Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

Pandaronk # 2016.02.25. 06:17

Tisztelt Jogi Fórum!Tavaly decemberben hozzám került egy 20 éves 3.5 ritka,gyönyörű amcsi autó nyitott adás-vételivel!Megnéztem még mielőtt megvettem az ügyfélkapun, semmi gond,forgalomba van,ráadásul friss műszakival tökéletes!januárban is néztem, és semmi gond!Közben javítgattam, csinálgattam,vezérmű,önindító,üzemanyagszűrő stb.közel 120.000ft ráköltés, most már rendbe(gondoltam)minden!Új év, átíratom a kocsit!Nézem megint az ügyfélkaput, látom nincs forgalomba!Hoppá!!Annyit sikerült megtudnom, hogy kitiltott lett a forgalomból!Nálam az az adásvételi,amit az autókereskedés és a tulajdonos megkötött egymással, meg az autókereskedés által kitöltött nyitott adás vételi!Forgalmi ,törzskönyv nálam,az eredeti tulaj nevére szól!
A Kft. nincs bejegyezve rá!Kft nem áll felszámolás alatt, tehát élő, megnézettem!
Annyi lenne a kérdésem,hogy átíratható-e így a nevemre a jármű?Sajnos nem vettem volna meg, ha figyelmes vagyok, és megnézem a tulajdonos változást a forgalmiban,de nem tudom, hogy egyáltalán autókereskedések a nevükre szokták-e íratni!?!
Azért szeretném megtudni,mert nekem nem mondhatnak semmit a hivatalban, hogy mi lett a járművel,miért tiltották ki a forgalomból csak a tulajdonosnak!Ráadásul abban az adás vételiben van egy áthúzott rész, mert rossz helyre írta az eredeti tulajdonos az adatait, mert a nevéhez írta a születési dátumát, de mellé írta a megfelelőt!Erre mondta az ügyintéző, hogy így meg pláne nem fogadják el az adásvételit, amit az eladó-és Kft közt köttetett, mert javítás nem lehet egy okiratban!BUMM!Ha adóhátralék van rajta, kifizetném,vagy bármi!Csak sajnos se a tulajt, se a kereskedőt nem tudom elérni!
Köszönöm a segítségüket előre!Szép napot mindenkinek!

guba" # 2016.02.22. 18:01

Tisztelt fecces!

Ha a kereskedőtől vette a kocsit, akkor vele szemben tudja a szavatossági igényét érvényesíteni.
A leírtak alapján úgy tűnik ehhez nem árt, ha egy ügyvéd segítségét kéri.

guba" # 2016.02.22. 17:55

Tisztelt Zoli!

Adtam jogi segítséget, legfeljebb nem elégedett vele. Én nem fikáztam le az Ön kocsiját, olvassa el újra amit írtam!

fecces # 2016.02.18. 07:59

Tisztelt jogi fórum!
Ez év január 25.én vásároltam egy Citroën C5-ős autót aminek gyártási éve 2013.06.hó. 165.000 km van az autóba. Franciaországból lett behozva ahol az üzembetartó kint kötött +1 év garanciát. 2,5 éves autót vettem 4.000.000 forintért. A próbavezetés alkalmával alapjáratkor hallottam valami hangot ami a motortérből jött és szóvá tettem. Mivel a jármű nem volt forgalomba helyezve azt mondták megnézetik és úgy adják majd át nekem, hogy minden rendben. Átment az autó a vizsgán boldog volt a család. Az autókereskedő azt mondta kB 10.000,- forintos tétel egy tartó bak. Kicsit zavart de csak alapjáraton vibrált az autó. Másnap szervizbe vittem a kötelező cseréket végrehajtatni és átnézetni az autót. Sajnos közölték, hogy a motortartók cseréje csak anyagárban 120.000,- ft.
Kereskedőnek elmondtam mi a helyzet. Megértette, telefonál, érdeklődik, stb, stb.... Következő telefonálásomra közölte, hogy a volt tulaj max. az anyag árának a felét hajlandó kifizetni azaz azt sem mert ő vásárolja meg eredeti alkatrészekben és én fizetem annak a felét és a szerelés költségeit. Citroën szalonban érdeklődtem a meghosszabbított garancia felől, amire azt válaszolták, hogy én itt kifizetem az anyag és a szerelési díjat itthon és Franciaországban ahol a garancia köttetett visszakapom a pénzemet. Ezt közöltem a kereskedővel, de ö ugyanazt mondja mint az előzőekben.
Ráadásul én a kereskedőtől vásároltam, mivel sejtésem sincs kié volt az autó. viszont a kereskedő azt hajtogatja, hogy ö csak közvetítő volt.
Jelenleg tanácstalanul állok. Segítségüket, tanácsukat kérném.

jelly # 2016.02.16. 07:04

Az autó egy Aveo. 600000-ért vettem. És teljesen sérülésmentesen adták. Erről még hangfelvételem is van. Mert felhivtam az eladót és megegyezést kértem. Elmondtam a hibákat amit találtak... És elismerte ott is, hogy sérülésmentesen adta az autót.
Üdv,
Zoli

jelly # 2016.02.16. 06:58

Tisztelt Ügyvéd!
A kocsinak 3 elemét cserélték annyira összetört. Amit hegeszteni kell, az tartja a kocsi bal elejét. Van olyan elem, amit dróttal kötöttek össze. És itt sok mindent nem írtam le. Hozzá teszem, a kocsi jól nézett ki kívül belül. Most viszem szakszervizbe, hogy kapjak egy hivatalos állapotfelmérést. És az eladó úgy adta el, hogy semmi baja. nem hiába írtam bele. És elnézést, de jogi segítséget kértem, nem lefikázást. Hogy hova fordulhatok ezzel. Az utolsó megtakarításunkat tettem bele, hogy kisfiamat is ha kell azonnal tudjam vinni orvoshoz... Tehát ha kérhetem. ha el is mondja valaki hogy mi a véleménye, az mellett érdemben is adjon választ. Hozzá teszem, gondolom ön sem javítgatná a kocsiját, hanem mint ügyvéd, megkeresné az embert és számon kérné.
Köszönöm

guba" # 2016.02.13. 11:07

Tisztelt Zoli!

Nem írta, hogy milyen autót vett, mennyiért vette, de az kiderül, hogy legalább 10 éves. Ha csak nem teljesen sérülésmentesként kínálták, ilyen korú kocsinál egy lámpa cseréje és néhány elem javítása vagy cseréje ha a javítás nem kirívóan szakszerűtlen nem alapoz meg önmagában szavatossági igényt.
Az ilyen sommás kijelentéseket, mint "tropa az egész" illik óvatosan kezelni, mert sokszor az van mögötte, hogy az egyik szerelő jól lefitymálja a másik munkáját, hogy a várhatóan drága javításra felkészítse a kedves kuncsaftot, aki aztán dühödten rohan vissza az eladójához.
Majdnem biztos, hogy pénzben is és időben is sokkal jobban jár, ha megegyezés hiányában kijavíttatja az ABS-t, meghegeszteti, amit kell és megpróbál örülni az új kocsinak.

jelly # 2016.02.12. 07:59

Tisztelt Segítő,
2016.01.23 vettem egy 2006.12.13-ban forgalomba helyezett autót. Az eladó egy személy volt aki egy autókereskedés képviseletében árulta egy erre létrehozott nettes oldalon a kocsit. Azt mondta, hogy semmi baja. Mentünk egy kört, és tényleg tipp-topp volt kinézetre kívül belül. Az ABS jelzett de azt mondta, csak a visszajelző rossz. Tegnap elvittem megnézetni, mert olyan lett a kocsi mintha turbó kapcsolt volna . És ott ki is derült, hogy át lettem verve. A kocsi bal eleje tropa belül. Nincs összehegesztve egy nyúlvány, cserélt a lámpa, abs egyik sem jelez, ... 3 elem nem a sajátja. Egyszóval kamu az egész autó. az eladót hívtam, ő tagadott, majd azt mondta, hogy ma fel hiv.Jogilag mire számíthatok? Az adás vételin sem lett semmi hiba feltüntetve és felvettem a tegnapi beszélgetést, amiben elismeri, hogy nem tájékoztatott semmiről, és persze mint eladó nem is tudott róla.
Köszönöm, Zoli

bokipub74@gmail.com # 2016.02.11. 11:35

De igen mentem,1 kis kört lámpás kereszteződésben max 40km/h-al és hazafelé mikor jöttünk péntek este stb akkor vettem észre, hogy kanyar vételnél jobbra/balra t@k mindegy kb 60 tempónál visszaüt a kormány!Ennyi tömören, már következő hét elején reklamáltam a kereskedőnek ......., azóta a huzam-vona semmi! :)Ja igen meg a kompresszió bajok, annyi erő nincs benne, hogy hidegen be induljon a diesel.....

Szomorú örökös # 2016.02.11. 05:16

bokipub74@gmail.com

Bocsi, de szerintem így nem szabad autót venni. Komolyan nem mentél vele egy méter próbautat sem? Ha kipróbálod, akkor ezek egyből kiderültek volna. Törött rugó, szervó-hiba, csapágyak, nagyon amatőr az, aki így is megveszi a kocsit.

bokipub74@gmail.com # 2016.02.10. 22:20

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy adás-vételt követő probléma felmerülésével kapcsolatosan.
Másfél hete vásároltam egy használt gépjárművet, ami úgy került eladásra, hogy a központi zárja nem működik, de egyéb hiba nem volt közölve, így rögzítve sem a szerződésben.
Hazahozatalt követően elvittem az autót a saját szerelőmhöz, hogy a kötelező köröket lefussuk (olajcsere, eredetiség vizsga, általános áttekintés stb.). Ekkor derült fény a következőkre:
A szerelőm hidegen beakarta indítani az autót, ami nem indult, és felvillant a stop lámpa. Ezt követően kivette az izzítógyertyákat megnézni, és egyúttal mért is egy kompressziót, amiből kiderült, hogy az egyes hengerben 7 bár, a kettesben 10 bár, a hármasban 17 bár, míg a négyesben 26 bár nyomás volt. A fentiekből azt a következtetést vonta le, hogy nincs a motorban erő, és e miatt sem indul az autó hidegen (A diesel autó km óra állása megvásárláskor 270e km volt). További átnézés során újabb probléma merült fel, mégpedig, hogy a kormánymű hibás, balesetveszélyes, nem javítható, bal első teleszkóp rugója törött, hátsó futóműbe a csapágyak szét vannak kopva.
Segítséget abban szeretnék kérni, hogy valaki megtudná-e válaszolni, hogy a kereskedésből megvásárolt autónál az általam felsorolt utólagosan kiderült problémák beleférnek-e a törvény által adott szavatossági fogalomkörbe?
Természetesen az értékesítővel felvettük a kapcsolatot, de csak a huza-vona megy, mert a szerelőnk szakvéleményét nem fogadja el, és most azt mondja, hogy a saját költségünkön tréleren juttassuk vissza hozzá az autót, ami 300 km, miután majd megállapítja, hogy mi terhelheti őt. :) Mondtam, hogy vegye vissza az autót, javíttassa meg, és adja el valaki másnak, de ettől jelenleg elzárkózik. Mivel tudnám ezt elérni?
Én nem akarok még többet berizikóztatni, hiszen jelenleg ott állunk, hogy a szerelőnk úgy mondta a javítási költséget, hogy magasabb, mint az autó vételára.
A végére pedig még egy probléma, hogy az átiratásra rendelkezésre álló idő pár nap múlva letelik. Mitévő legyek? Félek, hogy ha a nevemre kerül az autó, akkor kevesebb esélyem lesz vele szemben fellépni.
Mindenki segítségét előre is köszönöm!

civicmiki # 2016.02.10. 09:36

Rexor!

Ilyenkor kell eredetiség vizsga is?
Mivel az autót TK, így a mozgatása némileg nehézkes!

Rexor # 2016.02.10. 09:34

Ugyanaz mint a normál adásvételnél, csak tájékoztatni kell a vevőt arról, hogy a gépjármű ki van vonva a forgalomból.

civicmiki # 2016.02.10. 09:23

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan kérdésben kérném a segítségüket, hogy tavaly Októberben "sikeresen" összetörtem édesanyám autóját, melyet most a hétvégén valaki megvenne tőlünk.
A rendőrség azt mondta eladhatom.
Ki van vonva a forgalomból ideiglenesen.
Mi ilyenkor az adás-vétel menete?
Mintha csak egy rendes autó vásárlás lenne, vagy hogy működik a törött autó adása/vétele?

A válaszokat előre is köszönöm!

pappcs # 2016.02.01. 10:00

Vlad Már megint jön a szokásos csalózás, átverőzés és gerinctelennek nevezés...

Azt kel megérteni, hogy akkor írunk alá valamit, ha elolvastuk! Utólag mire fel reklamálsz?! elolvasta, hogy megtekintett állapotban vette át és ennyi. Semmi értelme nincs a pernek mert (nagyon helyesen) el fogják utasítani. akinek makulátlan új autó kell garanciával, az menjen a szalonba és fizesse meg az árát!

pappcs # 2016.02.01. 09:58

Az adásvételi szerződés teljes bizonyító erejű magánokirat. Attól, hogy valami micike egy kávé és egy körömreszelés közt nem fogadja el és nem írják át, az semmit nem jelent, de főleg nem jelenti a pénz elbukását. Az autó tulajdonjoga egyértelmű. ha meg nagyon hőbörögnek a picsák, akkor hamisíts egyet egy olyan formátumra amit egy ilyen agyatlan betanítottmunkás picsa is ismer és azonnal átírják. Igen, ez magánokirat hamisítás, viszont nem hinném, hogy bárki emiatt feljentést tenne. Ezek a semmire való micikék meg örülnek neki ha megtalálják a bekapcsoló gombot a számítógépen, nem hogy aláírás után nyomozzanak. (nincs is joguk rá, a kéttanús szerződést meg a törzskönyvet el kell fogadni)

Krisztinka01 # 2016.02.01. 09:49

Tisztelt Cím!

Vásároltam 2016.01.24-én egy gépjárművet. Törzskönyvet és forgalmi engedélyt is megkaptam. Az adásvételit is kitöltöttük, azonban az okmányirodában kiderült, hogy az adásvételi 2012.év előtti és azóta új nyomtatvány van. Az eladót nem érem el. Mit tudok tenni? Nem tudom a nevemre iratni az autót, és elbuktam a pénzem! Segítséget kérni, mi a teendő?

Köszönettel!

Vlad # 2015.09.28. 10:31

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám vásárolt egy használt autót, amit csak ő egyedül nézett meg. Amikor felhívott, áradozott az autóról és egy szóval sem említette, hogy valami baja lenne és arról persze a kereskedő sem tette említést. Másnap visszamentünk ketten, mert itthon megmutattam neki 1-2 dolgot, ami alapján nyilván való, hogy az autó sérült volt. A fickót,aki a kocsit eladta nem találtuk ott aznap. A céginfo szerint a Kft. fő profilja a gépjármű kereskedelem, ehhez képest egy autómoso ad otthont az üzletnek. Telefonon értük el az illetőt, aki persze állítja, hogy elmondott mindent az autóról, ami persze hazugság.
Azóta kiderült a hétvégi esőnek köszönhetően, hogy a kocsi mindkét oldalon beázik a hátsó ajtóknál, plusz lyukas a kipufogó és el van törve a légszűrőház támasztó lába is.
Én ma elmentem és beszéltem a "kereskedővel" és a szemembe hazudott,hogy ő mindent elmondott és ezt le is írták. Kérdeztem, hol? Mire ő: a szerződésen rajta van. Na mármost azon annyi van a megjegyzés rovatban, hogy "Az eladó tájékoztatta a vevőt a gépjármű állapotáról". Neki ez bizonyíték, nekem nem.
Az autót nem hajlandó visszavenni, azt mondta, ezzel nincs ideje foglalkozni, menjek és pereljem be. Azon is meglepődött, hogy szavatossággal tartozik. Ő úgy gondolja (ki is mondta) használt autót vettünk, akkor mit várunk? Hogy ő fizesse a javításokat és az alkatrész cseréket. Én mondtam, hogy úgy bizony!

A kérdésem az lenne:
Bátran mehetek perelni, és az eredeti állapot visszaállítását kérni? Apám igazából ezt a hercehurcát szeretné elkerülni, de én nem nyugszom, amíg az eladó rá nem fizet a gerinctelenségére.

A válaszokat előre is köszönöm!

bela67 # 2015.09.24. 14:11

Tisztelt fórumozók!szerintetek van-e? keresnivalóm egy autókereskedővel szemben, hogyha a hirdetésében ez áll:ABSZOLÚT SÉRÜLÉS ÉS FESTÉSMENTES,KIFOGÁSTALAN. Utólag kiderül,hogy ez nem így van. Az autót 2 hónapja vásároltam. Szerintetek mit lépjek,kihez forduljak.
Üdv.

Rexor # 2015.09.10. 08:34

Szerintem nem sokat, ez még jóindulattal sem tekinthető rejtett hibának.

Tomi71 # 2015.09.09. 20:57

Jó estét!

Kis segítséget szeretnék kérni az alábbiakhoz:

3 napja vásároltam egy gépkocsit, amit úgy hirdetett az eladó, hogy navigációval rendelkezik.
Mivel a vásárlás időpontjában a navi- nem működött ( az eladó szerint hiányzott a cd), így kipróbálni nem tudtuk. Ma elvittem egy szervizbe és ott közölték, hogy bár az autó rendelkezik navi előkészítéssel, de az autóban gyárilag nem szerelték be a navi kezelő egységet (kb. 100e. Ft).
Az eladó elzárkózik mindenféle kompenzációtól.

A hirdetés weboldalát elmentettem, így bizonyítható, hogy az autót navival hirdette.

Mit tehetek? -azon kívűl, hogy leírjátok, hogy mekkora barom vagyok...

Szomorú örökös # 2015.08.08. 18:07

Amikor mentem az autóért, és már a nevemen volt, alá volt írva minden papír, indultam volna el vele hazafele, egy éles bal kanyar után, az első futóműnél furcsa kopogó hangra lettem figyelmes. Az autót azonnal vissza is vittük a kereskedésbe, és mondták, hogy elfelejtettél megjavíttatni a futóműnél lévő hibákat. Hozzá teszem azt is, hogy az anyós oldali ajtó se nyílt ki, és a tetőt, amikor leengedtem, akkor a csomagtartó sem záródott vissza rendesen.

Hogy őszinte legyek, ez az autó vagy nagyon-nagyon olcsó lehetett, vagy a vevő nem volt elég figyelmes.
Előbbi esetben szerintem gerinctelenség az eladót vádolni bármivel is ezek után.

Az autó futóművét elvileg meg is javították, majd trélerrel elhozták nekem Vácig, hogy ne keljen újra autóznom Kápolnára.

Egy cseppet se volt gyanús, hogy nem a saját lábán érkezett a kocsi? :-)

Miután elhoztam, kiderült, hogy a 4 gumi annyira kopott már, hogy a fémszálak szó szerint a kezemet bökdösik, valamint, a fékek rettenetesen kopottak, így nem mertem vele elindulni se.

Szerintem a gumi kopása már az első alkalommal történt szemrevételezésen is szimplán látszódhatott.

De a végére egy kérdés: miért vesz egyedül autót, akinek lövése sincs arról, hogy az mi fán terem? Minimum egy pár kilométeres próba után szabad csak megvenni, de azt is módszeresen kell megtenni. Ha az illető nem igazán ért hozzá, akkor vigyen magával szakértőt. Ez ilyen egyszerű!

Én már a sokadik autóvásárláson vagyok túl, de a legutóbbi végre rendesen be is jött. Azonban az ezt megelőző autóm vásárlása sajna hiba volt, nagyon sokat kellett ráköltenem. Azóta megtanultam, hogy milyen trükközések, praktikák léteznek a használt autók értékesítésekor. A sokadik után már én is okosabb vagyok. :-)

Bori Bori # 2015.08.08. 15:52

Ez az az eset, amikor egy nő nagyon okos, és azt hiszi, hogy tud autót vásárolni segítség nélkül.

groszfater@gmail.com # 2015.08.08. 14:47

én elolvastam,Emi1234 olyan mint az Anyósom, utólag mindig nagyon okos...

ius latratus # 2015.08.08. 12:17

Biztos lesz, aki elolvassa. Én a 4. sorig jutottam, na, mondom ilyen nincs,olvassa tovább a fene.