Külföldi rendszám-magyar vezető


kattt # 2012.03.04. 08:50

Szlovák állampolgár vagyok, de van magyarországi lakcímem is. A szlovák személyi igazolvány, amelyen fel van tüntetve a szlovákiai címem, megfelel annak az igazolására, hogy van külföldi tartózkodási helyem?

para # 2012.03.04. 10:17

Katt

Velem is ez a helyzet, csak a történet amit leírtam, elveszett a sok adminisztráció útvesztőjében és később jelent csak meg, így nem igazán sok ember olvasta, ha egyáltalán olvasta valaki!:(

A vezetéssel így még nem is lenne gond, ha nem a Tiéd az autó. Viszont, ha a Tiéd akkor ott vagy ahol a part szakad...
Nekem is van egy autóm külföldi állampolgárként, vezetni vezethetem de mivel az enyém, ezért nem jöhetek vele Mo területére:( Érdekes törvény...

RichJerk # 2012.03.04. 10:34

Passionata

Napos papír? :) Ergó megírtad a kölcsönadásit aznapra?

WRC555 # 2012.03.04. 10:37

Szerintem ha odaadod a szlovák személyidet meg lakcímkártyádat (meg gondolom a vezetői engedélyed is szlovák) szerintem nem igazán néz utána a rendőr a rendszerben, de én magyarul meg sem szólalnék a Helyedben. A rendőrök angolul sem tudnak jól, sem sehogyan, nemhogy még szlovákul.
Amúgy azt hallottam, hogy Miskolcon elvették a rendszámot egy sráctól, volt papírja, de a rendőr úgy gondolta, hogy nap mint nap látja az autót és ezért nem életszerű a napos papír. Szerintem ez hülyeség, de ha így van, akkor a rendőr gondban lesz, ha bepanaszolják, és tényleg rendben voltak a papírjai, mert állítólag 600.000 ftra akarják a srácot megvágni.

Sinclair # 2012.03.04. 11:03

Ez elég érdekes mi van ha nap mint látja közel van a határ, szerintem is megszívja a rendőr ha minden okés a srácnál jó, hogy így eldönti a rendőr önkényesen, mert látta pl. tegnapelőtt is !

WRC555 # 2012.03.04. 11:32

Sinclair:

Kecskeméten még el tudom képzelni, hogy nem életszerű egy Orava-i (DK) autó napos papírral, de egyébként az Üzembentartója Budapesten is odaadhatta, nem kell feltétlenül Oravára menni.
Az viszont,hogy valaki 40 km-t megy naponta a határig, teljesen életszerű, a Rendőrnek egyébként sem hiszem, hogy joga van ezt mérlegelni, mert a vonatkozó Kormányrendeletben foglaltakat kell figyelembe vennie.
Előbb-utóbb lesznek olyan ügyvédek, akik ráállnak a dologra és botrányok meg perek sorozata lesz.
Legegyszerűbb lenne már békén hagyni az embereket.
Tegnap beszéltem egy szlovák barátommal elég hosszan, náluk mindegy, hogy ki milyen autót vezet, a lényeg, hogy érvéynes evidenciája legyen, meg legálisan kerüljön az országba (ergó nem lopott vagy más bűncselekményből került oda). Dél-Szlovákiában rengeteg roma jár például levetett cseh autókkal, mert ott egy még műszakis Favoritért egy pár tornacsukát sem adnak, amíg van STK-ja, addig meg eljárnak vele Szlovákiában, aztán megy a szemétbe, de vett 1-2000 koronáért egy használható autót egy fél évre pl. Biztosítása van, kész.

WRC555 # 2012.03.04. 11:39

Én megértem, ha sokaknak bántja a szemét a külföldi rendszám, de gyakorlatilag a lehetőség mindenkinek adott, a pénz meg úgy gondolom sokat számít manapság, nem hiszem hogy a(z ál)patriotizmus elsőbb lenne. Én egyébként egyszer sem engedtem meg magamnak, hogy hogy nem vettem volna parkolójegyet vagy autópályamatricát.

Valaki itt meg felhozta a parkolást a szlovák rendszámos köcsögökkel: egy szlovák MINDIG normálisan parkol, egy helyen, nem keresztben, mint ahogyan általában a magyarok (tisztelet a kivételnek), érdemes megnézni egy határszéli bevásárlóközpontot hétvégén, ki hogyan áll. Az irányjelző használatról nem is beszélve (ki kell menni sokat Csehországba vagy Szlovákiába, a Maserati vagy a Bugatti ugyanúgy indexel a körforgót elhagyva, mint a Fabia, nálunk ezt valahogy nem mondanám el).

para # 2012.03.04. 12:51

Tudom, hogy a többséget nem ilyen téren érinti a törvény, de szerintem a legnagyobb szemétség, hogy állampolgárságra való tekintet nélkül vizsgálják a dolgot és büntetnek is...

Milyen dolog az, hogy én külföldi állampolgár létemre nem vezethetem a saját autómat (illetve vezethetem, de mint üzembentartót megbüntetnek) Magyarországon, mert van bejelentett címem?!

Véleményem # 2012.03.04. 13:48

kattt

Igen, az megfelel.

kattt # 2012.03.04. 15:30

Köszönöm a válaszokat.

WRC555 # 2012.03.04. 18:52

Tudod, engem csak az bánt (mint itt - is - mindenkit), hogy állandóan mindenki, aki él az EU adta lehetőségekkel, az trükköző, rabló, tolvaj, Közellenség. Mindenki, aki egy kicsit olyan szabadságot szeretne, ami amúgy adott. Én sem szeretnék semmi extrát. Egy magyar rendszámot az autómra, kb annyi pénzért, amennyiért ott helyezték forgalomba. Kicsit kezdünk Lukaschenka Bácsi országára hasonlítani. Anno udvaroltam egy lánynak, egy mezőgazdasági cégnél jogtanácsos. Ott átlag, itt CKM címlap. Egyszer rákérdeztem, hogy minden Ok-e, mondta persze, hogyne ott minden a legjobb. Aztán elment a mamájához nyaralni Frankfurt mellé, német IP címről már őszintébb volt, hadd ne mondjam miért.
Van egy német barátom, autókat gyűjt. Van Neki Bentley Turbo R, MB SL 63 AMG, kb 5 db W140 600SEL (ez a mánája) W116 450 SEL 6.9 meg ilyen vasak. A legutóbbi vásárlása egy jobbkormányos alig százezrtet futott 600-as bálna volt, amit hazavitt lábon Stuttgartba. Az Ebayen vett bontott lámpát ( a jobbkormányos pászmája a fonákja az európainak), meg mmegfkázták a TÜV-ön a fékbetétet, azt kicserélte, kb 300-400 EUR-t költött rendszámra, műszakira meg bürokráciára. Az alkatrész meg a hazaút komppal az más, de kirándult, meg az nem a forgalombahelyezés. Már le is tette a bálnát ideiglenesen kivonva, hogy ne fizessen utána, egy hangárban várja a nyarat. Csak a nagyságrendet mondom, itthon nem tudom mennyi lenne a regadója, de szerintem EUR ezrek. Alsó hangon. Plusz a többi sallang.

bet zonah # 2012.03.04. 19:19

Az a probléma forrása, hogy az unióban eltüntek a határok, miközben egymástól drasztikusan eltérő adórendszerek léteznek az egyes tagállamokban.

Ez olyan, mintha Pest megyében teljesen eltérő adók (áfa, szja, regadó, társ. adó stb.) lennének, mint Komárom megyében. Nyilván minden nem helyhez kötött tevékenységet végző cég áttelepülne, ott helyeznék forgalomba a kocsikat is ,és sokan átjelentkeznének lakosnak, hogy ott adózzanak.

Ilyen esetben csak két megoldás lehetséges: vagy egységesíteni kell az adórendszereket, vagy fel kell venni a kesztyűt és beszállni az adóversenybe, mielőtt még minden pénz kiáramlik tőlünk, és tönkremegyünk.

A bírságbehajtás problémájára pedig egyszerű a megoldás: meg kell szüntetni az amúgy is alkotmányellenes objektív felelősséget, és vissza kell térni a megállításos ellenőrzéshez. Parkolásnál meg használjuk a kerékbilincset.

Passionata # 2012.03.04. 19:26

RichJerk
Ki van nyomtatva ket honapra elore:-)

WRC555 # 2012.03.04. 19:36

A szomszédom rendőr, most futottam Vele össze, holnap bent utánakérdez, mennyire gáz a napos papír, mármint nem jogilag, hanem rendőrileg. Állítólag ki van adva, hogy mindent leszedeni, amit lehet, de ez BAZ megyei info.

Sinclair # 2012.03.04. 20:01

Mindent le szedni ?
Na ebből lesz még cirkusz, majd akkora, hogy utána hozzá se mernek nyúlni !

WRC555 # 2012.03.04. 20:16

Én sem örültem ennek, sok rendőr sem, mert érzik, hogy nem kerek ez így, ha meg cirkusz lesz, nem fog melléjük állni senki, az sem, aki kiadta. Ez nálunk csak így megy mindenhol.

WRC555 # 2012.03.05. 10:20

No, megkérdeztem a Szomszédomat.
Szóval a kinti tartózkodási csak akkor jó, ha itthon minden nullára van irva, tehát törölve van az Illetö a lakcimnyilvántartóból, ezt eddig is tudtuk.
A napos papirt elfogadják, ha aznapi, arról az esetröl (a rendszámlevétel nem életszerüség miatt) nem hallottak, lehet, hogy nem volt ott valami rendben, de minden lehetséges.

kattt # 2012.03.05. 11:22

WRC555, szóval mégsem jó a szlovák személyim, mert van magyar lakcímem?

para # 2012.03.05. 13:19

Szia Katt,

Konkrétan nekem is ez a gondom! Az elmúlt 3-4 napot a téma utánanézésevel, illetve lehetőségek latolgatásával és költségek feltárásával töltöttem.

Még tegnap válaszolgattam a hozzászólásodra, de sajna csak ma jelentek meg a hsz-eim.

Vezetni vezethetsz szlovák rendszámú autót, amennyiben rendelkezel szlovákiai címmel, de gondolom ez a személyidben megtalálható.

A gond akkor van, ha a tulajdonosa is Te vagy, mert a vezető és az üzembentartó (azaz tulajdonos természetes személy esetén) státuszt külön vizsgálják.

Tehát, mint sofőr szerintem nincs okod aggodalomra. DE, ha Te vagy az autó tulajdonosa is, akkor már van félnivaló, hogy ne állítsanak meg.

Külföldi állampolgárként van egy külföldi rendszámú autóm és rendelkezem mo-i címmel is. Sajnos, a mai "jól átgondolt" törvények miatt ez a kettő nem fér meg egymás mellett!

Ergo:

  1. vagy forgalomba helyezteted Magyarországon az autódat, vagy
  2. megszünteted a mo-i címed, vagy
  3. átíratod szüleid/testvéred nevére az autót, a lényeg hogy az illetőnek ne legyen mo-i címe bejelentve.

Konkrétan nekem ezt a 3 opciót sikerült kitalálnom, de ha van esetleg jobb ötlet, akkor azt szívesen venném!:)

Sajnos ez a rendelkezés egy eléggé elhibázott, átgondolatlan törvény, amely a "kisemberek" hátán csattan és nem az eredetileg célzott adókerülőkén. Hiszen, aki eddig is meg tudta oldani papírokkal, az ezután is könnyen veszi az akadályokat.

A legbosszantóbb számomra az, hogy állampolgárságra való tekintet nélkül "szórakoznak" mindenkivel!
Nem érzem jogosnak, hogy külföldi állampolgárként miért ne lehetne az adott ország felségjelzése alatt autózni Magyarországon!!!

WRC555 # 2012.03.05. 13:46

para:

igen, sajnos ez van, amit leirtál.
Vagy leoffolja teljesen a magyar papirjait, vagy egy kizárólagosan Szlovákiában honos ember nevére iratja az autót. (Ilyenkor nem tudom, nem kell-e meghatalmazás, már csak a végett, hogy nem az övé, szlovák-szlovák között, akár szlovákul, vagy csak kétnyelvüen, ilyenem van).

Gondolom Magyarországon nem akarja forgalomba helyezni, érthetö módon....

mln49 # 2012.03.05. 14:49

para:

Továbbra is érdekes kérdés, hogy miként ellenőrzik a tulajdonos/üzembentartó adatait, aki mondjuk akkor éppen ott sincs? :) A forgalmiban csak a neve van...

WRC555 # 2012.03.05. 14:56

Meghatalmazás esetén fel kell tüntetni a születési adatait meg a lakcimét, igaz ez utóbbi benne van a forgalmi engedélyben is.
Most jött egy osztrák kollegám, egy órája Miskolcon az OMV kút+McDonalds nél (3-as föút) vagy 15 rendör ellenörizte a külföldi autókat.

para # 2012.03.05. 15:19

mln49:

Pl. ha én vezetem a saját autómat, akkor elég könnyedén:) Sajnos!:(
Ha viszont nincs jelen az üzemeltető, akkor pl. a szlovák forgalmiban benne van a tulaj neve, címe és születési dátuma (a születési dátum nem biztos).
Ha meg nincs, akkor elkezdhet faggatni, hogy hol a tulajtól a meghatalmazás, hogy használhatod külföldön az autót. Merthogy kellene ilyen meghatalmazás... és ebben a meghatalmazásban pedig kellene lenni hivatalos adatoknak is!

Engem iszonyatosan kiakaszt, hogy nem vezethetem a saját autómat! Márpedig szerintem ezt nevezik személyi szabadság korlátozásnak! Nem járok gyorsan, van éves autópálya matricám, betartom a KRESZt és még csak szabálytalanul sem szoktam parkolni. Arról nem is beszélve, hogy egy (emberi korban mérve) kamaszodó korban lévő autóról beszélek, tehát nem adóelkerülés végett tartom az autót! Bármilyen furcsa is a kedves politikusoknak, de azért van hogy el tudjak menni melóba és hogy haza tudjak menni szüleimhez is minél gyakrabban! Eszembe sem jutott, hogy egy ilyen törvény kipattan bárkinek a fejéből...

bet zonah # 2012.03.05. 15:32

Felesleges ezen siránkozni, akinek Magyarban van a lakcíme, az honosítsa az autóját. Ma már töredéke a regadó, mint tavaly volt.

Aki meg tényleg külföldön él, az jelentse be a népességnyilvántartóban az ideiglenes kint tartózkodást,és máris megoldódott ez a probléma.

Vagy akár végleg töröltetheti is magát a nyilvántartásból. Igazából ez sem végleges, mert bármikor visszahonosítják, azaz bemehet a népnyilv.-ba és újra regisztrálhat magyar lakcímet,ha akar.

Azért is fontos megszüntetni a magyar lakcímet, mert így automatikusan megszünik az adóilletőség, azaz nem kell bevallani a külföldi jövedelmeket, és adózni utána.

Ugyanis ha meg van a magyar lakcím,és az illető nem tudja igazoni, hogy a létérdeke a másik országhoz köti, akkor Magyarországon belföldi illetőségű marad szja szempontból, tehát a kinti jövedelmei itt adókötelesek.
Persze ha van kettős adó egyezmény, akkor a kint megfizetett adót le lehet vonni az itt fizetendőből, tehát csak akkor kell különbözetet fizetni, ha a magyar adóösszeg magasabb, mint a kinti.

para # 2012.03.05. 18:53

Nálam az a gond, hogy van melóhelyem Magyarországon és ha nincs bejelentett címem, az eléggé bekavarhat!

Mint írtam is, latolgattam a lehetőségeket és gondolkodtam a cím megszüntetésén is... sőt, már érdeklődtem is a témában (kivéve a bankomnál, de ott régebben is a külföldi címem szerepelt, talán nem okoz gondot nekik).
Az egyedüli gondot a három hónapos tartózkodási korlát jelentheti, ugyanis ha itt dolgozom, még akkor is kellene regisztrációs kártya és bejelentett cím, ha napi szinten ingázok a két ország között. Persze erre a kérdésre nem igazán tudtak válaszolni az illetékesek, hogy hova jelenthetném be magam, ha nem töltöm az éjszakát vagy csak nagyon ritkán (ismerősőknél) Magyarországon. Főleg, hogy a fizetésem növelné az adott háztartás bevételét és ezzel esetleges kedvezményektől fosztanám meg őket:(:(

Jelenleg én is abban reménykedem, hogy egy kis port kavar a törvény az EP-ben és felkapják a fejüket a demokrácia/EU elveinek őrei. Igaz, jelen esetben kisebb baj is nagyobb az EU-ban, mint hogy ezzel foglalkozzanak...