Érvényes e a végrendelet ha az ingatlan hibásan van leírva? A helyrajzi szám stimmel de a megnevezés- hétvégi ház-nem helyes mert telekkönyvileg bejegyzetten -lakó ház.
végrendelet
Zsuzsamama,
Feltehetőleg érvényes úgy.
„Ptk. 7:24. § [A végrendelet értelmezése]
A végrendeletet kétség esetén az örökhagyó feltehető akaratának megfelelően és úgy kell értelmezni, hogy az örökhagyó akarata lehetőség szerint érvényre jusson. Ez a szabály nem szolgálhat alapul a végrendelet alaki hibájának orvoslásához.”
Egy ilyen elírás nem kötelező alaki hiba, ha a helyrajzi számból egyértelműen megállapítható, hogy melyik ingatlanról van szó pontosan, és annak az örökhagyó a tulajdonosa, akkor az ingatlan tulajdoni lap szerinti megnevezésének elírása nem teszi érvénytelenné a rendelkezést.
(Pl. előfordul, hogy az örökhagyó nyaralónak használta azt a házat, ezért a félreértése.)
Köszönöm válaszát! Nem írtam le pontosan a tényeket. Én az özvegye vagyok, a férjem tulajdona a hétvégi ház. Együttélésünk, házasságunk alatt lett a hétvégi ház átalakítva, átminősítve lakó házzá.( A dokumentumok a birtokomban vannak)Tisztességtelen befolyásolás alatt írattak vele végrendeletet más javára, 2 nap múlva öngyilkos lett. Így mi illet meg engem? Gyermek, szülő, nagyszülő nincs.
Tudom, hogy bíróságilag megtámadhatom a végrendeletet de ezt szeretném kihagyni. Az értéknövelés felét kérhetem bírósági tárgyalás nélkül csak a hagyatékin? És köteles részt?
Zsuzsamama,
Kérni bármikor, bármit, bárkitől kérhetsz. Nem tilos az.
„ Így mi illet meg engem? ”
Minden, amiről nem rendelkezik a végrendelet.
Ha megtámadni nem akarod, akkor kérheted a vagyonközösségre eső részedet, köteles részt is természetesen, de ha nincs megegyezés a végrendeleti örökössel, akkor továbbra is csak a per marad.
Nem kell a hagyatéki tárgyalást sem megvárnod egyikkel sem, kérni bármikor lehet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02