közös bankszámla

bombázó # 2010.05.18. 08:49

Üdvözlet

a kérdésem a következő lenne

A volt feleségemmel volt egy közös számlánk, a válásunk után arra ő hitelt vett fel. Ezt nem fizette vissza, most engem kerestek meg, hogy fizessem vissza tartozását. A hitelfelvétel és a válás is már majdnem 15 éve volt.

A közös számla megszüntetésében sem volt hajlandó az együttműködésre.
Mire számíthatok, mert én nem vagyok hajlandó fizetni.

bombázó # 2010.05.18. 13:11

van valakinek használható megoldása ezzel kapcsolatban, megköszönném

monalisa1 # 2010.05.18. 16:28

Ha két embernek közös a számlája -függetlenül attól hogy házasok vagy már elváltat-, amíg az nincs megszüntetve addig annak esetleges pozitívumát közösen élvezik, esetleges nevatívumát közösen szenvedik.

Mivel ő nem fizet - fizetsz te (...), azonban a helyette rendezett hiteltartozást külön perben visszakövetelheted tőle az ezzel kapcsolatban felmerülő minden költséggel együtt.

Egy dolog amit nem írtál: mikor járt le a tartozása (?!) mert az esetleges 5 év elévülési időre gondolok itt. (Ha banknak tartozott akkor a bank ügyelt -és tett is érte- hogy a tartozás el ne évüljün.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

bombázó # 2010.05.19. 06:33

köszi monalisa

egy kis gondom van azzal amit írtál

merthogy a volt feleségem nem volt hajlandó közösen bemenni a bankba és aláírni a papírokat.
neki egyszerűbb volt az, hogy a bank felmondta a számlánkat.
mivel nem tudom, hogy milyen kölcsönt vett fel (személyi, folyószámla) nem tudom, hogy volt-e lejárati ideje. úgy tudom a folyószámlának például nincs (már ha jól tudom)
sajnos nem készült semmilyen írásos papír, hogy nem hajlandó erre.
viszont a kölcsönfelvételkor egyedül az ő aláírása szerepel. ilyenkor "benézett a ló az ablakon"?

monalisa1 # 2010.05.19. 07:08

Néhány száz forint ellenében a bank ad számlakivonatot a záráskori egyenlegről, további némi pénz beálldozása esetén akár az egész számlafolyamatról. Így meggyőződhetsz hogy milyen kölcsönt vett fel az ex - már amennyiben a hitelt a számláról fizette.

Ha magánkölcsönről lenne szó mosod kezeidet, nem láttál semmi papírt.

Különben is, az hogy valamikor házasok voltatok az még nem alap arra, hogy a válás után az általa felvett hitelt rajtad próbálják bevasalni., bizonyára nem az akkor még meglévő közös számláról teljesített.

ml.

bombázó # 2010.05.19. 07:18

hello monalisa

köszönöüm a gyors reagálást

hát ez az. megszüntetni nem akarta a számlát, és még a válás kimondása előtt vett fel rá valami kölcsönt. talán személyi kölcsön volt. most 14 év múlva engem keresnek meg.

kértem, hogy tájékoztassanak, hogy ki, mikor, milyen típusú hitelt vett fel, kinek az aláírása szerepel stb.
ezek után fogom csak beadni a válási papírt, meg miegymást. de fizetni nem fogok

bombázó # 2010.05.19. 07:19

bocs talán nem egyértelmű

a válási papírt bizonyítékként a behajtó cégnek