Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


guba" # 2016.11.19. 18:44

Az autók karosszériájának hegesztéssel való javítása megengedett. Önmagában attól, hogy van egy hosszanti varrat a fenéklemezen, még nem lett a kocsi életveszélyes. Más eset, ha maga a javítás történt szakszerűtlen, vagy igénytelen módon, de ennek eldöntése nem jogkérdés.

kosselagabor # 2016.11.18. 10:40

Kereskedőtől, és még műszaki is van rajta 2018/2-ig.

kosselagabor # 2016.11.18. 10:33

Kerekedőtől

Bea1 # 2016.11.18. 07:01

Uh!

Magánszemélytől, vagy kereskedőtől?

kosselagabor # 2016.11.18. 06:48

Üdvözlet!
A múlt héten 2016.11.12.-én vásároltam egy autót 200 000 Ft-ért. Tegnap, átírás előtt, átvizsgáltattam karosszériással, aki közölte, hogy a kocsi kettő autóból lett összerakva. A közepén félbe lett vágva, és a teljes bal oldala egy másik autóból lett összehegesztve. A hegesztési varratot, egy elemlámpa segítségével meg is mutatta a karosszériás. Azt mondta, hogy így az autó életveszélyes! Bármikor szétszakadhat! Az eladó ezt az adás-vételkor nem említette, erre tanúm is van. Mi a további teendőm? Mik a lehetőségek?

Köszönettel:
Gábor

morni76 # 2016.11.15. 17:11

Dr. Attika!
A Mazda6-ra írta, hogy "okosban" lett megvéve? Ha igen, akkor arra gondolok, hogy az eladó nem szerepel rajta. Egy szabványos Tulajdon átrugázási szerződés lett kitöltve, ahol az eladó a magánszemély, a vevő a kereskedő a jogi személy vagy szervezet részen én pedig a vevő a természetes személy részen. Ez így nem állja meg a helyét?
Üdvözlettel,
RK

Dr.Attika # 2016.11.14. 17:47

Vélhetőleg "okosban" lett megvéve. Így jogilag semmit nem tud tenni.

morni76 # 2016.11.14. 17:25

Sziasztok,

Pár napja vásároltam egy Mazda 6-os autót egy kereskedésben. Az eladó szerint ez egy magánszemély autója, bevitte hozzájuk eladásra (ez később fontos lesz). Az autót menet közben kipróbálni nem tudtam csak az anyósülsében ülve mentünk egy kört, mindent rendben találtam, ezért megvettem az autót. Hazafele észrevettem hogy jobbra húz az autó, mivel már délután 5 óra elmúlt, már nem hívtam a kereskedést, meg gondoltam futóműállítás segít a problémán, ezért másnap reggel bejelentkeztem állításra. Délután kaptam is időpontot. A padon kiderült, hogy a jobb oldala el van "szállva" nem csak az első hanem a hátsó kerék értékei, nem csak picit hanem a hátsó kerék összetartása 6 mm-rel. Amit tudtak beállítottak, de az első keréknél van egy olyan érték ami nem állítható és a két kerék között fél fok eltérés volt. A szaki szerint a jobb oldala kapott a múltban. Ezután megmértük vastagságmérővel a jobb oldalán több elemen is 1 mm-nél vastagabb javítások (festékréteg) voltak. A kereskedőtől ezt is kérdeztem, aki azt mondta, hogy ők is körbemérték, volt már fújva, de 200-300 mikron közötti értékeket mértek, ami még a "gyári" festés kategóriájába tartozik". Már nagyon késő volt, már nem foglalkoztam tovább az üggyel, de még felhívtam a kereskedőt, aki még majdnemcsak fel volt háborodva, hogy 7 órakor ne zaklassam már. Na mindegy másnap elvittem egy másik futóműveshez is (hátha lát valami megoldást), de ugyanaz az eredmény volt, nem tudnak vele mit csinálni. Köznem kiderült, hogy az ülésfűtés sem működik a sofőr ülésben, erre is határozottan rákérdeztem és helyeselt a kereskedő. Erre is rákérdeztem egy autóvillamosságinál, 40-60 ezer forintot mondott az ülésfűtés cserére. Felhívtam ismét a kereskedőt, elmondtam mire jutottam, mondta hogy beszél az eladóval (ez egy bevitt autó volt magánszemélytől). Hívott is hamarosan, hogy fel van háborodva a hölgy, mert ő ilyet nem tapasztalt pedig 43 kilós... Nem adta ki a kereskedő az eladó számát, megígérte, hogy próbál intézkedni. Ma, pár napra rá felhívtam, ekkor már nem volt kedves, még nekem kell kellemetlenül érezni azért, mert nem tartott senki fegyvert a fejemhez, minek vettem meg az autót? Az eladó továbbra is hajthatatlan, én meg tehetetlen vagyok...
Ebben az egész sztoriban az autó húzása zavar, ha nem tartok ellen a kocsinak, akkor megy az árok felé, elég egy kis figyelmetlenség és máris megvan a baj. És a szerelő is azt mondta, hogy csak kíséletezni tud a futómű alaktrészek cseréjével, de nem biztos hogy megjavul.
Nem szeretném annyiban hagyni, mert ez nem biztonságos továbbá ha a jövőben el szeretném adni, én nem tudnák mit mondani és a becsületem sem engedi a hazugságot, szóval jól nem jönnék ki belőle.
Legyenek szívesek segíteni, hogy hogyan álljak neki hivatalosan reklamálni, van-e esélyem és ha van akkor mi a teendő!

Köszönettel!
RK

LLaaccee # 2016.11.11. 07:53

Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, mit tehetek.
Hat nappal ezelőtt vásároltam egy használt Renault Clio II-t, kereskedőtől. Az ára nem volt túl sok, de hosszas keresés után, ez az autó tűnt a legjobb választásnak és mondhatni, korához képest jó állapotban van az autó. Az autó állapotától függetlenül, az volt érdekes, hogy az adás-vételi szerződésben nem az ő adatait adta meg, hanem az előző tulajdonos az eladó, viszont a kereskedő írta alá és az egyik tanú is a kereskedő lett.
Mentem az autóval egy próbakört és gyorsan kiszűrtem, milyen hibái lehetnek. Amik feltűntek, csak a szokásos és amire számítani lehetett, a futóművet javítani kell. Aztán a kuplungra rá is kérdeztem, mert elég furcsán lehetett nyomni a pedált, de persze nincs vele gond, ez volt a válasz.
Aztán 5 nappal a vásárlás után ( ebből két napig nem is mentem vele ), elfüstölt a teljes kuplung, a szerelő legjobb ajánlata 100.000.- ft volt, de ugye ebbe még a futómú nincs benne, amivel számoltam.
Szereintetek érdemes visszamenni a kereskedőhöz, bármilyen követeléssel? És milyen felelőssége van a kereskedőnek ilyen esetben?
Köszönöm szépen a segítséget,
Laci

Kodrabi # 2016.11.07. 21:55

Tisztelet Mindenki,

A következő szituációba kerültem, ha valaki tudna valami tanácsot adni azt megköszönném.

Szeptember 29-én eladtam autómat amely egy 19 éves kocsi. 130 000 Ft-ért lett meghirdetve. A vevő el is jött az autót megnézni, végig vizsgálta átnézte, ami hibát én is mertem az közöltem is vele. A vevő miután tüzetesen átnézte az autót megjegyezte, hogy az alja elég rozsdás, korrodált főleg a kocsihátsó része. Ennek következtében az árból engedtem neki 40 000 Ft-ot szóval végül 90 000 Ft ért vitte el. Én az adás-vételi után a helyi hivatalnál bejelentettem, hogy a kocsit eladtam és a biztosítást is lemondtam.
A mai nappal kaptam egy levelet hogy a kocsinak a hátsó tengelye javításra szorul, mivel nagyon el van rohadva és, hogy én ezt eltitkoltam előle így kéri vissza a pénze egy részét azaz 50 000 Ft-ot.Vagy jogi útra tereli az ügyet és beperel és minden költséget a nyakamba var.
Persze ezzel nincs vége. A megfogalmazott levélben leírja, hogy az adás-vételit nem vele kötöttem meg hanem az anyjával (ami így is van) legyen "X" ebben az esetben, tehát a "X" lett a tulajdonos szep.29-től. Ezt követően "X" tovább adta az autót "Y"-nak aki gondolom rokon, így "Y" lett a tulajdonos okt.12-től, de aki a levelet írta és a kocsit is átnézte legyen "Z" megvette a kocsit "Y"-től okt.24-vel és így "Z" lett a tulajdonos.
Most, hogy eltelt ennyi idő és közben kétszer is gazdát cserélt (gondolom családon belül mert mondanom sem kel, hogy a kisebbséghez tartoznak, amivel nekem abszolúte semmi gondom, látszik, h meg is bíztam bennük) nekem mi közöm van az ügyhöz, hozzá teszem semmilyen hibát nem titkoltam el, amiről tudomásom volt, és átnézhették, engedményt is adtam! Plusz aki tőlem megvette az autót "X") semmilyen panasszal nem élt, ő tovább adta a kocsit "Y"-nak majd ő "X"-nek aki most be akar perelni.
Mit tegyek?

A jó tanácsokat észrevételeket köszönöm.

Dr.Attika # 2016.10.11. 06:25
Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.05. 20:19

T. badybyronzirabony!

A "típushiba" nem jogi terminus, de éppen azon hibák esetében kicsi az esély a sikeres igényérvényesítésre, amelyekre a kocsi korából és elhasználtságának a mértékéből adódóan a vevőnek számítania kell.

Guba jól és érthetően megfogalmazta a típushibára vonatkozó részt.

Nézni kell azt is, hogy ez a hiba fennállt e akkor, amikor vásároltad a kocsit? Szakértőt úgy is nyilatkoztatni kell erről. Sajnos nekem jobb ötletem nincs, de majd a szakértő elmondja a lehetőségeid.

treasure8001 # 2016.10.05. 18:47

oké, hogy életem első autójóval így félrenyúltam, és hogy az én "hibám" hogy roncsot vettem, de jóhiszemű voltam.
Az nem az én hibám, ahogyan hozzáállnak, és a leírásom erről szólt. Attól még, hogy én nem értettem hozzá (pedig autószerelő barátomat hívtam magammal... a körültekintés megvolt. A csalásról, hogy ő is benne volt, nem tehetek). De az szomorú, hogy ilyen egyáltalán előfordul, és hogy ha az ember nem elég okos, és belesétál, akkor már le is út, fel is út. Az hogy kitörik egy autó kereke 1 hónapos friss műszakival, nem oké. Az sem oké, hogy nem veszi vissza. Ez a lényeg. Erre keresnék választ. A többiből nyilván tanultam, de előrébb nem leszek, ha az orromat beledörgölik.. ;)
Kedves Guba, köszönöm. Én is így gondolom. Csak ők nem. Épp ez az, hogy nem alkalmas, és nem is lehet számon kérni - vagyis lehet, csak nem érdekli őket. Illetve: hol és hogy lehet ilyen aljas dolgokért számon kérni bárkit? szerintem nem mindennapi, hogy egy frissen vásárolt, friss műszakival rendelkező autó kereke kitörik..
Ez így nagyon nincs rendjén. így nem lehet átengedni a műszakin. Emberéletekről van szó. Én pedig jóhiszemű voltam.

guba" # 2016.10.05. 16:03

A szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában alkalmasnak kell lennie a rendeltetése szerinti célra, így

  1. alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a szerződéskötés előtt a kötelezett tudomására hozta;
  2. alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos rendeltetésű szolgáltatásokat rendszerint használnak;
  3. rendelkeznie kell azzal a minőséggel, és nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos rendeltetésű szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a kötelezettnek vagy - ha nem a kötelezett állítja elő a szolgáltatás tárgyát - a szolgáltatás előállítójának és ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó nyilvános kijelentését;
  4. rendelkeznie kell a kötelezett által adott leírásban szereplő vagy az általa a jogosultnak mintaként bemutatott szolgáltatásra jellemző tulajdonságokkal; és
  5. meg kell felelnie a jogszabályban meghatározott minőségi követelményeknek.

A használt autók esetében is van azért egy minőségi minimum. Ha nem alkatrésznek, vagy felújítás céljára árulták, akkor a hasonló típusoktól elvárható minőséget számon lehet kérni és a használatra legalább alkalmasnak kell lennie.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.04. 15:51

T.Treasure!

Sajnálom a Te problémádra nem tudok segíteni. Dr.Attika leírta a lényeget.

Dr.Attika # 2016.10.04. 15:22

250 ezer forintért ma csak "romot" lehet vásárolni. Saját magát okolja, ha ilyen vételbe belement.
Számoljunk: a legolcsóbb autóbérlés is cca. napi 10 ezer. Ön 25 napra bérelt egy autóroncsot.

treasure8001 # 2016.10.04. 13:45

Kedves Attila111111
én is szívesen beszélnék Önnel privátban, ha ilyen csodákat tud művelni :)
az én esetem is elég lehangoló..
Vettem egy autót 250e-ért, 200 km után kitört menet közben (!!!) a bal hátsó kereke, "jófej" módon megjavították úgy, hogy persze kértek még érte pénzt, aztán ahogy elhoztam, beálltam az első szervízbe, és ott szép dolgok derültek ki.. hogy a kitört kereket FIXre rögzítették (???) és hogy a szuper kilakatolást farmer nadrággal oldották meg, és azt alvázvédőzték.. Egy szóval: az autó kuka, használhatatlan, és balesetveszélyes.
A rendőrség kiröhög, egy ügyvéddel irattam szavatossági jogot érvényesíteni szándékozó felszólítást - majd miután felhívtam a kereskedőt, hogy nos, most mi a helyzet, rámrakta a telefont. Tehát van a nyakamon egy autó, ami használhatatlan, a biztosítást fizetem, költségbe kerül, ráadásul nem tudom hogyan érvényesítsem a jogaimat.
Ja, ma egy "szuperjóbarát", aki belevitt az egészbe - tanul az ember - MA elért annyit, hogy a volt tulaj diktál, miszerint visszaad némi pénzt, és nyitott adásvételit küld hogy írjam alá :) meg megbízásit :) és engem látni sem akar, a "szuperjóbarátom" intézhet mindent :)
ez a vicc kategória, mindenesetre: mit tehetek? van bármennyi esélyem is a jogaimat érvényesíteni? vagy adjam el alkatrésznek az egészet...
Tényleg egyszerűbb lenne hagyni az egészet, és benyelni a veszteséget, de komolyan nem lehet tenni semmit? nincs rá jog? ugye van? nagyon kiábrándító ez a világ. Ja, ügyvédet nem találok aki ezt vállalja, mert kiröhögnek ők is. Nem vállalják, mert ugye nekik ezt nem éri meg...
:(

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.04. 11:01

Nincs mit, már beszéltünk :)

horvathkatinka (törölt felhasználó) # 2016.10.04. 09:23

Szia,Kedves Attila111111

Mobilról irok nincsenek ekezetek.Telefonod ki van kapcsolva.Meg szeretnem koszonni, hogy segitettel,vissza kaptam a kocsi arat, igaz levontak belole ötvenezret de nem erdekel.Az eletbe nem gondoltam volna,hogy itt kapok segitseget valakitol akit nem is ismerek.Olyan ideges voltam,hogy lefogytam vagy 10kilot.Keresni foglak Attila,hogy meghalaljam,igazan nagyon nagyon koszonom!!!!!!!!!Kereskedo tök normalis volt,lattam,hogy rendesen be volt szarva.Most mar vigyazni fogok es figyelek mindenre, koszonom a jotanacsokat is. Szia

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.03. 12:37

Katinka kedves írtam privátba

horvathkatinka (törölt felhasználó) # 2016.10.03. 12:11

Valamit nagyon elszúrtam, ugyanis aláírtam egy papírt amin fel vannak sorolva a hibák és hogy a km lehet nem valós és ezeket tudomásul vettem. Lányommal voltunk ott, azt hittem egy állapotfelmérő lapot írok alá. Elhajtottak, hogy mehetek akárhová feljelenteni. MOst mit tegyek, nem fogom annyiban hagyni a dolgot ez felháborító.

Santi1981 # 2016.10.03. 11:58

Köszönöm a segítséget Mindenkinek!

Igen, a megjegyzés rovatba semmit nem írtunk.
A 100-150 ezer Ft a gyűrűzés része lenne, de ha szét lesz bontva a motor és a felelőtlen használat komolyabb kárt is okozott a motor belsejében, akkor lehet akár 200-300 ezer is a javítás összege.
Azt pedig az ember nem könnyen nyeli le, legalábbis én nem szeretném.

Üdv,
Z

Rexor # 2016.10.03. 10:55

100-150 ezer forint összegért szerintem nem éri meg pereskedni. Lehet fizetési meghagyást kérni, de ha perré alakul a dolog a te kontódra fog húzódni ez (ügyvédi költség, illeték, végrehajtási költség megelőlegzése, stb.), addig amíg meg nem nyered.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.03. 10:50

T.Santi!

Ha kereskedésből vetted volna a kocsit, akkor élhetnél a fogyasztói szerződésre hivatkozva, vásárlói kifogással, Te magánszemélytől vásároltad, ott csak fél év a szavatosság, nem pedig egy év! Korábban azt írtad, hogy a szerződés megjegyzés rovatába nem írtatok bele semmit, így, de csakis így van esélyed az eladóval szemben. Sokkal nehezebb így nyerni, mivel több tényezőtől is függ, hogy az autó korához képest milyen állapotban van. Ha az eladó kihátrál az igényed elől és nem segít, akkor marad az ügyvéd és a per. Korábban már mindent leírtam, többet sajnos nem tudok segíteni.

Santi1981 # 2016.10.03. 09:46

Köszönöm Attila a választ!

Erre akkor hivatkozhatok?

Polgári Törvénykönyv által meghatározottak az irányadók. Használt termék esetében egy éves szavatossági időszak biztosított.

Ennek alapján olyan hiba esetén amelyről az eladó nem tájékoztatta Önöket (vagy esetleg ő maga sem tudott róla, de az a termék gyártási hibájából ered) az eladó felelősséggel tartozik. Ezek alapján a vásárlástól számított 1 évig köteles a terméket cserélni (ez kevésbé jellemző egy ilyen jellegű adás-vételnél), javítani vagy a javítás költséget megfizetni illetve amennyiben ezek nem lehetségesek (a termék visszaszolgáltatása ellenében) visszafizetni a vételárat. Mindezekhez azonban szükséges a termék visszaszolgáltatása.
Általánosságban érdemes tudni, hogy ha az ilyen esetekben nem sikerül megegyezésre jutniuk, a Ptk. alapján kizárólag bíróság előtt van lehetőség az ügy rendezésére.

Üdv,
Zoli