Külföldi rendszám-magyar vezető


Véleményem # 2011.11.30. 20:06

azért nem találod mert olyan nincs szerintem...

Dr.Attika # 2011.11.30. 20:50

Bizonyosan nincs, mert 2011. évben nem adhatnak ki sem rendeletet, sem törvényt, aminek évszáma 2012. Lehet hatályos egy jogszabály, amit 2011-ben hoztak 2012-től, de annak az évszámában legalább 2011. év kell, hogy szerepeljen.

karolin_ # 2011.12.01. 21:05

Tisztelt Ügyvéd úr!

Következő kérdésem lenne: Lengyelországban vásárolok egy autót - ott rendszámmal, papírokkal, számlával adják át.
A lengyel kereskedő szerint a rendszám 30 napig érvényes.
Ebben a 30 napban használhatom az autót Magyarországon?
És esetleg kiutazhatok-e ismét Lengyelországba,

Köszönöm megtisztelő válaszát

Dr.Attika # 2011.12.02. 03:05

Tisztelt "karoloin"!
Nem ismerem a lengyel szabályokat de vélhetőleg a magyarral harmonizálnak.
A magyar szabályok szerint ilyen esetben Z rendszámot ad ki a közlekedés rendészeti hatóság, amelyik 15 napra érvényes és csak egyszeri kiszállításra alkalmas.

Ha belép Magyarországra a lengyel rendszámmal, akkor a végleges magyar forgalmi rendszám kiváltásáig főszabály szerint csak E rendszám kiváltása után közlekedhet a gépkocsival.

RichJerk # 2011.12.02. 12:15

Az Osztrákoknál is van ilyen ideiglenes rendszám, ami ott is 30 napig érvényes.
http://users.atw.hu/…rak/osz1.gif

Általában rá van írva meddig érvényes, és addig használni semmi probléma. Adnak hozzá ideiglenes forgalmi engedélyt is ami a rendszámmal együtt jár le. És Magyarországon 30 napig most is lehet vezetni külföldi rendszámos autót így semmi probléma nem lesz.

zolltomi # 2011.12.03. 07:31

Aki nem tudja igazolni, hogy életvitelszerűen azon országban él, ahol a gépjármű forgalomba van helyezve akár 400.000,- ft. bírságot is fizethet!!! December 31-ig annyi kedvezménye van, hogy a regadő 50%-át kell csak megfizetnie. Az életvitelszerűség általában külföldi munkavállalást, vagy állampolgárságot jelent. A lakcímkártya kevés, az bárkinek lehet.

mylon # 2011.12.03. 10:28

Előzőtől kérdezem: ha én kint dolgozom 8 órát, de hazajárok a családhoz a maradék 16 órára, akkor életvitelszerűen kint élek? Az autó jogos használatát kell igazolni, nem az életvitelszerűséget.

Sinclair # 2011.12.03. 20:28

Nevetséges, hogy az az életszerű ha valaki kint dolgozik, mivel Magyarországon se dolgozik mindenki, mivel én is kint élek volt, hogy éppen sehol nem dolgoztam kb.egy vagy két hónapig.
Itt se és kint se vagyok köteles dolgozni az állampolgárságot meg nem osztogatják.
Lakcím kártyát se főleg ha kint jogosítványom is van amibe ugyancsak szerepel a címem és ez nem csak egy igazolás hanem hatóságilag kiadott.
Szóval kérdem én mivel se itt se ott nem vagyok köteles dolgozni, mert mondjuk úgy alakult vagy megtehetem akkor ne jöjjek soha haza autóval?, mert nem életszerűn élek.
Volt még, hogy egy darabig be voltam jelentve egy munkahelyen Magyarországon, közben kint voltam már rég,de szerintem ez magánügye mindenkinek.
Nem hiszem, hogy bárkinek is el kellene számolnom és igazolnom kéne mindenféle fizetés papírokkal, hogy kint dolgozom.
Ha haza jövök nem azért jövök haza, hogy mindenféle papírokat mutogassak és ha esetleg a rendőrnek nem tetszik valami, teljesen jogtalanul le szed egy más országnak a rendszámát (hatósági jelzését).
Az is abszurd, hogy ha ki megyek ki kell saját lakásomból jelentkezni én úgy tudom bárhol lehet bejelentett lakásom, úgy ahogy külföldi itt Magyarországon is lehet.
Az unió egyedül Magyarországra nem vonatkozik !
Majd meglátják később, se turisták se üzletemberek nem jönnek többet, mert folyamatos molesztálásban lesz részük.

zolltomi # 2011.12.03. 22:34

Igen, akkor életvitelszerűen kint élsz, legalábbis a törvény szerint. Ameddig a munkaviszonyod él és ezt igazolni tudod, járhatsz külföldi rendszámmal semmi gondod nem lesz belőle.

mylon # 2011.12.04. 07:53

Ez így van, járhatsz külföldi rendszámos autóval. De életvitelszerűen nem ott élsz. A munka miatt használhatod csupán. A törvény cikk sehol sem beszél életvitelszerűségről.

25/B. § (1) A közúti forgalomban a 25/A. §-ban meghatározott jármű a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, amennyiben:

  1. az üzemben tartója e törvény rendelkezései szerint belföldi üzembentartónak minősül vagy
  2. vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat NEM KELL alkalmazni, ha

  1. az üzemben tartó olyan nem természetes személy, amely rendszeres tevékenységét a külföldön bejegyzett székhelye vagy telephelye szerinti országban végzi,
  2. a jármű tulajdonosa a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte.

(3) A (2) bekezdés b) pontja alkalmazása során forgalomba helyezés kezdeményezésének minősül a jármű származás ellenőrzési nyilvántartásba vétele is.

(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a járművezető

  1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van,
  2. a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult,
  3. a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres MUNKAVÉGZÉS érdekében használja.

(5) A (2) és (4) bekezdésekben meghatározott feltételek fennállását az ellenőrzés során a jármű üzemben tartója, valamint a jármű vezetője közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni.

mylon # 2011.12.04. 07:55

Ergó ha én napi 8 órát ott dolgozom, 16-ot itthon alszom, attól még használhatom, és nem vagyok ott életvitelszerű.

zolltomi # 2011.12.04. 17:34

Jó akkor Te életvitelszerűen magyarországon alszol, szórakozásból külföldön dolgozol, közben meg a maradék idődet utazgatással töltöd. A lényeg, hogy érted mikor használhatod a külföldi rendszámot magyar állampolgárként. Mihelyt a munkaviszonyod megszűnik és esetleg abba az országba már csak az autóhoz kapcsolódó adókedvezmények kötnének, gyorsan add el az autódat, vagy helyezd magyarországon forgalomba a nevedre, mert iszonyú büntetést kaphatsz és az autódat is elvehetik biztosítéknak amíg nem perkálsz... Esetleg ha gondolod év végéig még az állam meg is ajándékoz a regadó felével... :-) Akkor jó utazgatást és vigyázz nehogy elfelejts visszamenni dolgozni, mert annyira nem életszerű dolog a munkahelyed az életedben! :-)

Stiegel # 2011.12.05. 15:13

Tisztelettel kérdezném a következőt:
Németországban dolgozó, németországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárként, német rendszámú autóval közlekedhetek-e úgy Magyarországon, hogy az ottani lakhelyemről kijelentkeztem? Hurcoljak-e magammal valamilyen egyéb igazolást arról, hogy Németországban élek, vagy elég csak annyi, hogy nincs magyar lakcímem?

RichJerk # 2011.12.06. 10:17

Ha nincs lakcímkártya, akkor az perfekt. No problem. Ha nagyon kötekednének, légy magabiztos és mutasd meg a német munkaszerződésed ha van. Ha még tovább kötekednének mutass meg néhány német közüzemi vagy ilyen olyan számlákat. De szerintem ha már látják hogy nem itt élsz életvitelszerűen akkor elengednek.

lupkotam # 2011.12.06. 15:11

Tiszteletem!

A kérdéses szituáció a következő lenne:

Francia rendszámú bérelt autóval, Franciaországban történő gyorshajtás után francia címre, a saját nevemre jött ki a büntetés. Diákként tartózkodom Franciaországban, a francia cím a hazaköltözés után (2 héten belül) megszűnik.

A kérdés: hazaköltözés után behajtható a bírság?

Köszönöm a segítséget előre is!

zolltomi # 2011.12.06. 19:32

Így van! Munkaszerződést tartsd magadnál!

Dr.Attika # 2011.12.06. 21:56

Nem kell semmi. A rendőr ellenőrzéskor lekéri, hogy a BM Adatnyilvántartás szerint rendelkezik-e magyar lakcímmel. Ha azt a választ kapja, hogy nincs magyar lakcím akkor az ellenőrzésnek vége, tiszteleg, a napszaknak megfelelően köszön és további jó utat kíván. Ne kezdjen magyarázkodni, munkaszerződést bemutatni stb.

PGabe # 2011.12.09. 10:36

Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne:
magyar állampolgárként német székhelyű, német cégnél dolgozom alkalmazottként. Német rendszámú autót kaptam, van német jogosítványom és németországi bejelentett lakcímem (tartózkodási hely, az állandó Magyarországon van). Értelemszerűen járok éppen ezért itthon is vele.

Az új törvénymódosítás szerint, ami alapján január 1-től magánszemély 1 napig vezethet külföldi rendszámú autót, mi kell hozzá, hogy ne büntessenek meg, illetve ne vegye le a rendszámomat itthon a rendőr?
Tartsam magamnál az összes iratot, elég a jogsi, és a lakcímkártya, vagy...?

Köszönöm,

PGabe

Husa # 2011.12.09. 14:56

Üdvözlök mindenkit! Én és a férjem Ausztriában dolgozunk. Férjem 4 hónapja, én pedig egy hete. Itt ideiglenes lakcimünk van. A napokban megállitott egy rendőr és azt mondta, hogy van egy hónapunk, hogy a magyar rendszámú autónkat átirassuk osztrákra.A kérdésem az lenne, hogy ideiglenes lakcimnél meddig használhatjuk a magyar rendszámú autónkat?

dikt # 2011.12.11. 18:35

Tisztelt Ügyvéd Úr! Édesanyámnak / aki szlovák állampolgár és nincs magyar lakcíme/ van egy szlovák rendszámú autója melyet kölcsön szoktunk kérni használatra a férjemmel.Kérdésem hogy lehet európában olyan hatalom 2012-ben amely megtílthatja hogy valaki a saját tulajdonát kölcsön adja a gyerekének? Üdv:dikt

mylon # 2011.12.14. 10:04

De lehet: Orbán Viktornak és Rogán Antalnak hívják. Taps! Taps! Taps!

zolltomi # 2011.12.14. 20:22

Hogyne lehetne kölcsönkérni... Van erre a célra kapható kölcsönadásvételi igazolvány, hat hónapig használható vele az autó, de otthon írt két tanuval ellátott szerződés is megfelelő. Olyan országban használja, ahol csak akarja, magyarországon is...

negist # 2011.12.18. 07:22

Tisztelt Mindenki !

Én és a Párom is Ausztriában dolgozunk nap mint nap alkalmazottként, reggel megyünk este jövünk. Az autót szeretnénk kicserélni mert ebben már nagyon sok a km.
Ha kinn veszek osztrák rendszámú autót használhatom-e itthon Mo.-on. Munkaszerződés van állandólakás Mo.-on. Nem céges autó.
Elmehetek-e a bevásárlásba vagy rokon látogatásra? Vagy csak munkába járásra?
Mit kell magamnál tartani 1 esetleges rendőri ellenőrzés alkalmábol.

Mr. Babba # 2011.12.18. 12:29

Üdvözlöm,

kérdésem a következő,

feleségem lengyel állampolgárként magyar bejelentett lakcimmel lengyel forgalmi rendszámú autót vezet itthon.Ez jelent valami problémát?

Tisztelettel,

Gábor

zsbojtos # 2011.12.19. 23:47

Szervusztok

Történetem röviden. Van egy főállásom (alkalmazottként ) Magyarországon, és egy másodállású vállalkozásom Szlovákiában (tulajdonos) .Kérdésem a következő:
Szlovák rendszámú céges autóval közlekedem ( A vállalkozásom tulajdona) .Magyarországi lakcímmel rendelkezem, de nap mint nap kiutazom a Cégünknek a szlovákiai telephelyére ahol a másodállású munkát végzem. Ezen felül cégünk külföldi partnereihez ezzel az autóval utazom.(Európa, beleértve Magyarország is) .
Kérdésem 2012 jan.1-től milyen iratok szükségesek ahhoz hogy az autót továbbra is legálisan használhassam?

Válaszokat előre is köszönöm