Külföldi rendszám-magyar vezető


zolltomi # 2012.03.12. 18:22

Nándorfehérváry!

Sajnos amit leirtál, az szerint mindhármatoknak honosítani kellene az autóitokat!
Ugye papíron magyarországon élsz, dolgozol és a szűleid szintén.
Ez talán rátok nézve igazságtalan törvény, de érdemes magyar rendszámra váltanotok. Megbüntethetnek benneteket.

Janesz- # 2012.03.12. 20:16

Volna egy kérdésem
Éni mint magyar állampolgár kint élek mitöbb egyéni vállalkozoilag kint dolgozok Német országban
És ahhoz hogy az tiszta nyereségemet mégjobban tudjam csökkenteni vennék idekint autot azaz német rendszámu lenne az auto
De akkor evvel hogy mehetek haza?
Megvan a hivatalos vállalkozoi igazolványom papirom is ,akkor ezekszerint ezt sem fogadja el az állam?
Csak azért mert egy kollégámnak épp a napokban vették le a rendszámát a rendörök,vagy nemtudnak olvasni a magyar rendörök németül?????

Várom a hozzászolásokat

Jani

Honda Civic # 2012.03.12. 20:58

Nándorfehérváry

Nektek bizonyítani kell, hogy életvitelszerűen külföldön éltek. Ehhez szükség van külföldi lakcímbejelentőre vagy külföldi céggel kötött munkaszerződésre amiből kiderül, hogy az autót az Eu-n belül munkavégzés céljára használjátok Mo.területén kívül. Ezt csak a saját tapasztalatomból írom. Tőlünk ezt a kettőt kérte a rendőr.

A törvény ezt a három kivételt írja, e szerint elég az egyik, ahogy Véleményem írta Neked.

A magyar lakhellyel rendelkező sofőr akkor jogosult kocsiján külföldi rendszámot használni, ha (hivatalos megfogalmazás következik):
- rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt a külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy
- rendelkezik az üzembentartó által kiállított, a birtokba adás időpontját megjelölő hozzájárulással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy a járművet Magyarországon egy napnál rövidebb ideig használja, vagy
- rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja

Sinclair # 2012.03.13. 09:14

Akkor ezekszerint jó a kinti jogsi, mivel azon cím is van és elég hivatalos ??

Fantomas1 # 2012.03.13. 09:56

Jó-e a kinti jogsi, ez jó kérdés.

Mert nekem UK jogsim van és azon tényleg rajta a kinti címem.

Jó lenne tudni, hogy ezt elfogadják-e.

StefanAti # 2012.03.13. 11:51

Nándorfehérváry

Arról beszéltek, hogy miért ne járhatna bárki bármilyen rendszámú autóval. Azért amiért anyukád sem járhatna Bécsben magyar rendszámmal, hiszen ott él. Te sem járhatnál elmondásod szerint magyar rendszámmal a saját országodban, hiszen ott élsz.

Ezért hozták itthon a törvényt, hogy ha nem tudod bizonyítani, hogy nem Magyarországon élsz, akkor nem járhatsz külföldi rendszámú autóval. Ha tudod, akkor nyugodtan. De törvény szerint azt a helyszínen, igazoltatáskor kell bizonyítanod.

Felőlem azt csinálsz amit akarsz, de ha megtartottad a magyar lakcímed, akkor mással kell bizonyítanod, hogy nem itt élsz, ha pedig nem tudod akkor meg tudnak büntetni mikor itthon használod az autódat. Lehet ez ellen vitatkozni, meg EU szabályokról beszélni, de ha ilyen egyszerű lenne az EU-ban ahogy Shohat78 leírja, akkor a te anyukád is nyugodtan használhatna magyar rendszámot Bécsben, amit viszont te magad mondtál, hogy nem tehetné meg.

Shohat78-ot egyébként már 2x letörölték a fórumról, mert mindenkit arra bíztatott, hogy a törvény ellen/törvénnyel szembefordulva cselekedjen. Nemrég ő még Belgiumban élt és mindenkit arra bíztatott itt, hogy semmit ne csináljon, nyugodtan használja az autóját vagy hogy inkább ne jöjjön haza az autójával senki, bár ezt sosem sikerült eldöntenie, hogy melyik a végleges verzió.....

Szóval ha külföldön élsz semmi értelme beregisztrálni az autód Magyarországon, de ha megtartottad a magyar lakcímed, akkor valamivel bizonyítanod kell, hogy te tényleg külföldön élsz...

StefanAti # 2012.03.13. 12:01

Shohat78

Legutolsó hozzászólásod alapján magyar útleveled van és külföldi papírjaid, azaz külföldi személyi meg jogsi igaz?
Mert ebben a felállásban tényleg legálisan hazajöhetsz az autóddal....

És egyébként honnan veszed, hogy pár hét múlva módosítják a törvényt?

Fantomas1 # 2012.03.13. 12:04

Örülök, hogy optimista és 'európai' hangulat alakul itt ki végre.

Bízom benne, hogy nem válik rémálommá a szabadságotok. Én lemondtam a hazatérésről tavasszal. Nem viszünk haza kemény valutát és nem otthon költjük el, inkább segítünk kijönni néhány családtagnak és elmegyünk valahová Európában.

A későbbiekben - biztos, ami biztos alapon - egyikünk kijelentkezik otthonról és amelyikünk kijelentkezett, annak a nevén lesz az autó, amivel haza akarunk majd utazni.
Talán megváltozik ez a törvény, és akkor idáig sem kell eljutni.

Fantomas1 # 2012.03.13. 12:10

"Azért amiért anyukád sem járhatna Bécsben magyar rendszámmal, hiszen ott él."

StefanAti,

A lényeg a részletekben van. Azt írta, hogy Anyukája nemtudna SOKÁIG járni Bécsben magyar rendszámos autóval. Ez viszont több hetet jelent,(azthiszem egy hónap,de lehet, hogy több) Angliában félévet. Nem az a gond, hogy ha valaki otthon él, akkor nem használhat a végtelenségig külföldi autót, hanem a 24 óra. 2 hónap oké, 1 hónap is oké, de 24 óra??

StefanAti # 2012.03.13. 12:14

Fantomas1

Senkinek nem vált rémálommá a szabadsága.
Úgy látom akik külföldön élnek azt hiszik, hogy itthon tankok és mesterlövészek várják a külföldi rendszámmal érkezőket a határ magyar oldalán.

Nem ez a helyzet, egyszerűen csak ha igazoltatnak, ami sajnos könnyen előfordulhat ha van külföldi rendszámos autód, akkor meg kell felelni a törvényeknek. Ahogy annak is meg kell felelni, hogy be van kötve a biztonsági öved, van láthatósági mellény az autóban és 50-el mész lakott területen...

De ha kiadod a papírjaid amiből látszik, hogy külföldön vagy bejelentve és ott élsz, akkor már mehetsz is tovább... Ilyen egyszerű a dolog.

StefanAti # 2012.03.13. 12:18

Fantomas1

Iagazad van, csak 1 hónappal vagy két hónappal nem változott volna semmi... Így sem változik, csak több papírmunkája van annak aki meg akar felelni és nem akar mégsem magyar rendszámot.

Egyébként ebből látszik, hogy megszűntetni nem tudják a dolgot, csak kellemetlenséget okozni azzal, hogy egy napra korlátozták az időintervallumot...

De az egy napos dologra akkor van szükség, ha semmilyen külföldi papírod nincs... Ha kinn éltek akkor csak tudjátok valamivel bizonyítani hogy ott éltek, hiszen valamilyen papírral megvettétek az autót is ha saját néven van, nem????

Fantomas1 # 2012.03.13. 12:23

Tudod Angliában nincs lakcímkártya - én nem tudok róla, pedig már 5 éve itt élek. A jogsim UK-s, aminn rajta van a lakcímem.
Külön lakcímigazolásért pedig nincs kedvem és nem is fogok az itteni hatóságokhoz járkálni és magyarázkodni, hogy miért is kell olyasmi, amit sehol sem kérnek az EU-ban(remélem otthon sem).

Angol személyiről sem tudok, az nekem még magyar, és egyelőre nem is akarom leadni.

Ha ez elég, akkor rendben.

StefanAti # 2012.03.13. 12:27

A testvérem is angol lakos. Angol jogsival vezet itthon, angol rendszámmal jár és viszonylag sokat jár Magyarországon, visszaadta a magyar lakcímét és mindig elfogadták... Sőt, a nagy kétoldalas angol forgalmiból is mindig csak a bal oldal van nála, amin egyezik a cím a jogsin lévő címével és elfogadják... Az bőven elég...

Fantomas1 # 2012.03.13. 12:37

Na látod, ez a problema. Miért adnám vissza a magyar lakcímbejelentőt?
Magyar személyi, lakcím otthon és angol jogsi, amin van angol lakcím.

Szóval így jó vagy sem (?)

StefanAti # 2012.03.13. 12:46

Mert angliában a jogsi megfelel személyinek is, hiszen nincs más.
És ha leadod a magyart akkor is marad két fényképes igazolványod, hiszen van a jogsi meg az útlevél.

Nem kötelező leadni, de akkor itthon (mikor itthon vagy) nehéz bizonyítani, hogy nem itt élsz.... Ezt te is megértheted. Te tudod hogy nem itt élsz, a családod is tudja de egy idegen nem....

A rendőr idegen ezért neki az átadott papírokból és saját nyílvántartásából kell eldöntenie, hogy te hol laksz. Azok alapján viszont akár itthon is élhetnél. És mikor Budapesten mutatod a magyar útleveled, magyar személyid, lakcímkártyát, akkor nehéz megmagyrázni, hogy nem itt élsz. Jogsi önmagában a többi mellett kevés. Ha nincs a többi, akkor elég....

Fantomas1 # 2012.03.13. 13:10

Útlevelem sincs, hiszen egyenlőre nincs rá szükségem. Néhány éve lejárt és azóta nem voltam az EU-n kívűl, így nem kellett, nem csináltattam tehát másikat.

Attól tartok, hogy igazad van és nemfogadják el csak az angol jogsim, pedig rajta az angol címem.(Van angol NHS -egészségbiztosítási- kártyám is, úgyhogy egyértelmű kéne hogy legyen, hogy itt élek életvitelszerűen.)
Mivel itt is van címem és otthon is, ezért nemtudom mi lenne, ha igazoltatnak.

(Mivel van otthon bankszámlám, házam, földem, így nemfogok kijelentkezni és nemadom le a személyim, lakcímigazolóm).

Olvastam itt, hogy rendőrfüggő, de én nem akarok csupán a rendőr jóindulatára számítani.

StefanAti # 2012.03.13. 13:17

Ezek fenyeben maximalisan megertelek, hogy nem adod le a magyar papirjaid viszont innentol kezdve sajnos tenyleg a rendor joindulatan mulik hogy elfogadja e a papirjaid vagy sem!

Fantomas1 # 2012.03.13. 13:24

Nalátod, ezért nem utazunk haza most, pedig nagyon terveztük.

Ugyanis van olyan, hogy az ember kijön néhány évre - legalábbis ez a terv, hogy visszatérünk - dolgozni, nyelvet tanulni és tapasztalatot szerezni, de közben évente többször hazajár 1-2-3 hétre alkalmanként és építgeti otthon a kis házát és tervezi, hogy pár év mulva hazatér. Így nem adja le magyar papírjait, viszont az év 80%-át egy másik országban tölti, ahol dolgozik, ezért ott kell autót fenntartson.

És egyszercsak probléma akad, ha ezzel az autóval haza akar térni ismét néhány hétre, ahogy eddig tette...

Honda Civic # 2012.03.13. 13:54

Nándorfehérváry

Ez nem szóbeszéd, velünk megtörtént sajnos. Így kerültem ide a fórumra, tájékozódni.
Ha érdekel a történetet itt találod, leírtam 02.24-én.

http://www.jogiforum.hu/…34/2057.12.0

Az eljárást még nem zárták le, 200eFt büntetésre lehet számítani, ami szintén nem szóbeszéd, hanem a törvényben van sajnos.

zolltomi # 2012.03.13. 18:03

Jó, én csak a kérdésedre adtam meg a választ, a többi már rád tartozik.

StefanAti # 2012.03.13. 20:01

Nándorfehérváry

Nekem nem kell elmagyarázni, én értettem, hogy ha Bécsben él akkor bécsi rendszámú autóval kell járjon, stb...

De mikor éppen Mo.-n van és csak magyar papírjai vannak, akkor azt kell bizonyítania, hogy Bécsben él, amit magyar papírokkal nehéz lesz..... És ha nem tudod bizonyítani, akkor levehetik a rendszámod.

Jó látni, hogy olyan bátor vagy mint Shohat78, de ő még nem tudja, hogy valószínüleg a rendőrök jobban tudják mi minősül zaklatásnak mint ő. És ha azzal kezd el keménykedni egy rendőrnek, hogy feljelenti zaklatásért, miközben a rendőr egy hatályos törvény alapján próbál eljárni, akkor nem csak kiröhögni fogják a rendőrök, de minden jóindulatot el fog veszíteni részükről. De azt a beszélgetést azért megnézném.... :-)
Szerintem még egy rendőr is porig alázná jogi kérdésekben....

Honda Civic # 2012.03.13. 20:44

A fiam sem félve jött haza 8 hónap távollét után külföldről. És álmában sem gondolta volna, hogy leveszik a rendszámát a szomszéd utcában a visszaindulást megelőző nap. Amíg ilyen törvény van nálunk alkalmazkodnunk kell hozzá azzal, hogy lázadunk nem megyünk semmire. Ő is mondta, nem tudta, nem itthon él és, hogy felszalad a lakásba a kért papírokért. Erre sem volt lehetősége, mert a törvény azt mondja a helyszínen kell bizonyítani, a rendőr meg ezt be is tartja. És, ha nincsenek itthon sem ezek az iratok, rendszám marad az Okmányirodában(megküldik majd az illetékes országnak) és lehet nézegetni az autónkat és kitalálni, hogyan tovább. A büntetésről ne is beszéljünk. Érdemes ezen elgondolkodni az utólagos problémák elkerülése érdekében. Tudom nem áll minden sarkon rendőr, de sosem tudni...

driver70 # 2012.03.13. 20:48

Szerintem nem kell ezen ennyit rágódni . Aki akarja az megtudja oldani a kérdéses papírok beszerzését

Nem kérnek lehetetlen dolgokat

Pl: Céges autónál meghatalmazás és munkaszerződés

A magánszemély ami kényesebb,de ezt is meglehet oldani

Véleményem # 2012.03.13. 20:56

Shohat78

A forgalmi engedély az nem közokirat, és nem magánokirat, így nem lehet vele igazolni semmit!
A rendőri kekeckedés amit mondasz, egy zaklatásban nem állja meg a helyét, ha fel akarod jelenteni...

Fantomas1

A gyakorlatban a kinti jogsit elfogadják, a külföldi rendszám vezetőjével szemben támasztott feltételeknek eleget tesz, mivel közokirat.

A törvényről annyit hogy amíg valaki nem tesz eleget ennek az számítson a legrosszabbra a rendszám levételre. De van sok megoldás! Csak meg kell keresni és ennyi.
Aki fél hogy belefut ilyenbe, és leveszik a rendszámát az vagy feleljen meg a törvénynek, vagy akkor tényleg ne jöjjön be az országba.
A média felkapta a dolgot, de gyors törvény módosításra ne számítson senki. Ez a legkisebb gondja jelenleg az országnak. Az EU-s tagság nem ezen áll vagy bukik.

DjBluelight # 2012.03.14. 08:39