Kerestem. Sehol sem akarták elhinni, de megtörtént. Viszont én már csak kiszedetni akarom. Ami lehet, h nagyon sokba kerül. A kérdés az, h a kereskedővel mit tehetnék.
Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?
Azia kati05!
Egy nagyobb erteku auto eseten mindenkepp bevonnek egy jogaszt.
Igen, én is gondoltam rá. Csak előtte kicsit tajákozódni akartam, hátha valaki tud előtte is valami okosat mondani azzal kapcsolatban, h mégis mennyi esélyem van velük szemben.
Ha az adásvételin az eladó egy magánszemély, akkor a kereskedéssel szerintem jogilag semmit se tehetsz. Vedd fel a kapcsolatot az eladóval, de sajnos ez esetben sem túl jók az esélyeid, mert nem fogyasztói szerződést kötöttél, ezért minden bizonyítási teher rád hárul.
Köszönöm szépen! Sajnos pont ettől tartottam.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Magánszemélytől vásároltunk autót 3 napja és már akkor is gondja volt az autónak de ő ezt másra fogta ami kis tétel lett volna.Mint most kiderült komolyabbak a gondok és több száz ezer forint a javítás.Mit tehetek ilyenkor az eladóval szemben?Ő nem tájékoztatott semmi féle hibájáról az autónak.
Adi,
Magánszemélytől vásárlás esetén szavatossággal tartozik az eladó a Ptk. általános szabályai szerint, de neked kell bizonyítani, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt.
Felszólíthatod a javításra, vagy kijavíttatod, és a javítás kifizetésére.
Ha ezt elutasítja, akkor neked kell perelned bíróságon, és neked kell bizonyítani hogy az eladó hibásan teljesített, vagyis a hiba megvolt már akkor is, amikor megvettétek. Ha vitatja, szakértőt rendelnek ki, és az dönti el.
Olyan lehetőségem nincs,hogy vissza kell vennie az autót ha en visszaviszem neki,mert hibássan tájékoztatott?Vasarlas ota 3 nap telt el.
Kérheted, hogy visszavegye, megemlítheted neki a polgári pert, de nem köteles visszavenni, ha elutasítja, nincs mást út csak a per.
Sziasztok!
Kerek egy hete vettem egy elég olcsokocsit. Mikor megvettem alá néztem egy kicsit nem volt veszes a rozsdesodás. Viszont mikor ma a szomyeget felemeltem két nagy lyuk volt ott anyira rozsdás... Egyből felhívtam a kereskedőt hogy ez a bajom van es hogy kerem vissza a pénzt. Mivan ha nem akarja vissza addni a penzt?! Mivel igy életveszélyes vele közlekedni.. bármikor szettorhet alattam. Mi a teendő ilyenkor. (Nincs még átírva a nevemre a kocsi)
hjakérem az "óccókoci" mind ilyen,(azért olcsó) miért nem előtte emelted fel a szőnyeget,Én biztos elhajtanálak,,,ne kelljen már gombokért vett 30 éves romhalmazt kiválónak minősiteni,,persze a hazai vevők nagyon igényesek,,üres zsebbel,tudnám mire...? (megoldás: TÁBLA LEMEZ==>LAKATOS+üregvédő-alvázvédő,=2 nap)
persze lehet kifogni jó vételeket,DE érteni kell az autóhoz és az sem árt,ha szerelő vagy...sőt....igyjártáááál..
Markoka,
„Egységes a bírói gyakorlat abban, hogy amennyiben a gépkocsi életkora, futásteljesítménye, általános állapota (használtsági foka) alapján következtetni lehet bizonyos hibákra, az ezzel járó kockázat a vevőt terheli és az eladó mentesül a szavatossági felelősség alól.”
Kellő gondossággal eljárni fogalmába minden bizonnyal beletartozik a szőnyeg felhajtása is.
Egyébként az adásvételi szerződésed szerint is egy autókereskedő cégtől vásároltad az autót, vagy csak bizományos közvetítő volt? Mert az sem mindegy.
Sziasztok!
2018.11.03-án szombaton vásároltam egy autót egy kereskedőtől. Miután átvettem a gépjárművet egy rövid kitérő után elindultam haza (kb.100 km) az autóval. Nagyjából 60-70 km-ig jutottam, mert a vizhőfok mérő mutató a tilos tartományba került, és a vízhőfok lámpa is világított. Akkor még kisebb hibára gyanakodtam, ugyanis nem hallottam hogy bekapcsolt volna a ventillátor. Tegnap az autó papírjai között megtaláltam az eladó telefonszámát, akitől a kereskedő vette a gépjárművet. A hölgy készségesen tájékoztatott, hogy az autót motorhibásan értéksítette a kereskedőnek, amit az adás-vételi szerződésben fel is tüntettek. Nagy valószínűséggel hengerfejes, és a ventilátornál is van valamilyen hiba az előző tulajdonosa szerint, amire ő már nem akart 100e+ Ft-ot költeni, ezért döntött az eladásnál az én vételáramhoz képest persze töredék áron. A hibáról a kereskedő engem nem tájékoztatott. A kereskedő olajat cserélt benne (már itt kellett volna gyanakodjak), meg ott, hogy nem emlékezett, hogy az autót trélerrel hozták-e el az eladótól vagy lábon. Az autót csak én néztem át. Az olaj betöltő sapkája sem volt trutymákos, a hűtővíz is tiszta volt, a kipufogóból nem tűnt fel hogy fehér füst jött volna.
Hívtam a kereskedőt aki természetesen elzárkózott a visszavásárlástól, esetleg olcsóbban lenne hajlandó visszavásárolni az autót. Szerinte sántít a történetem, mivel nem akkor hívtam fel amikor leálltam a felforrt hűtővíz miatt.
Hozzáértő tanácsára lennék kíváncsi, a savazást ha lehet mellőzzük.
Előre is köszönöm a segítséget!
Az kimaradt, hogy egy 6-700.000 Ft-os 15 éves benzines kisautóról van szó.
Tiko,
Határeset. Szerintem lehet keresnivalód.
Alapesetben a szavatossági igények érvényesítésének a Polgári Törvénykönyvben meghatározott szabályai vannak.
Fogyasztói szerződés esetén (ha az adásvételi szerződésedben is a kereskedéstől, cégtől vetted) az első hat hónapban felmerülő hibák esetén a bizonyítás megfordul, és a kereskedésnek kell bizonyítania, hogy nem hibásan teljesített.
Bizonyos esetekben mentesülhet az eladó a felelősség alól. Ilyen például, az, ha a vevő a hibát ismerte, vagy a kellő körültekintés mellett ismernie kellett.
Egységes a bírói gyakorlat abban, hogy amennyiben a gépkocsi életkora, futásteljesítménye, általános állapota (használtsági foka) alapján következtetni lehet bizonyos hibákra, az ezzel járó kockázat a vevőt terheli és az eladó mentesül a szavatossági felelősség alól.
Fontos körülmény azonban az, hogy az eladó tudott a hibákról, és arról nem tájékoztatott. Ha az eredeti eladó adásvételijében benne vannak - tehát bizonyítható, hogy a kereskedő tudott róla -, a Tiedben meg nincsenek, tehát nem bizonyítható, hogy tájékoztatott róla, akkor azért ez megalapozhatja a hibás teljesítést.
Mindent egybevetve egy ilyen korú és vélhetően magas futásteljesítményű gépkocsi esetében, ahol gondolom a vételár is alkut követően került meghatározásra, nem könnyű dolog szavatossági igényt érvényesíteni, de nem is feltétlenül lehetetlen.
Először is érdemes írásban a hiba és az igény megjelölésével bejelenteni a szavatossági igényt. Kérd, hogy javítsa meg az autót, vagy mivel a hiba súlyos, elállsz a szerződéstől, és kéred vissza a pénzedet.
Hivatkozz a Ptk. 6:157§-6:159§-okra.
Nem tudjuk, milyen állapotú az autód, az életkorából a futásteljesítményéből, és az elhasználtsági fokától függően nem mindíg lehet érvényesíteni a szavatosságot. Egyszerűen fogalmazva egy ránézésre is hulladék roncstól nem várható el, hogy hibátlanul működjön. De a vételárból és az autó életkorából arra gondolnék, hogy itt nem ez a helyzet, úgyhogy egy levelet megér a dolog.
Persze, ha a kereskedő elutasítja az igényedet neked kell majd perelned.
Köszönöm a gyors választ!
A kereskedő mint egyéni vállalkozó van feltüntetve az adás-vételin és persze a forgalmi feljegyzésében is.
Ilyen esetben mi a helyzet?
Ami rejtély számomra, hogy az eredeti eladó (aki 2006 óta birtokolta az autót mint második tulajdonos) és a kereskedő között a forgalmi hivatalos rovatában szerepel egy másik tulajdonos is, aki mindössze másfél hónapig birtokolta az autót. Neki nem lett kiállítva új forgalmi, csak a neve van tollal bevésve az eredeti eladó nevére kiállított forgalmiban.
Gondolom ez valami trükk lehet, ha perre kerül a sor akkor a kereskedő letagadhassa hogy tudott a hibáról, mivel nem az eladó hölgytől vásárolta közvetlenül az adás-vételi szerint.
Ki van ez találva.
Egyébként lekérdeztem a rendszám alapján, 100.000 km van benne. A futásteljesítmény egyenletes mértékben emelkedett az évek során. Körbemértük, javítva is csak a hátsó lökhárító lett márkaszervizben az autó 3 éves korában.
„A kereskedő mint egyéni vállalkozó van feltüntetve az adás-vételin és persze a forgalmi feljegyzésében is.
Ilyen esetben mi a helyzet?”
Az jó, mert fogyasztói szerződés, neki kell bizonyítania, hogy szerződés szerint teljesített.
Ha a hiba nem nyilvánvaló (tehát kellő gondosság mellett sem kellett felfedezned), és nem következik az autó állapotából várhatóan, akkor
Igen, az a plusz bejegyzés gyanús, ha az eredeti eladó nem a kereskedőnek adta el - ez csak rajta van az ő adásvételijén -, hanem közbülső emberen keresztül vette, akkor hivatkozhat arra, hogy nem tudott a hibáról, de nem számít, a rejtett hibákért is szavatossággal tartozik, akár tudott róla, akár nem, ha nem sáros, akkor hárítsa tovább ő a saját eladójára.
Egy ajánlott tértis levél elküldése mindenképpen megpróbálandó. Írjál bele bírósághoz fordulást, meg hogy szavatossággal tartozik a rejtett hibákért is, satöbbi, satöbbi, a lényeg, hogy lássa, hogy tisztába vagy a jogaiddal, hátha akkor nem fog szívózni, és belemenni egy neki is kétséges (vagy inkább bukó) perbe sok plusz költséggel.
Aztán a választól függően lehet továbblépni, ha megtudod Te is az ő álláspontját.
Ha a hiba nem nyilvánvaló (tehát kellő gondosság mellett sem kellett felfedezned), és nem következik az autó állapotából várhatóan, akkor akár esélyed is lehet egy perben.
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy az eladó kikötheti-e az adásvételiben, hogy a vevő a szavatosságról és a PTK-ban rögzített minden ezzel kapcsolatos jogáról lemond (rejtett hibák, később előforduló hibák). Ha bármilyen hiba előfordul, semmilyen felelősség nem terheli? Kereskedésből vásároltam. Köszönöm!
- ezért az ilyen bejegyzések,mint a: "megtekintett,kipróbált állapot utáni reklamációnak helye nincs"-és hasonló bejegyzések,teljesen feleslegesek,az csak paraxtvakitás-élrettentés a vevő irányában,de mint mondtam,nem biztos,hogy igazam van,csak igy tudom,,,:-)))
Az a lényeg hogy az ilyen kikötés semmis.
Mintha ott sem volna.
Amúgy nagyjából igazad van.
:)
Azt azért tegyük hozzá, hogy csak fogyasztói szerződések esetén nem lehet eltérni a vevő hátrányára a szavatossági jogoktól, és a kérdező esetén - ha valóban egy kereskedés szerepel az adásvételijében - ez a helyzet.
De ha a "kereskedésből vásároltam" pongyola megfogalmazás, és az eladó egy magánszemély papíron, akkor az igenis kizárhatja a szavatossági jogokat, ha közös akarattal ebben megállapodnak.
Rendben, tegyük hozzá.
:)
Tisztelt Fórumozok
segítséget szeretnék kérni.
Külföldön vásárolt autónkról kiderült, hogy 6 hónapos korában összetörték. Ez nem is nagy probléma szépen kivan javítva. De a javítás során a szakszerviz újraütötte az alvázszámot ez a magyarországi márkakereskedés szerviztörténetében is levan írva. De nem adnak ki róla hivatalos szerviztörténetet. Az eladó (kereskedő) 3 hete ígéri, hogy kinn Németországban intézi a papírokat, de nem nagyon történik semmi.... Enélkül az igazolás nélkül nem tudjuk Mo-n forgalomba helyezni.
Szakértővel megnéztük az autót teljesen eredeti mindene... tehát nem lopott, az egyéb azonosítok rendben vannak!
Van valakinek vmi ötlete???
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02