Öröklés


Bimbus # 2023.07.26. 09:44

Elhunyt feleségem végintézkedése folytán egyedüli örököse vagyok. Most kiderült, hogy egy földterület tulajdonosa is volt, amelyet bérlő használt. A bérlő szeretné megvásárolni. A most következő póthagyatéki tárgyalás során a bérlő javára lemondhatok-e, ha köztünk egyezség születik? Ha ez járható út, van-e ennek valami buktatója? Válasszam azt az utat, hogy jöjjön a nevemre és aztán kössünk adás-vételi szerződést?

drbjozsef # 2023.07.26. 10:11

Bimbus,

Nem. Nincs olyan, hogy valaki javára lemondani az öröklésről - kivéve az örökhagyóval még életében kötött öröklési szerződésben.
Meg fogod örökölni, és aztán eladhatod a bérlőnek.

Bimbus # 2023.07.26. 10:21

drbjozsef
Köszönöm szépen a választ.

Majordomus # 2023.07.26. 20:29

Ird már meg mennyiért adod el? Ft/ha

Vannak földjeim ezért érdekel.

Bimbus # 2023.07.27. 06:43

Majordomus
Hagyaték, tehát felértékelték. 0,37 ha-t 725 eFt-ban állapították meg az értékét. Az országos átlag is kb. ez. 2 millió/ hektár. Szerintem függ a helytől és föld aranykorona értékétől is.

Majordomus # 2023.07.27. 19:50

Hajjaj de mennyire!
Olvastam, hogy a debreceni önkormányzat 7.5 milliót fizetett a BMW gyár alatt lévő földekért. De az sürgős volt.

Bimbus # 2023.07.28. 15:06

Azok a debreceni földek kiemelkedően jó földek, 40 AK. értékűek voltak.

Zoltanuss # 2023.07.28. 17:27

Csak 38 AK

Majordomus # 2023.07.28. 20:46

44 Ak!
Láttam a szakvélenényt.
Összesen 5 gazda perelt a kisajátitás ellen.

38 Ak földek nálunk és a nyírségben is vannak de nem rúg labdába a kismacsi földk mellett.

Láttam egy riportot hogy felszedték és elszállitották a humuszt.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.07.29. 12:02

felszedték és elszállitották a humuszt.
Kötelező.

Majordomus # 2023.07.29. 19:08

Mondjuk ezt nem tudtam.

Lárma68 # 2023.08.01. 05:37

Kedves Fórumozók!

Egyszerű kérdésem lenne.
Egy póthagyatéki eljárásba csöppentem a dédszüleim után.
A tárgy egy olyan kis semmit nem érő terület amivel csak gondjaim lehettek volna a jövőben. Így minden érintett visszautasította azt. Én is így tettem. Ezek után a fiamat kereste meg a közjegyző, akinek szintén a szájába rágtam, hogy mit kell tennie. Természetesen elfelejtette...
Így most kapta meg a határozatot a közjegyzötől, hogy szépen ő egyedűl megörökölte a földet ami ér vagy 100 ezer Ft ot, de még fizessen is érte 189 ezer illetéket...

A kérdésem az lenne, hogy lehet e/van e értelme fellebbezni és így visszautasítani ezt az örökséget???
És ha igen, akkor mi erre a hivatalos formula?

Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2023.08.01. 07:42

Lárma68,

Ha a hagyatéki végzés még nem emelkedett jogerőre, és a közjegyző korábban nem tűzött ki - már eltelt - határidőt a visszautasításról való nyilatkozásra, valamint semmilyen ráutaló magatartást nem tett az örökség használatára, birtokbavételére, jogutódként nem lépett fel vele kapcsolatban, akkor igen, még megfellebbezhetitek a hagyatéki végzést.
Érdemes a fellebbezésben a fentiekre hivatkozni a visszautasítással együtt.

Maminka # 2023.08.02. 11:42

Kedves Fórumozók!

Szeretnék érdeklődni, hogy első körben van - e létjogosultsága annak amit kitaláltunk ügyünkben. A helyzetünk a következő: férjemnek előző házasságából vannak gyermekei, nagyon régen nem élnek együtt, pici koruktól édesanyjuk neveli őket - javarészt a férjem ellen, tehát az anyagiakon kívül semmilyen más kapcsolatuk nincs. Addig fizetett mindent mindig a férjem, amíg kellett. A lényeg az, hogy jelenlegi életünkben semmilyen formában nem vesznek részt. (felnőttek már, 25+ mindegyikuk)
Mi összeházasodtunk, építkeztünk, közös gyerekeink is születtek, ők még nagyon kicsik. Értelem szerűen a közösen fel épített vagyont szeretnénk a mi családunkon belül tartani. Jelenleg mindketten tulajdonosok vagyunk egyenlő arányban. Megoldásként lehetséges lenne-e az, hogy egyedüli tulajdonos én legyek - s egy kettőnk közti megállapodással biztosítanám a férjemet arról, hogy amennyiben elválnánk a későbbiekben, abban az esetben mindennek a fele őt illeti..? Lehetséges lenne ilyesmi?

Alapos # 2023.08.02. 11:56

Meg kell egyezni és azt leírni, hitelesíteni.

drbjozsef # 2023.08.02. 12:15

Maminka,

Azért azt talán te is érzed, hogy ez a vagyon vagy közös, vagy nem.
Ha nem az, akkor nem jár semmi a férjednek, ha elválnátok.
Ha igen, akkor nem tudjátok belőle kitagadni érvényesen a korábbi gyermekeit.
Ezek ellentmondó akaratok. Nem tudjátok csak ketten ezt lepapírozni egymás között úgy, hogy az ne legyen megtámadható később.
Persze, megállapodhattok, leírhatjátok, és hitelesíthetitek, de ez értelemszerűen harmadik félre, a férjed törvényes örököseire nem fog vonatkozni, és - ha akarják - simán meg fogják tudni támadni.

Két dolgot tehettek.

A férjed végrendelkezik, rád és/vagy a közös gyermekeitekre, ezzel kötelesrészre szorítjátok a korábbi utódait. Ha teljesen ki akarnátok zárni az örökségből őket, akkor ki kellene tagadni őket, de ahhoz komoly indokok kellenek, a leírásodból azt tippelném, hogy ennek törvényi feltételei nem állnak fenn. Ez esetben az elvileg őket illető rész egyharmadára lesznek jogosultak kötelesrészként.

Vagy megkeresitek a gyerekeket, és velük beszélitek meg. Az apjukkal kötött öröklési szerződésben ők lemondhatnak az örökségről, beleértve a kötelesrészt is, ha úgy meg tudtok egyezni.

Majordomus # 2023.08.02. 20:21

Nem lenne egyszerűbb a férj részét átiratni a közös gyermekeikre, az apjuk haszonélvezetével?

Az ingóság meg a pénzvagyon meg vagy van vagy nincs.

drbjozsef # 2023.08.03. 05:56

Átíratni?
Kérdező használhatja ezt a nem létező fogalmat, de egyébként nemigen kellene.

Ha az édesapa a gyermekeinek (vagy bárkinek) ajándékozza a tulajdonjogát, akkor az ez után következő 10 évben annak az értéke bele fog számítani a kötelesrész alapjába.
Ha tovább él még az édesapa, mint 10 év, akkor már nem.

(De ez nem oldja meg az esetleges elválás problémáját igazából, ha az édesapának szüksége lenne a vagyonára, vagy az ingatlan megosztása / elosztása nem megy egyszerűen, akkor ebből nagy szopás is lehet, hiába van haszonélvezete.)

Vedóra # 2023.08.07. 15:58

Jó napot kívánok!

Az alábbi esetben szeretnék segítséget kérni. Elmúlt héten sajnálatos módon elhunyt az édesapám. Végrendelettel nem rendelkezett. A vagyon mindösszesen csak a szülői ház. Édesanyám még él, illetve hárman vagyunk testvérek, így összesen 4 örököse maradt. Értelemszerűen a hagyatéki tárgyalásra majd a későbbiekben kerül sor. Erre szeretnék jogilag időben felkészülni. Hosszú lenne leírni a családi viszonyokat, amelyek egyáltalán nem békések. Tudni kell, hogy a szülői ház felújítási, karbantartási munkálatait 30 éve én végzem a saját költségemen és munkámmal. Ennek ellenére a nővéreim úgy tűnik a kisemmizésemet készítik elő. Mivel 2 nappal édesapám temetése után már kész tényként közölték, hogy a tárgyaláson édesanyám javára lemondunk az örökségről, s majd a mama halála után értékesítjük az ingatlant, amit harmadolunk. A családban sajnos volt már példa ilyen testvéri kisemmizésre, akkor édesanyámat vezette meg a saját húga. Úgy tűnik, a nővéreim most akarják pótolni az elmúlt 30 évet, édesanyám pedig könnyen irányítható. Azt sem tartom kizártnak, hogy amennyiben lemondanék az apai részről, a későbbiekben aláíratnának anyukámmal egy ajándékozási szerződést.

Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan zajlik egy hagyatéki tárgyalás? Ott kell nyilatkoznom, hogy mit kívánok tenni a rám eső ingatlan tulajdonjogával? Borzasztó, hogy ilyen korán efféle kérdésekkel kell foglalkoznom. A segítséget előre is köszönöm!

matthiasi # 2023.08.07. 17:04

Vedóra !
Van még időd bőven gondolkodni,taktikázni.
A hagyatéki tárgyalás min.6 ,de inkább 9-10 hónap múlva lesz.

Tudni kell, hogy a szülői ház felújítási, karbantartási munkálatait 30 éve én végzem a saját költségemen és munkámmal. ” És?,Nyilván ezzel segítettél a szüleiden.
Hapedg ott laktűál akkor lelaktad a költségeidet.

A két nővér anno mit szólt ehhez? Fellehet fogni úgy is hogy saját magadnak is kényelmet csináltál.

kész tényként közölték, hogy a tárgyaláson édesanyám javára lemondunk az örökségről, s majd a mama halála után értékesítjük az ingatlant, amit harmadolunk.
Mindenki csak a saját örökségéről mondhat le. Tegyük fel a két nővér lemond a sajátjáról a mama javára,akkor atualjadonihányad erről erremódosul.
Eredeti Mama 3/6, nővér1 1/6,nővér2 1/6és te 1/6, az 6/6.
Az új felállás: Mama 5/6 és te 1/6.De lehet az egészséges mama túléli a nővéreket , plusz ezer variáció.
Tanács a saját Leendő )örökségedről ne mondj le.

Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan zajlik egy hagyatéki tárgyalás?
A z önkormányzat értesíti a közjegyzőt az esetről,megadja a hagyaték vélt értékét,megkérdezi az örökösöket,hogy van e még más tulajdon, aztán 6 -10 hónap múlva tárgyaláson átadja az új tulajoknak a hagyatékot.Kifizetitek a közjegyzői díjat és jó napot.

Ott kell nyilatkoznom, hogy mit kívánok tenni a rám eső ingatlan tulajdonjogával?

Miért kellene. !!A családon belül kell megállapodni.
Az apai rész már biztos, de10 hónapot várni kell

Az anyai örökség ? Hát az nem biztos.Ha rafináltak a nővérek sok minden történhet.

osztap # 2023.08.07. 17:31

Vedóra,

Örökségről lemondani csak az örökhagyó életében lehet, holta után már csak visszautasítani lehet. És nem lehet visszautasítani "valaki javára". Ha egy örökös visszautasít, akkor az az örökös kiesik: úgy kell tekinteni, mintha halott volna, Ptk. 7:4. §

Felteszem, hogy a szülői házban apád és anyád együtt élt, és házasok voltak. Ez fontos, mert ilyenkor anyád mint özvegy haszonélvezeti jogot kap néhai apád tulajdoni hányadán, de a tulajdoni hányadot csak a leszármazók között osztják el. Ptk. 7:58. §

Leegyszerűsítve: Ha Te visszautasítasz, akkor a gyereked örökli a Te részedet, ha nincs gyereked, akkor azt elosztják a nővéreid között. Ptk. 7:55. § Anyád csak akkor lesz örökös, ha Te és a nővéreid mind visszautasítjátok az örökséget, ÉS egyikőtöknek sincs gyereke (ha van, akkor pedig a gyerek, unoka, stb. is mind egyesével visszautasít).

A hagyatéki tárgyaláson megkérdezik, hogy az örökséget elfogadja-e az örökös. Külön szólni kell, ha vissza akarod utasítani. Ptk. 7:87 és 7:89. §

A helyedben egyébként nem utasítanám vissza az örököséget. Miért zavarna bárkit, ha 1/6-os tulajdonos lennél. Anyád halála után pedig majd eldöntitek, merre tovább.

Ha sok évig karbantartottad a házat, a helyedben elgondolkodnék azon, hogy hagyatéki hitelezői igénnyel lépjek fel, azaz kérjem, hogy az örökösök fizessék meg a költségeimnek a ház apai tulajdoni hányadára eső részét. A kérdés az lesz, hogy mit tudsz belőle bizonyítani.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Majordomus # 2023.08.07. 20:22

Számlák hiányában esetleg a mama tanuskodása.....
.
Nem okos dolog lemondani az örökségről.

asztro # 2023.08.08. 15:39

A közelmúltban elmúlt családtag egyik, nem egyenesági (unokatestvéri viszony) örököse lennék - ha nem lenne végrendelet. Tudomásom szerint azonban volt végrendelet.

Első kérdésem az lenne, ilyen esetben, amikor lezajlik a hagyatéki eljárás és a tényleges örökösöket kiértesítik annak eredményéről bármiféle tájékoztatást azok akik a végrendelet miatt nem, de egyébként rokoni jogon örökölhettek "volna" bármilyen módon értesítik-e hivatalosan, pl. "a hagyatéki eljárás lezajlott, ön nem örökölt".

Második kérdésem az lenne, hogy a végrendelet végrehajtója köteles-e megkeresni engem, mint "lehetséges" örököst, - amennyiben a végrendelet szerint örököltem volna (az örökbe hagyó azt mondta a halálát megelőzően, hogy tervezi az örökség egy részének rám hagyását) és ha igen, akkor mi minősül elégséges, de minimális kísérletnek ebből a célból? Azaz, lehetséges-e, hogy valójában örököltem volna, de "nem kerestek" ezért más örökölte a részemet, mert fel nem lelhető örökösnek minősültem.

Köszönöm, előre is, segítő válaszukat.

osztap # 2023.08.08. 16:38

asztro,

A közjegyző a Hetv. 53. § (2)-ben listázott személyeket idézi meg a hagyatéki tárgyalásra, ha van végrendelet. Ha végrendeleti örökös lettél volna, akkor megidézett volna. Ha nem voltál az, ÉS nem léptél fel igénnyel sem, akkor nem idéz meg, miért tenné? "Ön nem örökölt" levelet meg pláne nem küld. Az idézés, ha más cím nem ismert, akkor a népességnyilvántartóban szereplő címedre megy.

Beszélj az eljáró közjegyzővel. Ha még folyik a hagyatéki eljárás, felléphetsz igénnyel, ha véget ért, megkérdezheted, hova küldte az idézést, már ha kellett küldenie.

Ha még nem telt el egy év a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésétől, akkor kérheted a hagyatéki eljárás megismétlését a közjegyzőnél, már ha megfelelsz a Hetv. 105. §-nak, azaz van olyan tényed, amit nem bíráltak el az eljárásban.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Majordomus # 2023.08.08. 21:00

Nem olyan bonyolult ez.

Ha szerepelsz a végrendeletben akkor kiértesít a közjegyző,ha nem, "akkor nem nyertél hangszórót"