Kötelesrész


recece # 2024.10.09. 18:06

És gondolom te lennél az örökös...

baranyai rita # 2024.10.09. 17:38

Kedves drbJózsef!
Köszönöm a választ!
Hagyatéki tárgyalás volt ahol a közjegyző asszony rendben találta a végredeletet a 2 fia pedig elismerte ,hogy az apjuk többszöri kérésére sem reagáltak,sőt 10 éve már nem is találkoztak vele,amikor jelezte (egy barát közvetítése által) ,hogy mennyire beteg és szeretné látni őket azt is visszautasították.

drbjozsef # 2024.10.09. 13:13

baranyai rita,

Mi az, hogy el lett fogadva? Ki által? Él még a végrendelkező?

Az öröklésből indoklás nélkül zárhat ki bárkit, viszont kitagadni csak az általad is idézett szakaszok alapján lehet. A végrendelkező megtett mindent a kapcsolatfelvételre, ő próbált a leszármazóival kapcsolatba lépni?

Szerintem a kiskorú unokája tekintetében ez a kitagadás érvénytelen. Az a szülőinek felróható, hogy nem segítették, amikor rászorul, de a kiskorú unokái esetén ez nem feltétlenül az ő döntésük (mármint a kapcsolat hiánya, a segítség nyújtása eleve nem életszerű).
Úgyhogy azt mondanám, hogy a kizárás az érvényes, de az unokának jár a kötelesrész, ha kéri (a törvényes képviselője).

baranyai rita # 2024.10.09. 12:47

Kedves ügyvéd úr/nő!

Azt szeretném kérdezni,ha egy végrendelet tartalmilag alakilag el lett fogadva a benne foglalt kitagadással együtt aminek indoka is megfelelő volt,a kitagadott felnőtt gyermeknek a kiskorú gyermeke mégis örökölhet?
A végrendelet így szól:
Az öröklésből leszármazóimat,öröklésre jogosultakat kizárom,végérvényesen az öröklésből és a kötelesrészből pedig kitagadom a ptk7;77 paragrafusa és a 7:78 g. pontja okán!
Mindezt azért teszem mert gyógyíthatatlan beteg vagyok ,rendszeres kezelésre járok,és rólam soha nem gondoskodnak,nem látogattak,semmi törődést,segítséget nem kapok..
Anyagilag sem segitenek ,ebben a nehéz gazdasági helyzetben,sem orvoshoz nem visznek el.
A végrendeleti örökösét megnevezte azt aki ápolta és mellette volt az utolsó napjáig.