Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

Anna125 # 2016.04.21. 18:17

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Három hete vásároltam egy autót kereskedőtől, aki a régi autómat beszámította a vételárba.
Az autóm megvásárlásakor 3 munkatársa tekintette meg a gépjárműmet mindent megnéztek, kipróbáltak.
A gépjármű szemléjekor közöltem, hogy 8 éve nem lett a motorhoz nyúlva így nem tudok hibáiról.
Három hét után ügyvédi felszólítást kaptam, hogy fizessem ki a vételbe beszámított gépjármű árát, mert hibás az átadott gépjármű ( olaj van a hűtővízbe).
tájékoztatott, hogy bizonyítani tudja az autó kilométer állásával, hogy csak 20 km-t ment ( nő létemre azért én is tudom, hogy a kilométer óra azt mutat amit beállítanak rajta). Amennyiben nem fizetek perelni fog.
Mit tudok tenni. Fizetni nem tudok,

Köszönöm a segítségeteket

k.a.86 # 2016.04.21. 10:56

Üdvözlöm!
kereskedőtől vásároltam használtautót, aminek kijött egy rejett hibája. Röviden a lényeg hogy ő ezt elismerte, elvitte a kocsit a saját szerelőjükhöz, ott viszont nem azt a hibát javították meg amit az én szerelőm megállapított, és az autó még mindig rosszul működik.Ezt jeleztem ujra a kereskedőnek, hogy jogi úton teszek lépést ha nem javitja meg a hibát. Kérte hogy az én szerelőm akkor adjon árajánlatot és belemegy az itteni helybeni javításba. Hogyan fogom tudni behajtani a javítás költségeit? nekem az ő adott szava nem elég hogy majd utólag kifizeti.... a szerelő meg előre nem tud adni árjánlatot csak ha már nekiáll azt mondta...

FDToth # 2016.04.19. 10:52

Tisztelt Fórumozók,

lerágott csont, de azért érdeklődöm: tavaly vásároltam egy használt autót. Előélete ismert volt, külföldön és itthon is márkaszerviz szervizelte, elektronikus szervizfüzet megvan.
Ahogyan azt kell, vásárláskor átvizsgálás szintén márkaszervizben, eredetvizsgálat, stb.
Kíváncsiságból pár napja lekértem az autó adatait egy külföldi weboldalról (Vin-info) és látom ám h egy 3 évvel ezelőtti km óraállás 182.000, míg most tartok 162-nél, 150-nel vettem és 133.400-zal regisztrálták az országban. Gondolom az autókereskedés hozta be.
Van utólag olyan lehetőség, hogy visszanézzem az autó behozatali papírjait vagy bukó? Van-e egy eredetiségvizsgálónak (kétszer volt) és egy márkaszerviznek (prémium) felelőssége?

A válaszokat előre is köszönöm.

elemigolyo # 2016.04.08. 14:44

Üdv mindenkinek! Szeretnék érdeklődni, hogy vásároltam egy buszt, két hét alatt nem tudtam megtenni vele csak 500 km-t mert a kuplungtárcsa átszakadt! Nem túl kedvező a javítása, ezért érdekelne, hogy van-e valami lehetőség, hogy kérdőre vonjam az eladót? Köszönöm előre is a választ

Véleményem # 2016.04.06. 12:37

latamalo

Kis hazánkban agyon van szabályozva minden, felnyomhatod a szomszédot hátha lesz olyan hatóság amely valami engedélyt keres majd rajta a végzett tevékenységhez.
De a te problémád az, hogy hangos és rumlis az udvara.
Csendháborítás miatt lehet a szomszéddal szemben fellépni esetleg.

Csendháborítás

195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.

latamalo # 2016.04.02. 17:22

Tisztelt Fórumozók!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdést. igazából tanácsot szeretnék kérni. Tudomásom van arról, hogy a szomszédom évek óta külföldről behozott autókkal kereskedik. Nem csinálja "nagy üzembe", csupán csak egy-két autót hoz be, amit itthon feljavítgat és úgy adja tovább, külföldi papírokkal.Ha eladta hoz helyette másikat/másikakat. A gondom ezzel csak az, hogy már egyre több autó sorakozik az udvarán, és sokáig tűrtem, de már egyre jobban zavar a folyamatos kopácsolás, motorbőgetés, és a zaj, ami ezzel a "feljavítási munkával" jár. Már kértem többször is, hogy ne itt foglalkozzon az "autókereskedésével", de nem érdekli. Nem tudom, vajon ehhez a fajta nepperkedéshez kell-e valami engedély, mert arra is gondoltam, hogy panaszt teszek ellene valahol.... Hova fordulhatnék?

guba" # 2016.04.02. 05:21

Tisztelt Akela!

Korai lenne bármit kifizetnie.
350 ezer forintos vételár alapján egy idős kocsiról lehet szó, amelynél a vevőnek számítania kell rá, hogy ennek különböző hibái vannak, vagy lehetnek.
Sokkal részletesebb tényvázlat alapján lehetne esetleg pontosabb tanácsot adni, de ha érvényes a szavatossági igényekről való lemondás, akkor a kereskedőnek eleve nincs keresnivalója Önnel szemben.

akela # 2016.03.29. 11:49

Tiszetlt ügyvéd úr!

Kb. 2 hete eladtam egy kereskedőnek beszámításssal egy Renault Clio-t 350.000-ért. A hibáit részletesen elmondtam(Futómű,klíma,elektronika) a kereskedő ezt az autót eladta egy magánszemélynek. Mai napon a kereskedő felhívott, hogy tudtam e arról,hogy a kocsi hengerfejes mivela vevőnek forralja a vizet-erről a tényről nem tudtam- és követel tőlem 200.000 ft-t. Nálam a kocsi napi használatban volt 100 kilómétert ingáztam vele és sose forralta a vizet. Ebben az esetben mi a teendőm? Fizessem ki a kereskedőnek a követelését vagy kerssem meg a harmadik félt?

Megj: Az adásvételiben a kereskedő lemondott minden későbbi követeléséről.

Üdv

Véleményem # 2016.03.29. 11:17

Slash16

Adás-vételin szereplő tanúkat kérdezd meg hátha emlékeznek valamire.
Járási hivatalban érdeklődni hátha adnak információt, hogy az új tulaj bejelentette e a változást. A biztosítás meg olyan, hogy a vétel napjától fogva az új tulajnak/üzembentartónak kell a biztosítást fizetni és kötni úgy érvényes csak.

Ha senki nem jelentett be semmit, akkor sok mulasztás van a témában, mely komoly költségekkel díjakkal jár majd amint a hatóságok feltárják a jogszabályi kötelezettségek mulasztását.

Slash16 # 2016.03.29. 10:05

Üdv mindenkinek! Olyan problémám lenne, hogy tavaly ősszel eladtam az autómat, mint kiderült, még mindig az én nevemen van! Persze az az én hibám, hogy nem jelentettem be, hogy az autót eladtam! De igazából a legnagyobb gond az, hogy nem találom az adás-vételi szerződést, és nem tudom mit tudok ilyenkor tenni! Nem tudom, hogy az illető hol lakik, és a telefonszáma sincsen meg. Nem tudom mi tévő legyek! A biztosításom éves volt rá, szóval az még él! Kérem valaki segítsen, hogy mit lehetne tenni! Előre is köszönöm!

Andiskoda # 2016.03.22. 23:01

Üdvözlöm Önöket!
2014 áprilisában vásároltunk egy uj skoda octaviát/teszt autóként 6000km el/ Az autó havonta van szervízben, kétszer cseréltek klimakompresszort most ugy néz ki vezérlés hibája van és sorolhatnám gyakorlatilag havi szinten volt az autó emiatt programjaink lemondva és sorolhatnám.Elegünk lett és felkerestük a skoda magyarországi vezérigazgatóját ahol elmondtuk gondunk bajunk.Az auton van még 3,700,000banki kölcsön melyet ha most végtörlesztünk elengednek egy millio ft ot és kináltak nekünk a jelenlegi autonkért ott a szalonba 3 700 000 et és egyedüli választásunk egy 5.200.000ft os auto lenne ami azt jelentené hogy szerezzünk minimum 700ezer ft ot ha normális autóba akarunk ülni.Az igazgató válasza mai napon jött meg éspedig az hogy 200.000 ft al hozzájárulnak az uj autóhoz és ehhez az uj autohoz adnak egy 150 000ft értékű szervizutalványt...nevetséges ajánlatnak tartjuk és nem tudjuk jogilag érvényesíthető e bármi..Ők mindig azt mondják megcsinálják a kocsit megcsinálják jön az ujabb hibája egyszerűen szériahibás amit nem hajlandóak elismerni eddig az autónkon 2.300.000ft értékben cseréltek már alkatrészeket garanciába.Gyakorlatilag belekényszerítenek minket egy közel 4millios kölcsönbe és most szedjünk össze minimum 700ezer ft ot vagy maradunk ebben az autoban és szívunk folyamatosan és ki tudja garancia lejárt után mi várna ránk javításban.Teljesen el vagyunk keseredve hogy mit tegyünk???:( köszönjük válaszukat

Majorka1 # 2016.03.22. 14:51

Tisztelt jogiforum!
Nemrégiben vásároltam használtautó kereskedésben egy 1996 os évjáratú daewo nexiát. Olaj és komplett vezérlés csere után elkezdett fura hangokat kiadni a motor. Az autószerelő szerint akihez 4 éve hordjuk az autóinkat a főtengely csapágy lessz problémás . Ez beletartozhat a rejtett hibák sorába ? Mert a jelenlegi állapotában nem ajánlott az autó használata . Az autó a szervízt leszámítva a kereskedőtől átvett állapotban van. Előre is köszönöm!

guba" # 2016.03.19. 06:35

Tisztelt Legendas!

Szakértői vizsgálat előtt nem tanácsolnám, hogy szétszedjék a motort, mert azzal éppen a későbbi igénye megalapozottságát veszélyezteti. Amennyiben fogyasztói szerződésről van szó főleg nem kellene.
Érdemes egy szavatossági ügyekben jártas ügyvédet fogadnia.

Legendas # 2016.03.19. 04:34

Tisztelt jogi fórum!
December végén vettem egy Kia Sorentot 246.000 km-el, szervizkönyv el, Magyarországon lett forgalomba helyezve. A lényeg, hogy eddig hat hetet állt szervízben. Turbó szétment, olaj volt a hűtőrendszerben, hűtőt kellett cserélni. Eddig 485ezer Ft-ot költöttem, de a hűtőrendszerben levegő van. A lényeg elvittem Kia szervízbe és kiderült hogy a motor lestrapalt a javítási költségek 500.000 - 1.000.000 Ft között lesznek. A kereskedő mossa kezeitkezeit, próbálja kihúzni magát. Jövőhéten szedik szét az autót és kihívok igazságügyi szakértőt. Neki a szakvéleményét el kell, h fogadják? A kereskedő a tulajjal jön, viszont én Vele állok szerződésben. Van esélyem érvényesíteni a jogaimat? Köszönöm

Szomorú örökös # 2016.03.10. 05:51

jávorszarvas
Anno én egy Opel Astra-t vettem tudatlanként, ahol világított a légzsák-visszajelző és hát az övfeszítő a sofőr oldalon is hasonlóan járt. Nyilván eldurrant egy ütközéskor az az egy, ami benne van, de különösebben nem foglalkoztak vele, hogy kicseréljék. Aztán vettem hozzá másik övfeszítőt, majd egy vezérlőt és a probléma megoldva. szerintem az egy 20-asból megvolt, plusz a szerelő munkadíja, aki aztán bekötötte a dolgokat. Ehhez kellett egy olcsó bontó persze, de ilyen komplett szettet láttam már vásárban is árulni hibátlan állapotban, nem nagy cucc beszerelni. Nem hiszem, hogy túl sokat számít, max. akkor, ha azt állították, hogy az autó nem volt törve, mivel a légzsák magától sosem durran el. Akkor bizony hazugság volt és hát jöhet a jogi része a dolognak...ha nincs különösebb más baja a kocsinak, akkor nem érdemes vele foglalkozni szerintem, hanem újra üzemképessé kell tenni a légzsákot és annyi.

Normális helyen egyébként figyelik is az ilyen visszajelzőket és le sem engedik vizsgázni. Ez nyilván nem ilyen helyen vizsgázott.

jávorszarvas # 2016.03.09. 22:02

Egy hónapja vásároltunk egy kis Peugeot, amit a vásárlást követően szervízbe vittünk javításokra.
Az utólagos szakszervíz diagnosztikán azt állapították meg, hogy a rendszer nem jelez vissza.
Amikor a műszerfalat szétszedték az látszott, hogy a visszajelző égő hiányzik belőle.( A többi égő benne volt) A szerelő szerint nem akarták, hogy lássuk a légzsák rendszer nem működik.
Ha tudjuk, hogy hibás a rendszer nem is vettük volna meg a járművet.
Kérdés: a szakszervíz nyilatkozata alapján alkalmas a dolog arra, hogy a kocsit visszadjuk?

Sherlock # 2016.03.09. 09:29

Nem.

sixty29 # 2016.03.09. 09:08

Jó napot!
Kérdésem a következő:
Egy hete eladtam az autóm. 4.-ben búgott a váltó, hallható volt, de a vásárló azt mondta tudja mi lehet a baja stb, én nem értettem hozzá nem tudtam mi lehet de hallani lehet, ki is próbálta ment vele stb. Egy hét után felhív, hogy ő hozza vissza nekem, mert rossz a váltója, szét szedette egy szerelővel és az mondta neki és most hozná vissza h vegyem vissza úgy szét szedette meg minden. Mit lehet tenni? Én nem akarom vissza venni, de köteles vagyok?

ius latratus # 2016.03.01. 12:33

Utólag vettem észre hogy az adás-vételibe bele lett írva hogy semmilyen garanciát ill. szavatosságot nem vállal.

Na, hát az a kikötés pont semmis.
A gumi olyan tétel, amit szerintem simán lenyelhetsz, a hengerfejes dolog már komolyabb, de van itt egy műszaki területen otthonosabban mozgó ügyvéd (én nem vagyok az), ő biztosabbat tud mondani.
Szvsz nem teljesen reménytelen a dolog.

trucsi # 2016.03.01. 11:32

Tisztelt szakértő
Kb. 1.5 hónapja vettem egy autót magánszemélytől.
Ő rejtett hibára azt mondta minden rendben van az autón. Utólag vettem észre hogy az adás-vételibe bele lett írva hogy semmilyen garanciát ill. szavatosságot nem vállal.
Először kiderült, hogy a két első gumi szálszakadásos. Az lecseréltettem.
Utána vezérlés cserét kértem, ami alatt kiderült, hogy az autó hengerfejes. Ennek a javítása kb. 250000 Ft. Azért ez számomra elég komoly tétel.
Van rá esély hogy valamit tudok számon kérni az eladótól vagy hivatkozva a szerződésre muszáj lesz nekem lenyelni a békát?
Tisztelettel.

süty # 2016.02.29. 13:53

Tisztelt guba"!

Köszönöm a válaszát.

guba" # 2016.02.28. 09:43

Ha a használat mértéke alapján a vevőnek kellett arra számítania az adásvétel idején, hogy a természetes elhasználódás miatt a katalizátort hamarosan cserélni kell, akkor Önnek nem kell kifizetnie a javítás költségeit.

süty # 2016.02.26. 15:02

Tisztelt Fórumozók!

3 hónapja eladtam az autómat magánszemélyként magánszemélnyek. 3 hónap szavatosságot vállaltam. Az autó általam ismert hibáit rögzítettük a szerződésben. A 3 hónap utolsó napján írt a vevő egy !emailt!, miszerint az autóban katalizátorcsere szükséges, mert a szerelője megállapította, hogy a katalizátor belül szét van esve és vállaljam a felmerülő költségeket. Katalizátor hibáról nem tudtam, illetve feltételezem, hogy nem is volt hibás, mivel se fogyasztásnövekedés, se füstölés, se motor gyengélkedés nem volt, amíg én használtam az autót.

Úgy tudom, ilyen esetben az eladónak kell bizonyítania azt, hogy a katalizátor már akkor hibás volt, vagy a hiba oka már akkor fennált, amikor az autót megvette. A levélben azt is írja, hogy a kezdetektől észlelte, hogy problémás az autó. Ezt felém nem jelezte azelőtt. Az autót a saját szerelője az adás-vétel előtt átvizsgálta.

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e jogalapja annak, hogy rajtam követeli a javíttatás megtérítését?

Köszönettel,
suty

guba" # 2016.02.26. 06:54

Tisztelt Pandaronk!

A törzskönyv szerinti tulajdonost keresse meg és rendezze a tartozást, amely miatt a kocsit hatóságilag kivonták a forgalomból.

Rexor # 2016.02.25. 07:50

Mintha kicsit túllépted volna a 15 napos átírási határidőt...vagyonszerzési illetéket fizettél? kötelező biztosítást kötöttél a nevedre? Lehet hogy ebben keresendő a válasz a kérdéseidre.