Külföldi rendszám-magyar vezető


kattt # 2012.03.05. 20:16

para, köszönöm az információkat. Én valószínűleg még a héten megszüntetem a lakcímem. (Úgy tűnik, csak hátrányom származhat belőle).

Sinclair # 2012.03.05. 20:21

bet zonah ?

Akkor is megoldódik a ideglenes bejelentés ha az autónak tulajdonosa vagyok ?
,mert ugye van magyar lakcímem is !
ez nonszensz, hogy nem jöhetek kocsival haza !

InFlames # 2012.03.05. 20:27

A közúti forgalomban a 25/A. §-ban meghatározott jármű a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, amennyiben:

  1. vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik.

...
(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a járművezető

  1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van,

Ezt hogy kell értelmezni? Pl. ha én vagyok a Tulajdonosa és a Vezetője is az autónak, akkor ez engem nem mentesít?
Lassan azt érzem hogy az egyszerűsített honosítás csak egy lehúzás volt (van egyéb véleményem is de az biztos nem kerülne ki, gondolom másoknak is). Lassan ott vagyok hogy pappíron kitelepülök

Sinclair # 2012.03.05. 20:36

bet zonah

van valami hátránya?
Nem szüntetik meg a magyar lakcím kártyámat?
Ugyanúgy tudok itthon intézni bármit vele?
és ha rendőr le kéri?
ha magyar jövedelmem is?

dreizwanzig # 2012.03.05. 21:03

szörnyű ez az egész...
jelentkezzek ki végleg ebből az országból? tényleg erre kényszerítenek? közben ha a "nemhiábaszületettek" meg Kanadába meg finnországba akarnak menni, azokat meg foggal körömmel itt tartjuk???
ja, hát végül is nekem is jobb lenne külföldön... nem szopatna az ország, akinek állítólag a fia vagyok... máshol talán élni hagynának és örülnének, h adót fizetek (itt meg fizetem a dzsipóknak a segélyeket)
talán nem 18 éves BMW-vel járnék, hanem 1,8 évessel és nem 1000eurot keresnék, hanem 3000-et
ja, meg nem is 50% adót fizetnék, hanem 30-at....

dreizwanzig # 2012.03.05. 21:07

egyébként a budapesti helyzetről tud vki vmit mondani?? mennyire állítgatják meg az embert?

InFlames # 2012.03.05. 21:20

Én már azon is gondolkodtam hogy a Magyarországi fizetésemet külföldre utaltatom és ott adózom le. Ha a magyar kormány így akkor lehet így is....

zées # 2012.03.06. 07:25

Pár nap után lassan a végére járok a dolognak, minden ezzel kapcsolatos szervet felkerestem !
Mo bejelentet címem van , Ausztriába dolgozom, és a forgalmi szerint is én vagyok a tulajdonosa a gépjárműnek , ami osztrák papírokkal rendelkezik
Mivel van Mo címem, így igazolnom kell ,hogy külföldön van a "szokásos tartózkodásom" nem elég a nevemre kiálított forgalmi (((forgalmiban osztrák címem szerepel )) , az se lényeg ,hogy a jogositványom osztrák !!
Nekem kell bizonyítani hogy , kint élek !!
Igazoltató személytől függ , hogy mit kér és mit fogad el !! milyen lábbal kel
Amit kérhet , és igazolni tudom hogy kint élek ::
1- Egy igazolás a cégtől , hogy ott dolgozom
2- Helyi önkormányzat-tól lakcímigazoló
3- Tartózkodási engedély ///ez hiába egybefoglal mindent, önmagába nem elég, pedig az hogy legyen tartózkodási engedélyed , kell bejelentet lakcím ,+ munkád kell hogy legyen , és tb kártyád ////
Az összes dokumentumot , le kell fordítani a Offi irodában mert csak azt fogadják el mivel más ország hivatalos papirjairól van szó
Ezek közül LEHET, csak egyet kér a rendőr, de ha pont azt kéri ami nincs meg , leveheti a rendszámot, de elkérheti mind hármat is
ez rendőrtől függ !!!
Ahol a legg eredményesebben lehet információt kérni : Budapesti Rendőr Főkapitányság (((tizedik mellék kapcsolására )))
NAV fogalmuk sincs róla, tudják hogy nincs rendbe a törvény , sok paragrafusa de nem érdekli őket csak végrehajtanak
Közlekedési Felügyelet , ismét fogalmuk sincs , !! menjek a NAV hoz vagy a rendörséghez , „" vagy a törvényhozásnak írjak levelet

kattt # 2012.03.06. 08:19

A rendőr elméletileg nem kérheti az összes említett igazolást, ugyanis óriási különbség van az "és" és a "vagy" szó között. Bár egy rendőr ezt valószínűleg nem érti.

zées # 2012.03.06. 08:43

"kattt # e-mail 2012.03.06. 09:19

A rendőr elméletileg nem kérheti az összes említett igazolást, ugyanis óriási különbség van az "és" és a "vagy" szó között. Bár egy rendőr ezt valószínűleg nem érti.

Elkérheti az összeset, de elkérhet csak 1 et !!
ezért írtam hogy igazoltató személytől függ
Budapesten több Kerületi rendőr kapitányságot felhívtam
és mindegyiknél eltérő választ adtak hogy mit fogadnak el
Ha vala,mibe bele akar kötni beleköt , ha meg van minden abba nehezen tud

kattt # 2012.03.06. 09:13

zées, én tökéletesen értelek. És amit írtál, bizonyítja, hogy van alapja a rendőrvicceknek. Neked egy dolgot kell a törvény szerint bemutatnod. Én pl. nem tudok céges igazolást mutatni, mert iskolába járok külföldön, nem dolgozom. Tartózkodási engedélyem sincs, mert állampolgárként ilyet nem adnak.

Tozse # 2012.03.06. 09:13

engem tegnap megállítottak - aztán elengedtek.

cégem szlovák aminek tulajdonosa és ügyvezetője vagyok ,de lakcimem magyar . tényleg ott dolgozom oda járok soxor ,az autó rendszerint tele van anyagbeszerzésekkel kapcsolatos számlákkal stb.

engem az egész ügyben 2 dolog zavar de nagyon.

  1. külföldre menkültem a céggel mert itt nem lehet életben maradni. a cég kint fizet adót és dolgozik. vesz egy cégautót ( nem ferrárit ) és azt használja . ahhoz hogy lekönyvelhessem a költségeket és magát a beszerzést nyilván külföldi rendszámúnak kell lennem . tehát csak ahhoz hogy átjöjjek és itt is közlekedjek a kocsival ahhoz tartsak fent egy magyar rendszámú autót amit ott nem tudok lekönyvelni ? micsoda ordenálé pofátlanság ez.
  2. az autót használtan vettem egy magyar kereskedésben 2 éve. Azaz erre az autóra már réges régen befizettek minden költséget, adót áfát regadót stb. Ezt milyen alapon nem használhatom ? a súlyadó elég gyenge ok amit nem fizetek otthon. de akkor mondják azt,hogy azt be kell fizetni és kész.
free99 # 2012.03.06. 09:39

Üdv!

Kérdés:

Ro cégem van,ÜV vagyok,tehát alkalmazott is, be vagyok jelentve(RO adószám,ideglenes lakcím STB)
Egy roppant értékes kb. 4000€-os autóval járok heti szinten kifele-befele.
Mit kell felmutatnom a rendőr "Úr"nak?
Mindenféle papírt beraktam a kocsiba ami van,de lefordítani semmit nem fogok....

Honda Civic # 2012.03.06. 09:50

Tozse

Egy ismerősömet pont ugyanilyen "helyzetből" igazoltatta a rendőr. Szlovák cégében ügyvezetőként, magyar lakcímmel, szlovák rendszámú céges autóját vezette. Nem volt nála a saját szlovák cégétől, saját magának szóló megbízás, hogy használhatja a saját céges autóját munkavégzés céljából...Közigazgatási eljárás, 200e Ft a büntetés.

zées # 2012.03.06. 11:06

kattt # e-mail 2012.03.06. 10:13

zées, én tökéletesen értelek. És amit írtál, bizonyítja, hogy van alapja a rendőrvicceknek. Neked egy dolgot kell a törvény szerint bemutatnod. Én pl. nem tudok céges igazolást mutatni, mert iskolába járok külföldön, nem dolgozom. Tartózkodási engedélyem sincs, mert állampolgárként ilyet nem adnak.

Szerintem a iskolába jársz , akkor az lehet "munkahely"
H koleszba laksz , onnan is tudnál kérni lakcím igazolást, vagy ha máshol bérelsz lakást, de be vagy jelentve kérhetsz igazolást
a lakcímedröl

Odijah # 2012.03.06. 11:24

Honda Civic mi az amit felmutatott a rendőrnek?

  1. egyik ismerősöm ugyanúgy Tulaj és ügyvezető egy szlovák cégnél és ő magyar tanúkkal ellátott magyar nyelvű használati szerződéssel jár.

Ez nem lenne elég?

  1. Kérdés:

Amennyiben egy külföldi jogi személy tulajdonos a 1,5 éve külföldön nyilvántartásba vett kocsiját Magy.-on nyilvántartásba akarja vetetni, úgy h tulajdonos marad kell e neki ÁFÁ-t fizetni Magy.-on?

Honda Civic # 2012.03.06. 11:57

Odijah

Nála volt szlovák forgalmi, a szlovák cégének összes céges papírja amiből kiderül, hogy tulajdonos ügyvezető. Mindez két nyelven, mert ugye abba is belekötnek, ha nincs magyarul. Kell még egy megbízás, hogy a cég megbízza a tulajdonost, hogy a gépkocsit rendszeres munkavégzés céljából használja külföldön, az EU-n belül.(Saját cége, saját magát bízza meg...) Persze lehet jó az a meghatalmazás is, gondolom minden rendőr függő, ahogy olvasom itt az előttem lévőket. Én azért beraknám a céges alapító iratokat is.

kimrai # 2012.03.06. 12:59

Mi van akkor ha külföldi EU-s cég alkalmazottja vagyok és ennek a cégnek nincs itthon telephelye, de a munkámhoz ottani rendszámmal ellátott autót tudnak csak bizotsítani. Viszont itthon is és külfölfön is kell használnom.

Mit kérhet ilyenkor a rendőr? Mivel tudom igazolni a szerintem abszolút jogos használatot és nem adókerülő magatartást?!

Köszönöm!

Véleményem # 2012.03.06. 14:22

zées

Ha a jogosítványod osztrák, és te osztrák rendszámú autóval közlekedsz, akkor mentesültél. Használhatod mint gépkocsivezető. Az osztrák jogsi az megfelel a külföldi hatóság által kiadott közokiratnak.
Elég egy mentesülési feltételnek eleget tenni, nem kell mindegyiknek.
Ha tulajdonosa is vagy az autónak akkor azt is vizsgálhatják.( azzal ritkábban foglalkoznak )
Ott ugyan úgy ha van Mo.-on lakhelyed vagy tartózkodási helyed, akkor csak úgy mentesülsz ha bemutatsz egy olyan közokiratot vagy hiteles másolatot, ami azt tartalmazza hogy a jármű forgalomba helyezését kezdeményezted a közlekedési igazgatási hatóságnál, VAGY a járművet már származási ellenőrzési nyilvántartásba vették.
A helyszínen felszólítanak hogy igazold ezeket, bár az én véleményem szerint ha mint sofőr mentesültél akkor ezt nem kell igazolnod. Ez rendőr függő, ha akar ezért is kezdeményezhet eljárást ellened.

Leírtad hogy miket kérhet, azokból elég ha egyet mutatsz be.

A felsorolt információ kérések közül a BRFK-n kellene a legtöbb tájékoztatást kapnod és a NAV-nál. Amúgy az ORFK-t is keresheted.
A közlekedési felügyeletnek, szerintem nem sok köze van ehhez, mint eljáró hatóság...

free99

Van bejegyzett érvényes magyar lakcímed? Ha van akkor elég egy román lakcímkártya vagy személyi igazolvány vagy ottani jogsi. stb.

kimrai

Neked mint sofőr kell mentesülnöd, vagyis igazolnod hogy jogszerűen használod a külföldi rendszámos autót.
Igazolhatod úgy ami a legegyszerűbb ha a munkáltatód által kiállított olyan munkáltatói igazolással, amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésnek a helye külföldön van. Tartalmazza a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát. Ebből vonja le a hatóság hogy rendszeres a munkavégzés, vagy a munkába járás.
Ez egy magánokirat, ha jól tudom akkor ezt hitelesen le is kell fordíttatni, és ezek után fogadja el az eljáró hatóság, aki éppen igazoltat vagy ellenőriz.

Az üzembentartó az egy külföldi cég, aminek a telephelye nem Mo.-on van így azt nem vizsgáljak, az jogszerű.

Továbbá a többieknek:
A forgalmi engedély, nem közokirat, nem magánokirat, így azzal nem lehet igazolni semmilyen mentesülést sem!

tkata0603 # 2012.03.06. 15:29

Véleményem

Mind osztrák, mind magyar bejelentett lakcímmel rendelkezem.
A jogszabály szerint nem elég a külföldi forgalmi, külföldi jogsi, ha van Mo-n bejelentett lakóhelyed. Az én osztrák jogosítványomban NINCS lakcím megadva, úgyhogy ezzel semmit sem érek.

"A magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető akkor jogosult nem magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel a közúti forgalomban részt venni, ha:
· rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja..."

"Amennyiben a természetes személy üzembentartó rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a jármű üzembentartóját, valamint vezetőjét a rendőr felszólítja, hogy a törvényben meghatározott mentesülési körülmény fennállását a helyszínen igazolja."

Ezek szerint a lakcímbejelentöm hiteles magyar fordítására van szükség.

bet zonah # 2012.03.06. 15:42

Különbséget kell tenni aközött, hogy az illető a tulajdonosa -e az autónak, vagy csak vezeti.

A tulajdonosnak/üzembentartónak ne legyen magyar lakcíme, , mindenképpen jelentkezzen ki (ha nem is véglegesen, de legalább az ideiglenes külföldön tartózkodást be kell jelenteni).

Egyébként az ideiglenes külf. tartózkodás bejelentéséről adott igazolás hiteles közokirat, azaz el kell, hogy fogadja a rendőr.Ha meg végleges a kijelentkezés, akkor nem leszünk benne a lakcímnyilvántartásban, így eleve nem is vonatkozik ránk a jogszabály.

Ha az autó másé (pl. egy külföldi cégé), akkor a sofőr az alábbiakat teheti:

- jelentkezzen ki (lásd fentebb)

  • irasson a céggel egy papírt, hogy az autót zömmel külföldi munkavégzésre használja .Ez magyar nyelvű ,vagy hitelesen lefordított kell ,hogy legyen, illetve ha a keltezése nem Magyarországon volt, akkor a konzulátusnak is felül kell hitelesíteni. Ezenkívül alá kell iratni 2 tanuval, vagy közjegyzővel, ügyvéddel ellenjegyeztetni. Ha cég a tulaj ,akkor legyen nálunk cégkivonat és aláírási címpéldány is, a biztonság kedvéért.
  • írjon az üzembentartó egy papírt, hogy az autót a mai napon használhatja a sofőr . A formai követelményei azonosak az előző pontban leírtakkal. Fontos, hogy ezen a dátum a mai legyen ( van aki azt csinálja, hogy nincs dátumozva ez a papír, akkor írja rá gyorsan az aznapit, ha rendőrt lát, persze ez nem jogszerű eljárás).

Egyébként szinte semmihez sem szükséges,hogy legyen magyar lakcímünk, lehet attól munkaviszonyunk, bankszámlánk, ingatlanunk, cégünk, sőt most már szavazhatunk is. Egyedül segélyekre nem jogosult az, akinek nincs magyar lakcíme.
Másrészt bármikor újra regisztrálhatunk lakcímet, feltéve, hogy van ingatlanunk, vagy megengedi a tulajdonos.

Az ügyintézéseknél meg használható a külföldi cím regisztrálásakor adott fényképes igazolvány (ez a tartózkodási engedély, amin a lakcím is szerepel). Ilyet minden EU tagállamban adnak, ha ott címet jelentünk be.

Sinclair # 2012.03.06. 15:59

Véleményem ?

Ezekszerint ha nekem ,mert ezek vannak kinti jogsim címmel autó tulajdonosa vagyok és be van jelentve Magyarországon, hogy ideiglenes külföldön vagyok ? nem foglalkoznak velem?
Tulajdonosa vagyok a kocsinak mennyire foglalkoznak vele?
Előre is köszi

Véleményem # 2012.03.06. 16:20

Sinclair

Kinti jogsit elfogadják, ha ez egyezik a külföldi rendszám országa által kiadott jogsival. Német rendszám = német jogsi.
Ez a sofőr feltételeihez elég. Az jogszerű ha így tudod igazolni.

Ha te vagy a tulajdonosa, akkor van két lehetőséged hogy igazold azt hogy jogszerű a használat.
Ha bemutatsz egy olyan közokiratot vagy hiteles másolatot, ami azt tartalmazza hogy a jármű forgalomba helyezését kezdeményezted a közlekedési igazgatási hatóságnál, VAGY a járművet már származási ellenőrzési nyilvántartásba vették.

A jogszabály szerint ennek kell megfelelned.

Az hogy az utcán hogyan zajlik az más kérdés... Eléggé eltérően...

InFlames # 2012.03.06. 16:39

Tehát ha tulajdonosa is én vagyok és a vezetője is akkor a legjobb ha kijelentkezem Magyarországról? Jogsi, személyi, kocsi pappírjai mind román, de van Magyarországon bejelentett lakcímem is + magyar személyi.

Honda Civic # 2012.03.06. 17:09

A tapasztalataimat szeretném megosztani. Az Okmányirodában jártam ma, ahol a rendőrség által levett rendszámokat adják vissza a megfelelő iratok bemutatása esetén. Saját tulajdonban lévő, külföldi rendszámú autónál, egy külföldi lakcímbejelentő és egy kinti munkaszerződésre volt szükség ami bizonyítja, hogy életvitelszerűen külföldön él az illető. Ennek kellett volna igazoltatáskor az autóban lenni. (Megjegyzem Mo-i lakcímkártya is van, de ezzel senki sem foglalkozott.)