Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 12:03

Ehhhemmm... Mit mondjon a boncmester, aki napi 8-10 órában embereket belez ki? "Jó, jó, igyekszem ezt az utcán meg a kocsmában nem megtenni, de napi 10 óra után úgy bennem van... Megesik néha, ami ezek után nem csoda..."

bootmaker # 2007.02.26. 11:34

Már bocsi ha kéretlenül belekotyogok, de a KRESZ egyértelmüen kimondja, hogy az utburkolati jelek csak akkor vannak, ha azok láthatóak is.
Ha a hótól nem látható a záróvonal akkor nincs is.
Nem véletlen, hogy a fontos útburkolati jelek pl. gyalogátkelőhely minden esetben meg van jelölve táblával is, azt nem szokta eltakarni a hó.
B

Zolikaaa # 2007.02.26. 11:00

hozzászólás törölve

szota # 2007.02.26. 10:48

halvány emlékeim között mintha szerepelne, hogy a sávkiosztást nem csak az útburkolati jelek jelzik, hanem erről táblát is szokás kitenni.

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Zolikaaa # 2007.02.26. 10:32

hozzászólás törölve

Zolikaaa # 2007.02.26. 10:06

hozzászólás törölve

szota # 2007.02.26. 10:03

sziasztok,
nem vagyok jogász, de erről a témárol elég sokat olvastam már.
Azt hiszem, hogy Zolikaaa részben téved.
A Szab.sértési tv. szerint nem számít, hogy jogszerű vagy nem jogszerű körülmények között szerezték a "bizonyítékot" ellened.
Így a hiába állt meg szabálytalanul ha megfogott akkor megfogott!!
Nem mellesleg én épp tegnap jártam így: megfogott a rendőr mert 65-tel mentem.
2*1 sávos úton középen záróvonal a civil rendszámú Suzuki IGNIS a járdán állva a forgalommal szemben mért.
Én ezt megjegyeztem, mire a rendőr azt mondta, hogy megteheti mert rendőrautó. Én jeleztem, hogy ez egy civil autó és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá mint rám, sőt ezt még egy "igazi" rendőrautóval sem tehetik meg, mert a KRESZ szerint ha olyan helyen áll meg ahol ez tilos akkor a kék fényjelzést kötelezően használni kell. A javaslata az volt- persze cinikusan- hogy akkor tegyek panaszt!
Megfogadtam a tanácsát!!
A panaszban az is benne van, hogy az intézkedés akadályozza a forgalmat, az intézkedést csak a záróvonal átlépésével lehet kikerülni (hisz egyből meszeltek) ill az eljáró rendőrök is csak a záróvonal átlépésével tudnak beállni a mérési helyre ill onnan ugyanígy tudnak csak távozni.
Nyilvánvaló, hogy erre reagálni kell és ha nem is úszhatom meg a bírságot, de legalább...(nem vagyok rossz indulatú, de a májamnak jólesik)
Javaslom mindenkinek ugyanezt a lépést aki úgy gondolja, hogy a rendőrök is törvényt szegnek!!

Akiket nem fog meg a rendőr (közterületes..stb) csak jelzik, hogy feljelentik (villant a traffipax, büntető cetli a szélvédőn..stb) ne ijjedjen meg!
Elsőkörben adategyeztetés/kérés történik majd, de mivel senki sem köteles magára vagy közvetlen hozzátartozójára terhelő vallomást tenni így az adategyeztető visszaküldhető adatok nélkül hivatkozva a szabs. tv-ben biztosított mentelmi jogra (talán 57§?).
Beidézhetnek tanúként, de a fenti hivatkozással ott is megtagadható a vallomás. Ha nincs más bizonyíték (pl. a fotón jól látszik a vezető) adatok hiányában megszüntetik az eljárást.

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Zolikaaa # 2007.02.26. 09:03

hozzászólás törölve

Kuxeva # 2007.02.25. 21:15

Hello

Érdeklödnék hogy arendörségi trafipax mérhet e JÁRDÁROL??

udv:)KUxeva

bootmaker # 2007.01.18. 09:08

Most te komolyan ilyen naiv vagy, hogy a rendőrre biznád a rendszámtakaritást?
És természetesen nem kell óránként, csak akkor ha olyan állapotban van, hogy az mondjuk egy "gyorsan" mozgó jármüvön nem azonositható.
Mindannyiunk-1 érdeke hogy mondjuk egy cserbenhagyó a rendszám alapján azonositható legyen.
B

Kuxeva # 2007.01.18. 08:27

köszike ..de én ezt nem értem.. ha esik az esö vagy nagy a lagyak akkor én minden orában mossam le a rendszámot vagy mi??

szszm # 2007.01.18. 07:48

Kedves Kuxeva!
Örülj neki, hogy ha feljelentés nélkül megúszod egy figyelmeztetéssel és helyszíni letakarítással, de ha provokálod a rendőrt, akkor sokkal rosszabbul is járhatsz ... Tapasztalatból beszélek!
Üdvözlettel: szszm

Kuxeva # 2007.01.17. 20:32

Hello!

Nekem egy olyan kérdésem lenne , hogy ha este egy késöi orán megállit a rendör.. és tegyuk fel aznap levezettem 400 km ert ködben mocsokban .. és már vagy 12 orája nem aludtam kötelezhet e arra hogy a rendszámtáblát takaritsam le...?? Amely a kocsival egyetemben teljesen összemocskolodot..?? vagy mondhatom hogy takaritsa le ö? :)

UDV:Kuxeva

szszm # 2007.01.11. 12:09

Kedves Wick!

Megtisztelsz, hogy ennyire a bizalmadba fogadsz, de én nem vagyok jogász végzettségű, úgyhogy abból a kevés infóból, amit itt leírtál csak általánosságokat tudnék mondani, azzal semmire sem mennél. Arra akartalak inkább csak bíztatni, hogy ne add fel az igazadért folytatott harcot, nincs eleve reménytelen helyzet, a szavaidat őszintének érzem, bennem bizalmat ébresztettek. A helyedben én biztosan panasszal fordulnék a büntetés kiszabójához, részletesen leírva, hogy valójában mi és hogyan történt.

Sok sikert: szszm

Wick # 2007.01.11. 10:50

Kedves szszm!

Ebben bízok én is. Abban tudnál segíteni, hogy levelembe mit írjak, mire hivatkozzak. Mert a büntit már kiküldték.
Köszi

szszm # 2007.01.11. 08:04

Kedves Wick!
Amennyiben eddig még nem tettél semmilyen beismerő vallomást és a rendőrök nem készítettek fényképfelvételeket, akkor az elmondottak alapján nem reménytelen a helyzet ...
Üdvözlettel: szszm

Wick # 2007.01.10. 21:22

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem; a múlt hónapban az esti órákban egyedül hazafelé tartva feljelentettek a rendőrök, mert szerintük nem álltam meg a stop táblánál + nem volt bekapcsolva a biztonsági övem. Amikor a rendőr utolért én már a bejárati kapunkat kinyitottam, és visszaülni készültem az autómba, és a stponál is megálltam. mit tehetek ilyenkor? nem értek nagyon egyet az eljárásukkal, én egyedül voltam, ők ketten. mit tehetnék? Előre is köszönöm.

Fiesta01 # 2006.11.26. 22:38

bocsi hogy eddig nem kuldtem a képeket, de egy sajnálatos hiba miatt az internetem eddig nem muködöt.. elnézésedet kérem nagyon sajnálaom .... Kedden kuldöm a képeket...

bocsika

Köszi

UDV:KRisztián

Traffic # 2006.11.16. 18:50

T. Fiesta01!

Nem jönnek azok a képek...

Fiesta01 # 2006.11.01. 18:28

köszi szépen a választ!!
Lefényképezem és elkuldöm a cimre!

UDV:KRISZTIÁN

Traffic # 2006.11.01. 15:06

T. Fiesta01!

1.
A parkolóval kapcsolatos kérdéseidre nem tudok válaszolni, több információra lenne szükségem. Ha leírod az összes körülményt, akkor talán sikerül :). Ha lefényképeznéd (több szögből) a helyszínt és elküldenéd az akovacs12@freemail.hu címre, az lenne a legjobb.

2.
A helyzetjelzőt nem lehet tompítottal helyettesíteni. Amennyiben kiég és nem tudod javítani a helyszínen (és szőrös szívű a rendőr), akkor bírságolható.
Nappal és külterületen csak a tompított fényszóró használata a kötelező, a helyzetjelzőé nem - a KRESZ szerint. Ettől függetlenül a 6/1990. Köhém rendelet előírja, hogy a tompított nem működhet a helyzetjelzők nélkül...
Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viszont a KRESZ is kötelezően előírja a helyzetjelző lámpák működését (a tompított mellett).

3.
Jól hallottad, ha lejárt a műszer hitelesítése, akkor nem veszik figyelembe bizonyítékként a felvételt. Arra azonban kínosan ügyelnek, hogy csakis hitelesített műszerrel mérjenek, tehát ez nem igazán lehet kibúvó a gyorshajtás alól.
A rendőr köteles megmutatni a hitelesítésről szóló iratokat, ha kéred. Ha nem tudja megmutatni, ezt ráírhatod a feljelentésre. Vizsgálni fogják, hogy érvényes-e még a hitelesítés, s ha igen, akkor kiszabják a bírságot.

A nyilatkozat (feljelentés) aláírását megtagadhatod, de ezzel nem fog változni semmi...

Traffic # 2006.11.01. 14:43

T. Egyjogász!

Az általad felvázolt esetben -ha nincs más bizonyíték- nem szabhat ki büntetést a szabálysértési hatóság, még ha oly nyilvánvaló a tény, hogy a tulajdonos vezette a jáművet. A tulajdonos ezen nyilatkozata ugyanis nem használható fel bizonyítékként a bűnösségére.
A bizonyítás a hatóság feladata és ha másként nem tudja bizonyítani, hogy ki vezette a járművet, akkor lezárják és irattárba teszik az ügyet.

Fiesta01 # 2006.10.31. 22:39

udv :)

Még lenne egy kérdésem!!

Ha bemérnek egy radarral vagy kamerával és gyorsan is mentem a rendör azt mondja hogy feljelent .... elkérem a kamera vagy mérömuszer papirjait és nem tudja bemutatni akkor mi van ??? Nem kell aláirnom vagy rá kell irni a feljelentésre hogy nem tudták igazolni a muszer pontosságát ill hiteleségét? Köteles megmutatni? Mert azt hallotam ilyenkor ha nem tudja bemutatni vagy lejárt akkor nem vehetik figyelembe a felvételt?!!!!?!?!!

UDV:KRISZTIÁN

Fiesta01 # 2006.10.31. 22:19

Hello

Szoval ha tábal nem tiltja ! És a gyár tulajdonosát sem zavarja akkor a rendör nem kuldhet el azzal hogy "magán terulet"?
A parkolo a keritésen tulvan!! nincs a gyár elkeritett teruletén!! és az utol 2m-re van!!

Illetve a helyzetlyelzör lehet tompitottal helyeesiteni?? Ha kiégne és nem tudom javitani a helyszinen? Buntehetö?

UDV:Krisztián

Egyjogász # 2006.10.31. 10:10

T. Traffic!

Köszönöm a válaszaidat. Nem akarok kukacoskodni, de szerintem a probléma fennáll.

Példa: szabálysértést követek el a
tulajdonomban lévő gépjárművel. Megkapom az adatszolgáltatást kérő papírt.

Az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni kell (vagy hivatkozni kell az adatszolgáltatás alóli törvényi mentességre), különben hat hónapra bevonják a forgalmimat.

Tehát azt válaszolom (nem vagyok szellemi fogyatékos, csak nem akarok hazudni a hatóságnak), hogy az Szvt. vonatkozó szakasza alapján nem töltöm ki az adatszolgáltatást kérő papírt, mivel nem kívánom magamat szabálysértés elkövetésével vádolni.

Szerintem nem jelent túl nagy logikai képességet ebből az adatszolgáltatás megtagadásból rájönni, hogy ki követte el a szabálysértést.

Tehát olyan esetben, ha a gépjármű tulajdonosa követi el a szabálysértést és tisztességes módon nem akar trükközni vagy hazudni, akár visszaküldi az adatszolgáltatást kérő papírt, akár - mentességére hivatkozva - nem, de facto bevallja, hogy ő követte el a szabálysértést.

Így fenntartom, hogy ez az adatkérési gyakorlat az Szvt-be ütközik, ütközhet.

Egyébként úgy tudom, hogy a jelenlegi szabályozással a rendőrség szerint is sok probléma van, ugyanis könnyen kijátszható. (Lsd. korábbi hozzászólásom.)