadálya.

ObudaFan # 2010.09.08. 19:17

A közjegyzői díjat pedig az örökös fogja fizetni.

kekszi # 2010.09.08. 19:40

Köszönöm a gyors választ. Még egyet elfelejtettem ha lehet erre is kérnék egy gyors reagálást. A gyámhatóságtól nekem kell vinnem valamit a kjegyzőhöz a tárgyalásra vagy az én visszautasításom után a közjegyző kéri hivatalosan a gy. hatóság állásfoglalását.

Dr.Attika # 2010.09.08. 19:55

Ön akkor nyilatkozhat, ha gyám.Ezt nem írta le. Viszont a isszautasításhoz a gyámhatóság hozzájárulása kell. Ha van ilyen azt agával kell vinnie a hagyatékira.

kekszi # 2010.09.08. 20:10

Kedves Dr. Attika.
Én az édesanyja vagyok a kiskorúnak tudomásom szerint a törvényes gyámja. A gyámhatóság csak szóban tett ígéretet hogy segít nekem az örökség visszautasításában mível ismerik a lakással kapcsolatos hátteret és nem előnyére hanem hátrányára válna a gyermekemnek az örökség.Akkor most mit kell tennem? Menjek a gy. hatósághoz kérjek valamit és ha igen akkor mit? Vagy menjek előszőr a kjegyzőhöz a hagyatéki tárgyalásra és utasítsam vissza a gyermekem hagyatékját és majd ő tovább intézkedik?

Dr.Attika # 2010.09.08. 20:15

Kedves kekszi!
Nem írta, hogy az édesanyja. Azt írta, hogy az élettársa fia. Ettől ég persze lehet az édesanyja. Feleskeges elmenni a közjegyzőhöz. A gyáhatóság hozzájárulása okmány forájában kell, hogy megjelenjen. Igy ne lesz hatályos a visszautasító nyilatkozat.

kekszi # 2010.09.08. 20:23

Kedves Dr. Attika
Nagyon szépen köszönöm a segítségét.

Dr.Attika # 2010.09.09. 05:14

Kedves kekszi!
Nagyon szívesen.

Dr.Attika # 2010.09.09. 14:22

Kedves kekszi!
Hogyan sikerült a mai hagyatéki tárgyalás?