Nem lenne baj, ha elárulnád, van-e a nagybátyádnak özvegye, élő leszármazója. (Esetleg életben lévő szüleje.) Ha ugyanis bármelyik van neki, nem probléma az illeték. Ugyanis nem örökölsz.
Öröklési illeték
Két oldalrol közelítjük meg a dolgot, de a végeredmény "ugyan az". Köszönöm a segítséget, sokat segitett! Szep napot.
Azt írtad, végrendelet alapján kapta volna apád.
Végrendelet esetén, ha előbb hal meg a nevezett örökös, akkor nem kapja meg helyette senki "automatikusan".
Legfeljebb törvényes öröklési rend szerint, vagy az általam idézett passzus alapján számít helyettesnek.
Szempontodból egyébként akkor mindegy, ha az örökhagyó előtt halt meg apád : ha te bármelyik jogcímen örökölsz a nagybátyád után, akkor illetéket kell fizetned, mert nem vagy egyenes ági rokona.
Nem vagyok semminek nevezve a vegrendeletben , hisz akkor meg nem tudhatta, hogy elobb hal meg. Apam reszet kapom meg automatikusan.
KJanos,
Helyettes örökösnek vagy nevezve a végrendeletben, vagy törvényes öröklés alapján örökölsz a nagybátyád után?
Az örökségről nem mondhatsz le valaki javára. Öröklésről lemondani az örökhagyóval kötött szerződésben lehet, még életében.
Most visszautasíthatod az öröklést, ekkor kiesel az öröklésből, és (ha törvényes rend alapján örökölnél) akkor a fiad lép a helyedre.
Ez esetben természetesen neked nem kell illetéket fizetni, hiszen nem örökölt. Ugyancsak természetesen a fiadnak nyilván kell, hiszen ő örököl helyetted.
A vegrendelet 10 eve keszult, apam 4 eve halt meg, nagybatyam decemberben. Ezek szerint sajnos illeteket kell fizetnem. Mi a helyzet akkor, ha ingyenesen lemondok a fiam javara? Ebben az esetben nem kell fizetni igaz? Köszönöm
KJanos,
Az "időközben"-t úgy érted, hogy édesapád előbb halt meg, és a testvére csak utána?
Illetékmentesség a házastársat, egyenes ági rokont, és a testvért illeti meg.
Ha a nagybátyád halt meg előbb, mint édesapád, akkor apád is illetékmentesen örökölt (testvér), és te is apádtól (egyenes ág).
Ha apád előbb halt meg, akkor szerintem a végrendelet alapján helyettes örökösként (Ptk.7:27.§(2)) szóba jöhetsz, ha egyébként apád törvényes örököse is lett volna a testvérének (nagybátyádnak nem volt házastársa, leszármazója). Ebben az esetben viszont nem illet meg az illetékmentesség. Vagy, ha simán te maradtál törvényes örökösnek, akkor is kell illetéket fizetned.
Üdvözlöm.
Edesapam testvere a vegrendeleteben az ingatlant edesapamra hagyta. Mivel edesapam sajnos elhunyt idokozben, en lettem az orokos. Az lenne a kerdesem, hogy ebben az esetben van e illetekfizetesi kotelezettsegem? Köszönöm.
K.anna,
Igen.
Mivel nem egyenes ági rokon, ezért 9% az ingatlanokra, és 18% minden másra az öröklési illeték.
Üdvözlöm!
2018-ban meghalt a nagybátjám, akit nem ismertem. 2020 szeptemberében megkeresett egy családfakutató cég, aki elmondta, hogy nagybátyjám vagyona az államra szállt mivel nem volt örökös. Segítségükkel az államtól visszapereltük az örökséget, amit meg is kaptam a napokban. A kérdésem az lenne, hogy az örökölt pénzt után kell-e öröklési illetéket fizetnem? Előre is köszönöm válaszát!
Ma voltam bent az Önkormányzatnál, és beszéltem az illetékes ügyintézővel. Nem tudott róla, hogy évekkel ezelőtt már volt egy hagyatéki eljárás, és örült, hogy ezt elmondtam neki, mert ez jelentősen megkönnyíti a munkáját. Megtalálta korábbi felértékelést az ingatlanra, és azt ígérte, hogy ezt fogja használni.
Köszönöm mindenkinek a segítségét, aki elolvasta a problémámat, és próbált segíteni a tanácsaival. Magamtól is pont ugyanezt tettem volna, mint amit tanácsoltatok, de azért örülök, hogy hozzáértők is megerősítenek benne, hogy vélhetően helyesen cselekedtem.
:-)
Allfonz,
A hagyatéki leltárt, így az értékbizonyítványt is a helyi jegyző (elhunyt utolsó lakhelye), illetve a nevében az ügyintéző állítja ki.
Ha megismétlik az alapeljárást, akkor el kell érned, hogy ne állítsanak ki újat, hanem az akkori becslés kerüljön bele a mostani eljárásba is. Szerintem ez a főszabály, úgyhogy elvileg nincs tennivalód, de ha biztosra akarsz menni, akkor én megkeresném az eljáró közjegyzőt, és az említett ügyintézőt, és érdeklődnék, hogy hogyan is lesz ez.
Ha volt hagyatéki eljárás, akkor egészen biztosan felértékelték az ingatlant.
Az örökhagyó halála után közvetlenül már lezajlott egy hagyatéki eljárás, de ezt a bíróság érvénytelenítette, és az ingatlanrész visszakerült az örökhagyó nevére. Ekkor nagy valószínüséggel felértékelték az ingatlant, de ebben a hagyatéki eljárásban én nem voltam benne, így nincsenek is információim róla.
Allfonz,
Igen, elvileg az örökhagyó halálának napján érvényes forgalmi érték az illetékkiszabás alapja.
Van már értékbizonyítvány kiállítva az ingatlanra? Ha nem, akkor én a helyedben felkeresném az illetékes önkormányzat illetékes ügyintézőjét, és megkérném, hogy ha csinálja, akkor írja bele az örökhagyó halálának napján érvényes forgalmi értéket is.
Allfonz
„Az örökölt ingatlanrésznek a mostani, vagy az örökhagyó halálakori értékét kell figyelembe venni az örökösödési illeték kiszámításánál?”
A hagyatéki tárgyalást megelőző hagyatéki leltár alkalmával nagy valószínűséggel rögzítették az értékét.
Valószínűleg az alapján fogsz fizetni, de én csak egy laikusként ismerem ezt az ügymenetet.
Kedves Fórumozók!
Várhatóan a közeljövőben fogok örökölni egy ingatlan részt, de az örökhagyó több évvel ezelőtt meghalt. Az örökölt ingatlanrésznek a mostani, vagy az örökhagyó halálakori értékét kell figyelembe venni az örökösödési illeték kiszámításánál?
1990. évi XCIII. törvény [ Itv. ]
3. § (1) Az öröklési illetékkötelezettség az örökhagyó halála napján keletkezik.
Ezt hogyan kell értelmezni?
Esetleg van-e valami más szabály, ami alapján az örökösödési illetéket kiszámítják?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02