Öröklés


Quercus # 2023.08.11. 12:57

Felhívnám a figyelmet, hogy jan. 1 től a Földforgalmi törvény szerinti termőföld már nem osztható a hagyatéki eljárás során. Illetve igen, de akkor 5 éven belül rendezni kell a dolgot, mert ha erre nem kerül sor, az kényszerértékesítést von maga után.

Majordomus # 2023.08.11. 21:06

Na,akkor még időben elajándékozom az "örökösöknek".

tmsnmeth80 # 2023.08.14. 12:04

Kedves Szakértők!

Van nekem egy Bátyám és hála Istennek él mindkettő idős Szülőnk. Sajnos Bátyám alkoholista és rendszeresen mesél őrült kitalált történeteket (pl. megölt valakit és a holttestet felvitte a padlásra, közben meg egész nap itthon volt és szerencsére a padláson sem volt holttest), hogy mik történtek vele, ezek szerencsére nem igazak. Ezért szerintem mentálisan is vannak komoly problémái. Sajnos a kocsmában rátelepedtek a hiénák, akiknek az a ,,hobbijuk,, hogy ilyen emberek ingatlanjait elveszik. Szerencsére Bátyám nevén nincs ingatlan. Szüleimmel beszélgettük 6 szemközt, hogy ha egyszer ők már nem lesznek és a Bátyámmal fele/fele arányban öröküljük az ő ingatlanukat abból sajnos nagyon nagy bajok lehetnek, amit szeretnénk megelőzni.

Tulajdonképpen az elképzelésünk az lenne, hogy a Bátyám öröklés esetén (már ha örököl) ne adhassa el az ingatlan tulajdoni hányadát, ne lehessen megterhelni, ne engedhessen be az ingatlanba senkit rajtam kívül, ne történhessen semmi rossz az ingatlannal.

Megmondom őszintén nagyon elvagyunk keseredve és Szakértői tanácsra van szükségünk, hogy ebben a szomorú helyzetben mi tévők legyünk, milyen lehetőségeink vannak?

drbjozsef # 2023.08.14. 13:06

tmsnmeth80,

A tulajdonjogával mindenki szabadon rendelkezik.
Ha örököl, és tulajdonos lesz, akkor azt szabadon eladhatja, használhatja, hasznosíthatja.
Ha már most mondjuk haszonélvezetet alapítotok a te nevedre, akkor azzal terhelten örökli, és a használatot, hasznosítást te szabhatod meg, abba nem szólhat bele, engedélyed nélkül nem is lakhat ott.
De a tulajdonát bárkinek, bármikor eladhatja - a haszonélvezeteddel terhelten, és a te elővételi jogoddal. Vagy elajándékozhatja (akár "papíron"), és akkor elővételi jogod sincs.

Szüleid kizárhatják végrendelettel az öröklésből, ekkor kötelesrészt kell majd fizetned neki, de az ingatlanhoz nem lesz köze.

Vagy köthetsz vele most szerződést a várható öröklésre, és megválthatod most a részét.

Majordomus # 2023.08.14. 19:23

Az lenne a legcélszerűbb ha az egész ingatlanra haszonélvezetet alapítanának a szüleid a te javadra.
Vagy még egyszerűbben neked ajándékoznák a lakást a saját haszonélvezetük fenntartásával.
Természetesen te kifizetnéd a bátyád részét neki.

drbjozsef # 2023.08.15. 05:36

Az első ötlet fasza - már ha persze az a cél, hogy egy lakásmaffiózó legyen a kérdező tulajdonostársa nagyon hamar.
A második ötlet is fasza - kifizeti a bátyját, és utána, ha 10 éven belül hunynak el a szülők, majd még fizethet neki kötelesrészt is.

drbjozsef # 2023.08.15. 05:37

Inkább kérdezd meg, hány négyzetméteres a kisszoba, vagy milyen színű a fala, ahogy a többi topikban szoktad...

Steee # 2023.08.16. 11:25

Üdvözletem!

Párom megörökölte a lakás fele részét (a másik fele már eleve eddig is az Ő tulajdona volt). Az örökrészt több tartozás is terheli, melyek rendezése ezután következne. Az érdekelne engem, hogy az egyik behajtó cég elég kemény kommunikációt folytat, és ilyeneket mondanak páromnak, hogy a náluk lévő követelést ők úgy kívánják behajtani, hogy (mivel párom lett az ingatlan 1/1 tulajdonosa), akkor ők most majd jól végrehajtást indítanak a tartozásra, és árverést akarnak, meg ez, meg az. Kicsit úgy tűnik, hogy valami oknál fogva elgurult a gyógyszerük... Kérdés az, ha párom hajlandó lenne fizetni (szükség esetén egy összegben is a fenálló tartozást, bár inkább részletfizetést szeretett volna), akkor is megtehetik, hogy semmi nem érdekli őket, és végrehajtást, illetőleg kizárólag árverést akarjanak foganatosítani? Egyébként a tartozás kamatokkal növelt összege nem éri el az 1 M Ft-ot sem. Továbbá még azt kérdezném, hogy amiatt, hogy párom ezeket a tartozásokat megörökölte, Őt most minden további nélkül feltehetik a KHR rendszerbe például, mert hát így lett neki ilyen-olyan bebukott hitele?

osztap # 2023.08.16. 14:29

Steee,

Ha még nem indult meg a végrehajtás, akkor párod bemegy a követeléskezelő irodájába, viszi a pénzt, és befizeti a pénztárba. Nem fogják elküldeni.
Ha már megindult, akkor ugyanez, de a követeléskezelő helyett a végrehajtó irodájába megy be.

drbjozsef # 2023.08.16. 16:13

Továbbá még azt kérdezném, hogy amiatt, hogy párom ezeket a tartozásokat megörökölte, Őt most minden további nélkül feltehetik a KHR rendszerbe például, mert hát így lett neki ilyen-olyan bebukott hitele?

Mint az elhunyt jogutódja, most ő az adós, ezért ha a KHR törvény feltételeinek megfelel, akkor igen, a követeléskezelő kérheti, hogy a nyilvántartásba kerüljön.
Jobb ezt megelőzni, és letudni a tartozást.

LaciSupreme # 2023.08.17. 08:19

Kedves Fórumtársak!

Adott egy 1/1 tulajdonú termőföld (legelő), aminek a tulajdonosa nagyjából ötven éve elhunyt. Ő a néhai nagyapám, és erről a földdarabról senki nem tudott, az ottani polgármesteri hivatal végzéséből értesültünk róla, egy póthagyatéki eljárás keretében. Azóta 30+ nap telt el.
A néhai tuladonosnak volt több vér szerinti gyermeke, akik az ő halála pillanatában mind éltek.
Jelenleg viszont már csak néhányan vannak életben közülük, azonban az elhunyt gyermekeknek vannak élő leszármazottai és feleségei.

A postázott végzésben az örökösök között szerepelnek a néhai tulajdonos élő gyermekei, és a jelenleg már elhunyt gyermekek irányából pedig az unokák és özvegy feleségek.
Kérdésem, hogy ez így helyes? Egy póthagytaéki eljárás esetén az örökhagyó halálakor fennálló állapotot kell figyelembe venni, vagy a jelenlegit?
Ha a jelenlegit, akkor gondolom csak az élő gyermekek örökölnek. Ilyenkor mi a teendő?

osztap # 2023.08.17. 08:27

LaciSupreme,

A végzés helyes. A Ptk szerint az örökség a halál pillanatában száll át, a végzés csak rögzíti ezt a tényt. Amikor nagyapád meghalt, az akkor élő örökösök örököltek. Az eltelt időben páran meghaltak, minden halálesettel tovább öröklődött a föld adott tulajdoni hányada. Akkor is, ha nem tudtak arról, hogy ők tulajdonosok! Most csak utoléri magát a nyilvántartás.

LaciSupreme # 2023.08.17. 11:19

osztap
Értem, köszönöm. Akkor talán érdemes lemondani róla (valaki javára), jelenleg nem egy hatalmas érték. Olyan 15 örökössel, különböző öröklési arányokkal... :)

osztap # 2023.08.17. 13:07

LaciSupreme,

Lemondani valaki javára nem lehet. Négy lehetőséged van:

  1. Visszautasítod az örökséget. Akkor úgy tekintik, mintha Te halott volnál, és a Te örököseid örökölnek (gyereked, feleséged). Ha ők is visszautasítják, akkor elosztják a többi 15 örökös között
  2. Elfogadod az örökséget, majd eladod vagy elajándékozod. A földforgalmi törvény szigorúan szabályozza, hogy kinek, hogyan, mennyiért
  3. Osztályos egyezséget köttök Te meg a 15 másik örökös. Ebben úgy osztjátok újra a hányadokat egymás között, ahogy akarjátok, és ki is lehet fizetni valakit. A szándékot előre kell jelezni a közjegyzőnek
  4. Felajánlod ingyen a Magyar Államnak. A pénzügyminiszter hálás lesz érte. :)
Kovács_Béla_Sándor # 2023.08.17. 14:28

(Az a 01. nem stimmel.)

osztap # 2023.08.17. 15:21

(KBS - Jogos: a feleség nem, csak a leszármazók.)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.08.17. 15:52

(Így jó. :) A feleség akkor örökölhetne, ha a férj az örökhagyó után, annak hagyatéki eljárása lezárása előtt halna meg.)

LaciSupreme # 2023.08.17. 16:47

osztap
Akkor ez nem is annyira egyszerű, mindegyik lehetőségben van ráció. Ennyi (külföldön is élő) rokont felkeresni és közös nevezőre jutni, átmászva az érdektelenség falain, hivatalossá tenni, nem kis vállalkozás lenne.
Így a legegyszerűbbnek tűnik elfogadni az örökségrészt, éves telekadó tudtommal nincs. Aztán idővel az egészet elbirtokolja valamelyik szomszéd. :)

drbjozsef # 2023.08.17. 18:10

LaciSupreme,

Ha elfogadod, fizeted a póthagyatéki költségét. Ha nincs szerencséd - tekintve, hogy az egyetemlegesen terhelik az örökösöket -, akkor nemcsak a rád eső részét, hanem az egészet rajtad hajtja be a közjegyző, aztán te keresgélheted az örököstársakat, hogy fizessék meg.
Csak macera.
Ha nem nagy érték, csak a macera lesz vele.
Persze, ha kiskorú leszármazód van, akkor a gyámhivatal hozzájárulása is kellene a visszautasításukhoz, de azok két forint vagyont se engednek visszautasítani, szóval az még nagyobb macera.

LaciSupreme # 2023.08.17. 19:34

drbjozsef
Köszönöm. Azt reméltem, hogy valami érthetetlen okból kifolyólag nincs jegyzői költség, mert a végzésben az áll, hogy "A hagyatéki eljárás jegyzői szakasza illetékmentes". De ha van, akkor jó az esélye, hogy ide terhelődik a teljes díj. Annyit a kínlódással együtt már nem ér.
De ha egy (vagy az összes) örökös nem tesz semmit, nem nyilatkozik, tulajdonképpen mi történik? Egy év múlva ideiglenesen ráírják valakire, behajtják a jegyzői díjat, és csak még több kínlódás következik?

Majordomus # 2023.08.17. 19:55

Ha senkinek nem kell akkor végső soron az állam örököl.

De azt nem hiszem hogy 15 örökös közül senki nem mozditja meg a seggét ez ügyben.

drbjozsef # 2023.08.18. 04:25

LaciSupreme

De ha egy (vagy az összes) örökös nem tesz semmit, nem nyilatkozik, tulajdonképpen mi történik?
Ha senki nem tesz semmit, akkor - Majordomus szokásos irreleváns megjegyzésével szemben - nem az történik, hogy az állam örököl, hanem a közjegyző megállapítja az örökösöket, és ők örökölnek, intézkedik a tulajdonjog bejegyzésekről is. Akár százfele is, a törvényes öröklés rendje szerint, kieső örökösök esetén a leszármazók, stb. Aztán, mivel ez föld, és az új Fftv. szerint közösen örökölni sem lehet már csak ideiglenesen, jön majd a nyűglődés a 31/18934-ed részekkel, amelyek értéke kevesebb, mint egy ajándékozási - vagy bármilyen - okirat megszerkesztésének ügyvédi költsége...
Ha MINDENKI visszautasít, akkor a magyar állam az örökös. Ez tevőleges cselekvés, nem túl valószínű, hogy mindenki ezt teszi.

Nem tudom, miért illetékmentes az eljárás. De ha van (márpedig a bejegyzéseknek lesz költsége), akkor azt behajthatja egy, tetszőleges örökösön a közjegyző. Aki elérhető, és fizetőképesnek tűnik.

osztap # 2023.08.18. 08:03

Aztán, mivel ez föld, és az új Fftv. szerint közösen örökölni sem lehet már csak ideiglenesen

Ezzel szerencsére nem lesz gond (most), mert ez a szabály csak a 2022. december 31. után meghalt örökhagyókra vonatkozik. 18/A. § itt:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

osztap # 2023.08.18. 08:08

A hagyatéki eljárás jegyzői szakasza illetékmentes
Ez a hagyatéki leltár felvétele a helyi jegyző által. De a közjegyző (akinek a jegyző megküldi a leltárat, és aki majd a hagyatéki végzést meghozza) nem fog ingyen dolgozni, sőt. Nagyságrendileg 50-100 ezer forint körüli közjegyzői díjra számíts, ami az örökösöket együtt terheli.

LaciSupreme # 2023.08.18. 13:13

Akkor ez az eddigiek alapján úgy látszik, eldöntetett. Ennek úgy lett volna értelme, hogy az egész hozzám kerül, és egy emberöltő múlva talán jelentős értéket képvisel.

(Valaki már mozdult, előkerült egy sose látott rokon, hogy az az övék, mert hogy úgy tudták, meg valami papírjuk is van ám róla, stb...
Állításuk szerint a tárgyalt legelő el lett cserélve annak idején egy telekre. Ha ez igaz, es valaki már épített rá, na akkor lesz csak bonyodalom és macera, ha anyagilag és erkölcsileg megéri belemenni. :) )