Adósság öröklése


Zoé # 2010.04.09. 16:15

Tisztelt Obudafan!

Nem értem, de én úgy hallottam, hogy ha valaki negatív örökséget örököl, csak az örökség erejéig örökli az adósságot. Vagy a személyi és egyéb hiteleknél nem így van. Pl. ha valaki örököl egy ingatlant, de jóval több az adóssága, pl. személyi hitel, áruvásárlási hitel, azt nem az ingatlanból kell kielégíteni és, ha nem elég az ingatlan rá, akkor pedig a hitelező lenyeli a többit? Vagy akkor hogy is van ez, mert engem is nagyon érdekelne a dolog.

ObudaFan # 2010.04.09. 13:59

Sajnos véleményem szerint azt jogosan. Célszerű lett volna visszautasítani az öröklést.

shanar # 2010.04.09. 13:16

Kedves ügyvédek!

A következő kérdéssel fordulok önökhöz.

Előzmény:
Párom anyukájának testvére elhunyt. Hátrahagyott temérdek adósságot és 1/4 ingatlanrészt. A fia (aki külföldön él) visszautasította az örökséget, így a párom nagymamája örökölt. Nyilván ez egy fél éves procedúra volt, amely során az adósságok kamatai nőttek. Ezek jellemzően mínuszos bankkártyák voltak. (American Express Blue, Cora hitelkártya stb.) A bank(ok) most a kamattal terhelt összeget követelik párom nagymamáján.

Kérdés:
Jogosan követelik-e a kamattal megnőtt összeget?

Józan paraszti ésszel úgy gondolom, hogy ez nem jogos, hiszen addig nem tudja az örökös kifizetni az adósságot, amíg nem tudja, hogy ő lesz-e az örökös vagy sem. Az, hogy a hagyatéki tárgyalás és a haláleset között eltelt idő ilyen sok, arról szerintem nem az örökös tehet. A kamatokat megúszni nem lehet (22-es csapdája), hiszen előtte kifizetni nem lehetett, utána meg már rajta vannak a kamatok.
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.31. 08:47

Nem, de hogy közjegyzői díjat se fizess, érdemes visszautasítani az öröklést.

Tiarilla # 2010.03.30. 07:32

Édesanyámnak egyetlen örököse vagyok.Vagyona nem volt. Az örökségem csak adósság.
Szeretném megkérdezni,hogy ebben az esetben hivatalosan le kell-e mondani a nem létező örökségről,hogy mentesüljek az adósság megfizetése alól.

monalisa1 # 2010.03.29. 17:29

egérkirály

A kötelesrész annak a fele amit egyébként örökölne.

ObudaFan # 2010.03.29. 17:06

A hagyatéki terheket a kötelesrészt megelőzően kell kielégíteni a hagyatékból az örökösnek.

egérkirály # 2010.03.29. 14:44

Köszi Monalisa!

Meg tudnád mondani, hogy a köteles rész az mi pontosan, mit takar? Azon túl, hogy meg kell váltani, jelenti mind a tartozásokat, mind az örökség adott részét, és végülis a kettő egyenlegét? Köteles részről csak pozitívumként szoktak beszélni, de mi van a ráeső tartozásokkal? Az is vele jár, nemde?

monalisa1 # 2010.03.29. 14:15

A tulajdonos csak az elúszott lakása áráig felel a hitelért, az azon felüli esetleg tartozás a hitelfelvevő örökösének fog fájni.

A tulajdonos polgári perben megkisérelheti a lakás árát tőle visszakövetelni.

Kívánj szép hosszú életet a hitelfelvevőnek.

"Lisa"
laikus hozzászóló

egérkirály # 2010.03.29. 13:49

Óbudafan, köszi a választ.
Ha a hitelfelvevő váratlanul meghal, a bank a jelzálogot érvényesíti, és oda a lakás? Sőt, mostani árfolyamon még több is a követelés, mint a lakás értéke. Ekkor a tulajdonos áll helyt a teljes ki nem egyenlített tartozásért vagy a hitelfelvevő örököse?

ObudaFan # 2010.03.29. 13:28

A bank először a hitelfelvevőtől követel, de ha tőle nem sikerül behajtani a pénzt, a zálogjogot fogja érvényesíteni, az ugyanis érvényesíthető attól függetlenül, ki a főadós.

egérkirály # 2010.03.29. 11:53

Nekem is lenne kérdésem: ha testvérem és én megöröklünk egy lakást, amin a lakás szinte teljes értékéig jelzálog és elidegenítési, terhelési tilalom van, és más a hitelfelvevő, nem mi, az örökösök, kitől követeli a bank a pénzt? A hitelfelvevőtől? De ha nem ő a tulajdonos, sem most, sem a jövőben, akkor a szerződés szerint a bank viszi a lakást, mindegy, kié? Vagy egyeztet előbb a törvényes örökösökkel, hogy átvihető-e a jelzálog? ha nemet mondunk, mi a helyzet?

ObudaFan # 2010.03.29. 11:02

A hagyaték megnyíltakor annyi a tartozás legfeljebb, mint az örökség, de ha az örökös nem fizeti ki, akkor a késedelmi kamatokkal megnő a tartozás, az örökség értékén felül is.

husgab # 2010.03.28. 20:07

Köszönöm,még az nem világos számomra, hogy ha ígyis-úgyis csak az örökség erejéig felelünk az adósságért, akkor miért mondanak le róla sokan? Nálunk a gyerekek még tanulnak, akik örökölnének,de azt mondták nekik, hogy kamatokkal terhelten kellene majdan visszafizetni, de mindenképp az örökség erejéig,nem?

monalisa1 # 2010.03.28. 14:18

Csak az örökség erejéig feleltek az örökhagyó adósságáért.

Ha lesz árverezés az 1/12-ed hányadra lefelé licitálva 70%-ért megvehetitek a tulajdoni hányadot, a visszamaradt adósság már nem a ti problémátok.

husgab # 2010.03.28. 13:59

A nőnek semmi nincs az égvilágon a nevén, sőt, úgy tudom, már valamennyi végrehajtási eljárás is elindult a bátyám mint kezes iránt

husgab # 2010.03.28. 13:58

Ismét köszönöm a választ... Még most fogjuk átnézni a papírokat, úgy néz ki, saját nevén is volt kölcsöne, kezes nélkül...

Ha most mindenki lemond az örökségről - ami feltehetően kisebb, mint az adósság -, akkor az ügy le is zárul?

Az örökségről ha lemondunk, édesapám későbbi halálakor a többi örökségre is vonatkozik?
Vagy akkor már automatikusan a papa után a bátyám gyerekei örökölnek?
Köszönöm a választ

monalisa1 # 2010.03.28. 13:29

A kezes saját kölcsöneivel ne foglalkozzunk, azt fizeti amiből tudja ha meg nem -és mivel közben kiesett a kezese- akkor az egész hitelét ő egymaga állja.

A bátyád által felvett kölcsönöknek részben fedezete az 1/12-ed házrész, de a haszonélvezettel rendelkező édesapátok életében vélem nemigen lesz onnan pénz...

A hitelkülönbözetet meg ráterhelik a kezes ingatlanára - már amennyiben van neki.

Vagyis a mindenkori havi jövedelme 50%-ának búcsút mondhat, rossz esetben holta napjáig is. (A késedelmi kamatról és a végrehajtás költségéről most nem is beszéltem.)

Szóval nem szívesen lennék a kezes és egyben adós is helyében.

Jelzálog az 1/12-ed ingatlanrészre valamint többszörös jelzálog a kezes/adós saját ingatlanára - ismét írom: már amennyiben van neki.

Ha nincs akkor a végrehajtási letiltás szinte élethosszig a jövedelméből.

Elnézést és tudom higy morbid, de nem kellett volna a bátyádnak meghalnia...

"Lisa"
laikus hozzászóló

husgab # 2010.03.28. 07:41

És még arra is kíváncsi lennék, hogy csak az ő része erejéig vonnak, vagy pedig az tartozást levonják majdan, ha eladásra kerül a lakás. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az 1/12 részre jelzálogot jegyeznek be?
Köszönöm előre is

husgab # 2010.03.28. 07:37

Köszönöm a válaszod, időközben derülnek ki a dolgok, és úgy néz ki, hogy van kezes, de a kezesnek is vannak kölcsönei, aminek viszont a bátyám volt a kezese. Ilyenkor mi a helyzet? Mindent a kezesen vernek le?

monalisa1 # 2010.03.27. 21:00

Ha mindenikőtök lemond az örökségről valamint az esetleges gyermekeitek is, akkor édesapátok az örökös.

Vélem nemigen lesz ott árverezés a "milliónyi" tulajdonostárs valamint a haszonélvezet okán.

A kölcsönzést egyenlőre bebukja a bank ill. a kölcsönadó magánszemély, de a kamat sajnos ketyeg tovább.

Amikor majd egyszer el lesz adva a lakás a vételárből előszőr őket kell kielégíteni, a maradékon osztozkodtok...

"Lisa"
laikus hozzászóló

husgab # 2010.03.27. 20:23

Sziasztok

Jópár választ végigolvastam, mégis vannak kérdéseim...
A napokban elhunyt a bátyám. Most derülnek ki a tartozásai.Neki a nevén csak édesanyám után öröklött lakás 1/12 része van, (6-an vagyunk testvérek, édesapám még él, és a lakásban lakik, tehát fele az ő nevén van, a másik fele a 6 testvéré.) Elhunyt bátyám elvált volt, és van két gyereke, de ők lemondanak az örökségről, mivel valószínűleg több a tartozás, mint az örökség.

Kérdés: ha ők lemondanak, ki lesz a törvényes örökös?

Ha mi, a testvérei, és mi is lemondunk, mindenki lemond, akkor mi a helyzet?

Édesapámnak haszonélvezeti joga van a lakásra, akkor az 1/12 részt elárverezik? De ki veszi azt meg?
Amíg nem kel el, addig ketyegnek a kamatok?
Köszi előre is.

ObudaFan # 2010.03.01. 20:53

El tudom képzelni, hogy a bíróság ebben a helyzetben befogadna egy megállapítási keresetet az iránt, hogy többel nem tartozol.

monalisa1 # 2010.03.01. 16:35
monalisa1 # 2010.03.01. 16:33

Szerintem a fórumon keresztül nem lehet a problémádra érdemi választ adni mert nagyon összetett. Fordulj ügyvédhez, átnézi az összes papírt és érdemi választ- javaslatot ad.

Az örökös a hagyaték erejáig felel a hátrahagyott adósságért, azon túlmenően nem.

Ha netán nincs pénzed ügyvédre keresd fel a megyeszékhely ill. Bp. főváros Igazságügyi Hivatalát, és azon belül is "a" népügyvédje ingyenes jogsegélyszolgálatot.

"Lisa"
laikus hozzászóló