Végrendelet érvénytelenítése

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.26. 16:45

A végrendelet érvénytelem, ha megtámadják, akkor a törvényes öröklés rendje érvényesül. De csak az az örökös jussol, aki megtámadja.

Az ügyvédtől alappal lehet kártérítést követelni.

tanarneni # 2010.09.26. 16:22

Testvérem elhunyt. Öten voltunk testvérek, közülük már csak én élek.Haláláig én ápoltam testvéremet, mivel nem volt törvényes örököse (férje, gyermeke)végrendeletet írt, melyben minden vagyonát rám hagyja. A végrendeletet saját kezűen írta, dátumozta, de nem volt odaírva a végrendelkezés helye (nevezetesen Budapest). A végrendelet elkészítésében ügyvéd segített neki, de az ügyvéd által írtakat leírta kézzel, aláírta, dátumozta (a hely megjelölése nélkül). A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző azt mondta, hogy így érvénytelen, és a másik 3 testvér leszármozattai is örökölnek, akik pedig nem is ismerik Őt,van akivel soha nem találkozott. Felkutatni sem lenne könnyű őket . Hogyan érvényesül így az elhunyt végakarata? Hogyan lehet érvényesíteni a végrendelkezést?
Válaszát előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.06. 16:19

Ha ennyire nem érted, akkor keressetek egy ügyvédet.
(Azt hittem világos voltam és egyértelmű.)

Bikuci # 2010.09.06. 15:50

Köszönöm a segítséget, még annyi, hogyan kell érvénytelenittetni, így, hogy a 2 példányhoz nem tudunk hozzájutni. Mi a menete kihez, hová forduljunk? Az első végrendelet írójához nem tudunk már fordulni, illetve nem tudjuk azt sem, hogy a saját és a nevelőapa példányán kívűl került e valahová, ennek menetét nem ismerjük mivel a nevelőapa intézett mindent és minden információt visszatart.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.06. 07:13

Nem kell újat írni. Vissza kell vonni az előzőt. A formai követelmények ugyanazok, mint a végrendeletnél.

Bikuci # 2010.09.06. 07:06

Köszönöm a választ!
Sajnos nevelőapámnak adott végrendelet nem visszaszerezhető. A választ úgy értelmezem, hogy ha vissza adná az ő példányát akkor "eltépem" és kész. De mivel nem adja vissza így újat kell írni mert halálom esetén a példánya életbe lép? Viszont ha újat írók akkor mivel későbbi végrendelet akkor az előző automatikusan érvénytelenné válik?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.05. 20:01

Ehhez nem kell új végrendelet. Elegendő megsemmisíteni az előzőt. (Ha közvégrendelet, akkor visszavonni, ha letett, akkor visszavenni és megsemmisíteni.)

Bikuci # 2010.09.05. 18:52

Végrendeletem: 1/1 tulajdonjogi ingatlanomat halálom esetén házastársat megillető özvegyi jog mellett haszon élvezeti jogot ígértem nevelőapámnak. A törvényes öröklési rend szerint gyermekeim öröklését.
Új végrendeletemből mellőzni szeretném nevelőapámnak ígért haszonélvezeti jogát, mely halálom esetén lépet volna érvénybe. Kérdezem ez megoldható?

Ui: Végrendeletemben megemlítem, hogy ingatlanomat nevelőapám segítségével vásároltam, tulajdonjogi lapra senki nincs bejegyezve haszonélvezőnek. Illetve adásvételi szerződés alapján egyedüli vásárló és tulajdonos vagyok.

ObudaFan # 2010.09.03. 15:26

Ha a tanúk neve nem olvasható ki egyáltalán, akkor szerintem önmagában erre tekintettel is megállapítja az érvénytelenséget a bíróság.

Tosiba # 2010.09.03. 11:55

Ki ez a szerencsés ember aki véletlenül saját nevére szóló végrendeletet talál egy régi könyvben: Két budapesti és egy vidéki ingatlannal rendelkezik ,nagyon jó módban élő 30-as férfi!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 11:44

Akkor pereljen a feleséged. Egy igazságügyi írásszakértő meg tudja állapítani.

Tosiba # 2010.09.03. 11:32

Ezek szerint a feleségem 27 éves volt amikor az apja végrendelkezett 6éves unokája számára.A végrendelkező 2009-ben elhunyt és soha nem említette,még az élettársanak sem a végrendeletet.De az unoka a rendezkedés közben véletlenül megtalálta,a temetést követő 3.hónapban.Milyen szerencsés ez az ember.Szerintem az egész végrendelet hamisítvány

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 11:25

Félreérted te ezt. A közjegyző nem hitelesített semmit, nem is ez a dolga a hagyatéki eljárásban. Ha úgy gondoljátok, a végrendelet érvénytelen, indítsatok pert.

Tosiba # 2010.09.03. 10:58

A végrendeletet a közjegyző hitelesitette,arra a felvetésre,hogy a tanuk nevei olvshatatlanok és a címük is,azt mondta hogy olyan régen történt a végrendelkezés,hogy ezek a tanuk már lehet ,hogy nem is élnek.A tanuk neveit és címeiket ő sem tudta kiolvasni!!! És így hitelesítette a 25 éve íródott végrendeletet!!!!Köszönöm hozzászólásaikat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 07:46

Mit támadnál egy nem érvényesített végrendeleten?

Tosiba # 2010.09.02. 07:33

Feleségem édesapja halála után 3hónappal előkerült egy 25éve íródott végrendelet,amelyben minden vagyonát feleségem első házasságából született gyermeke örökli.A végrendelet géppel íródott és két tanu is aláírta.A tanuk nevei és címei úgy vannak leirva,hogy nem lehet őket beazonosítani.A feleségem apjával élt élettárs,akivel 8évet éltek együtt haláláig,nem tudott végrendeletről.Egyszer vagy 10éve a mostani vagyont öröklő örökös elejtett egy megjegyzést,bármilyen papírt,iskolai bizonyítványt betud szerezni,ha kell!!!A kérdésem az lenne,hogy a végrendelet megtámadható lenne-e,mivel a tanukat nem tudjuk beazonosítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.22. 15:52

Így egy kicsit más.
Mivel neked nem kell bizonyítanod a perben, nem jelent hátrányt azt sem, ha az összes tanú meghal.

(Az viszont továbbra is igaz, hogy nem az új végrendelet tétele, hanem az előző visszavonása lett volna a helyes eljárás.)

kopéimi # 2010.08.22. 14:30

Bocsánat!
Köszönöm a válaszát, és még egyszer elnézést kérek.

kopéimi # 2010.08.22. 14:29

Tisztelt Szakértő Úr!

Elnézést kérek,de azt nem írtam meg. hogy Ő előkapart egy régebbi végrendeletet / 7 évvel előtte kelt/,
ami számára kedvezőbb.
Azért kérdeztem,hogy elhunyt tanú miatt esetleg hátrányba kerülhetek-e.

ObudaFan # 2010.08.22. 10:11

Nem az lehet, hogy a végrendelet 50-50%-ot ír, de a testvér szeretné az osztálry bocsátást érvényesíteni? Csak találgatok, mert a kérdés értelmezhetetlen.

Sherlock # 2010.08.21. 20:21

Ha ez igaz, akkor bele lehetne tenni valami "Best of..."-ba. De a megboldogult kolléga egyébként nem említette, hogy ennek semmi értelme? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.21. 20:18

Dehát ennek semmi értelme! Ha a végrendelet a törvényes öröklés rendjével megegyezik, akkor eleve fölösleges volt. A per szintúgy - hiszen ugyanazok, ugyanannyit fognak örökölni akkor is, ha netán érvénytelenné nyilvánítják.
Kissé beszűkültnek kell lenni egy ilyen per mgindításához.

kopéimi # 2010.08.21. 17:12

Tisztelt Szakértő!

Testvérem érvényteleníttetni akarja a bíróságon
Édesanyám végrendeletét, tisztességtelen befolyásolás
miatt.
A végrendelet a törvényes öröklési rend szerint
rendelkezik, tehát az összes testvér egyenlő arányban
részesül a vagyonból.
A testvérem azonban többet szeretne, és azt állitja, hogy befolyásolta a bátyám édesanyámat.
Most beidézték tanukat, csak hogy az egyik tanu aki
mellesleg jogász volt elhunyt. A másik viszont hajlandó
bizonyítani a bíróságon, hogy a törvények szerint
történt a végrendelkezés.
Azt szeretném megkérdezni, hogy számunkra
hátrányos-e, hogy az egyik tanú elhunyt, és a testvérem
így megnyerheti-e a pert.

Köszönettel várom válaszát