Apai lemondás a gyermekről


borsmenta # 2016.01.27. 18:23

Az ügyvédnő beadta érdemtelenségre hivatkozva a papírokat. Behívatták a 22 éves fiút is. Rendőrségi, gyámhivatali, pszichológusi meghallgatások, a gyerek bíró előtti vallomása igazolja, hogy nem akar az apával találkozni, de a bíró szerint ez mind nem elég az érdemtelenség bizonyítására. "Ahhoz nyomósabb indok kell" szerinte.

hicsabi # 2016.03.03. 14:11

Jó napot!
Kérdésem a következő lenne:

2014.07.27.-én született egy gyerekünk, az azóta exemmel.
Az ok, ami miatt igy döntöttem nyomós és nem ide tartozik.
A kérdés:
Hogy lehet "apaként" a gyerekről lemondani, megtagadni, mert nem vagyok kiváncsi rá, undorodom tőle és semmilyen formában nem akarok tudni a létezéséről..

Itt nem a gyerektartás fizetésének megúszása a cél.

Rexor # 2016.03.03. 14:31

Olvass vissza.

pazs # 2016.03.03. 14:32

Ha már be vagy jegyezve az anyakönyvbe apaként, akkor nagyjából sehogy. Az mondjuk igaz, hogy a láthatást kikényszeríteni belőled nem nagyon tudják.

pazs # 2016.03.03. 14:32

(hát de most komolyan, Rexor, újra egy perc :))

Rexor # 2016.03.03. 14:40

:) Ismét elnézést.

Vickybp # 2016.04.03. 18:00

Üdv. Segitséget szeretnék kérni.

Van e arra mod hogy a leendo ferjem örökbe fogadja a kisfiamat? A fiam apjárol annyit hogy születés óta nem fizet gyerektartast, nem latogatja a kicsit, nem is érdekli egyeltalán, semmi apai kötelezettséget nem teljesit. Többször is avval a kifogassal jott telefonban hogy nem tole van a gyerek vita vitát követett. De azt tudni kell hogy még terhességem alatt elismerte az apaságot. Ja, még annyi hogy mi itt magyarországon budapesten elünk, Ö pedig külföldon. Kérem segitsenek, ha az apa ténylegesen nem akarja a kisfiamat még látni sem letud rola mondani a völegényem javára aki apja helyett apjaként szereti a kisfiamat és nevére veheti??

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.03. 18:29

Ha az apa hozzájárul, akkor nemigen van akadálya az anya házastársa általi örökbefogadásnak.

Lívia80 # 2016.04.18. 14:30

Üdvözlöm!
Terhes vagyok és megszeretném tartani a babát. De a gyermek apja és családja azt szeretné hogy vetessem el. Van joguk ezt kérni tőlem miközben én megszeretném tartani? Mit tehetek, hogy megtartsam a babát?
Válaszát előre is köszönöm.

pazs # 2016.04.18. 15:07

Kérni mindent lehet, de kötelezni a világon senki nem tud arra, hogy elvetesd.

Dr.Attika # 2016.04.18. 17:40

Kedves Lívia!
Senki nem követelheti, hogy Ön ne szülje meg magzatát. Az apa még nem apa (már ha az ilyen emberre lehet az apa jelzőt alkalmazni).

Böcsiné # 2016.06.03. 13:59

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi szituációban szeretnék némi eligazítást kérni:
Van egy most 8 éves kislányom, akit a férjem szeretne örökbefogadni.
"Igazi" apuka 3 éves koráig élt velünk, nem voltunk házasok. 2011 őszen ismerkedtünk meg a férjemmel, azóta közös gyermekünk is született.
Gyermekelhelyezési tárgyalás nem volt, a lányom maradt velem, apukája anno csak elköltözött tőlünk. Tartásdíjat nem fizetett sosem, de ez különösebben nem érdekelt volna, ha látogatja rendesen. Amíg volt egy barátnője, addig havonta 1x elvitte a kislanyt, de a szakításuk után már csak akkor, ha veszekedtem vele. 2012 tavasza óta nem is láttuk. A kislány annyira megszokta, hogy csak ígéri neki a látogatást, hogy egy idő után nem kereste. Azóta eltelt 4 év, nem emlékszik rá, és a férjemet tekinti az apukájának.
Korábban azt mondták egy csaladsegitoben, hogy az apai lemondó nyilatkozat nélkül nem tudja örökbefogadni.
Az édesapa román állampolgár, és fogalmunk nincs hol van. Miután évek óta nem tudunk a hollétéről, nem tudom ilyenkor mi a teendő?
Én úgy gondolom, hogy miután nem érdekli a gyereke, és semmilyen formában nem gondoskodik róla, nem nagyon miről volna beszélni, de tudom, hogy a szabály az szabály. Csak nem tudom milyen lehetőség van? Ha a férjem szeretné magáénak a kislányt, és az igazi apukát nem érjük el, akkor mi a teendő? Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 14:06

Ha a szülő ismeretlen helyen tartózkodik, akkor a hozzájárulása nélkül is lehetséges az örökbefogadás. Nyilván ilyenkor fokozott gondossággal, garanciák közbeiktatásával kell eljárnia a hatóságnak.

De ezt pont a gyámhatóságnak kell a legjobban tudnia.

Böcsiné # 2016.06.03. 14:09

Köszönöm a választ!
Akkor csak egyszerűen keressük meg a gyámhivatalt? Egyáltalán ők legalább megpróbálják megkeresni az édesapát?

draznox # 2016.06.08. 07:28

Kedves mindenki,

Fiatal férfi vagyok. Jelenlegi barátnőm terhes lett (nem működő tabletta), a lány korrekt és nem próbál meg átvágni, de lehetséges, hogy megtartaná a gyeremeket.
Az abortusz még opció, de valószínűleg nem fog emellett dönteni, viszont felajánlotta nekem a lehetőséget, hogy elválljanak az útjaink korrekt módon.

Én nem a "csak" a saját életem végett válnék meg apai jogomtól, de teljes mértékbben alkalmatlan lennék apaként, érzelmileg és érettségileg is.

Szeretnék arról érdeklődni, hogy van e olyan jogi procedura, mellyel teljes mértékben lemondok a gyermekről mindentekintetben, felelősség / apaság / anyagi vonzat.
Illetve, ha az anya úgy véli nincs szüksége a az anyagi támogatásra, kötelességem fizetni, vagy cask ha az anya igényt tart rá?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Rexor # 2016.06.08. 09:41

"Szeretnék arról érdeklődni, hogy van e olyan jogi procedura, mellyel teljes mértékben lemondok a gyermekről mindentekintetben, felelősség / apaság / anyagi vonzat."

Nem mondhatsz le a gyermekről, a tartásdíj fizetést sem lehet elkerülni. Fontos, hogy a tartásdíj fizetés elmulasztása bűncselekményi kategória.

draznox # 2016.06.08. 09:42

Kedves Pappcs,

20+ vagyok, és párkapcsolatban élek, nem egyéjszakás kaland/buli műve. Azt meg ugyebár tudjuk, hogy egyik fogamzás gátálás sem 100%-os. Így sikerült , nem felelőtlenségből és nem is volt tervezve.

A nő pedig egyedül dönt erről végül. Hiába állnék oda , hogy rámkényszerítse az apaságot. Se fizikailag se érzelmileg nem tudnám megadni neki ami kell. Nem beszélve arról, hogy így nekem is elvész az apasághoz vezető út öröme, mert jelenelg inni sem tudok olyan rosszul érzem magam... hogy vegyem így a karjaimba majd?

A trágár megnyilvánulása ellenére is kíváncsi vagoyk további véleményére, mert ha bár jelenleg egy érzelmileg padlón heverőt rugdos tovább... hátha eközött a szavak között is találok 1 kisebb váalszt hogyan tovább.

Nem mondom ,hogy nicns igazság a szavaiban... de kevés ... és hihetetlen de nem minden történet alkoholból és tini felelőtlenségből kerekedik.

Előre is köszönöm ismét a válaszát vagy bárkinek aki, hozzá tud tenni.

capisca # 2016.06.08. 10:26

draznox

Egy lehetőség: Amennyiben a barátnőd a születéskor és utána nem nevezi meg az apát (azaz téged), akkor egy "képzelt apa" adatai kerülnek rögzítésre. Ezt az anyának vagy bárkinek akinek ehhez törvényes érdeke fűződik kell kérnie.

Azonban benne van a pakliban, hogy később az anya (lehet később a gyermek) vagy bárki akinek ehhez törvényes érdeke fűződik mondjuk kéri az apaság megállapítását és megnevez téged apának. Ilyenkor DNS vizsgálat után a bíróság bejegyez apának és kötelezhet tartásra is, ha az anya kéri.

Apaságról és tartásról érvényesen nem tudsz lemondani.

capisca # 2016.06.08. 10:31

Egyébként a barátnőd fel is akarja neveli a gyermeket?

Azért erről is kellene beszélnetek, mert te nem azt értem, de az nem derül ki, hogy a barátnőd akarja-e felnevelni.

Ha nem akarja elvettetni, de esetleg nem akarja felnevelni, még ott van egy lehetőség az örökbeadás, ami megint a gyermek részére nem feltétlenül a legjobb megoldás, de mégis jobb, mint egy abortusz.

draznox # 2016.06.08. 11:53

Kedves capisca,

Köszönöm a válaszokat, nagyon korai a dolog, a minap tudtma meg, de én felkészülök minden eshetőségre.

Emögött a történet mögött még nincs döntés, de ismerni akaro ma változókat a döntéshez.

Bármi ami még eszedbe jut és segít lehet szívesen fogadom.

Köszönöm

mamamacoka # 2016.06.08. 12:08

kedves pappcs, és téged kinevelt? - hatalmas tanárok nélkül megszerzett kultúráról, és intelligenciáról bizonyosodik a hozzászólásod, - persze ez nem jelenti azt, hogy a draznoxhoz hasonlókat én pártolnám, lányos anyaként mindig azon imádkoztam, hogy ne találkozzanak a hozzá hasonlókkal ....

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.08. 16:46

Az igen...

elfmage999 # 2016.06.08. 17:29

KBS:

Kivételesen egyetértek!
Az Igen...

mamamacoka # 2016.06.08. 18:28

pappcs, milyen szerencsés vagyok, hogy nem ismerlek!

draznox # 2016.06.09. 07:25

ahhoz kéepst, hogy jogi fórum... nem sok tanácsot kaptam ezen oldalról...

helyzetet nem ismerő ítélkező emberekből lesz elég így is szerintem, szóval ha valaki régebb óta van itt és tudja ,hogy tényleges objektív segítség JOGI oldalról itt nem lehetséges.... akkor kérem szóljon és mentem is innen..

köszönöm