Külföldi rendszám-magyar vezető


zées # 2012.03.06. 17:47

Véleményem

Igen mint írtam is nem kérheti mind a 3 igazolást
De mint az előttem ,levő hozzáoszlást / Honda Civic/ láthatod 2 dolgot kértek hogy visszakapják rendszámot,
plusz 1 a4 es oldal , a tartózkodási engedélyem , ami meg van , és nem kockáztatom be hogy hogy levegyék a rendszámot , inkább lefordítok mindent !!
munkaeszköz az autó havonta közel 3 ezer km autozom minimum, szerintem senki nem tenné a mérlegre 1 a4 es papírt elemben a rendszámmal

Osztrák jogosítvány ugyan úgy mint a magyar
belföldön , tudod megad vele igazolni , de ahogy kiteszed az országból a lábad, semmilyen igazolásra nem szolgál , csak bizonyítod hogy van nemzetközi jogosítványod !!!
Ausztriába igazolhatom vele magam , de már Magyar országon nem
Jó odafigyelni rá, mindenki úgy tudja hogy igazolhatod vele magad bárhol , pedig nem !!

para # 2012.03.06. 18:50

Honda Civic

Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de nehogy meglepődj utólag mert megbüntettek. Valamiért úgy rémlik, hogy korábban olvastam ilyen esetet és mégsem szüntették meg az eljárást az illető ellen. De Neked legyen igazad...

Valami olyasmi rémlik, hogy Hollandiából hazatérő (kint dolgozó) embernek szedték le a rendszámát (nem tudta igazolni helyben a jogszerűséget). Az önkormányzattól visszakapta a rendszámot és a kocsi forgalmit a munkaviszony igazolás után, de később jött a meglepetés:( Aki olvasta az idei bejegyzéseket, senkinek nem rémlik?

para # 2012.03.06. 18:55

Jól rémlett, mert meg is találtam! Meglepő módon, pont Honda Civic írta:)

http://www.jogiforum.hu/forum/34/2057#…

para # 2012.03.06. 19:14

Valamiért nem működik a link:( Akit érdekel, jelenleg a 8. oldalon van és 2012.02.24. 22:36 időpontban íródott.

Honda Civic # 2012.03.06. 19:14

para

Persze, az eljárás még folyik holnap készülök a rendőrségre nyilatkozatot tenni...Hátha segít valamit a helyzeten, bár ezeknél nem lehet tudni. Ha vége lesz megírom a fejleményeket, hátha valaki hasznát veszi. Ezért voltam ma az Okmányirodában, kaptam fénymásolatot a fiam papírjaiból, hátha kell a rendőrségen.

Zzenit # 2012.03.06. 19:57

Sziasztok!

Itt összefoglalom mit kell tennie a Németországban élőknek. Bárki utánajárhat maga is (skype-pal lehet őket hívni). ORFK Közlekedésrendészeti Osztály: +36 1 443-5647, bár nekem a titkárságon keresztül sikerült a megfelelő személyt elérnem: +36 1 443-5558. Ez a megfelelő személy teljesen képben volt és ugyanúgy elmondta, hogy mit kérnek igazolásnál, mintha ő maga is ezt csinálná, és ellentmondásnak helye nem volt (bár először mindig arra a hosszú leírásra a police.hu-n hivatkozott, amiben érdekes mód szerepel az elektronikus aláírással elátott dokumentum?!?!?!). Vmint jó lehet a hozzátok közeleső konzulátussal is beszélni. A berlini mindenképp működik: +49 30 20 310 182 itt is egy nagyon értelmes személy volt a beszélgető partnerem, aki megértette problémám (rákérdeztem ők, hogyan használják az autóikat, de ők magyar rendszámmal autóznak).

Le kell adni a lakcím kártyát és a személyi igazolványt (csak a lakcím kártyát magában nem lehet ui.), ezt meg lehet tenni személyesen a konzulátusokon (időpontot nem kell kérni, bár azért rá lehet kérdezni, mert állítólag szerdán sokan vannak). Vagy otthon egy okmányirodában. Mint megtudtam, Mo.-n kívül a személyigazolvány csak határátlépéseknél használható, minden másra csak az útlevél! Amennyiben ezután akar vki otthon számlát nyitni vagy egyéb olyan dolgot amihez kell mo.-i lakcím, annak nem tudok tanácsot adni...

Ezután kaptok egy lakcímkártyát amin az áll, hogy külföldön él, vagy vmi ilyesmi.

Menetközben el kell menni a Landesgericht hof-ba vagy a Bürger Büroba és kérni kell egy ún. apostille-t (ejtsd aposztíly) az Anmeldebestätigungról.

Az Anmeldebestätigungot aztán le kell fordítani magyarra majd egy hivatalos fordítóval lepecsételtetni, és ezt is magatokkal vinni a konzulátusra, ahol majd tesznek még egy pecsétet (pecsét én így szeretlek:)

Nem utolsó sorban nem árt cégszerűen aláíratni a munkahelyen, egy szöveget ami hasonlóan néz ki (szövegszerkesztőben két hasábosan megszerkeszteni):

Bestätigung des bestehenden Arbeitsverhältnisses

Sehr geehrter Herr/Frau Name,

Hiermit bestätigen wir Ihnen, dass Sie bei der FIRMA GmbH als Tätigkeitsbennenung seit dem TT.MM.JJJJ in einem unbefristeten Arbeitsverhältnis stehen.

Arbeitsort:
Strasse Nr.
PLZXX Stadt/Gemeinde, Germany
Arbeitszeit: 40 Std./Woche

Munkáltató igazolás

Tisztelt Vezeték név Úr/Hölgy!

Ezúton igazoljuk, hogy Ön az CÉG GmbH cégnél, mint munkamegnevezés ÉÉÉÉ.HH.NN–től határozatlan ideig áll munkaviszonyban.

Munkavégzés helye:
Utca Hsz.
Ir. szám Település, Germany
Munkavégzés ideje: 40 óra/hét

a saját adataitokkal kitöltve, meg szép céges papírra kinyomtatva. Csinálhattok csak németnyelvűt is, de akkor azt megint le kell fordíttani és pecsételtetni a fordító irodával meg a konzulátussal is, Mo.-n elég elmenni az OFFI-ba, itt is megcsinálják jó pénzért 10 napos határidővel, vagy gyorsabban, de akkor felárért.

Ezen dokumentumok birtokában már azt hiszem nem fognak megbüntetni, de nem árt kínosan minden másra is ügyelni (EÜ doboz, matricák, sebességek, gumik, autó terhelés, gyerekülések, műszaki, biztosítás, forgalmi), mert ugye a rendőröknek is kell bizonyos kvótát teljesíteni, és gondolom senki nem akar a saját zsebéből ehhez a kvótához hozzájárulni.

Saját megjegyzésem be:
"Vhogy úgy érzem elmúlt azaz érzés, hogy egy határállomást nem kell görcsölő gyomorral megközelíteni, habár minden legális nálam. Volt 4 szép ilyen év(em)."
Saját megjegyzésem ki.

Persze mindezt el lehet kerülni, ha nem autóval mentek haza.

dreizwanzig # 2012.03.06. 20:35

bet zonah

köszi a hasznos leírást, én is kölcsönadásival nyomom (külföldön élő magánszemély adja kölcsön)
én úgy olvastam, hogy az a fasza, ha külföldi keltezéssel van. minden esetben a konzulátusnak hitelesíteni kell??? ez tuti?????? mert az enyémen nincs ilyen.
ha tényleg kell akkor ezután bp lesz :D

Sinclair # 2012.03.06. 20:47

Véleményem?

Igen, de én csak haza járogatok a kocsival mindek kezdjem a forgalomba helyezését itt? vagy minek vetessem származási nyilvántartásba?

Arrol esetleg tudsz valamit vagy valaki tud, hogy ha megvan ez a külföldön ideglenes kitöltött papirom van valami következménye? azt tudom, hogy a lakcím igazolom pihenőbe meg át, de tudok attol még Magyarországon intézni vele bármit?
Ha megállit a rendőr és le hívja akkor miként mutatkozik??

Sinclair # 2012.03.06. 20:49

Véleményem?

Az hogy az utcán hogyan zajlik az más kérdés... Eléggé eltérően...

Ezzel azt értelmezted, hogy valamikor nem foglalkoznak vele, hogy esetleg tulajdonos vagyok?
Csak legyen meg a jogsim kinti ugye benne a címem és ennyi?

Sinclair # 2012.03.06. 21:01

Véleményem?

Ez lemaradt az előzőből !
ugyanis van magyar lakcím igazolóm !

RichJerk # 2012.03.06. 21:06

Hónapokig eltarthat a külföldi rendszámok ellenőrzése

Bár a sajtóban „razziaként” terjedt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új akciója a külföldi rendszámok ellenőrzéséről, a jogszabályokat megsértőknek nem csak néhány napot kell megúszniuk.

http://www.vg.hu/…rzese-370293

( Cikk )

bet zonah # 2012.03.06. 21:13

Nem szerepel semmilyen jogszabályban az, hogy külföldi keltezésű dokumentumokra lenne szükség, sőt előnyösebb a hazai helyszin, mert akkor nincs szükség konzuli felülhitelesítésre.

A külföldi üzembentartó , vagy annak képviselője elvileg Magyarország területén is használatunkba adhatja a gk-t, azaz aláírhatja a meghatalmazást arra vonatkozóan, hogy az illető vezetheti az autót, a lényeg, hogy csak egy napig teheti ezt.

A meghatalmazó pedig lehetünk akár mi magunk is, pl. cégautó esetén, ha aláírásra jogosult személy vagyunk a cégnél. Attól, mert a cégvezető magyar lakos, még a cég külföldi,tehát semmiképpen nem minősül belföldi üzembentartónak.

Persze másnap megint használhatjuk egy másik egy napig, és mivel nem valószínű, hogy valaki egyfolytában több,mint 24 órát menne az autóval belföldön, ebben nincs semmi szabálytalan. Márpedig ha letettük az autót, akkor újraindul az 1 nap,tekintve, hogy éjszaka az autót nem használtuk.
A használat reggel újrakezdődik,és mivel nincs olyan megkötés, mint pl. egy hónapon belül csak max. 5 alkalommal, így ez akár havi 30x1 nap is lehet.
Persze ez jelent némi papírmunkát.

Fontos tudni, hogy uniós rendszámú autóknál nincs vámkérdés, azok korlátlanul tartózkodhatnak Magyarország területén,tehát szó nincs arról ,hogy a két 1 napos használat között az autó el kellene, hogy hagyja az ország területét.

Jelen esetben is csak a Közlekedési Törvény korlátozza a hazai használatot, ez pedig csak a közúti közlekedésre vonatkozik. Ezért mgánterületen tartózkodó (pl. egy hipermarket parkolójában, vagy a kertünkben ) gk.-ra nem is vonatkozik ez a korlátozás.

bet zonah # 2012.03.06. 21:31

Mellesleg igazából ez nem is a NAV-ra tartozó kérdés, legfeljebb csak akkor, ha az üzembentartó magyarországi illetőségű személy. Regadó probléma kizárólag ezesetben merül fel.

Abban az esetben viszont, amikor egy külföldi cég autóját vezeti magyar lakcímű személy, nem jön szóba semmilyen adókérdés, ekkor kizárólag a Közl. Törvény korlátozza azt, hogy az illető sofőr nem vezetheti az autót.
Márpedig ez nem a NAV-ra, hanem a közlekedésrendészetre tartozik, csakúgy, mint a piroson való áthajtás, vagy a záróvonal átlépése.

dreizwanzig # 2012.03.06. 22:47

azt hittem pedig lassan vége lesz....
egyébként mi van akkor, ha a havernak akitől kölcsönkapom a kocsit, német lakcíme van, de magyar állampolgár, de nincs munkáltatói papírja, mert nem dolgozik (miért? kötelező lenne dolgozni?)
kéri egyáltalán a rendőr tőlem a tulajdonos munkáltatóiját?

dreizwanzig # 2012.03.06. 22:47

bet zonah, köszi a választ!!!

free99 # 2012.03.07. 07:52

Véleményem

Van magyar állandó lakcímem. (még nem sikerült elüldözni de határeset)
A RO jogsin dolgozom,elméletileg meglesz és van egy olyan papírom amin rajta van a RO lakcímem RO adószámom is.
Persze az alapító okiratot is másoltam, meg egy csomó papírt.
Meg van egy olyan igazolás a magyar munkaügytől hogy én külföldön be vagyok jelentve és hogy hol!!!!

Véleményem # 2012.03.07. 08:23

Inflames

Kijelentkezhetsz Mo.-ról ha gondolod. A román jogsi és személyi a törvény szerint csak a vezetésnél mentesít, vagyis így jogszerű a használat. Mint tulajdonost viszont már máshogy vizsgálnak.

zées

Ha több dolgot mutatsz fel az sosem baj. Az osztrák jogsival nem magadat igazolod, hanem a jogszerű vezetését az osztrák rendszámú autónak.

Sinclair

Tudom hogy haza járogatsz, de a törvény szerint nem tudok mit mondani. Sajnos az így írja le. Ha indítanak esetleg egy eljárást ezért akkor lehet hogy menet közben megszüntetik majd...

Amúgy igen arra értettem azt, hogy az utcán eltérően zajlanak a dolgok, hogy egyes esetekben elég ha valami jelét adod annak, hogy van egy külföldi közokiratod, jogsi, személyi vagy hasonló, és akkor az üzembentartó részt nem nézik.

Sinclair # 2012.03.07. 08:59

Tud valaki mondani valamit erről pontosan??, hogy ha megvan ez a külföldön ideglenes kitöltött papirom van valami következménye? azt tudom, hogy a lakcím igazolom pihenőbe megy át, de tudok attol még Magyarországon intézni vele bármit?
Ha megállit a rendőr és le hívja akkor miként mutatkozik??

Véleményem # 2012.03.07. 08:59

Shohat78

Félreértettél. A jogszerű használat igazolásáról van szó!

Véleményem # 2012.03.07. 09:42

Zzenit

2012.03.06. 20:57-kor írt üzenetében hasznos dolgokat olvashattok!

mln49 # 2012.03.07. 10:39

Azt tudja valaki, hogy a félőrült hatóságnak pl. egy kártyás személyit is le kell fordítani?! Az elég abszurd lenne... Vagy ez inkább csak a kölcsönadásira, meghatalmazásra, munkaszerződésre vonatkozik?

zées # 2012.03.07. 11:32

Véleményem # 2012.03.07. 10:42

Zzenit

2012.03.06. 20:57-kor írt üzenetében hasznos dolgokat olvashattok!

Igen pont erről írtam én is , ha külföldön dolgozol és tudod igazolni, mentesülsz a törvény alól,
(jogosítvány nem tartozik ide nem igazolsz vele külföldi munkaviszonyt )
lehetne nekem német jogsim is , ha jól tudom az is visszavonásig érvényes (nem biztos )

Másrészt sokan rosszul értelmezik a jogszabályt
ha megszünteted a magyar lakcímed , már nem kell igazolnod SEMMIT !!
nem minősülsz magyar üzembentartónak

25/A. §-ban meghatározott jármű a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, amennyiben:

1. az üzemben tartója e törvény rendelkezései szerint belföldi üzembentartónak minősül vagy
2. vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik.

Én részemről választottam hogy a külföldi munkaviszonyomat igazolom , nem akarom megszüntetni a magyar címem , itt is üzemeltetek egy autót, ingatlanom van és ...... de ez mindegy !!
(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a járművezető

1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van

Sajnos a jelen törvény fölhatalmazza a rendöröket , , ha nem tudsz eleget tenni a mentességnek leveheti e rendszámot ,
ők betartatják a törvényt, hogy jogosan jártak el vagy , jogtalanul, ez nem az ő dolguk , elbirálni az egy másik szerv -hez tartozik
de neked leveszik a rendszámot !! és lejárást kezdeményeznek és bizonygassad ahogy akarod !!

Egy érdekes történet , én még a médiában és interneten nem hallottam róla ,
de a NAV egy alkalmazottja mondta, van olyan eljárásban levő ügyük
ahol a Malév csödbe meneténél egy Magyar állampolgár, nem tudott a Malévvel visszajönni, más légitársaság - al külföldi reptéren landolt
hivatalosan bérelt egy autót a reptéren, és magyarországon levették a rendszámot !!!
NA EZ MI ?? és a rendör jogszerűen járt el !!! mert a törvény erre hatalmazta föl !

farr727 # 2012.03.07. 12:02

Hozzászólás a német (v. bármilyen külföldi) munkáltatói igazoláshoz:

Tapasztalatom szerint készségesen igazolja a munkáltató, hogy a munkába állásod ideöpontjától az igazolás keltéig folyamatos munkaviszonyban voltál - azaz visszamenöleg.

Az igazolás keltezésétöl kezdödö igazolást én nem láttam (ettöl még lehet), u.i. az semmit nem igazol, mert másnap felmondhatsz. Van ennek igy értelme ilyet (számon)kérni?

para # 2012.03.07. 13:20

Na, akkor csak hogy tiszta legyen mindenkinek (amit eddig kibogarásztam az elmúlt pár napban mindenhonnan):

Ha céges autót használsz, akkor segít a munkáltatói igazolás és/vagy egyéb igazolások.

Viszont, ha a saját külföldi rendszámú autóddal akarsz Magyarországon közlekedni (lehetsz Te madagaszkári állampolgár is, ráadásul nem is kell magyar állampolgárnak lenned), ha rendelkezel magyarországi bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel, akkor a munkáltatói igazolás csak a sofőr szemszögéből jogosít fel a használatára. Ezen felül vizsgálhatnak üzembentartó szemszögből is, de mivel van bejelentett címed Mo-n, belföldi üzembentartónak minősülsz.

Tehát, ha természetes személy vagy és saját külföldi autódat Magyarországon szeretnéd használni, akkor az a következő feltételek valamelyikével lehetséges:

  1. Megszünteted a mo-i címedet, azaz külföldi letelepedést jelentesz be (hogy az ideiglenes külföldi tartózkodás mennyire elég azt nem tudom), vagy
  2. kezdeményezted a jármű magyarországi forgalomba helyezését (ezt igazolnod kell), vagy
  3. a járművet már származási ellenőrzési nyilvántartásba vették (ezt igazolnod kell).

Persze, hogy ha vezetői szemszögből jogszerűnek bizonyul a használat, az a rendőr/NAV ellenőr jóindulatán/hanyagságán/rosszindulatán (értse mindenki ahogy akarja) múlik, hogy elkezdi-e vizsgálni üzembentartói szemszögből. Ha elkezdi, akkor baj lesz...

Nyikto # 2012.03.07. 14:11

Sziasztok!
Az alábbi helyzetre milyen megoldást láttok:
Adott férj - szlovák állampolgár, magyar és szlovák lakcímmel rendelkezik, magyarországi munkavállaló- adott a feleség - magyar állampolgár, magyar lakcímmel - és egy szlovák rendszámú - Németországban vásárolt, Szlovákiában üzembehelyezett autó.Ki milyen jogosultsággal használhatja MO-n az autót? Férj: szlovák állampolgárként (de magyar lakhellyel IS rendelkezve) használhatja-e mindenféle plusz dokumentum nélkül? Feleség: magyar állampolgárként, a férje nevén lévő autót MO-on meghatalmazással vezetheti-e, vagy kinek-milyen igazolásokra van még szüksége?
Köszönöm!