Törzskönyv hiánya

Bajusz35 # 2011.09.28. 18:19

Üdv mindenkinek!

Adott egy gépjármű, melyet 2 hónapja vettem. Nincs meg a törzskönyve, az eladó nem kapta meg az elmúlt 8 évben. Az autót 2 évesen, 2003-ban hozták be az országba németországból, azóta rokonom tulajdonában volt, tőle vettem. A behozatalkor kellet egy ún. "származás(eredet) ellenőrzés", ez a forgalmi engedély kiállításának egyik feltétele volt. Ez megtörtént, meg is kapta a forgalmit, a törzskönyvet azonban hiányzik. Amikor vittem átíratni az autót, közölték az okmányirodában, hogy nem kaphatok törzskönyvet, csak ha bemutatom. Mondtam, hogy ezt a tulajdonos nem is kapta meg. Az ügyintéző kikereste, hogy hol vizsgáztatták az autót, mikor hozták az országba, felhívta az adott helyet, ahol azt mondták, hogy hiányzik az a bizonyos "származás ellenőrzés", újból meg kell csinálni, addig nem kaphat az autó törzskönyvet.
Itt most akkor azt nem értem, hogy ha ez a vizsgálat feltétele volt a magyar forgalmi engedély kiállításának, akkor hogyhogy mégis kapott érvényes forgalmit? Ezt az ügyintézők sem tudták megmondani, csak a vizsgálat elvégzésére kötelezik záros időn belül az autót. Ennek pontosan 2 hónapja. Nem kellett volna 30 napon belül elbírálni ezt az ügyet?

Köszönettel: Bajusz35

Dr.Attika # 2011.09.28. 19:26

Üdv!
2003-ban nem is volt törzskönyv. Akkor vámot , általános forgalmi adót, fogyasztási adót kellett fizetni. A vámhatározat birtokában a műszaki vizsgát követően forgalomba helyezték a gépkocsit és megvolt a magyar rendszám. A törzskönyv a tulajdonjogot igazolja. Ha nincs törzskönyv és azt pótlólag kell beszerezni, akkor az okmányirodának hivatalból kell kiállítania.
Ne hagyja magát és ne "okmányirodás Gizikék" álláspontjára hagyatkozzon. menjen be az okmányiroda vezetőjéhez, aki vélhetően jogász vagy legalább államigazgatási főiskolát végzett.

Bajusz35 # 2011.09.28. 20:52

Tisztelt Dr.Attika!
A származás ellenőrzés vizsgálatot előttem beszélték telefonon, hogy újból el kell végezni, mert a rendszerükben ennek nincs nyoma. Nem is tudtam, hogy törzskönyv akkor még nem is létezett... Az eladóval ezért sem értjük, hogy miért kellene erre még egyszer sort keríteni. Már vártam, hogy mikor küldenek valamilyen írásos iratot, de még semmi...

Köszönöm a gyors és pontos válaszát! Mindenképpen élek az Ön által javasolt lépéssel.

Köszönettel: Bajusz35

gyurma51 # 2012.05.24. 19:46

Tiszteletem! 2008.08 évjáratú autót vettem 2012.05. hóban. Nem kaptam az autóhoz törzskönyvet, csak eredetiség vizsgálati papírt, forgalmit, jármű műszaki adatlapot! A törzskönyvet hol tudom elintézni? Tisztelettel köszönöm előre is a választ!

guba" # 2012.05.24. 19:53

Valószínűleg nem véletlen, hogy nem kaptál törzskönyvet, talán egy bankban lehet, amely a kocsit finanszírozta.