8 napon belül gyógyuló sérülés

Marci85 # 2006.12.06. 12:18

Kedves fórumozók!

Édesanyám az imént hívott, megjöttt a levél, miszerint 30e Ft büntetést kaptam, valamint 2 hónapra be akarják vonni a jogosítványomat.

A jogsimra azonban nagy szükségem van, rendszeresen szállítom az idős nagyapámat, illetve a barátnőm rokkant nyugdíjas édesanyját.

Mi a módja a fellebbezésnek? Remélhetek ettől valamit?

Köszönöm,

Marci

Traffic # 2006.12.06. 18:46

T. Marci85!

Egy másik topikban írtam egy hozzászólást, amely a te esetedre is illik, beemelem ide.
T. Fifuka!

... Ha még van idő, kifogással kell élni a határozat ellen. A kifogásban le kell írni, hogy a szabálysértést elismered, tettedet megbántad, a történteket mélységesen sajnálod. Kéred azonban az eljáró hatóságot, hogy tekintsen el a járművezetéstől való eltiltástól, tekintettel arra, hogy munkád elvégzéséhez a vezetői engedély megléte feltétlenül szükséges. Vezetői engedély hiányában munkahelyed elveszíted, megélhetésed veszélybe kerül, egzisztenciális gondjaid támadnak.
Mellékletként csatolni lehet munkáltatói nyilatkozatot, melyben a munkáltató nyilatkozik arra, hogy miért kell a munkaköröd betöltéséhez a vezetői engedély és ennek hiányában nem tudnak tovább alkalmazni. Ha még valamit fel tudsz hozni a jogosítvány szükségességének bizonyítására, azt tedd meg.
Súlyosbítani nem fogják a büntetést, ettől ne tarts.
Két lehetőség van a kifogás benyújtása után:

1. az elsőfokú szabálysértési hatóság elfogadja a kifogást és enyhíti a büntetést
  2. nem ért egyet a kifogással és továbbítja a másodfokú szabálysértési hatósághoz, azaz a bírósághoz az ügyedet és a bíróság dönt.

A bíróság kétféleképpen dönthet:

1. helybenhagyja az I. fokú hatóság döntését
  2. enyhíti a büntetést.

Ha jól tudom a bíróság döntése ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

Traffic # 2006.12.06. 18:48

Azt még hozzátenném, hogy hasznos lenne a kifogáshoz csatolni a mozgáskorlátozott igazolványokat, esetleg a rendelkezésre álló orvosi papírok másolatát, stb.

Marci85 # 2006.12.06. 19:57

Kedves Traffic,

köszönöm szépen az információkat.

Még annyi kérdésem lenne, hogy a beadott kifogásnak halasztó hatálya van? Tehát ha beadom a kifogást, és elutasítják, akkor az elutasítás után kezdődik a két hónap, ugye?

Köszönöm.

Traffic # 2006.12.06. 20:08

A két hónap a határozat jogerőre emelkedésének napján kezdődik (már ha marad az eltiltás). Ez után kell leadni a vezetői engedélyt az okmányirodában.

A legjobbakat!

essossze # 2012.11.07. 13:03

Tisztelt Fórumozók!
Hétfőn délután okoztam egy balesetet. A helyzet a következő volt: délután, sötét volt már (olyan 5 óra fele) szakadó esőben elütöttem egy kismotorost (50 köbcm). Én balra akartam kanyarodni egy kis utcába, a motoros állítólag szemből jött, én nem láttam. Az ő elmondása szerint azt látta, hogy indexeltem megálltam, majd megkezdtem a kanyarodást, de mivel sem előtte, sem közben nem láttam a motort, ezért elutöttem. az én kocsimon csak a bal oldali kerék fölötti elő panel dérült, ő viszont 8 napon túli sérüléseket szenvedett (gondolom a csúszós eős út is nagyon megdobhatta, mivel ha megálltam, túl nagy sebességgel nem közlekedhettem) Szemből úgy 200 m-re volt eg autós, gondolom az vakíthatott el, plusz az eső.
A nagy gond többek közt az, hog nem emlksem semmire, bár nem sérültem meg, de az ijedség miatt teljesen kiesett minden. Rögtön megállam, odaszaladtam, megvártam a mentőket és a rendőröket, segítettem amiben csak tudtam.
A rendőrség helyszínen felvette az én vallomásomat, de a motorost azelőtt elvitte a mentő mielőtt kiérkeztek volna, így az ő vallomását nem vették föl, és a kórházba sem történt még meg. Akkor elmondtam a redsőröknek valamit, már arra sem emlékszem, hogy mit (nagyonnagyon megijedtem), de tudom ezerszer hangsúlyoztam én most is azt állítom, nem láttam. Azt elmondtam nekik, hogy nem volt párs az ablak, teljes erővel ment az ablaktörlő és hogy kifogástalan állaotban van a kocsim (reélem nem volt hülyeség).
A motorost azóta is állandóan látogatom, tényleg szivemen viselem a történteket, de nem tudhatom mire számíthatok, milyen büntetésre (pénzbírság, eltiltás?).
Én biztos nem mentem gíorsan, de nagyon nagyot esett a motoros, ígyhát nem tudom, ő szabályosan vezetett-e. Nem tudom mit tegyek.
Azt kérdezném még, hogy 10 éve van joosítványom, több mint 2 éve egyszer megbüntettek gyorshajtásért (30 helyett 52, 30e forint bírság volt), amugy sose vezetek szabálytalanul, ezt bárki tanusíthatja. Illetőleg tavaly májusban a közterületfelügyelet szabálysértésért (a lakásom előtt homokon parkoltam, ezért roncsolódott zöldterületen való parkolásért feljelentettek a városházán és 5e ft bírság volt) megbünetett, ez súlyosbítókörülményne számít?

Válaszukat előre is kszönöm!
essossze

Véleményem # 2012.11.07. 14:32

Ezek a bírságok nem súlyosbítanak. A motoros vallomása nélkül nem tudom kit hoznak ki felelősnek. Vagy téged vagy csak őt, vagy 50-50...
Mivel van 8 napon túli sérült így ha jól tudom akkor a bíróságra kerül majd az ügy, nem a rendőrség dönti el, hanem a bíró. Lehet figyelmeztetés, pénzbírság vagy egyéb...

essossze # 2012.11.07. 16:17

Válaszát köszönöm!
Épp most voltam benn a motorosnál a bokája zúzódott, a csípőficamát még aznap este helyrerakták, holnap műtik, kiveszik a letört pici csontdarabot. Valószínüleg én voltam a vétkes, mert nem láttam, nekem is azt mondja, hogy megálltam és indexeltem a kereszteződésben teljesen szabályosan, majd elindultam, a motor hátulját kaphattam el. Állítólag a biztosító fizeti a személyi sérülésből követkeő károkat is, őt megkeresték ez ügyben egy jogsegély szervezettől. Számíthatok akár börtönbüntetésre is?

balesetijogasz # 2012.11.07. 16:27

A motoros egyenesen akart továbhaladni, ezért mindenképpen elsőbbsége volt. Mivel kis motorrol van szó a gyorshajtás sem jöhet szóba, vagyis a felelősség kérdése egyértelmű.

De nem kell megijedeni, mert ha már az első kihallgatás alkalmával elismeri a felelősséget, akkor lehet indítványozni a közvetítői eljárást. Erről itt lehet bővebben olvasni: www.balesetijogasz.hu/bíróság-helyett-közvetítés

Ha nem megy a közvetítői, akkor a bíróságra kerül az ügy, ahol a beismerő vallomás jelentős enyhítő körülmény, pénzbüntetés várható.

Üdvözlettel:
balesetijogasz