Adósság öröklése


dorkateo # 2010.05.30. 08:39

Köszönöm a gyors választ!A tartozás a házasság alatt keletkezett,mivel a férj váratlanul halt meg és a "nagy" terveihez vette fel a pénzeket barátoktól.Igaz a párom (akkor még a felesége) tudott az ügyletről,de ő nem akadályozta meg.Ezért gondolom én ez házasságban szerzettnek minősül,ami miatt a fele rá hárul.
Ha jól tudom,de javítsatok ki ha ez nem így igaz!
Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.30. 07:52

Nem kell rögtön perelmi. Egyelőre elég bejelenteni hagyatéki teherként.

Dr.Attika # 2010.05.30. 07:12

Kedves "dorkoteo"!
Jobb lett volna nem kifizetni. Sem a párját sem önt nem terheli fizetési kötelezettség. Az elhunyt tartozásaiért csak az örökösök- vélhetően a két gyermeke- kötelesek helyt állni.
Egyet lehet tenni, hogy pert indít az örökösök ellen jogalap nélküli gazdagodás megtérítése iránt.
A leírtakból nem derül ki, hogy az elhunyt tartozása az ön párja és az elhunyt házassági vagyonközössége alatt kelettkezett-e. Ha igen, akkor lehet a párja tartozása is.

dorkateo # 2010.05.30. 03:35

Kedves Mindenki!
Rövid tényvázlatban leírnám miről is szeretnék kérdezni.
Jelenlegi párom férje meghalt ,a hagyatéki még nem zárult le.A (halott)férj előző házasságából van két (már) nagykorú gyermeke.A házasság során felvett a férj megánemberektől tetemes pénz (kölcsön).Amit most nagyon követelnek vissza!Van amelyiket én kifizettem,mert az a "türelmetlen" fajta volt.Adott közjegyző előtt egy nyilatkozatot,hogy én kifizettem a férj tartozását és nincs több követelése.Van amit a párom fizetett vissza,onnan is van közjegyző előtt tett nyilatkozat,amiben egy része a tartozásnak ki lett fizetve ,és a fennmaradó rész még követelendő.Az a kérdésem,hogy a hagyatéki eljárásban ez megy a minuszos oldalra,vagy jobb lett volna nem kifizetni?Ugyanis a felnőttt gyerekek csak azt látják,hogy van egy nagy értékű ingatlan,amit gyorsan pénzzé kell tenni!Az lenne a kérdésem,hogy a nyugalmunk megvásárlása miatt én szívesen kifizetném a még fennálló tarozást,de ha ezeket nem tudom érvényesíttetni az eljárás során,akkor mit lehetne tennem?
Köszönök minden használható választ!
dorkateo@hotmail.com

ObudaFan # 2010.05.28. 10:50

Az öröklést csak egészében lehet visszautasítani. Ugyanakkor az örökös akkor is csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásért, ha nem utasítja vissza az öröklést.

VEVE # 2010.05.28. 08:33

Apukámnak úgy fest van egy 859 000ft-os adósága ami most emelkedett jogerőre.
Viszont van egy olyan bírósági pere ahol ő perel vkitől 1 000 000 ft adóságot.
Más örökölhető dolog nincs tőle.
Ezeket a pereket mint jogutód öröklöm úgye?
Ha lemondok az 1 000 000ft behajtásáról, lemondhatok a 859 000 adóságról is?
Vagy ezekről nem lehet lemondani?
Más öröklésről nem tudok lemondani, mert nincs...

monalisa1 # 2010.05.27. 16:23

Ha két évvel ezelőtt halt meg az édesapád - mint írtad eredendően, akkor a jelen információ szerint őneki volt felhalmozódott számlatartozása haláláig.

Továbbá lehet hogy a szolgáltató téged mint örökösét csak most talált meg.

Szóval fizesd be a csekket, most már egyértelmű hogy jogos a cég követelése - mely az esedékességtől 5 évig érvényesíthető.

Külön írom: van úgy hogy valaki az élete utolsó hónapjaiban annyira beteg hogy kisebb gondja is nagyobb annál mintsem holmi számlákkal bibelődni...

ml.

Rerika17 # 2010.05.27. 14:09

Kaptam egy levelet, amiben az állt, hogy többszöri felszólítás után sem lett befizetve, de én a két év alatt egyetlen felszólítást sem kaptam. A magyarázatban az áll, hogy 2007.12.31-ig állt fenn számlázás, a számlázás 2007 szeptember 30ig megtörtént és a felmondás 2007.12.15-én történt. Az előfizető a tartozást nem mondta fel, azt a társaság mondta fel. 2006 január 01től semmilyen számlát nem fizettek ki...
Ezt írta nekem a szolgáltató. Csak ezt nem értem, hogy miért két év után, jobban mondva 4 év után jut eszükbe hogy nem fizetett senki, és édesapám papírjai között sem találtam se számlát, se felszólítást, pedig megőriztem minden papírját.

monalisa1 # 2010.05.26. 14:10

Nem tudunk semmit a szerződésről, a késedelemről, csak azt hogy van egy szolgáltató aki követeléssel lépett fel az elhunyt gyeremekével szemben - a halált követő két év multával...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.26. 07:20

A szerződések főszabályként nem szűnnek meg az egyik fél halálával (jogutóddal történő megszűnésével). A jogutódra átszállnak a szerződésből eredő jogok, és terhelik a kötelezettségek.

Ezt éppen a te tartási szerződéssel kapcsolatos kérdésed során a minap már tisztáztuk.

MajorDomus # 2010.05.25. 21:23

Utóbbi esetben egyetértünk.

Semmi olyan összeget nen követelhet a szolgáltató, ami a tulaj halála után(!) merült fel, mert a szerződés megszünt a halállal.

monalisa1 # 2010.05.25. 20:46

Egy kábeltévé szolgáltató nem vár 2 évet felhalmozódó számlatartozás miatt - a problémát rövidre zárja...

monalisa1 # 2010.05.25. 20:37

Bocsi, de az én olvasatom szerint egy már okafogyott tartozásról van szó.

A leírásból nem derül ki - legalább is szerintem -, hogy a tartozás a bácsi életében halmozódott-e még fel, vagy pedig a szolgáltató csak mostanság értesült a valamikor szerződő fél időközbeni haláláról, ennek ellenére egy kis pénzt még követelnének az örököstől - hátha alapon...

MajorDomus # 2010.05.25. 19:45

KBS -nek van igaza.

A halállal az előfizetői szerződés megszűnik !

Az addig ( a halál napjáig ) felhalmozott tartozást viszont az örökösök hagyatéki teherként megöröklik, azt ki kell fizetni !

monalisa1 # 2010.05.25. 16:58

Rerika17

Szerintem az édesapád halálával az előfizetési szerződés okafogyottá vált, vagyis ami nincs azt nem lehet megörökölni.

Küld be ill. mutasd be a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát.

Ha netán a magad nevében szerződést kötsz a szolgáltatóval - bármelyikkel is, havi fizetnivalód csak innentől keletkezik.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 15:24

Ha örököltél, akkor igen, az örökség erejéig.

Rerika17 # 2010.05.25. 13:46

Sziasztok!

2 évvel ezelőtt halt meg az édesapám, és most küldtek nekem levelet, hogy tv-előfizetés tartozása van, amit nekem kellene kifizetnem. Nemfizetés esetén bírósággal fenyegetnek. Kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok e kifizetni édesapám tartozását.
Előre is köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 10:51

Természetesen nem kell kell kifizetned a volt férjed tartozásait. A fiad is csak az öröksége erejéig felel értük. Az örökséget törvényes képviselőként a gyámhatóság hozzájárulásával fizetheted vissza.

A temetés költségeiben nem vagyok biztos. Elsősorban az örökösöket terheli, de ha rémlik, hogy ha nincs hagyaték - vagy nem fedezi a temetés költségeit - akkor a tartásra kötelezhető hozzátartozók viselik a költségeket.

lari # 2010.05.19. 07:40

TISZTELT FÓRUM!

ÉN MÁR 8 ÉVE ELVÁLTAM A FÉRJEMTŐL AKI MOST ELHUNYT.
VAN EGY 8 ÉVES FIA AKIT 4 ÉVE NEM LÁTOTT ÉS MÁR 2 ÉVE TARTÁSDÍJAT SEM FIZETETT.
MIVEL A FIA AZ ÖRÖKÖS AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY VALÓSZINÜLEG CSAK TARTOZÁS MARADT UTÁNA.MIT TEHETEK?KI KELL FIZETNEM A TARTOZÁSAIT?
VISSZAUTASÍTHATOM AZ ÖRÖKSÉGET?
KINEK KELL KIFIZETNI A TEMETÉS KÖLTSÉGEIT?

VÁLASZOKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

NHGY # 2010.05.03. 14:53

Köszönöm, ez jó hír!
Igazából nem számoltunk mi ezzel az örökséggel Édesanyám életvitele miatt sem. Szívesen megkíméltem volna a családomat ettől a procedúrától. Viszont ha már így esett, a fiaim miatt sem engedném át azt a keveset ami marad olyan valakinek, aki nem dolgozott meg érte (Ezért a Nagyszüleim dolgoztak meg valaha.)

NHGY

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.03. 14:26

A kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalt és adóstársként szerepel benne az élettárs.

Annál rosszabb neki. Ez sem jogosítja fel az ingatlan használatára, viszont a tartozás egy része őt terheli.

NHGY # 2010.05.03. 14:20

A kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalt és adóstársként szerepel benne az élettárs.

Az élettársal próbáltam megegyezni. Nyár végi kiköltözést ajánlottam neki, és azt, hogy ha sikerül értékesíteni az ingatlant a tartozások és a költségek levonása után fentmaradó összeg 15%-át kifizetem neki.
(Nyolc testvére van és egy gyereke is valahol, de egyikhez sem fordulhat, mondta ő, most mégis kerített valahonnan egy ügyvédet, ezért nem hajlandó aláírni a megállapodást.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.03. 14:08

Azt, hogy tegyék ki az éllettársat, nem mondhatod. Azt, hogy az ingatlanból keressenek kielégítést, igen. De ez esetben a végrehajtás költségei is lejönnek a befolyó vételárból - vagyis még kevesebb marad neked.

Ráadásul, ha a kölcsönszerződés nincs közokiratba foglalva, akkor sehogy sem tudod megúszni a pereskedést. Vagy te perled az élettársat, vagy téged perel a hitelező.

Jut eszembe: az élettársat felhívtad már határidő szabása mellett, hogy költözzön ki?

NHGY # 2010.05.03. 14:02

Köszönöm a választ!

Tehát esetemben nem nyernék semmit sem azzal, ha a Gyámhatóságot bovonnám.

Amíg az örökség meg van, azzal felelsz, így a hitelező gondja, hogy tudja-e értékesíteni.

A fő hitelező egy pénzintézet, jelzáloghitel és hitelkártya tartozás formájában. Jól értelek, ha Ők megkeresnek, mondhatom nekik, hogy ott az ingatlan, (aminek jelzáloghitel szerződése amúgy is lehetővé teszi számukra az árverezést), tegyék ki a túlélő be nem jegyzett élettársat és vigyék belőle a nekik járó pénzt?

ObudaFan # 2010.05.03. 12:30

Amíg az ingatlan lakott, és nem értékesíthető, miként követelhető rajtam a tartozás?

Amíg az örökség meg van, azzal felelsz, így a hitelező gondja, hogy tudja-e értékesíteni.

Ha visszautasítom az örökséget, de van két kiskorú gyermekem, akik vélhetően örökölnek, az Ő érdekeiket a hitelezőkkel és az élettársal szemben a Gyámhatóság képviseli?

Te képviseled, mint a törvényes képviselőjük. A gyámhatóság ellenőrzi ezt.

A Gyámhatóság az ingatlan értékesítése és az adósságok kifizetése után fentmaradó összeget a gyermekek nagykorúságáig gyámhatósági számlán kezeli?

Igen.