Parkolás - koccanás


gerbera317 # 2013.11.19. 08:15

A hölgy elmondása szerint a párom volt a hibás.

A hölgy szerint. És a jogszabály szerint?

24. § (1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.

Akkor az ilyen helyen ki tartozik kinek elsőbbségadással, és ha ez elmarad, akkor ki a hibás?

De akár a hölgynek is igaza lehet. Ugyanis egy teszkó-parkolóban ilyen csak akkor fordulhat elő, ha valaki ott száguldozgat, figyelmen kívül hagyva, hogy egyesek (ráadásul női vezetők) éppen parkolómanővert kísérelnének meg végrehajtani. Mert egy ilyen parkolóban illik tudni megállni a legkisebb gyanús mozgásra is. A párodnak nem sikerült, vajon miért?

Judit25 # 2013.11.18. 19:52

Kérdésem a következő lenne!
Párom az egyik vidéki bevásárló központ parkolójából jött ki motorral.
Az egyik kitolató személygépkocsi "nem vette észre" a motort az ö elmondása szerint a nem megfelelő világítás miatt(most volt megcsináltatva a világítás) és kioltatott.Párom a gépkocsi közelsége miatt sajnos nem tudott mér fékezni és beleütközött.
Sajnos a motoron most járt le a biztosítás egy pár napja.
A hölgy elmondása szerint a párom volt a hibás.
És a biztosítási lapot is megíratta vele.
Majd odahívta civil rendör ismerösét akinek az elmondása szerint vagy kifizeti a hölgy kárát vagy megy a biztosítóhoz,de akkor a biztosítónak az ár dupláját kell visszafizetni.

Ilyen esetben mi a teendő?

wers # 2013.06.10. 11:20

ja, hogy terepjáró, arra külön szabály vonatkozik

groszfater@gmail.com # 2013.06.10. 11:07

tolató terepjáró mögé "beesik"???

érthető, itt a terepjárón van a hangsúly és a hozzátartozó gondolkodásmód-ról

wers # 2013.06.10. 10:54

volt, akit azért meszeltek el a vezetés vizsgán, mert csak tükörből tolatott, nem fordult és nézett hátra.

Véleményem # 2013.06.10. 10:43

Igazuk volt a helyszínen a rendőröknek, te voltál a hibás ebben a tolatás dologban. Nem voltál körültekintő és elég figyelmes miközben tolattál. ( ha az egy oda szaladt gyerek lett volna... ) Figyelni kell ennél jobban miközben tolatsz!
A tolatásban 100%-ig hibás voltál.

Ha esetleg ott volt tiltó tábla vagy egyéb olyan dolog ami a parkolásra vonatkozik KRESZ és azt megszegte a másik autós az külön azért kaphat bírságot, ha a rendőr úgy dönt, de ez független a te koccanásos balesetedtől!

deVilly # 2013.06.10. 09:02

Egyirányú utca (Szemere), ahol az iskolához úgy lehet beállni jobbra szabályosan, hogy ferdén a halszálkába betolat az autós.

Én pont így tettem, az első három hely üres volt, én a 3. helyre akartam beállni.

Miközben álltam be, egy anyuka úgy döntött, hogy villámgyorsan kiteszi a gyerekét, és a tolató kocsim mögé állt le (ráadásul keresztbe), én meg megnyomtam az autóm jobb hátávál, az ő bal elejét. (az enyémnek semmi baja, az ővét kicsit összenyomtam)

Úgy gondoltam, hogy nem ismerem el a felelősségemet, mert szabályosan akartam beállni, de ő állítja, hogy már ott volt...

Rendőrt hívtunk, akik presszionáltak, hogy ismerjem el, különben bírság és miegymás lehet, mondtam, hogy ha egy üres helyre elkezdek beállni, nyilván azért teszem mert ott nem volt senki, ha anyuka szabálytalanul "beelőz", akkor miért lennék a hunyó...

kioktattak a tolatás szabályairól, de az a gondom, hogy felváltva néztem a tükröt tolatás közben, hogy az ott lévő oszlopoknak ne menjek neki, éppen a jobból toltam, amikor nekem balról mögémállt...

Kitöltöttük a rendőrségi papírokat, leírtuk a saját elmondásunk szerint az esetet...

Létezik olyan, hogy 100%-ban engem hozzanak ki hibásnak, ha egy idióta egy tolató terepjáró mögé "beesik"???

A helyszínrajz itt van: http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Köszönök előre is minden érdemi hozzászólást!

gerbera317 # 2013.05.27. 14:25

Hát, azért egészen más, amikor a baleset közvetlen oka a szabálytalan parkolás, és megint más, amikor valaki nem tanult meg tükörrel tolatni, és utólag a szabálytalan parkolásra keni a dolgot.

Poruljárt_Attila # 2013.05.26. 17:56

Ez egyáltalán nem ilyen fekete-fehér.
Nekem is pontosan 2 ugyan ilyen "balesetem", azaz csak koccanásom volt, hogy a megállni tilos tábla alatt parkolt a kocsi, én meg helyhiány miatt szépen beledurrr.

nem fogjátok elhinni, az egyik esetben vajh mi állt ott? nanáá egy olyan furcsa autó valami kékes és pirosas izével a tetején, aztán a két okos a nagy durranásra mindjárt kiszaladt az épületből.
Először verték a hepajt meg elkezdtek telefonálgatni, na aztán mondtam, hogy ez mind oké, csak az a helyzet, hogy azt a megbbb megállni tilos táblát PONTOSAN azért tették ki nem sokkal előtte, mert fokozottan veszélyes hely, egy sövény takarja egy 90 fokos kanyarban, másrészt egyszerűen 1 db autó is alig fér el, nemhogy még leparkoljon ott egy másik. De hát ugye nekik ennyi eszük volt.

Aztán lényeg a lényeg, hogy miután ezt felhoztam, egyből elkezdték másfele venni az irányt, és "jaj nézd hát nem is látszik annyira semmi", na aztán beültek és gyorsan elhúztak.

Gerbera szereti leegyszerűsíteni a dolgokat, de azért álljunk meg! Azt a táblát valamiért kitették! Sok esetben azért, mert egy fokozottan veszélyes övezet parkolásra / megállásra. Nyilván nem ok nélkül, ahogy esetemben sem. Most akkor ez így azért nem frankó valahogy. Érdekes módon, ezen a helyen is csakis akkor történnek ilyen koccanások, ha valami nagyon okos leparkol oda, és tehát hangsúlyozom, fizikai, optikai képtelenség észlelni, aztán meg elférni.

Szóval a közlekedési tábláknak néha van ám funkciójuk ...

monalisa1 # 2013.05.25. 08:57

Ismerősöm egyszer úgy járt, h parkoláskor leverték a tükröt, a szélvédőn cédula: bocs, valamint sietek, nevem-, rendszámom- és a telefonszám.
Valótlan adatok voltak...

Jeromos # 2013.05.25. 07:55

Azért meg nem "zúztam", még lemezsérülése sincs (nekem sajnos van), csak fel kell polírozni.

Biztosítók rendezik, csak nem mindegy, hogy CASCO vagy KGFB. Ezért volt a kérdés.

Köszi mindenkinek.

Véleményem # 2013.05.24. 21:46

Két külön álló dolog. Ide is egy bírság, oda is egy bírság... Ha volt a helyszínen intézkedés.
Ha nem, akkor simán adatot cseréltek meg amit kell tölteni aztán ennyi... biztosítók rendezik majd.

gerbera317 # 2013.05.24. 18:52

a másik autós a hibás

Ennyi erővel akár fel is robbanthattad volna büntetlenül, elvégre ő állt tilosban, nemde?

Nem. Ő tilosban parkolt, ha lebukott vele, bírságolják meg érte, ő dolga. Te pedig megzúztál egy álló autót, az bizony a te sarad.

Jeromos # 2013.05.24. 18:34

Köszi Monalisa.
Persze, figyelmetlen voltam ez tény. Viszont ő meg a tilosban állt...

monalisa1 # 2013.05.24. 18:11

Helyszínrajz és fénykép nélkül...

Leginkább a másik autós a hibás, ettől függetlenül egy kis tolatgatással valószínűleg csont nélkül befértél volna.

Jeromos # 2013.05.24. 15:06

Kedves Fórumozók!

Egy gyors segítséget szeretnék kérni: ma parkolás közben nekimentem egy másik autónak. Ez az autó a tilosban parkolt, ezzel jelentősen lecsökkentve azt az ívet, amelyen a parkolóba lehet beállni.

Számít ez valamit a felelősségvállalás szempontjából?

Nagyon köszönöm előre is.