Külföldi rendszám-magyar vezető


WRC555 # 2012.03.23. 06:45

Friss info:
reggel találkoztam a szomszédommal, még mindig ki van adva a rendszámok ellenörzése, egy darabig ki is lesz.

Kassad # 2012.03.23. 07:29

para, Honda Civic,

A külföldi állampolgárnak van-e Magyarországon szokásos tartózkodási helye témakör az véleményem szerint azért van, hogy az életvitel szerűen itt tanuló/dolgozó külföldieknek is kötelező legyen a magyar rendszám (tehát ne járhasson kamu Lagosival a raszta kolléga éveken át Pesten a BME-re).

Honda Civic, kishazánk melyik városa ez, ahol van egy ügyünkre érzékeny főrendőr?

Kassad # 2012.03.23. 07:48

Na leírom utoljára, hogy Mocsisohatbece is megértse:

Ha tartós letelepedést jelentesz be, és nem tartassz meg magyar címet, akkor NEM lesz lakcímkártyád. SEMMILYEN, SEMMILYEN FELIRATTAL. Elveszik a személyivel együtt.

Ha kéred az eredeti magyar lakóhelyed mint cím (vagy bármilyen más magyar lakcím) megtartását, akkor kapsz egy új lakcímkártyát, amin az lesz, hogy lakóhelye: Külföldön élő magyar, tartózkodási helye: és itt egy magyar lakcím. Így ugyanúgy intézhetsz tovább ügyet, lehet bankszámlád, fizethetsz tb-t magyarországon. Valamint elvileg megoldja azt a problémát, hogy a KKT 47/18-ban definiált magánszemély belföldi üzembentartó alapból belföldi, ha csak van lakóhelye (ez az egy pongyola mondat szopatja le a külföldi szokásos tartózkodási helyű magyarokat). Namost amiért ez az egész nem kell az az, hogy ezt így a gyakorlatban nem kérik. Én még senkiről nem hallottam, aki külföldi személyi, jogsi és magyar állampolgárság mellett ne lett volna továbbengedve. Valaki más igen?

Mohács # 2012.03.23. 08:08

Ez így igaz Kassad!

Mármint a lakcímkártyával kapcsolatos lehetőségeket illetőleg. Nekem is azt a tájékoztatást adták a mohácsi Anyakönyvi Hivatalból, hogy vagy külföldön élő magyar állampolgárként regisztráltatja magát az illető -ebben az esetben Magyarországon is van díjtétele és bevonják mint a "lakcímkártyát", mint a személyazonosító igazolványt- vagy a másik lehetőség az, hogy a lakcímjelentő lap 31.kódja alatt ideiglenes külföldön tartózkodást jelent be a polgár.
Nekem tulajdonjogom van Magyarországon ingatlanban -igaz hogy a bejelentés nics összefüggésben vele- valamint identitási okokból eszem ágában nics kedvem leadni a magyar személyimet! maradna a második lehetőség de ennek kezdeményezése konzulon keresztül (pl. Helszinkiben) 40 euro -ellentétben otthon Magyarországon díjmentes! ìgy mivel még a fiplomata sem tudott más megnyugtatóbb hírrel szolgálni marad minden a régiben és csak reménykedhetek abban amit írsz, hogy külföldi papírokkal nem "kötekednek"... Eléggén hülye helyzet lenne hivogatni Budapesten a konzult vagy a nagykövetet még annak ellenére is, hogy barátom, mialatt a szerv csavarhúzóval a kezében bajlódna egy finn rendszámtábla leszerelésével ui az csavarozva van. (Lehet, hogy az is törvényt sért?) :)

WRC555 # 2012.03.23. 08:44

Mohács: kétlem hogy egy finn autót megállitanak.
Hamarabb állit meg hazafelé a tányérfejü litván rendör mint a magyar.

Mohács # 2012.03.23. 09:13

Egy érdekes cikk a Vezess.hu oldalról: http://www.vezess.hu/…ammal/35125/

Kassad # 2012.03.23. 09:17

Mohács felhívom a figyelmed, hogy Nándorfehérváry abba a táborba tartozik, aki Mocsi :) És nem csak akkor törölték ki a mindenkit zavaró hozzászólásait, amikor Shohat volt, hanem amikor Jogibece és amikor még Mocsi. De nem kell aggódni, a medvés baromságával irányban van már most is. Érthetetlen, hogy miért fáj az neki, ha azok akiknek most kell megoldás - és nem bírják kivárni, hogy ő eltörölje végre a törvényt úgy, hogy ide irogat - azt beszélik meg, hogy milyen papírokat fogadnak el a rendőrök MA. De az biztos, hogy mindent megtesz az ezirányú eszmecsere akadályozásában.

StefanAti # 2012.03.23. 09:23

Nándorfehérváry

"Arról lehet felismerni őket, hogy semmilyen trükk nem jut az eszükbe (pedig ide írogatnak nap-mint-nap már éveken keresztül), mindig csak szárazon bemásolják a törvényt, széttárják a karjukat, és "sajnálkozva" azt a tanácsot adják, hogy "nincs mit tenni, be kell tartani", mert "különben nagy baj lesz"."

  1. Mi már elmondtunk minden lehetséges megoldást ami törvény szerint szóba kerülhet, átbeszéltük a lehetőségeket, de lehet itt az ideje, hogy összegezzük az egészet mert te még egyszer sem fogtad fel őket. Sőt, a saját költségemen ügyvéddel megiratott törvény szövegének tökéletesen megfelelő kölcsönadási papírt is elküldtem már itt sok embernek ingyen, bort sem kérek érte mint egyesek, csak hogy segítsek.... Több embernek elküldtem már azt a papírt is szkennelve, amit az autó regisztrációjának megkezdésekor kaptam, hogy lássák miről van szó, pedig az is az én költségem volt, magamnak csináltam....
  2. Te milyen hasznos tanácsokat adtál eddig azoknak akik nem akarnak büntetést?? Összegeznéd kérlek??
Kassad # 2012.03.23. 09:42

Kedves Andor,

Én hozam fel a fórumon az ideiglenes/tartós külföldön tartózkodás bejelentése mint segítség kérdését. Én jártam utána részletesen, én hívtam fel az okmányirodát az ügyben, hogy ideiglenesnél lehet-e csak tartózkodási hely Magyarországon, lakóhely nélkül.

Én jártam utána a Származásellenőrzési nyilvántartásba vétel kérdésének. Amivel bárki meg tudja oldani a magánszemélyként üzembentartás problémáját 10.900 Ft-ból, jól lehet azt külföldről nem lehet elintézni, egy hazaút szükségeltetik hozzá.

Én jártam utána annak, ami a police.hu-n eredetileg TÉVES információként szerepelt, miszerint csak a MOKK fordíthat hivatalosan. A MOKK nem fordít. Pár nappal később korrigálták is OFFI-ra.

Mindezt tettem annak ellenére, hogy TE közben végig szánt szándékkal akadályozod a társalgást a témában.

StefanAti # 2012.03.23. 09:57

Andor,

Újra feltenném a kérdést hátha most sem olvastad el:

Kassaddal és velem ellentétben
te milyen hasznos tanácsokat adtál eddig azoknak akik nem akarnak büntetést?? Összegeznéd kérlek??

Shandor # 2012.03.23. 10:02

Tisztelt fórumozók!

Végigolvastam néhány oldalnyi hozzászólást és arra a megállapításra jutottam, hogy itt talán választ kaphatok a kérdésemre. A kérdésem pedig a következő:
Én, mint külföldön élő (ott állandó lakcímmel rendelkező) magyar állampolgár, milyen módon tudok autót venni Magyarországon. Természetesen azzal a szándékkal, hogy azt külföldön használhassam?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kassad # 2012.03.23. 11:26

www.hasznaltauto.hu és hívd fel a kiszemelt autótípust árúsító egyik kereskedőt. Ott profi információt fogsz kapni. Egyébként sejtésem szerint megveszed és Z-s rendszámmal kiviszed az országból. Aztán üzembehelyezed ahol szeretnéd.

Kassad # 2012.03.23. 11:30

www.hasznaltauto.hu és hívd fel a kiszemelt autótípust árúsító egyik kereskedőt. Ott profi információt fogsz kapni. Egyébként sejtésem szerint megveszed és Z-s rendszámmal kiviszed az országból. Aztán üzembehelyezed ahol szeretnéd.

Kassad # 2012.03.23. 11:33

www.hasznaltauto.hu és hívd fel a kiszemelt autótípust árúsító egyik kereskedőt. Ott profi információt fogsz kapni. Egyébként sejtésem szerint megveszed és Z-s rendszámmal kiviszed az országból. Aztán üzembehelyezed ahol szeretnéd.

Kassad # 2012.03.23. 11:34

www.hasznaltauto.hu és hívd fel a kiszemelt autótípust árúsító egyik kereskedőt. Ott profi információt fogsz kapni. Egyébként sejtésem szerint megveszed és Z-s rendszámmal kiviszed az országból. Aztán üzembehelyezed ahol szeretnéd.

zolltomi # 2012.03.23. 12:09

Nagyon egyszerűen! Adásvételi és kész. Az előző tulaj beviszi az adásvételit az okmányba és a rendszámmal együtt leadja ( kívonatja a forgalomból ), Te meg kiviszed Z-s rendszámmal ( a forgalomból kivont forgalmival ), vagy tréleren. A külföld mit jelent? Harmadik országba menne az autó ( EU-n kívül )? Amennyiben igen, akkor kell egy EX papír is ( vám ).

WRC555 # 2012.03.23. 15:49

Urak,

ne veszekedjetek.
Nézzük a száraz tényeket:
szar a helyzet. Kiküldték a rendőröket pénzt beszedni meg elrettenteni. Nem túl európai, illetve kultúrnéphez méltó módszer, de a magyar sem az.
Aki külföldről hazajön, és megvan a lakcíme, az lehetőleg sötétben tegye, mondom ezt, mert az M1-esen, M3-ason 8 után nemigen van rendőr, igazoltatás meg pláne.Pesten persze kivehetik az embert, de ha az M0-n megy, akkor talán nem. Megoldás, ha az itthoniak kijönnek valaki elé, átcuccoltni a magyar autóba, a külföldit egy forgalmas kúton pl. lezárni és másnap azonnal kijelentkezni az Okmányirodában. Szomorú, de hatékony.Aki repülővel jön, de van kint autója, itthon meg lakcíme, töröltesse, ha itthon van. Legközelebb akkor már tud jönni autóval nyugodtan, illetve remélhetően addigra valami mozdul a témában.
Ha netán vegyesházasság van, ahol két autó is van, és a teljesen külföldi tagnak is van egy a nevén, akkor azzal jőjjetek, ha az illetőnek nincs itthoni lakcíme, nyugodtan vezetheti, vagy vezetitek a határig, belföldön meg átveszi a volánt. Itthon másnap kijelentkezés.
Akinek magyar lakcíme van, de nem a nevén van az autó, az aznapi meghatalmazással járhat (részleteit ld. a tv. illetve a kormányrendelet szt.), sajnos eléggé kellemetlen a papírmunka miatt.

Fantomas1 # 2012.03.23. 17:37

quasaar,

Úgy látom még nem válaszolt senki. Te mostanában kaptál magyar állampolgárságot, ha jól értem.
Tudomásom szerint neked eleve olyan lakcímkártyát adtak, amin az van, hogy "külföldi cím".

Ha nem jelentkeztél be magyarországi lakcímre, akkor a dolog egyértelmű. Használhatod a járműved Magyarországon.

Kassad # 2012.03.23. 18:54

Ha nem jelentkezett be magyar lakcímre, akkor nincs semmilyen magyar lakcímkártyája.

Fantomas1 # 2012.03.23. 19:43

Tavaly - romániai magyar ismerőseim, az egész család, kisgyerekeik is - kérték és megkapták a magyar állampolgárságot, de sohasem éltek és továbbra sem élnek Magyarországon.

Ők kaptak lakcímkártyát,(még a kétéves kisgyerek is) amelyen ez van: "külföldi cím".

De quasaar, ha kapott ilyet, ha nem, neki nem lehet gond Magyarországra jönni járművével.

Fantomas1 # 2012.03.23. 22:47

Jó, hogy feljött ez a téma is, ugyanis valahol olvastam a napokban, hogy 150 ezer új állampolgára van Magyarországnak, köszönhetően a könnyített honosításnak.

Isten hozta őket!

Többségükben ők az előbb említett lakcímkártyát kapták, így nekik semmi gond a román, szerb, horvát, szlovák, cseh stb.. rendszámos autóikkal az Anyaországba menniük.

Viszont van nem egy olyan romániai magyar ismerősöm - hiába.. rajongom Erdélyért - akik ilyen-olyan okokból bejelentkeztek magyarországi lakcímre, viszont többnyire otthon(Romániában) élnek.

Sőt van sok román nemzetiségű is, akik házat, lakást vettek Magyarországon. Általában román rendszámos autójuk van.

Úgy néz ki, hogy nekik is cumi. Nemlehet csak úgy átruccanni "Magyarba" (így mondják általában) az autójukkal, ahogy eddig.

Fantomas1 # 2012.03.23. 23:06

Nándorfehérváry,

Nekik viszont tényleg jó, amit tegnap javasoltál, az autócsere, vagy kölcsönautó. Román-magyar, vagy magyar-szerb stb.. nyelvű kölcsönadási papírral a határon sem lehet gond átjutniuk, de ez persze nembiztos, hogy minden határon így van.

Csavaros a magyar esze, :-) úgyhogy erre biztosan percek alatt rájönnek, ha tudják egyáltalán, hogy mi a helyzet etéren szeretett kis Hazánkban jelenleg.

Roni83 # 2012.03.25. 17:36

Sziasztok Fórumozók!

A "nagy módosulás" óta eltelt 25 napban rengeteg hozzászólást olvastam, de sehol nem találtam megoldást a problémámra. Szeretnék teljesen hivatalosan, törvény sértés nélkül itthon külföldi rendszámmal autót vezetni.(Magyar lakcím és személyivel) Az autó a testvérem nevén van, aki Magyar-Német kettős állampolgár és Németországban él. Sajnos nekem februárban ellopták az autómat és jelen helyzetben nincs pénzem másikat venni. Lehetőségem lenne kölcsönbe megkapni a testvérem német rendszámos autóját 4-5 hónapra, amíg lerendeződik a biztosítóval az ügy. Szerintetek hogyan használhatom az autót itthon legálisan? Elég, ha a regisztrációs adót befizetem? Mit tehetek ebben a számomra speciális esetben?

Segítségeteket köszönöm!

Fantomas1 # 2012.03.26. 09:42

Roni83,

Ha jól értem testvérednek nincs otthon lakcíme. Akkor az üzembentartói rész oké.
Csinálni kell kölcsönadási papírokat, amely 24 órára szól, amelyben le van írva, hogy testvéred kölcsönadja neked az milyen típusú és milyen rendszámú autóját.

Meg kell frappánsan fogalmazni és nyomtatni belőle vagy 100 db-ot,(ha sűrűn akarod használni)testvéreddel és két tanúval aláíratni.

Amelyik nap használni akarod, indulás előtt beírod a dátumot mondjuk 1 órával korábbra.

Szerintem így jó és legális lesz, de talán más is tesz észrevételt, vagy ad valami jó tanácsot.

Ami még fontos, hogy a német autónak gondolom németországi biztosítás kell. Annak rendben kell lenni és a nevedre is szólnia kell a biztosításnak.

StefanAti # 2012.03.26. 10:44

Roni33

Nem kell regadot befizetned, eleg ha a kozlekedes felugyeletnel megcsinaltatod az elso forgalombahelyezeshez szukseges vizsgat! (e nelkul regadot sem tudnal befizetni) ez viszont boven eleg arra, hogy nyugodtan jarj vele, hiszen papirod van rola, hogy elkezdodott a regisztracio, kotelesseged viszont nincs, hogy befejezd azt!
Ez elvileg 3 honapog jo, de lehet kerni a hatarido meghosszabbitasat ingyen, igy a 4-5 honapot meguszhatod kb 50e Forintbol!

Szerintem ez a legjobb megoldas a te esetedben!!