Külföldi rendszám-magyar vezető


para # 2012.03.07. 14:15

Érekesség (remélem tényleg így lesz): http://www.origo.hu/…ugyeben.html

free99 # 2012.03.07. 16:02

Nem fogok kijelentkezni mert akkor az orvosi ellátás módosul.
Az meg Nekem jár. Úgye fizetek EU országban TB-t ez MO-n le van jelentve.
Meg ha már egyszer ide törzskönyveztek legyen ez az állandóm!!!

Ja és tudjuk hogy a székelyek szerint "az EU nem ország"-
na ezzel a törvénnyel értettem meg hogy igazuk van.

para # 2012.03.07. 17:15

Nyikto

A hozzászólásod előtt foglaltam össze, hogy mi a jelenlegi állás! De leírom mégegyszer:
A jelenlegi törvény nincs tekintettel állampolgárságra, így mindenkire vonatkozik, akinek van magyarországi bejelentett címe.
Mivel a férjednek van szlovák és magyar lakcíme is és az ő nevén van az autó, ezért hivatalosan nem "üzemeltetheti" Magyarország területén. A kocsit vezetheti Ő is és Te is. A férjednek nem kell semmi különösebb okmány, számodra az adott napra adott meghatalmazása kell a férjednek.

Sajnos ettől függetlenül viszont Őt megbüntethetik függetlenül attól, hogy ki vezeti az autót ha elkezdik vizsgálni az üzemeltető szempontjából.

Véleményem # 2012.03.07. 17:45

mln49

Személyit nem kell lefordítani, az közokirat. A magánokiratot kell lefordítani.

Nyikto # 2012.03.07. 18:02

para

Köszönöm, még egyszer!

bet zonah # 2012.03.07. 20:14

A magyar jogalkotó már nem tudja kínjában, hogy mit csináljon, Szlovákiában és Németországban annyira kedvezőek a gk. vásárlás és üzemeltetés feltételei, hogy azzal egyszerűen nem tud versenyezni.

Nem csak a regadóról van szó, a németeknél ,szlovákoknál az ÁFÁ-t is visszakapják a cégek, méghozzá a személygépkocsik vételárából is, márpedig ez jóval nagyobb tétel, mint a regadó.

Ezenkívül náluk az autó összes költségének az ÁFÁ-ja visszajár, tehát a pl. benziné is (személyautó esetén is),ráadásul ott cégautó adó, illetve önkormányzati teljesítményadó sincs.

Emellett az is vonzóvá teszi a külföldi rendszámozást, hogy így nincs objektív felelősség, külföldről nem hajthatók be a gyorshajtási és egyéb bírságok,csak ha megállították és igazoltatták a sofőrt.
Ennek oka, hogy az EU egyezmény csak a sofőrre vonatkozik, üzembentartóra nem, tekintettel arra, hogy a többi tagállamban csak a sofőr bírságolható.
Tehát ha nem állapították meg a sofőr kilétét ,akkor utólag külföldről reménytelen a bírságok foganatosítása.

Persze dönthetne úgy a kormány, hogy felveszi a kesztyűt, tovább takarékoskodik, az autók adóterhelését leviszi a versenyképes szintre, az objektív felelősséget pedig eltörli.

A másik megoldás, hogy dacosan folytatjuk a szélmalomharcot, a fenyegetőzést,na persze EU és Schengen tagként kérdés, hogy ez mennyire lesz eredményes a minden hájjal megkent rendszámbizniszezők és az őket segítő,mindent tökéletesen lepapírozó profi ügyvédek hada ellen.

A jóhiszemű kisemberekkel ,külföldön dolgozókkal, hazalátogatókkal viszont valóban ki tudnak tolni, őket tényleg meg lehet hurcolni, hogy aztán elegük legyen és végleg eltünjenek az országból.

InFlames # 2012.03.07. 20:26

Én megléptem a kivándorlást a mai nap! Nem szeretnék folyton azon parázni hogy az esetleges igazoltatás során hogy ítélkeznek felettem. Köszönöm szépen Magyarország hogy fél évig "hivatalos" lakosod lehettem, vicc az egész hogy az ember ilyenre kényszerül a büntetés elkerülése végett. Orbánék kicsit mellényúltak ezzel, nagyon valószínűnek tartom hogy a következő ciklust már nem ők fogják vinni...már csak a vasfüggöny hiányzik Mo. körül ;) Hajrá, csak így tovább!

S8ABT # 2012.03.07. 23:05

para!
Nem beszélj butaságokat!!!!!
Nézz utánna jobban annak amit leírst,értelmezd utánna gondolkodj 5 percet és rájössz...hülyeség!!!!
Néhány napja már nem írtam...utaztam haza!
Itt vagyok helyen az azonosítóm!!!!!!
Eu-s tagállmaként jogtalan a jelenlegi törvény,ombudsmani vizsgálat is kimondta és kérte a kormányt a törvénymódosításra!!!!!

para # 2012.03.08. 06:12

S8ABT

Ha elolvasod a törvényt és a rendőri értelmezést, akkor rájössz hogy nem írtam hülyeséget. Én tisztában vagyok vele, hogy ez a rendelkezés alapvető EUs jogokat sért, de attól még Magyarországon érvényben vannak jelenleg. Arról is tudok, hogy az ombudsman kérte a törvénymódosítást, de amíg a törvényhozók nem lépnek, addig érvényes és eszerint járhatnak el a végrehajtó szervek!
Hidd el, én örülnék neki ha érvénytelenítenék végre a törvényt, hiszen külföldi állampolgárként nem vezethetem az autómat, ha van mo-i címem...

De ellenben, ha megállítottak a rendőrök hazafelé, elmesélhetnéd a történetet és a körülményeket.

WRC555 # 2012.03.08. 06:58

Szerintem egyébként nem nagyon van ebböl az egészböl cirkusz csak Borsod megyében, legalábbis nekem úgy tünik, hogy itt rendeznek müsort ebböl, máshol nem hallottam volna, hogy különösebben nagy eröket mozgósitanának. Azt sem értem, miért csak ott, vagy valamelyik megyei kapitány a fejébe vette, hogy majd "rendet" csinál?

Captain Spaulding # 2012.03.08. 07:09

"Szerintem egyébként nem nagyon van ebböl az egészböl cirkusz csak Borsod megyében, legalábbis nekem úgy tünik, hogy itt rendeznek müsort ebböl, máshol nem hallottam volna, hogy különösebben nagy eröket mozgósitanának. Azt sem értem, miért csak ott, vagy valamelyik megyei kapitány a fejébe vette, hogy majd "rendet" csinál?"

Lehet most onnan hiányzik a legtöbb pénz, ki tudja...

Én tegnap BP-Nyiregyháza vonalon rendőrt sem láttam (M3).

WRC555 # 2012.03.08. 08:49

Nem tudom, állitólag a 37-es úton van sok rendör meg a bevezetö szakaszain Miskolcnak (3-as, 226-os, 37-es föutak). A NAV-osok szeretnek nagyon amúgy is oda menni, ahool Ukrajna felöl jön a forgalom. a szlovák rendszám csak plusz tejsz

para # 2012.03.08. 09:25

Én arra leszek kíváncsi, hogy a szlovák politikusok mikor kapják fel a fejüket, hiszen kimondottan a szlovák rendszám a csemege az ellenőrzések során. Így választások előtt meg sem lepődnék, ha elő kerülne ez a "kártya" is.

Ahogy már azt sokan kifejtették, inkább a kedvezőbb körülmények megteremtésébe kellene az energiát ölni, mint a "hogyan tiltsunk meg mindent és ezt hogyan tartassuk be" politikába. Ha ekkora adóterheket és járulékfizetési kötelezettségekkel terhelnek mindenkit, nem csoda hogy aki csak teheti próbál menekülni, aki meg Magyarországon próbál boldogulni az beleroskad. Nem csak az orrukig kellene látniuk a törvényalkotóknak, hanem kinyitni a szemüket és hosszútávon gondolkodni. Akkor már késő lesz levegőért kapkodni, amikor a víz alá kerültünk. Addig kellene élénkíteni a gazdaságot, amíg még van mit. Vagy könnyebb lesz (jobb esetben) nulláról újraindulni?

bet zonah # 2012.03.08. 10:22

Az a helyzet, hogy ez nem más, mint fenyegetőzés,sajtókampány , aminek az a célja, hogy az ijedősebbeket rávegyék az autójuk hazahozására.

A valóságban az egyszerű közl. rendőr egyáltalán nem foglalkozik a rendzsámüggyel,őt csak a klasszikus kresz betartása érdekli.
Ennek oka, hogy túl bonyolult az erre vonatkozó jogi szabályozás, de még az ORFK által kiadott módszertani útmutató is,a tiszthelyettestől pedig nem lehet elvárni, hogy pontosan tudja mi számít nemzetközi viszonylatban hiteles okiratnak, mikor kell konzuli felülhiteleítés, mik a belföldi illetőségre vonatkozó uniós szabályok, stb.
ezért inkább a kisebb ellenállás felé megy és indít eljárást, legfeljebb csak akkor, ha nagyon egyértelmű a helyzet, azaz magyar a sofőr és nincs semmiféle külföldi irat nála.
Ez esetben neki sem lehet problémája, míg ha leveszi a rendszámot, és később bebizonyosodik, hogy szakszerűtlenül járt el, azaz jogtalanul, a jogszabályok nem megfelelő ismerete miatt tette ezt, akkor személy szerint ő is megütheti a bokáját.

A sofőr ugyanis többszázezres költséget tud emiatt számlával igazolni (trélerrel kell kivinni az országból az autót, szállodában lakni,mert nem tud hazamenni, esetleg repülőjegy külföldre, stb.) , és ha a feljebbviteli eljárás során az derül ki, hogy minden jogszabály által előírt dokumentumot bemutatott a helyszinen ,akkor a kártérítést itélnek meg neki.

Ezért ezt csak kifejezetten erre a területre alaposan kiképzett állomány tudja ellenőrizni, persze ekkor valószínűleg sokkal több lesz ennek a költsége, mint a hozama.

A NAV-ra meg nem tartozik ez a kérdés, csak akkor ,ha az üzembentartó magyar lakcímmel rendelkező személy, vagy magyar telephellyel, székhellyel rendelkező cég, illetve ha a gk. eu-n kívüli rendszámmal van ellátva.

EU-s rendszámú, külföldi cégautó esetén viszont nincs semmilyen adókérdés,ennek közúton való jogtalan vezetése pusztán közlekedésrendészeti ügy, tehát nem a NAV-ra tartozik.
A közlekedési törvény betartatása rendőrségi feladat, ilyen erővel akkor sebességet is az adóhivatalnak kellene mérni, de akkor meg a rendőrök elmehetnének műteni, az orvosok pedig autót szerelni.

zolltomi # 2012.03.08. 18:40

Nem tarozik a NAV-ra???
:-)

Ezeket a kijelentéseidet honnan veszed?

bestyok@citromail.hu # 2012.03.08. 18:47

Sziasztok!
Kérdésem volna, még pedig. A sógorom német állampolgár német lakcímmel. Vezethetem én az ő autóját ebben a "csodálatos" országban egyedül? Meghatalmazás, gépjármű kölcsönadási szerződés elég, vagy semmilyen, irat,okmány nem elég a honatyáinknak?

StefanAti # 2012.03.08. 20:07
  1. Pont hogy a NAV-ra is benne van, hiszen mint tudjuk az "adócsaló" kulfoldi rendszamosok a fo celpontok!
  2. Itt mindenki nagyon lenezi a rendoroket es a tudasukat! Akit kikuldenek az kozlekedesi rendornek autopalyara vagy nagyvarosba az pontosan tudja, hogy hogy nez ki az egyes europai orszagokban a forgalmi engedelyek, biztositasok! Nem olyan bonyolult megtanitani nekik nehany dokumentum "formajat", meg a szukseges jogszabalyokat, ehhez nem kell atomfizikusnak lenni.

Es ahanyszor engem rendszam miatt igazoltattak, mindig volt a rendornel kinyomtatott torveny es megmutatta, hogy mi alapjan jar el! Lehet vitatkozni, de eledtolja a papir es felolvassa, aztan hamar kiderul kinek van igaza....

bet zonah # 2012.03.08. 21:59

Van egy általános félreértés ,amit nem árt tisztázni: adóprobléma kizárólag akkor merül fel, ha az üzembentartó (és nem a sofőr!) belföldi illetőségű!

Ha viszont valaki( aki lehet akár egy magyar magánszemély is ) alapít egy céget egy másik uniós tagállamban , az semmiképpen sem lesz belföldi üzembentartó, és ha ennek a cégnek nincs magyar telephelye, akkor még ha akarna sem helyezhetne forgalomba autót Magyarországon.

Ilyen esetben semmilyen adóelkerülésről vagy egyéb jogsértésről nincs szó,ez az EU-s rendszámú autó mindenféle korlátozás nélkül tartózkodhat az ország területén!

Ezért nem is adóoldalról fenyegetik ez utóbbiakat, hanem kizárólag közlekedésrendészeti szemszögből próbálják megnehezíteni a dolgukat azzal, hogy tiltják a magyar lakcímmel rendelkező személyeknek a külföldi rendszámú autók közúton való vezetését.
Ez egyébként jogi szemszögből kb. olyan, mintha megtiltanák, hogy a budapesti lakosok piros szinű autókat vezessenek.

Hangsúlyozom, ez (azaz a magyar sofőr-külföldi üzembentartó ) kizárólag közlekedésrendészeti kérdés,nem pedig adóügy, tehát a külföldi cég autója korlátozás nélkül tartózkodhat, közlekedhet Magyarország területén ,annyi csak a megkötés, hogy az ,akinek magyar bejelentett lakcíme van (állampolgárságtól függetlenül) nem vezetheti közterületen , csak bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Az igaz, hogy a közlekedési törvény felhatalmazza a vámosokat is , de közlekedési ügyekben ez nem helyes, ez kizárólag rendőri feladat kellene, hogy legyen ,különösen, hogy külföldi cégautó-magyar sofőr esetén jogi értelemben nincs szó adóelkerülésről , legfeljebb morálisan tekinthetjük annak.
Jogi szempontból ez ugyanolyan közlekedési kihágás, mint a gyorshajtás vagy a záróvonal átlépése.

bet zonah # 2012.03.08. 22:47

Nem igaz, hogy hungarikum ez a korlátozás!

Van néhány tagállam, ahol nincs helyi autóipar, az ott eladott kocsik kizárólag importból származnak (pl. A,NL,DK, Ciprus, Málta,Portugália).

Mivel az unióban vámot nem lehet kivetni, ezek az országok trükkös módon regisztrációs adóval sujtják a gépkocsikat , ami gyakorlatilag álcázott vámként funkcionál, tekintve, hogy minden autó import.

Na ezek az országok is korlátozzák azt, hogy hazai lakosok külföldi autót vezessenek, különben rengeteg dán ,osztrák vagy holland járna német kocsival.

A különbség, hogy ezek nálunk jóval törvénytisztelőbb népek, ott egyszerűen nem illik külföldi rendszámú autóval járkálni, miközben köztudott, hogy ebben az országban élünk. Ezért ott lényegesen kisebb probléma ez, mint a sumákoló Magyarországon.
Cipruson és Máltán pedig a jobbkormány miatt eleve nem is lehetne külföldi autót használni, legfeljebb Angliából.

Egyébként igencsak túlreagáljuk ezt a kérdést.
Ha vki tényleg külföldön él, annak nincs gondja, könnyedén megszüntetheti a magyar lakcímét, majd használhatja a kinti lakcímhez kapott igazolványt.

Nekem pl. Bajorországban volt lakcímem,mikor ott dolgoztam , és automatikusan kaptam hozzá külföldi állampolgároknak járó fényképes német személyi igazolványt/lakcímkártyát ( lásd:http://de.wikipedia.org/…nthaltskarte ) , ez pedig hiteles közokiratként igazolja a magyar hatóság felé a külföldön tartózkodást, ráadásul nem szükséges sem lefordíttatni, sem konzulátus által felülhitelesíttetni ,mivel ez nem magán, hanem közokirat (igazolvány) .
Ez egyébként mindenféle ügyintézésnél használható Magyarországon is.

Úgyhogy szerintem csak az pánikol itt, aki valójában nem lakik külföldön, ezért nincs semmilyen külföldi igazolványa, irata. Ők jobban teszik, ha inkább honosítják az autójukat,felesleges emiatt hadakozni.

WRC555 # 2012.03.09. 09:57

Amire burkolt regisztrációs adóként gondoltok, az a NoVA, azaz a Normwert-Abgabe, ami Ausztriában a mi regadónknak felel meg kb. Megint más, hogy milyenek a fizetések, meg ehhez képest mennyit kell befizetni. Egyébként Ausztriában is sokan járnak német rendszámmal, pl Passau-i rendszámmal Schärding környékén, mert lényegesen kedvezöbb egy német papiros autót fenntartani. Ami inkább nonszensz, az a lakcim , azaz a megtartott lakcim miatti mizéria, mert valóban, aki kiment évekkel ezelött külföldre dolgozni, az nem égetett maga mögött fel minent , hiszen lehet itthon van a családja, stb. Van ilyen ismerösöm, aki pl. Ausztriában dolgozik évek óta, de hétvégére nem mert hazajönni az autójával Györbe, igaz szerintem ott nem ugranak a rendszámokra. A másik maflaság a külföldiek esete, ha pl. van magyar lakcime. Van olyan meglett német úriember ismerösöm, akinek van a 12kerben lakása, lakcimkártyája, igaz kéthavonta egy-két hetet jön Budapestre, elvileg ö is gondban lenne, bár egy ösz, arany szemüveges hetvenes németröl nem hinném hogy adatokat kezd a rendör keresgélni a lakcimnyilvántartóban. Ugyanigy van szlovák haverom, aki vett Borsodban házat, van lakcimkarija, hiába szlovák, elvileg nem vezetheti az autóját, mivel benne van a lakcimnyilvántartóban. Eléggé vicces.
Èn sem járok mostanság a bécsi cégautónkkal, mert nem vagyok hajlandó mindenféle papirt magamnál tartani, hogy igazoljam, nem loptam, nem vagyok lopós, plusz még fordittassam is le. A francokat. Inkább ha kell, járok szlovák autóval, meghatalmazással. Remélem észbe kapnak az Urak és átgondolják az eg´szet. Az egy napos belföldi használat üzembentartó, soför, egyéb hovatartozásától függetlenül eleve vicc.

WRC555 # 2012.03.09. 10:03

A botrányig (Húsvét) van a Törvényhozóknak idejük átgondolni, mit találtak ki. Ha ui a külföldröl hazalátogató magyarokat megbüntetik, stb. abból qrva nagy balhé lesz. Èszbe kellene már kapni, elviselhetö forgalomba helyezési költségeket kitalálni (Szlovákia, Csehország, Németország: pár száz EUR ill. pár ezer CZK), normális adózást bevezetni a cégautókra és akkor szépen sok-sok autó Magyarországra jön. Ha ebböl bevételre számit a Költségvetéss, hogy mennyien helyezik majd igy forgalomba a gépjármüvüket, illetve mennyi lesz a birságokból befolyó összeg, az akkora dilettantizmusra vall, mintha a márciusi bevételeim egy részét abból tervezném, hogy minden nap megverem a szomszédomat, ha nem ad egy tizest. Ez megy kábé három napig, a harmadik napon jön egy másikkal, jól elvernek engem, meg visszaveszi az addig elvett pénzét, plusz még valamennyit. Teha´t a mérlegem negativba megy át, a tervezett pluszhoz képest meg annyira leszek mint ide Bánhorváti.. kb.

Fantomas1 # 2012.03.09. 11:00

A külföldön élő, dolgozó magyarokban nagy a bizonytalanság. Sokan nemtudják, hazainduljanak-e egyáltalán az autójukkal, mi vár rájuk otthon, ha megállítja őket a rendőr. (Persze van, aki nem fél, mert még nem is tud erről az egészről, mivel nem nézi a magyar híreket. Ők majd elindulnak haza, úgy mint eddig és kitudja milyen hidegzuhany várja őket.)
Így vagyok ezzel én is, bár jónéhány napi utánaolvasgatás után már gyakorlatilag lemondtam a tavaszi hazalátogatásról a rokonság megrökönyödésére.

Balazs033 # 2012.03.09. 11:06

Sziasztok :)

Már sok hozzászólást olvastam el de nem tudom eldönteni hogy most mi is van tulajdon képen :(

Nekünk van egy szlovák rendszámú autónk amit az anyós jelöltem vásárolt nekünk én magyar vagyok de a menyasszonyom szlovák állampolgár és persze még nincs jogosítványa ilyenkor mi van most vezethetem az autót magyar országon vagy nem??? itt dolgozunk mind a ketten magyarba meg itt is lakunk kölcsönadási szerződés van, az asszony nincs ide bejelentve neki szlováklakcíme van csak, ilyenkor mi van ????

A választ előre is köszönőm:)

StefanAti # 2012.03.09. 11:47

Shohat78

Te vagy az Jogibece/Mocsi???

Fantomas1 # 2012.03.09. 13:45

bet zonah,

Én is csalódtam kicsit benned. Én Angliában élek, és ha otthonról hozok egy autót, akkor fél évig minden további nélkül használhatom.
A lengyelekkel vannak gondok, mert az otthoni biztosítójuk nemnagyon akar fizetni, amikor csinálnak a lengyel rendszámos autójukkal valami kárt, ezért nekik levitték asszem 3 hónapra a használatot és utána kell angol autót venniük. Ez Magyarországon január 1. előtt 30 nap volt, ami még belefért, hiszen ez az idő elegendő volt a hazalátogatásra, utána mi, kinti magyarok úgyis visszajöttünk.
Ez a 24 óra meghatalmazással, meg munkáltatói szerződés, ráadásul lefordítva nonszensz. Egyrészt, mert nemkötelező munkaviszonyban állnom az életvitelszerű külföldi tartózkodáshoz, másrészt sem a fordítóirodának, sem a rendőrségnek nincs köze a bizalmas adatokat tartalmazó munkaszerződéshez.
Egy évben néhány alkalommal összesen 7-8 hetet töltök otthon a saját autómmal (legalábbis eddig így volt). Miért nem tehetem ezután? Eddig örültem, amikor megláttam a Magyar Köztársaság táblát a határon és hogy végre magyar szót hallhatok az autó rádiójában. Ezt ezután görcs a gyomromban és szoronság váltja fel - ha megyek egyáltalán.

Azt is olvasom, hogy a rendőrség alapból megküldi az adataim a NAV-nak. Nagy a valószínűsége, hogy a rendőri igazoltatás után az adóhivatal zaklat, ellenőrizget (?).

Szomorú, hogy mivé lett ez az ország!